Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023

Друже не можеш да извадиш табела од сред рецензија и тоа да биде репрезент. Ако убаво прочиташ од уводот овде јасно стои дека се работи за heavy usage, каде power user секојдневно префрла гигабајти и гигабајти податоци и како ќе се покаже на тестот зависи од peak перформансите на nvme-то.

Ова Nvme не е тоа. Ова Nvme нема да го тргне Samsung од врвот. Но ако го земеш во предвид видеото погоре каде IT ентузијасти vo неколку сценарија не прават разлика помеѓу SATA и PCI Gen 4 SSD, од ова Nvme за на ново нема подобра зделка.

Бројките многу убаво изгледаат, но во реалност со нормално користење правиме муабет за незабележителна разлика (секунда, две?)

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Друже не можеш да извадиш табела од сред рецензија и тоа да биде репрезент. Ако убаво прочиташ од уводот овде јасно стои дека се работи за heavy usage, каде power user секојдневно префрла гигабајти и гигабајти податоци и како ќе се покаже на тестот зависи од peak перформансите на nvme-то.

Ова Nvme не е тоа. Ова Nvme нема да го тргне Samsung од врвот. Но ако го земеш во предвид видеото погоре каде IT ентузијасти vo неколку сценарија не прават разлика помеѓу SATA и PCI Gen 4 SSD, од ова Nvme за на ново нема подобра зделка.

Бројките многу убаво изгледаат, но во реалност со нормално користење правиме муабет за незабележителна разлика (секунда, две?)

Од кога си на форумов? Врати се назад на првите страни, и види како сме ги оценувале ссд-та, секогаш било на тестот за heavy usage од Anandtech.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Од кога си на форумов? Врати се назад на првите страни, и види како сме ги оценувале ссд-та, секогаш било на тестот за heavy usage од Anandtech.

Пред јас да ги погледнам првите страни, погледни го ти прво насловот на темава. Колку што гледам нигде не стои SSD крал во heavy usage? Можеби ми се причинува, ама како да гледам и Дискусија да пишува некаде при крајот.

Ти можеш да ги оценуваш ссд-ата како сакаш, реалноста е дека најголемиот дел од луѓето не се heavy users, нема да ја забележат разликата и 30 секунди во денот нема ништо да им сменат.

А дека Самсунзите се најдобри по сите основи тука нема дилема и секој што сака и може треба да му бидат прва опција.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Пред јас да ги погледнам првите страни, погледни го ти прво насловот на темава. Колку што гледам нигде не стои SSD крал во heavy usage? Можеби ми се причинува, ама како да гледам и Дискусија да пишува некаде при крајот.

Ти можеш да ги оценуваш ссд-ата како сакаш, реалноста е дека најголемиот дел од луѓето не се heavy users, нема да ја забележат разликата и 30 секунди во денот нема ништо да им сменат.

А дека Самсунзите се најдобри по сите основи тука нема дилема и секој што сака и може треба да му бидат прва опција.

Она што го пропушташ е дека SSD уредите кои имаат астрономски латенции, при запис на големи податоци знаат да го прикажат фамозниот лоадинг и да ти остане курсорот заглавен со кружна анимација. Ако веќе зимате вакви уреди, најмалце 50GB оставете како OP. И никој ништо не спомна за Samsung.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Она што го пропушташ е дека SSD уредите кои имаат астрономски латенции, при запис на големи податоци знаат да го прикажат фамозниот лоадинг и да ти остане курсорот заглавен со кружна анимација. Ако веќе зимате вакви уреди, најмалце 50GB оставете како OP. И никој ништо не спомна за Samsung.

Апсолутно. Најмалку 15-20% слободен простор треба за сите ssd-a. А ако некогаш ми се појави лоадинг, нека се појави, и онака ретко префрлам повеќе од 2-3GB дневно

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Апсолутно. Најмалку 15-20% слободен простор треба за сите ssd-a. А ако некогаш ми се појави лоадинг, нека се појави, и онака ретко префрлам повеќе од 2-3GB дневно

Не треба за сите, пример кај хај енд драјвови, може и без оп, ама кај буџет тнко дека ќе биде константен у перформанси.

Сеедно оптимално е со барем 10% оставени, јас имам околу 15.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Паметно ли е да се земе low end големо ссд само за инсталирање игри?

На пример Kingston A400 1TB e нешто под 5000 во анхоч.

Игриве станаа прилично големи. Division 2 - 70GB, RDR2 околу 150GB итн.

Моментално користам 2TB WD Black FZEX кој би останал внатре во секој случај. Boot e 500GB Samsung 850 evo.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола

Моментално користам 2TB WD Black FZEX кој би останал внатре во секој случај. Boot e 500GB Samsung 850 evo.
Имаш и опција да чуваш помало ССД и голем HDD и двата да ги врзиш со програма како AMD StoreMI. Во тој случај ќе ги добиеш и перформансите брзински на ССД-то и Storage-от на HDD-to. Програмата ќе ги рачуна двата драјва како еден и оние информации до кои твојот систем пристапува често, автоматски ќе ги префрли на ССД-то. Ама и да не можеш да ја користиш оваа специфична програма има и други.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Имаш и опција да чуваш помало ССД и голем HDD и двата да ги врзиш со програма како AMD StoreMI. Во тој случај ќе ги добиеш и перформансите брзински на ССД-то и Storage-от на HDD-to. Програмата ќе ги рачуна двата драјва како еден и оние информации до кои твојот систем пристапува често, автоматски ќе ги префрли на ССД-то. Ама и да не можеш да ја користиш оваа специфична програма има и други.

Мислиш тоа е подобра опција од засебно А400? Пошто овој WD Black е ок ама е стар едно 4 години.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Мислиш тоа е подобра опција од засебно А400? Пошто овој WD Black е ок ама е стар едно 4 години.
Пред да даваш пари можеш да пробаш. Немаш што да изгубиш. Ако имаш моментално ССД, врзи го со HDD-то за да функционира како cache disk и ќе споредиш перформанси. Па, ако не бива, ќе си земиш ССД големо.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Пред да даваш пари можеш да пробаш. Немаш што да изгубиш. Ако имаш моментално ССД, врзи го со HDD-то за да функционира како cache disk и ќе споредиш перформанси. Па, ако не бива, ќе си земиш ССД големо.

Аха мислиш друго ССД пошто ова 850 ево некако не ми се чепка ради програми за работа и документи (мада си има бекап).

Имам еден куп low end од 128 и 256 GB баш ќе пробам како ќе иде. BTW грешка сум бил 4390 ден е 500гб, а 1ТБ е околу 8. Мада и тоа не е премногу ако скрати лоадинг на неколку секунди.

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
Пред некои ден ставив на SSD стар лаптоп SATA II ...Kingstone тестирав на AS SSD Benchmark ми даде резултати Read: 240 Write: 230 Mb/s добри се за SATA II ???

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Пред некои ден ставив на SSD стар лаптоп SATA II ...Kingstone тестирав на AS SSD Benchmark ми даде резултати Read: 240 Write: 230 Mb/s добри се за SATA II ???
Не е срамота да не знаеш, срамота е да не знаеш да изгуглаш sata 2 speed. 300mb/s е максимумот што го дозволува сата 2 така да добар си. Дали ссдто го стави на местото на хард дискот? Види во спецификациите дали хард дискот ти е на Sata 3? Ако да, смени им ги местата

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.388
Ќе добијам ли (плус)воочливи перформанси за регулар секојдневно користење, ако одам од 120GB 840ка на NVMe? Се мислам за 970 ЕVO, гледам во анхоч е 5к.
Веќе 35TB има запишано it just doesn't die :D.
upload_2020-4-9_19-7-48.png
Јас:
2b6cus.jpg

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Не е срамота да не знаеш, срамота е да не знаеш да изгуглаш sata 2 speed. 300mb/s е максимумот што го дозволува сата 2 така да добар си. Дали ссдто го стави на местото на хард дискот? Види во спецификациите дали хард дискот ти е на Sata 3? Ако да, смени им ги местата
Ако има само еден слот за SSD/HDD и е со SATA 2 тогаш и нема друг избор освен да се помири со таа брзина.

Од мое лично искуство можам да ти кажам дека мојот лаптоп (на кој имам место само за еден SSD/HDD) поддржува само SATA 2, што автоматски значи ми ја дава истата брзина што ја имаш и ти (Read: 240 Write: 230 Mb/s). Ако е изводливо послушај го советот на @TATA_MATA. Види провери дали брзината na матичната на лаптопот кореспондира со брзината на SSD-то.

п.с. Еве и кај мене е исто.
SSD.jpg

Изменето од модератор:

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Ако има само еден слот за SSD/HDD и е со SATA 2 тогаш и нема друг избор освен да се помири со таа брзина.
Така си е, ама јас не знам на кое место го монтирал ssdто, колку слота има и дали користи ssd caddy, затоа поставив дополнителни прашања.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Така си е, ама јас не знам на кое место го монтирал ssdто, колку слота има и дали користи ssd caddy, затоа поставив дополнителни прашања.
Off topic но во контекст на муабетов. Камо да имав и SSD Caddy ќе бев цар со две SSD-a или еден SSD еден HDD.:inlove::oops:

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
А што е проблемот? Немаш cd rom на лаптопот?
Off topic, Не друже, немам. Он е од таа верзија со графичка GeForce 920MX со крајно слабо процесорче N3060. Но затоа фалинката (заедно со CPU-то) му беше што нема простор за SSD Caddy бидејќи баш сега скоро кога го отворив за да го исчистам од прашина нема простор порари матичната пошо е продолжена баш во тој дел. А да користам надворешен со usb-приклучок некако не ми е практично - ќе треба везден да му правам приклучи-исклучи. И така... се распишав доста.:D

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.040
Како личи ова ССД?
DI6fDZm.png

Кое е моментално солидно, а да има многу капацитет 500гб или 1тб - и да го има кај нас поточно кај Гојдо? За на местото од ова.

Последна промена:

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
Од мое лично искуство можам да ти кажам дека мојот лаптоп (на кој имам место само за еден SSD/HDD) поддржува само SATA 2, што автоматски значи ми ја дава истата брзина што ја имаш и ти (Read: 240 Write: 230 Mb/s). Ако е изводливо послушај го советот на @TATA_MATA. Види провери дали брзината na матичната на лаптопот кореспондира со брзината на SSD-то.

п.с. Еве и кај мене е исто.
Погледнете го атачментот 86392
Многу не се разбирам од хардвер .. лаптопот е 10г стар SATA II 3 Gb/s еден контролер е за HDD/SSD ... Во BIOS имам наместо AHCI + Tweeks ... Дилема ми беше кај братучед 280 на SATA II ист модел на SSD имаме нее за 50mb/s помалце што вади ... ќе пробрам и на друг лаптоп.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Многу не се разбирам од хардвер .. лаптопот е 10г стар SATA II 3 Gb/s еден контролер е за HDD/SSD ... Во BIOS имам наместо AHCI + Tweeks ... Дилема ми беше кај братучед 280 на SATA II ист модел на SSD имаме нее за 50mb/s помалце што вади ... ќе пробрам и на друг лаптоп.
Според тоа што го кажуваш најверојатно матичната на лаптопот ти подржува само SATA 2 за впишување/читање на податоци на SSD/HDD. Ако, пробај, ама мислам дека тоа нема ништо да ти мења бидејќи ако на друг лаптоп/десктоп компјутер го инсталираш SSD-то (да речеме ако поддржува SATA 3) ќе забележиш невиден скок во испорачување перформанси, но кај твојот лаптоп тоа нема да го имаш. Од мое искуство ти говорам.

Еве на мојот лаптоп SSD-то ми работи со SATA 2. А кога пак го инсталирам на декстоп компјутерот (на кој поддржува SATA 3, што по автоматизам значи двојно поголема брзина) тогаш забележувам скок во испорачувањето на перформанси. Но тоа не е и случај кога работам со него на лаптопот.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192

На иста дилема бев. Малиот има 250 GB ЕВО + 1TB HDD на лаптоп. Сакаше уште простор за игри.

Се думав да земам од поефтините Kingston, Gigabyte но со поголем капацитет. Без да имам многу време прочачкав по рецензии од потрошувачи на амазон и сл. Барем таму оцените се мешани. Кој задоволен, кој не. При тоа Kingston имаат поголем рејтинг од Gigabyte.

Не ми е за друго туку колку долговечни се и пред се какви контролери/DRAM имаат. Сепак пари давам. Ене ги на десктоп самсунг стари со години SSD уште тераат.

И не сакав да ризикувам. Eве денес се опрчив во Анхоч 5600 ден. за Samsung 500GB EVO. За жал сега е 600 денари поскапо од пред неколку месеци кога истото го купив за 4,990.

Му земав и екстерна кутија со USB 3.1 контролер зашто немам време за миграции/преинсталации. Сега летаат игри кои раат само ги мигриравме/преместивме во steam library на новото SSD. И тоа преку USB 3.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно