Андреј Стерјев
hello world
- 24 јануари 2015
- 250
- 75
Да не се збуни малце...22" 16:10 (лила) vs 24" 16:9 (зелено)
Погледнете го атачментот 27111
Со зборови:
џабе ќе менуваш монитор.
Да не се збуни малце...22" 16:10 (лила) vs 24" 16:9 (зелено)
Погледнете го атачментот 27111
Со зборови:
џабе ќе менуваш монитор.
Знам.Знаеш дека 10ката е висината, така?
1920х1080
vs
1920х1200
Не.Да не се збуни малце...
Монитор од 16:10 би бил "повисок" зато шо има повеќе вертикални пиксели (1200 vs 1080) всушност би добил простор наместо да изгуби. Плус зборуваме за дијагонално поголем монитор така да why not да не го смени. Поправи ме ако грешам.Знам.
Не.
Кој момент не ви е јасен?
Ако е помал тогаш е друга работа. Имав импресија дека за поголем монитор збораме.
Токму така, но споредбата е за 22" 16:10 наспроти 24" 16:9. На сликата се физичките димензии на екраните.Монитор од 16:10 би бил "повисок" зато шо има повеќе вертикални пиксели (1200 vs 1080) всушност би добил простор наместо да изгуби. Плус зборуваме за дијагонално поголем монитор така да why not да не го смени. Поправи ме ако грешам.
Не ја знаев дијагоналата на екраните, мислев овој од 16:10 е поголем.Токму така, но споредбата е за 22" 16:10 наспроти 24" 16:9. На сликата се физичките димензии на екраните.
Разликата е само во широчината 57mm, во висина е само 2,8mm (чичко Питагора).
Аааа извини, мислев дека споредбата е за екрани со исти димензии ^^Токму така, но споредбата е за 22" 16:10 наспроти 24" 16:9. На сликата се физичките димензии на екраните.
Разликата е само во широчината 57mm, во висина е само 2,8mm (чичко Питагора).
Dell-от e со IPS панел, затоа е многу по-пријатен за гледањеРазликата од 22“ 16:10 и 24“ 16:9 во димензии не е воопшто голема како што напиша moongose.
Дома кај мене е 22“ 1600х1050 Samsung 226BW, а на работа DELL 24" 1920x1080 P2414h.
Само приказот и сликата на DELLот се неспоредливо подобри и попријатни за око.
Затоа не е само до димензијата, ако стариот е со послаба резолуција а при тоа не му треба поголем монитор зошто да не го смени со 24“ 16:9.
Супер избор си направил, само на моделув му треба малку калибрирање инаку е супер. Инаку PLS за мене е IPS без IPS glow што е и позитивност. Овие PLS панели не се ништо полошо од просечните IPS 6bit + FRC модели па дури и Dell U Моделите само што кај Dell одфабрика има подобри бои,гама и сите параметри а кај самсунг поради цената тие се можностите и може сам да си го додотераш. Да ти кажам искрено и мене ми се прави чеифот да земам некој PLS Панел.Веке се подновив со http://www.samsung.com/hk_en/consum...onsumer/LS24D590PL/XK?subsubtype=series-5-led мониторот е топ за цената, има супер бои и агол на гледање и е добар за фпс игри доколку некој сака подобар панел од TN а истовремено гејма, има неколку недостатоци а тоа е сталката која не е како кај делот да се врти вертикално или за висината горе доле и нема VESA mount. Го земав со попуст од анхоч за 9600 денари мислам дека му нема рамен во овој ценовен ранк.
Да тоа е така што го велиш ама овој има помал инпут лаг со што го прави подобар за играње од ипс панелот, а истовремено има малце подобар агол на гледање барем според мене ако грешам нека ме поправи некој, мониторов е топ за цената.Супер избор си направил, само на моделув му треба малку калибрирање инаку е супер. Инаку PLS за мене е IPS без IPS glow што е и позитивност. Овие PLS панели не се ништо полошо од просечните IPS 6bit + FRC модели па дури и Dell U Моделите само што кај Dell одфабрика има подобри бои,гама и сите параметри а кај самсунг поради цената тие се можностите и може сам да си го додотераш. Да ти кажам искрено и мене ми се прави чеифот да земам некој PLS Панел.
фала на препораката, гледам дека истиот го има на листа и во анхоч но моментално го нема на лагер а според видео ривјуата што ги видов изгледа солидно.Пак ќе го препорачам DELL P2414h, 24 инчи IPS, 16:9.
Во Макпетрол 11.500 денари (+5% ДДВ) го имаш на лагер.
http://dell.makpetrol.com.mk/
Јас го користам, вреди за секој денар.
и овој монитор го погледнав тоа статикот е ептен статичен односно нема никаква опција за движење на мониторот што е огромен минус инаку вака изгледа ок а и дисплејот не е лош.Веке се подновив со http://www.samsung.com/hk_en/consum...onsumer/LS24D590PL/XK?subsubtype=series-5-led мониторот е топ за цената, има супер бои и агол на гледање и е добар за фпс игри доколку некој сака подобар панел од TN а истовремено гејма, има неколку недостатоци а тоа е сталката која не е како кај делот да се врти вертикално или за висината горе доле и нема VESA mount. Го земав со попуст од анхоч за 9600 денари мислам дека му нема рамен во овој ценовен ранк.
Зависи VS Кој IPS монитор споредуваш. Dell U2312HM има просек од 0,8мс Импут лаг и е еден од најбрзите монитори на свет безразлика ТН,ИПС,ПЛС и тн. Но има IPS монитори со просечен 12мс импут лаг. Да што помалку импут лаг тоа подобро но побитно е да нема гостинг, има монитори декларирани со 5мс а имаат гостинг но сепак се ретки па да не тупам со тоа. За имут лаг да, и јас гледам да е има што помал но само мониторот не е битен, треба и тастатура и све друго да е супер за понизок тѕотален импут лаг, инаку до 16мс импут лаг се смета за брз и тоа во превод е до 1 фрејм лапнат така да освен ако не се натпреваруваш во кантер страјт не се замарај околу тоа, а за секоја друга ФПС немаш проблем со били кој понов ИПС, ПЛС, ВА со стандард гамут. Според мене најголема позитивност на PLS панелите ми е што нема IPS глоу а пак некој сакаат да има па штознам,јас не сакам. Има интересни панели моментално, и VA мене ми се супер само што имаат видно полош агол на гледање vs IPS и PLS, а генерално IPS има најдобар агол на гледање е сега пак ке кажам има разлика од модел до модел, така да твојот ПЛС може да има подобар агол на гледање од некој друг IPS и обратно. Исто интересни ми се и самсунг со тие MFA како ли се викаа панели, доста добро делуваат.Да тоа е така што го велиш ама овој има помал инпут лаг со што го прави подобар за играње од ипс панелот, а истовремено има малце подобар агол на гледање барем според мене ако грешам нека ме поправи некој, мониторов е топ за цената.
фала на препораката се одлучив за dell само што моментално ги немаат на лагерПак ќе го препорачам DELL P2414h, 24 инчи IPS, 16:9.
Во Макпетрол 11.500 денари (+5% ДДВ) го имаш на лагер.
http://dell.makpetrol.com.mk/
Јас го користам, вреди за секој денар.
http://www.overclock.net/t/1500133/undecided-between-dell-u2414h-and-u2412mDell u2412m или Dell u2414h кој е подобар? и зошто ? се решив да го заменам и да доплатам во анхоч па сакам да ми кажете кој е подобар.
Еве поверодостојна споредба:Dell u2412m или Dell u2414h кој е подобар? и зошто ? се решив да го заменам и да доплатам во анхоч па сакам да ми кажете кој е подобар.
Dell u2412m или Dell u2414h кој е подобар? и зошто ? се решив да го заменам и да доплатам во анхоч па сакам да ми кажете кој е подобар.
The only thing that you need to be aware of is if you have an Nvidia GPU you need to download and run the Nvidia RGB Full Range Toggler. It will correct the values so that the computer recognizes the monitor as such and not an HDTV with limited RGB range."
Бесплатна достава
SSD M.2 1TB WD Blue SN5100 M.2 NVMe WDS100T5B0E
9.790,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA MINI 2-02, 2xMIC, USB-C receiver, Black, MINI 2-02
3.350,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS KEYCHRON BM24, 2.4Ghz/Bluetooth, 2400 DPI PixArt PAW3212 sensor, 1000Hz, Metal Grey, BM24-C61
1.290,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE FIFINE K658 DYNAMIC RGB, USB Type-C, Black
4.880,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00194A
1.590,00 ден