Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Попусти за Black Friday и Cyber Monday

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Дечки ниеден VPS не е за сериозен бизнис.…
Ако сакате перформанси под голем лоуд, земете си дедициран сервер.

Вечина ако не и да кажам сите ВПСси се over-provisioned. Тоа е според мене реалноста.

има и нешто што се вика SLA. убаво си пишува таму да се over-booked или не се.
претежно не се (тие VPSи кои се наменети за PRO работа)

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.701
3.344
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Дечки ниеден VPS не е за сериозен бизнис. Не знам шо бизнис мислите дека ќе терате на 5 евра месечно 6 гига рам и не знам колку ти јадра кога тоа е виртуелен сервер и тие јадра и рам се поделени и не се целосно користливи при поглем поделен лоуд меѓу корисници.
Jасно де, затоа и пишав погоре дека е земен за ете „да има“ ако притреба за некои несериозни проекти. Моите линкови погоре беа за оние кои зеле да имаат во предвид со таквите случувања и да си се осигураат однапред (со бекап или било што) на она што ќе хостираат.

Дечки ниеден VPS не е за сериозен бизнис. Не знам шо бизнис мислите дека ќе терате на 5 евра месечно 6 гига рам и не знам колку ти јадра кога тоа е виртуелен сервер и тие јадра и рам се поделени и не се целосно користливи при поглем поделен лоуд меѓу корисници.
Ако сакате перформанси под голем лоуд, земете си дедициран сервер.
Не викам дека нема место за ВПСи ама малце бидете реални.
И ја плаќам хецнер од 8 евра со 3кор 4гб рам и некој “комшија“ ако наеднаш стане вирален на реддит, мојата виртуелка ќе тротла, и со тоа сум ок. Вечина ако не и да кажам сите ВПСси се over-provisioned. Тоа е според мене реалноста.

Здраво Isak Keyten,

Да појасниме неколку работи, има разлика од ВПС услуга од 5 евра и од 20 евра за навидум истите перформанси, разликата е во технологијата за виртуализација. KVM технологијата не дозволува oversell на ресурси и ВПС нод на KVM нуди дедицирани ресурси независно од оптеретеноста на серверот од други users, со самата алокација на ВПС box ресурсите се одземаат од master node и не се достапни за oversell.
Многу посериозни бизниси користат и ВПС услуга зависно од буџетот и за полесно менаџирање.

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
разликата е во технологијата за виртуализација. KVM технологијата не дозволува oversell на ресурси и ВПС нод на KVM нуди дедицирани ресурси независно од оптеретеноста на серверот од други users, со самата алокација на ВПС box ресурсите се одземаат од master node и не се достапни за oversell.
Онака технички да биде поточно, „oversell“ нема врска со технологија (на виртуелизација).
KVM подразбирано (default) дозволува "overcommit" (cpu, ram), без ништо специјално да се мести. Всушност, за да биде навистина неоделен ресурс треба да се прави статичко мапирање процесорси / нишки на vCPU итн.

users = корисници
box = host т.е. домаќин
oversell = препродавање?

Кој е подобар термин за „oversell“, наместо „препродавање“, кое што веројатно повише се користи како превод за „resell"?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв