Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Pomos so hosting i kreiranje veb sajt

Acko93

read-only
26 октомври 2013
28
19
Zdravo, mi treba pomos okolu kreiranje na web strana. Kupiv hosting paket i domain preku t-home, no ne znam kako da si go kreiram web sajtot. Ne gledam nikakov link vo dogovorot od hosting panelot, tuku samo user i lozinka od FTP. Imam predhodno iskustvo so kreiranje na web satjovi so cPanel i Wordpress. Znae nekoj kako moze da instaliram Wordpress

DrMTR

senior
27 март 2014
7.963
8.492
неможе да имаш само линк од FTP. Мора да имаш линк и од MySQL серверот?

Може име на доменот шо си го купил?

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
Zdravo, mi treba pomos okolu kreiranje na web strana. Kupiv hosting paket i domain preku t-home, no ne znam kako da si go kreiram web sajtot. Ne gledam nikakov link vo dogovorot od hosting panelot, tuku samo user i lozinka od FTP. Imam predhodno iskustvo so kreiranje na web satjovi so cPanel i Wordpress. Znae nekoj kako moze da instaliram Wordpress
Мислам дека со хостингот на македонски телеком не следува CPanel ниту пак remote пристап до MySql (барем порано беше така, не верувам д3ека е сменето) па ќе мора да ги префрлиш сите фајлови преку ftp, а за MySql базата јас би одел со инсталација на SqlYog community на твојот PC, префрлање на sqlyogtunnel.php фајлот од инсталацијата преку ftp на серверот и пристап преку тој фајл до MySql серверот. Од таму може да креираш и администрираш MySql бази.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.963
8.492
Научна фантастика бил хостингов од Т-Хоме. Хаос !!

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
Пошто темава е помош со хостинг и креирање веб сајт мислам дека следниов совет би ти помогнал најмногу:
Oткачи ги Телеком, земи си хостинг во uhost.mk (тоа е моја препорака, некој друг член од форумов може да ти препорача друго), таму имаш CPanel и се што ти треба. Ги гледав сега линукс хостинг пакетите на телеком и гледам најевтиниот во кој е вклучена и MySql база кошта 3000 денари без ДДВ (3540 со ДДВ) годишно а најевтиниот хостинг на uhost.mk кошта 1390 денари со ДДВ годишно. Не гледам зошто би плаќал повеќе за иста услуга, можеби некој ќе сака да објасни дали и зошто телеком би бил подобар избор.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
И ако се јавиш во ухост ќе разговараш со некој кодер и ќе го решиш проблемот, ако се јавиш во телеком ќе го добиеш стражарот и ќе ти закаже разговор со супорт али за едно 7-8 дена.

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
И ако се јавиш во ухост ќе разговараш со некој кодер и ќе го решиш проблемот, ако се јавиш во телеком ќе го добиеш стражарот и ќе ти закаже разговор со супорт али за едно 7-8 дена.
„Ало, техничка поддршка?“
„Не бе дечко, молери сме ние, кречиме тука, јави се за недела дена“
Извинете за офф-топиков :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Мислам дека со хостингот на македонски телеком не следува CPanel ниту пак remote пристап до MySql (барем порано беше така, не верувам д3ека е сменето) па ќе мора да ги префрлиш сите фајлови преку ftp, а за MySql базата јас би одел со инсталација на SqlYog community на твојот PC, префрлање на sqlyogtunnel.php фајлот од инсталацијата преку ftp на серверот и пристап преку тој фајл до MySql серверот. Од таму може да креираш и администрираш MySql бази.

Точно така. Хостингот на телеком е заборавен во 1997.
Јас добив „гратис“ хостинг пакетче и ми дадоа FTP user/pass. Нема Cpanel или било каков друг панел, нема пристап до MySQL (можда ако им плачеш на тел. ќе ти направат 1 базичка), PHP или нема или има верзија од 1998.

Си се логираш на фтп и си префрлаш .html фајлче предходно направено по ќејф во Microsoft FrontPage Express 2.0, си правиш еден Img фолдер во кој ќе си ставиш гифче од "Powered by MOL" (за да страната биде во тек со времето на хостот) и ќе си свиркаш. Е толку од хостингот на телеком.

Ахх носталгија.
front-nt460.gif

Последна промена:

Acko93

read-only
26 октомври 2013
28
19
Ne mozev da go instaliram Wordpress preku FTP bidejki nemam pristap do MySQL serverot i probav da napravam web sajt so nivnata web kreator alatka. UZAS!!! Postojano mi davase nekoj erori, ne mozev ni da se registriram!!! I posle saat vreme visenje na telefon so tehnickata podrska od telekom dobiv odgovor da napisam mail na [email protected]. Uzasi...

Acko93

read-only
26 октомври 2013
28
19
Nemam ni moznost da kreiram MySQL bazi.. lugje pomagajte kako moze da instaliram wordpress

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
The first rule of creating a MySQL database is never talk about MySQL database...
Некако по оваа логика ми се водат "тиња" хостинзиве од T-Home, aко и воопшто можат да се наречат хостинг пакет.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Извини друже што вака повеќето се потсмеваме на "феноменалните" можности на хостингот на T-Home, но тоа е тоа. Мој совет, откачи ги со време и земи си пакетче од uhost (топла препорака и од моја страна). Сега ти треба една mysql база, можда во иднина ќе ти треба друга, па трета, па проблем ќе се деси со базата... И за сето ова ќе се надеваш и зависиш од T-Home support центарот?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Nemam ni moznost da kreiram MySQL bazi.. lugje pomagajte kako moze da instaliram wordpress

Без пристап до MySQL неможеш, ти објасниа погоре како да користиш SqlYog community ама на твое место би баталил. Би ги прежалил парите и би си уплатил некој онлајн хост (има еден куп ефтини) што доаѓа со Cpanel, SQL, PHP и се друго што треба. Прашај дали имаш опција да ги смениш DNS серверите во регистарот на доменот. Ако да, нема да имаш проблеми.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
1.Инсталирај локално.
2.Направи експорт на базата во SQL формат.
3.Фајловите И базата качи ги преку FTP.
4.Контактирај ги телеком и побарај да креираат база и корисник и да ја импортираат базата од SQL фаилот кој го имаш.
5. Ажурирај ги податоците во wp-config.php според податоците за базата кои ке ги добиеш од телеком.

Поз
Ефтим

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.755
3.448
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
За да ти креираат база треба да им пишеш мејл, па после да им пратиш датабазата да ти ја стават, и после да се молиш да не имаш никогаш проблем...

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
1.Инсталирај локално.
2.Направи експорт на базата во SQL формат.
3.Фајловите И базата качи ги преку FTP.
4.Контактирај ги телеком и побарај да креираат база и корисник и да ја импортираат базата од SQL фаилот кој го имаш.
5. Ажурирај ги податоците во wp-config.php според податоците за базата кои ке ги добиеш од телеком.

Поз
Ефтим
Добар краток туторијал ти е ова, само за точка 4 мислам дека е подобро вака:
Во образецот барање за хостинг сигурно имаш наведено назив на базата, како и корисничко име и лозинка за истата (безовие податоци неможат да го процесираат барањето). Ова значи дека базата ти е веќе креирана, само треба да ги креираш табелите од точка 2 од горниот туторијал. Табелите можеш да ги креираш преку Sqlyog community со користење на tunneling. Еве ти туторијал за конектирање кон базата:
View: https://www.youtube.com/watch?v=m0IkkExByUE
Откако ќе се конектираш ќе можеш да ги креираш табелите од SQL фајлот.

@Acko93 Повеќе од ова не може никој да ти помогне па колку и да сакаме да пишуваме реплаи на темава. Ако не се снајдеш пиши ми ПП, јас ќе ти завршам работа за одреден надомест, нормално. Сигурно и некој друг член би можел истово да ти го реши, па распрашај се.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно