Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Помош за мобилни - прашања - совети -генерална - дискусија

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Можам да рутирам Нексус 4 со towelroot така? И која е постапката за да го тргнам рутот?
А што ќе тие да го тргнеш? Бришеш само су бинари и толку, уствари рутирање е процес на кој се клава во системот еден фајл кој се нарекува су, а дозволата за да влези во системот и да го стави тој фајл е боот имг фајлот, зато имам заприметено кај сите туторијали за рут(специфични не универзални) првин се работи со боот имг па после со рут.

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
1 април 2012
1.480
982
А што ќе тие да го тргнеш?
Имам уште ~година дена гаранција, па не сакам да ја изгубам со тоа што ќе го рутирам.

Ако сакаш да го направиш како што треба, и да имаш максимална контрола врз уредот - повели упатство: http://forum.it.com.mk/index.php?threads/38107/ :)
Не ми треба рут толку многу, повеќе ми е за да ми помине време.

Ако може само да ми објасниш што е разликата меѓу туторијалов и towelroot зошто towelroot е многу пократко + колку што знам не треба отклучен bootloader.

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
Towelroot користи дупка во кодот за да го направи тоа и добие рут привилегии. Додека со оваа постапка се внесува апликацијата и binaries преку "несигурен" бут.
Тоа што ќе придобиеш следејќи ја постапката, е искуство со самиот телефон и како функционира, а и ќе можеш да го примениш подоцна за многу работи што би те интересирале за Нексус линијата на уреди. Уште една причина е дека Towelroot не може да добие рут привилегии на Android L.

7 март 2014
1.296
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Дали е можно и доколку е кој се начините да се купи андроид апликација од Македонија ?

7 март 2014
1.296
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
1 април 2012
1.480
982
Towelroot користи дупка во кодот за да го направи тоа и добие рут привилегии. Додека со оваа постапка се внесува апликацијата и binaries преку "несигурен" бут.
Тоа што ќе придобиеш следејќи ја постапката, е искуство со самиот телефон и како функционира, а и ќе можеш да го примениш подоцна за многу работи што би те интересирале за Нексус линијата на уреди. Уште една причина е дека Towelroot не може да добие рут привилегии на Android L.
Мислам дека сега ќе рутирам со towelroot колку да видам дали ќе имам некоја придобивка од рутот, па кога ќе ми истече гаранцијата ќе почнам да флешувам и ромови, така да мислам дека најдобро би било тогаш да отклучам и бутлоадер и да инсталирам custom CWM зошто сега немам некоја потреба од тоа. Фала многу во секој случај.

7 март 2014
1.296
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Абе како ја нема од веб оди додај ја има Macedonia е, не е фиром.
Едит
Сега гледам и пејпал акаунт има да додадеш, ама само од веб го дава.
Само ја сум кјор,нуб.. што сум? неможам да ја најдам односно ја нема

1 април 2012
1.480
982
Ќе рутирам со Towelroot, најбрзо и наједноставно ми изгледа, + не треба да се отклучи бутлоадер.

Edit: рутирав со towelroot, инсталирав SuperSu и ми бараше да апдејтнам binaries, направи update failed па направив reboot и ја преинсталирав, и сега не ми бара апдејт па би требало се да е во ред.
Се изненадив од тоа колку брзо рутирав, за помалку од 5 секунди се заврши.

Последна промена:
1 април 2012
1.480
982
Сега влези во некој програм што бара root или инсталирај https://play.google.com/store/apps/details?id=com.joeykrim.rootcheck , стартувај го и провери. Ако SuperSU те праша нешто, стисни Grant
Средив се со тоа, само некои апликации ми бараат busybox. Може да ми кажеш за што служи и како се инсталира?

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Средив се со тоа, само некои апликации ми бараат busybox. Може да ми кажеш за што служи и како се инсталира?
Biziboks gi ima poveketo komandi sklopeni vo eden fajl. AKo sporedime, android terminalot raboti isto kako i drug ubuntu linuks terminal, e sega na ubuntu primer za da proveris verzija na kernel primer pisis uname a na android busybox uname. E sega nekoi aplikacii(skoro site) si pisuvaat komandi vo pozadina so pomos na toa busybox. Eve eden konkreten primer, Za da proveris dali imas rut pristap(dali go imas su binarito vo systemot) ja simnuvas aplikacijata i klikas check i toa si pravi nesto, i ako ima rut ke ti napisi deka ima, ako ne deka nema. No sto vsusnost pravi aplikacijata? Taa samo si pisi komanda: su i si proveruva dali ima root. Taka e i s osite aplikacii koga ke ti pobaraat root pristap fakticki ja primenuvaat komandaa su a ti toa ne go gledas, toa se vakvite aplikacii, avtomatsko raboenje so komantite na linux. SE nadevam deka sfati nesto od ova, ako imas nejasni zborovi prasaj, ke ti objasnime. Izvinete za latinicava. :D

1 април 2012
1.480
982
Фала ви многу, сега уште Xposed да инсталирам сакам, ама тоа некој друг ден кога ќе имам време. Не верувам дека е нешто комплицирано и ризично па ќе гледам да се снајдам сам. Фала уште еднаш.

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Фала ви многу, сега уште Xposed да инсталирам сакам, ама тоа некој друг ден кога ќе имам време. Не верувам дека е нешто комплицирано и ризично па ќе гледам да се снајдам сам. Фала уште еднаш.
Вака, со менување и модирање на андроидот НЕМАШ ризик. Мислам на ризик да ти се расипе да неможеш да си го вратиш, ако веќе навлегуваш во андроид да сфатиш дека сток кај андроид не чини. Е сега може да ти се случи да биде боотлооп но лесно се решава со преинсталирање или ристор на бекапот од ромот. Слободно менувајси немај гајле :D

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Денеска ја купив и пробував да ја залепам ја, ај што ја залепив видов дека имаше малце прашина па пак ја извадив и уште толку се насобра прашина и на крај испадна ова,Мој совет сите што имате скапи телефони задожително да си ставите вакво нешто, за секој случај од пагање и слично да не го поебете тачот или дисплејот па после многу повеќе да плакате ја утре пак ке си купам ама сеа ке им речам они да ми ја залепат,што се однесува до квалитетот е е топ
c5c95be76588675ef8b4d07cd617a751.jpg

7 март 2014
1.296
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Денеска ја купив и пробував да ја залепам ја, ај што ја залепив видов дека имаше малце прашина па пак ја извадив и уште толку се насобра прашина и на крај испадна ова,Мој совет сите што имате скапи телефони задожително да си ставите вакво нешто, за секој случај од пагање и слично да не го поебете тачот или дисплејот па после многу повеќе да плакате ја утре пак ке си купам ама сеа ке им речам они да ми ја залепат,што се однесува до квалитетот е е топ
c5c95be76588675ef8b4d07cd617a751.jpg
Од каде ја купи ?

7 март 2014
1.296
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Јас нарачав со еден другар 10 фолии за н5 ките од али,за некои си 200 денари.
А телефон без фолија и бампер не користам. :))

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно