Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

SSD дискови кој можат да се најдат во МК

• Ја почнал/а темата tomi
  • Време на почнување

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Ве молам оние кој веќе користат SSD да дадат оценка и искуства за нивниот хард + што има на лагер во макдеонија и што може да се добие најдобро за парите. Ќе биде во полза за секој, планирам да купувам SSD па ќе ми требаат и мислења од луге кој веќе се доволно упатени од тоа што има на пазарот и ценовно кое најмногу вреди.

Set Kompjuteri SSD
-Kingston
-Corsair

Mebius Kompjuteri SSD
-Adata
-Patriot

Anhoch Kompjuteri SSD
-Kingston
-Verbatim

TDK Kompjuteri SSD
-Adata

Vortex Kompjuter SSD
-OCZ
-Adata
-Kingston

DDcom Kompjuteri SSD
- Adata
- Intel
- Kingston
- Patriot
- OCZ
- Samsung
- Seagate
- Verbatim

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.976
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Томи, све ова супер...ама нигде не си навел кои модели :(

Ме мрзи да листам низ ценовници...

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.683
13.740
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Имам Kingston V+ и Patriot Pyro (без SE) 120-ки и задоволен сум од нив. Досега немало никакви проблеми со нив, што ме изненади за Pyro-то (Sandforce). Kingston-от е на SATA2, Pyro-то на SATA3. Има приметна разлика меѓу нив во бенчмарци, а во реална работа - никаква. :)

Вака, сега ќе нафрлам некои општи работи што ги научив додека се премислував што да купам...

- Од Kingston барај серија што има + во името. Тоа им е демек Performance серија. V200 апсолутно избегавај, многу проблеми со неа (спорост, кочење). Се гледа и по цената кај нашиве. Ветуваа дека ќе има нов firmware, но колку што знам, уште го нема, а и којзнае дали ќе смени нешто. За V200+ не сум видел негативни работи, но пак ми е сомнителен малку (можеби го ставаат во ист кош со 200?). За него би проверил. Постарите без + се ОК (V, V100), но видливо поспори од тие со + на бенчмарци, не знам колку и во реален живот. Но во секој случај се стари генерации, максимум SATA2. HyperX е добар, но прескап за тоа што го нуди (и исто е Sandforce).

- Од ист модел, дисковите со поголем капацитет најчесто ќе бидат побрзи (повеќе мемориски канали).

- Ако го начекаш, земај Samsung 830 и не прашувај. Најдобар од тие што ги има кај нас. И по брзина и по безбедност на податоци и по компатибилност, колку што читам. Малку проблеми со него. 470 е постара генерација, но нема пријавено големи проблеми со него.

- Од OCZ што ги имаа на лагер и фиктивно (а не сум проверил скоро дали има понови) драјвовите се ОК, само што важи лотаријата со Sandforce (дали ќе сака да соработува со матичната или ќе BSOD-ува кога ќе му текне)

- Intel сите ги сметаат за многу поуздани, малку поскапи се, 520 (најновиот) многу го фалат (иако е на Sandforce, демек, направиле добар firmware), а и постарите не се за фрлање, но се разбира, поспори се.

- Со AData не сум имал никаков контакт, но имам впечаток дека е второкласен играч. Можеби се лажам.

- За тие што немале контакт со SSD: најспориот SSD е побрз од најбрзиот HDD, а таа разлика е поголема од разликата меѓу најспориот и најбрзиот SSD.

* ЕДИТ: Ценовно ништо не вреди, сите се прескапи кај нас. :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Со еден збор, кај нас може да се најде само џганот од SSD-ата, оние со најмногу дефекти. И тоа не е се, уште и цените кога ке ги видам, i don't want to live on this country anymore.
Кингстон V200 128гига :eek: 10000.
Како прво, тие дискови се дефектни и за 100 денари да ми го даваат не го земам (ке бидам во загуба), а не за :eek: 10000.
Второ, генерално, SSD дисковите на глобално ниво поефтинија драстично, колку за споредба, Crucial m4 128GB = 130$ ~ 6000 денари, HyperX 120GB = 140$ ~ 6400 денари, OCZ Vertex 4 128GB = 140$ ~ 6400 денари, Samsung 830 128GB = 150$ ~ 6900 денари итн, а кај нас по цена од ~220$ продаваат дефектна серија на дискови.
Кај нас за поефтинувањето не им се слуша на фирмите, бидејки нели поефтинување е.
А кога поскапеа HDD дисковите тогаш во истата секунда (мислам дека и дел од секунда беше, не секунда) ја слушнаа веста, па дури и ја блокираа продажбата неколку дена случајно некој да не земе диск по стара цена.
И не само тоа, на глобално ниво поскапеа 70-80%, а кај нас 150-160% ( :eek: dollar excuse).

За ваквиот случај за нашите хардвер
piss.gif
фирми едно големо
images
.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Со еден збор, кај нас може да се најде само џганот од SSD-ата, оние со најмногу дефекти. И тоа не е се, уште и цените кога ке ги видам, i don't want to live on this country anymore.
Кингстон V200 128гига :eek: 10000.
Како прво, тие дискови се дефектни и за 100 денари да ми го даваат не го земам (ке бидам во загуба), а не за :eek: 10000.
Второ, генерално, SSD дисковите на глобално ниво поефтинија драстично, колку за споредба, Crucial m4 128GB = 130$ ~ 6000 денари, HyperX 120GB = 140$ ~ 6400 денари, OCZ Vertex 4 128GB = 140$ ~ 6400 денари, Samsung 830 128GB = 150$ ~ 6900 денари итн, а кај нас по цена од ~220$ продаваат дефектна серија на дискови.
Кај нас за поефтинувањето не им се слуша на фирмите, бидејки нели поефтинување е.
А кога поскапеа HDD дисковите тогаш во истата секунда (мислам дека и дел од секунда беше, не секунда) ја слушнаа веста, па дури и ја блокираа продажбата неколку дена случајно некој да не земе диск по стара цена.
И не само тоа, на глобално ниво поскапеа 70-80%, а кај нас 150-160% ( :eek: dollar excuse).

За ваквиот случај за нашите хардвер
piss.gif
фирми едно големо
images
.

Се слагам со тебе, во право си. Најверојатно ако нешто моментално зимам во Мк би било Patriot Pyro SE кога ке стигне во Мебиус другово не ми фака око, а ако се решам од странство може да зиам од новите OCZ доста ги фалат

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Се слагам со тебе, во право си. Најверојатно ако нешто моментално зимам во Мк би било Patriot Pyro SE кога ке стигне во Мебиус другово не ми фака око, а ако се решам од странство може да зиам од новите OCZ доста ги фалат
И заборавив да кажам, најинтересното (најжалното) е тоа што сите тие поефтинети SSD дискови што ги набројав во предходниот пост грубо кажано се неколку класи над најдоброто SSD што може да се најде во нашиве фирми по дупла цена.

Ма ни патриот ни предавник не земам од тука. Најверојатно ке порачам Vertex 4 или Crucial m4 128GB по другар од странство, ем ке земам неколку класи подобро SSD ем ке ми останат пари и за честење во кафана, double win. Во секој случај на нашиве лоповски фирми не им оставам пари додека не се опаметат.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно