Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

18 август 2019
1.223
1.195
Што си се фатил за јазикот? Тој закон е противуставен и треба сега за брзо да се одлучува на Уставен. Значи попрво за тоа ќе одлучат и тоа позитивно отколку за Села и неговата бизарна претставка.
Уставен, неуставен, законот постои. И мора по него да се работи. Ако го поништат, мило ќе ми биде. Ама не верувам. Тој закон е обврска од рамковниот договор. Можеби ќе претрпи некои измени, ама во западна Македонија ќе остане на снага.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Не знам зошто мислиш дека те подј*бавам. Ако синот живее (или работи) подалеку, треба ли само за тоа да доаѓа. Не е така едноставно, ама ако си подалеку од проблемот и не те засега, тогаш и не забележуваш дека тоа всушност е проблем.

За јазикот сигурно паѓа. Не знам за колку време можат да ги подесат камерите на двојазично, инаку законот ќе го сменат по кратка постапка.

Ако уставниот суд работи по устав, треба да падне и заради телефонот и електронската адреса. Ниту уставот, ниту некој закон ме обврзува на тоа. А не може ни закон да се донесе, ќе биде противуставен.

За да се имплементира јазикот треба 1 работен ден.

Пораките имаат фиксен текст исто и извештајот. Не е рокетна физика.
Порака ќе ти стигна на македонски и албански. Извештајот исто или имаш опција за да одбереш јазик.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Не знам зошто мислиш дека те подј*бавам. Ако синот живее (или работи) подалеку, треба ли само за тоа да доаѓа. Не е така едноставно, ама ако си подалеку од проблемот и не те засега, тогаш и не забележуваш дека тоа всушност е проблем.
Има друго дете можеби. Или ќе пише на внук, роднина, итн.
Се наоѓа решение.
Јас само сакам секаде да важи овој закон. На цела територија на Македонија.

18 август 2019
1.223
1.195
Се наоѓа решение.
И јас сакам насекаде да важи. И се надевам дека ќе биде наскоро.

За мене е спорен само начинот на известување, најголем проблем ми е телефонот. Не користам мобилен, зарем треба да купувам (и секој месец да плаќам) само за тоа? А не сум само јас со тој проблем.

Инаку чиј број и да дадам, треба само за тоа да доаѓа за да ме извести.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.733
3.881
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Flock, Palantir во тандем со власта веќе го прават тоа и веќе има pre-crime во USA.
Попрво би рекол дај ми доказ дека нема да го прават тоа, кај се регулативите/кочниците?
Регулативи и кочници?
Па они цела држава (Иран) ја бомбардираа 12 дена врз основа на output од Палантир... Отидени се работите по ѓаволите.
Мислењето е автоматски споено:

Јас сум сопственик на крави. Имам тројца вработени кои се грижат за нив. Кравите влегле во твојот двор и направиле штета. Јас ли треба да ја платам штетата или ти треба да докажуваш кој од вработените во тој момент бил задолжен за кравите?

Само немој да речеш дека мешам баби и жаби. Во двата случаја има сопственик и лице кое го направило делото.
Кравите да се идентифираат секоја посебно. :)

Каде имало организирано нелегално прислушкување на новинари, политичари и бизнисмени во ЕУ? Нема затоа што има механизам за заштита од тоа.

Ти треба да возиш по пропис не затоа што ќе те казнат, туку затоа што можеш да загрозиш нечиј живот.
Втората реченица: Секако.
Првата реченица? Се шегуваш ваљда? Алатки како Пегасус се познати, има и алатки што не се познати, а има врати што се поставени уште во фирмвер. Тоа не е никаква конспирација туку реалност.

пецеdzipot

read-only
2 јануари 2019
15
6
Значи нема доказ, има само сомнеж?
Колку си наивен, опциите се или дека мозкот ти е максимално испран, или си партиски војник :D не ме чудат и двете, со среќа

Се наоѓа решение.
Јас мислам дека нема потреба да важи сегде. Само во Скопје се вози како да нема утре, така да најбитно е тука да важи законот. За другите помали места мислам дека е без значење, така да според мене е супер вака!

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Она што јас го пишував одамна и бев обвинет дека сум против напредокот. Ниту телефонот, ниту мејлот е моја законска обврска.

На основа на двојазичноста исто е во право. Дадена им е двојазичност, сега треба да го почитуваат тоа. Ќе мора секој да се изјасни на кој јазик сака да му пристигаат известувањата.
Глупости, може да направат алатка и преводот да им иде директно од неа. Овој само прави кочници за да му фрлат коска да ќути, увек има такви лешинари.

Од профилот на градоначалникот. Ако го направи ова со адаптивни семафори би било топ. Ајде да видиме.
...
Ова е суштинска реформа во начинот на кој функционира сообраќајот во нашиот град.
Наместо застарениот концепт на „зелен бран“ од минатото, воведуваме паметен зелен бран - модерен, адаптивен и иновативен систем кој во реално време ќе го регулира протокот на возила, ќе ги намали гужвите и ќе овозможи побрзо, поефикасно и побезбедно движење низ Скопје.
Прво треба да го викаат ЦРВЕН БРАН.
Второ ок, концептот да ги задржиш аутата по цели булевари за да не се направи блок на тесните грла - ајде тоа има некоја смисла кога се ГУЖВИ... И не е новост ова, одамна го применуваат (може да е нешто различна имплементација). Проблемот е: ГО ОСТАВААТ ОВА 24/7, наместо да го применуваат само во шпицовите на гужвата.

Си приметил сигурно. Возиш покасно навечер, или баш рано наутро и сите тие миљон семафор ти прват кокблок наместо да имаш зелен бран пошто реално на никој нема да му сметаш. Ниту има сообраќај ниту ќор пешак на пешачки.

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.535
3.137
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Прво треба да го викаат ЦРВЕН БРАН.
Второ ок, концептот да ги задржиш аутата по цели булевари за да не се направи блок на тесните грла - ајде тоа има некоја смисла кога се ГУЖВИ... И не е новост ова, одамна го применуваат (може да е нешто различна имплементација). Проблемот е: ГО ОСТАВААТ ОВА 24/7, наместо да го применуваат само во шпицовите на гужвата.

Си приметил сигурно. Возиш покасно навечер, или баш рано наутро и сите тие миљон семафор ти прват кокблок наместо да имаш зелен бран пошто реално на никој нема да му сметаш. Ниту има сообраќај ниту ќор пешак на пешачки.
Има апгрејди, апдејти...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Кравите може да се идентификуваат. И тие имаат „регистарска табличка“.
Сериозно јака резолуција (камера ќе треба). :)

Има апгрејди, апдејти...
Ништо не верувам додека не видам... И пред хх години се испосраа од фалење на тие „контролорите на сообраќај“, ништо од тоа не видовме. Сѐ остана поставено на дифолт, а тие„контролорите“ контролираат само клатење на врата (и зимање на плата).

Како знам?
Пошто црвен бран има и кога нема гужви.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.733
3.881
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.535
3.137
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Како што кажав за Прешова :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.253
И како системов создава нерамноправност? Као демек скопјани ќе плаќаат казни а Струмичани нема да плаќаат? За тоа ли се фаќаат?

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
И како системов создава нерамноправност? Као демек скопјани ќе плаќаат казни а Струмичани нема да плаќаат? За тоа ли се фаќаат?
Скопјани и кумановци ќе бидат заштитени а другите не. А цените на становите ќе паднат каде што има камери?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Секако не може истовремено секаде да се пушти.
На Села ќе му фрлат коска и ќе престане да лае. Затоа и лае, за да му фрлат коска.

Патем деновиве гледам поминување на жолто како да нема утре, решиле луѓево да „искористат“ за последен пат додека може. За некој ден некои од нив ќе платат што не вежбале на време. :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.535
3.137
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Секако не може истовремено секаде да се пушти.
На Села ќе му фрлат коска и ќе престане да лае. Затоа и лае, за да му фрлат коска.

Патем деновиве гледам поминување на жолто како да нема утре, решиле луѓево да „искористат“ за последен пат додека може. За некој ден некои од нив ќе платат што не вежбале на време. :)
Зошто некој би му фрлал коска на тој изгубен лик кога неговите "аргументи" се трагикомични?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.253
Скопјани и кумановци ќе бидат заштитени а другите не. А цените на становите ќе паднат каде што има камери?
Па така некако јас го разбирам тоа.
Као, Скопјани и Кумановци ќе имаат повеќе трошоци и затоа се дискриминирани а другиве не се :)
Ама ако гледаме така тогаш возачите се дискриминирани наспроти пешаците, односно оние возачи што немаат кола :D

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Зошто некој би му фрлал коска на тој изгубен лик кога неговите "аргументи" се трагикомични?
Зошто е поевтино од замарањето со последиците од „аргументите“.

Денес кога преминував пешачки на раскрсницата кај мост Обединети Нации, ауто ми пресече пат на нецел метар од мене. Од правец стара телевизија од коловоз со солидна брзина директно на пешачки си се качи па ладно преку триаголникот помина и со несмалена брзина настави преку пешачка стаза накај Кеј. Како на улица скроз, не како на пешачка патека.

Ова секој ден се дешава, по пешачки патеки ќе не изгазат а Кирев ни зборува за блокирање на булевари како мерки за „зголемување на безбедност“.

Сакам да кажам освен поспоро возење (и појава на куп падавичари), не гледам некое друго подобрување. Сѐ е ретардирано како и претходно, само повеќе е ретардирано. Баш ќе видиме за некој ден, ама мислам дека нема да има некои промени од аспект каубојци на пешачки патеки и слично.

Еве буквално со ауто помина кај што стои човеков со кафеавата маица. Се дешава и други пати, не е ретко.

1769604384388.png

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.253
Изгледа дека решението за ова е сите да имаме во џеб пиштоли со пригушувачи и штом го видиш проблемот веднаш решавај го сам. Само ова ќе падне на уставен бидејќи никој нема обврска да носи пиштол

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.719
12.634
Skopje
www.wemaxa.com

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Физички пречки сега! За да го преживееме теророт на Бурунѓанците симнати од планина! А за петтата колона која што ја растури единствената македонска држава има ли лек?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ќе го решат ова... За неколку години кога ќе почнат доволно плебси да ги пцујат.
Таман работа со вакви небитни детали да се занимаваат во преп фазата.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.535
3.137
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ќе го решат ова... За неколку години кога ќе почнат доволно плебси да ги пцујат.
Таман работа со вакви небитни детали да се занимаваат во преп фазата.
Еве пак со тие исклучоци. Колку пати се случило ова? Ако ти стигне казна за ова ќе одиш и ќе објасниш и треба да ја тргнат казната. Инаку ко што знам ако е црвено не треба да се тргаш затоа што може да го загрозиш сообраќајот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно