Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

„Системот е паднат“ – најважните владини сајтови со невалиден сертификат веќе 2 дена

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.317
1.553
Skopje
Мразам да сум екстремен и да осудувам но ако навистина немаат бекапи (клауд и физички) треба да лежат во затвор.

Од министерот па наваму.
Абе болница изгоре се заташка. Ова е п**кин дим, каков затвор.

Нека најдат решение поврзо само дека обичен народ ќе си пати, тие горе како и да е не ги дира ситуацијава.

chroot

lurker
12 ноември 2021
787
1.119
Скопје
Ако се украдени податоците, а 99 посто се, што ќе правиме после. МВР веќе издава пасоши на нарко босови и разно разни криминалци, уште сите осигуреници да бидат загрозени сега и може цела држава да ја баталиме да си тераме анархија.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.627
19.383
Не е најголемиот проблем што протекле или се украдени податоци од типот улица на живеење и матичен број.
Тука се и шифрите на болести, рецепти, боледувања...

Од таму со години апелирале дека немаат доволен број на IT стручњаци.

И Флегм да ви кажит уште нешто.
Прашање на време е кога истото ќе се случи со МОН. Дневниците се електронски, евиденцијата е електронска. Платите, исто како кај овие, електронски.
Не е тешко да се собере 2 и 2

Секој бубуљичав клинец (и неговиот брат) можат да го пробијат школското WiFi така да be afraid, be very very afraid

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.610
3.099
Не е најголемиот проблем што протекле или се украдени податоци од типот улица на живеење и матичен број.

Прашање на време е кога истото ќе се случи со МОН. Дневниците се електронски, евиденцијата е електронска. Платите, исто како кај овие, електронски.

Секој бубуљичав клинец (и неговиот брат) можат да го пробијат школското WiFi така да be afraid, be very very afraid
...а тек па ако побараат тро помош од новиве т.н. вештачки интелигенции, ко шо се ЧатЏПТ и слични, ај напрај ми скрипт за ова, скрипт за она, и толку е...
Пошто видовме колку заштита имаат клучниве институции.

Испратено од телефоно.

ЕДИТ:
еве пописмен од мене напишал нешто конкретно за пишувањето код помогнато до вештачка интелигенција:
Нова надградена верзија на GitHub Copilot „пишува“ подобар и побезбеден код ⋆ IT.mk

Последна промена:

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
265
250

E што ќе си пишат петки :D

Сите изостаноци и отцени се запишани и во физичкиот дневник. И тоа прво се пополнуваат физичките а електронскиот на крај на полугодие или година.

Пострашно е ако падне ПИОМ. Оди после докажувај се колку години си плаќал придонеси :D

18 август 2019
1.253
1.250
Не кревајте непотребна паника. Ги украле податоците, што ќе прават со нив? Ќе видат дека имам три стента, ќе видат дека еден бубрег ми е изваден, ќе видат дека едното белодробно крило ми е нефункционално... Барем нема да ме киднапираат за трговија со органи. Единствено ако забележат дека рбетот ми е зајакнат со позлатена шипка, тогаш можам да имам проблеми.

Cypher

hello world
29 јули 2012
294
134
E што ќе си пишат петки :D

Сите изостаноци и отцени се запишани и во физичкиот дневник. И тоа прво се пополнуваат физичките а електронскиот на крај на полугодие или година.

Пострашно е ако падне ПИОМ. Оди после докажувај се колку години си плаќал придонеси :D
така е во средно, но во факултетите, поточно УГД, веќе индексите не се применуваат, туку само е-индексот.
Јас дипломирав со покупразен индекс, само првата година ги внесувавме предметите и ни ставаа оцени и потписи во него, потоа веќе се заборави тоа и само Е-индексот се важи.
Така да, во оваа транзиција најбитно е да се има максимална заштита. Незнам колку ги имате видено онлајн системите на факултетите, но едноставено се од пред 1 век, 0 респонзивност, најавувања без автентикации, без логин limit attempts(имам испробано) и тако даље...

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Мене само ми е страв да не падне e-pdd да не нема како да платам данок, за другото ми е гајле.
Добро е, работи. 111.jpg

Последна промена:

chroot

lurker
12 ноември 2021
787
1.119
Скопје

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.627
19.383
Јас преку web ги плаќам сите сметки и задолжително си печатам затоа што знам со какви билмези си имаме работа.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Не кревајте непотребна паника. Ги украле податоците, што ќе прават со нив? Ќе видат дека имам три стента, ќе видат дека еден бубрег ми е изваден, ќе видат дека едното белодробно крило ми е нефункционално... Барем нема да ме киднапираат за трговија со органи. Единствено ако забележат дека рбетот ми е зајакнат со позлатена шипка, тогаш можам да имам проблеми.
За да ги продадат на некоја фармацевска компанија која на крајот на денот ќе знае кои лекови и со која цена треба да ги извезува во Македонија.

389mk

hello world
16 јануари 2020
293
332
За да ги продадат на некоја фармацевска компанија која на крајот на денот ќе знае кои лекови и со која цена треба да ги извезува во Македонија.
Тоа се јавно достапни информации.

Признаа дека е ransomware, нема потреба од покомплицирани објаснувања кога признаено е дека системот е нападнат за време на трансфер на податоци од локален сервер на сервери на телеком.
Сега го читам договорот со телеком за серверот, не сум стручен за технологија ама гледам дека наведени се премногу податоци за системот, уште само да им ги стават лозинките за влез.

Screenshot 2023-02-17 224153.png

Не се разбирам, ама нели овие податоци би биле во полза на хакери за да влезат во системот? Ги има сите сервери, и физички и виртуелни, со име, структура, локација и оперативен систем.

Screenshot 2023-02-17 224901.png

Screenshot 2023-02-17 230006.png

Атачменти

• Dogovor Iznajmuvanje na privaten oblak za primaren i sekundaren podatocen.pdf
    2,9 MB · Прегледи: 14
Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: Avid
18 август 2019
1.253
1.250
Тоа што ги украле моите податоци не е толку страшно. Проблемот е што се украдени и податоците на Ден Дончев. Сите негови криминали се во рацете на хакерите. Сега ќе го уценуваат. :)

Намера ми беше да предложам враќање на стариот систем, работа строго на хартија, ама ако подобро размислам тогаш се случуваа поплави и пожари и пак криминалите беа сокриени. Како и да вртиме, мафијата работи и се извлекува неказнета.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.751
Скопје
Пред некои ваљда 5 години(може повеќе) на ептен битна државна фирма и беше хакнат(дифејснат) сајтот каде што ставаат важни информации од јавен карактер, пошто специјалците користеа Џомла верзија не апдејтувана 2 години со јавно познати пропусти кои можеа лесно да се злоупотребат(и се злупотребија во случајов) од дете со 2 мозочни ќелии.
И нормално младичот(со завршен факултет по информатика) што беше задолжен за истиот немаше благе везе што да прави. Од бекап ни Б.
Нит некој хакер од некоја друга државна институција да дојде или па да си донесат некој од фирма што се занимава со тоа... Него решението беше да ме викне мене(пошто пријателче), со 1 сајт за лични потреби направен во Џомла во живот, да му го спасувам гзот на "информатичарот", и со тоа мое минимално искуство и неколку саати гуглање се реши проблемот. Трагичното е што до толку се нема памет, недоволно ни да се интерпретира и примени правилно информација достапна на интернет од "информатичарот".
Си викам по некоја логика ваљда напреднал малку државниов сектор на тоа поле(бајаѓи време има поминато од случката), но очигледно тоа ќе остане само влажен сон.
Еден православен бекап да се немало....... Не ми се верува што читам.....

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Напреднал да, ама вајда во партиската книшка и во лепење плакати.

Sent from my iPhone using Tapatalk

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Денес бев во Фонд за Здравство и им работеше системот, изгледа сум го потрефил првиот ден, ако на некој му треба да знаете дека се „функционални“.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не е 100% функционален се уште. Не беа возможни заверки денес на пример на помагала. Веројатно ќе се среди тоа деновиве.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.610
3.099
WOW!
I mean, WOW!(?)
Перо-инжињеро?

Кој е овај, јел се зна 'шта, ко, колико?

П.С.
Ова е пред се упатено кон нескриенио ентузијазам на властодршците, од се што е можно да си праат ПР и секакви политички ЕПП-ња.
А инжињеро, шо му следва, нека си земи.

Последна промена:

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.745
4.375
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Ептен јако брукање, подобро да ќути него уште бетер да се закопува. Со 2 клика може да се дознае многу повеќе од само меил адреса, па уште и од mioa им даваа насоки да ја тргнеле од меил адресата од веб страната.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Za zhal drzavnive insitucii koristat low budget serveri, cloud. Ovde povekjeto clenovi imaat poveke ram i cpu cores.

Cesto baraa 6 jadren procesor za server so 16gb ram, a so ostanalo za drugoto. Licenci za bekapi i slicno outdated i ne funkcionirase niso, ne gi ni zasega voopsto. Cista mizerija e drzavava a milionski sumi odat od nash dzeb vo necij drug.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно