Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
762
510
Колку би платиле за да дојдете до “метода“ за креирање на пејпал акаунт целосно функционален па дури и бизнис може да го направите?
Зависи каква е методата. Колку време трае, дали ќе го блокираат по надминатиот лимит, дали ќе бараат верификација...

Kiko002

read-only
5 декември 2012
8
6
И јас не знам како може во 2021 година да има земји каде што деца се уште умираат од глад. Ама ете како што гледаш може. Немаме ни Метро па ете живи сме. Иако е 2021.

Види, го вадиш од контекст она кое го пишав. Темава е за PayPal тука. Нормално дека ниту без PayPal ниту без метро нема да ни биде ништо. Прашањето е во контекст, како е можно 6 години од 2014 до 2021 PayPal да биде достапен за купување, а не за примање на пари. Каде е блокадата ? Дали е на наша страна или они не блокираат...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.624
6.895
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
Asus Sabertooth P67 REV 3.0
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
Дали е возможно следново - ми стига заработка на македонски пејпал, но за да ги извадам, идам кај горанзоран или некој друг што вади пари (му ги префрлам на негова сметка) а он ми ги дава у кеш. Бива или вала јок ?

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.829
Дали е возможно следново - ми стига заработка на македонски пејпал, но за да ги извадам, идам кај горанзоран или некој друг што вади пари (му ги префрлам на негова сметка) а он ми ги дава у кеш. Бива или вала јок ?
Не може да ти стигне заработка на македонски PayPal. Треба да стигне заработката кај горанзоран или некој друг, па он да ти ги даде у кеш, минус провизијата.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Не може да ти стигне заработка на македонски PayPal. Треба да стигне заработката кај горанзоран или некој друг, па он да ти ги даде у кеш, минус провизијата.
Мислам дека заработка може да стигне, само не може директно преку PayPal да се повлече. Може преку PayPay да подигнеш кеш преку две алтернативи: Македонски Пошти или Capital Transfer Skopje со провизија од 18€ на 1000€. Максимум преку Capital е 5000€, само не се сеќавам дали месечно или дневно. :)

платидругар.png

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Види, го вадиш од контекст она кое го пишав. Темава е за PayPal тука. Нормално дека ниту без PayPal ниту без метро нема да ни биде ништо. Прашањето е во контекст, како е можно 6 години од 2014 до 2021 PayPal да биде достапен за купување, а не за примање на пари. Каде е блокадата ? Дали е на наша страна или они не блокираат...
Не извадив ништо од контекст, ти одговорив на дел од драматизирањето дека скоро цел свет има PayPal.

Не знам како очекуваш да добиеш на форумов конкретен одговор на темата зошто PayPal се уште не е потполно функционален во државата?

Можеби да се обратиш до гувернерот на НБРМ? Или Министерство за финансии?
Па сподели после.

Последна промена:

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Ова збориш за бизнис акаунт, преку Merchant ID?
Ако пробам да пратам од шведски ПП на македонски го добивам ова:
Погледнете го атачментот 96770
Во брзање сум прочитал дека на членот веќе му стигнале средствата. Инаку во право си, само што проверив дека не може да се пратат средства од надворешно конто на македонски PayPal. Фала на поправката и се извинувам на сите за грешката. :)

@highflyer Аку имаш опција, пробајте преку Western Union доколку испраќачот има апликација. Така префрлам од германска Sparkasse на Western Union апликација и оттука на македонски резиденти. Само име, презиме и телефонски број (твој) треба и ќе ти стигне порака со MTCN, што подоцна ќе го искористиш за подигање на парите со лична карта.

Аку не се лажам провизијата е 5€ на сите суми, ама јас имам ставено лимит од 1500€ во денот преку Sparkasse, така што не можам да кажам за поголеми суми, ама сум скоро 99% сигурен дека е така.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.624
6.895
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Дечки Xoom е многу едноставно за кај нас доколку клиентот сака да плати преку PayPal, има тема за Xoom ѕирнете. Јас 2 пати без проблем вадев. Значи за плаќање од фирма или некој поединец клиент не ви треба PayPal, Xoom функционира и си ги вадите парите во кеш.
Меѓутоа за заработки од разни сајтови, е-продажба и слично мора PayPal.

metahuman

hello world
23 септември 2019
111
82
Дечки Xoom е многу едноставно за кај нас доколку клиентот сака да плати преку PayPal, има тема за Xoom ѕирнете. Јас 2 пати без проблем вадев. Значи за плаќање од фирма или некој поединец клиент не ви треба PayPal, Xoom функционира и си ги вадите парите во кеш.
Меѓутоа за заработки од разни сајтови, е-продажба и слично мора PayPal.
Кои податоци се потребни да му се дадат на клиент за да прати пари? И кај може да се подигнат парите?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.624
6.895
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Кои податоци се потребни да му се дадат на клиент за да прати пари? И кај може да се подигнат парите?

Име, презиме и адреса од лична карта на примачот, телефонски број и имејл. Одиш, ја приложуваш личната карта и бројот на трансакцијата и тоа е тоа.

Се подигаат од RIA Money Transfer. Има многу локации за подигање, јас ги земав во Риа Лептокарија, можеш да ги провериш сите локации на Google Maps. А имаш и на нивниот сајт локации.

metahuman

hello world
23 септември 2019
111
82
Име, презиме и адреса од лична карта на примачот, телефонски број и имејл. Одиш, ја приложуваш личната карта и бројот на трансакцијата и тоа е тоа.

Се подигаат од RIA Money Transfer. Има многу локации за подигање, јас ги земав во Риа Лептокарија, можеш да ги провериш сите локации на Google Maps. А имаш и на нивниот сајт локации.
Ок, фала на инфо.

Како што гледам, постои можност парите да се испратат и на банкарска сметка, наместо cash pickup. Што значи (најверојатно) може да се примаaт и преку TransferWise, Payoneer и слични сервиси кои нудат IBAN сметки.

Stefan_1992

hello world
7 април 2020
59
25
Зависи каква е методата. Колку време трае, дали ќе го блокираат по надминатиот лимит, дали ќе бараат верификација...
Јас пред 8 месеци и платив на една од Мароко (преку Fivver), околу 20 тина долари, ми креира Амерички Пејпал и ми го поврза со Пајонир, терав така неколку месеци, па ми го блокираја Пајонирот.
Сега ми е поврзан со TransferWise (ама мора со бг документи).
Има по fivver се’ буквално, треба само да внимаваш и не знам колку би бил спремен да платиш. Мислам може да ти средат и бизнис акаунт и многу други работи...

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Регулативите ни се добри, и ПејПал може да влезе во МК ако сакаат. Дали они не сакаат или треба некој од власта да ја бутне работава за да ги донесат, не знаеме. Единствено да побараме петиција за повторно да се отвори тој проблем, имаме ИТ мк како платформа која може да организира такво нешто, не знам дали има фриленсерска заедница во МК која би можела да покрене петиција и да не претставува, може проблемот е и до банките, кој ти знае.

Stefan_1992

hello world
7 април 2020
59
25
Регулативите ни се добри, и ПејПал може да влезе во МК ако сакаат. Дали они не сакаат или треба некој од власта да ја бутне работава за да ги донесат, не знаеме. Единствено да побараме петиција за повторно да се отвори тој проблем, имаме ИТ мк како платформа која може да организира такво нешто, не знам дали има фриленсерска заедница во МК која би можела да покрене петиција и да не претставува, може проблемот е и до банките, кој ти знае.
Има на фб некоја група, нешто како здружение, не сум сигурен...

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
762
510
Јас пред 8 месеци и платив на една од Мароко (преку Fivver), околу 20 тина долари, ми креира Амерички Пејпал и ми го поврза со Пајонир, терав така неколку месеци, па ми го блокираја Пајонирот.
Сега ми е поврзан со TransferWise (ама мора со бг документи).
Има по fivver се’ буквално, треба само да внимаваш и не знам колку би бил спремен да платиш. Мислам може да ти средат и бизнис акаунт и многу други работи...
Секој може да креира амерички акаунт и да поврзе Пејонир но проблемот иде кога ќе ти побараат верификација

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
Регулативите ни се добри, и ПејПал може да влезе во МК ако сакаат.
...
Нели регулативата беше најголем проблем? Од кај сега дека ни се добри регулативите? Си пробал да платиш во странство? Или да примиш пари од странство? (Инаку Србите го надминаа тоа ако не се лажам и имаат фул акаунти. )

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Нели регулативата беше најголем проблем? Од кај сега дека ни се добри регулативите? Си пробал да платиш во странство? Или да примиш пари од странство? (Инаку Србите го надминаа тоа ако не се лажам и имаат фул акаунти. )

Сум пробал, секој месец примам преку Пејонир во банка. Уште 2019та се смени регулативата и се е легално и регуларно.

Stefan_1992

hello world
7 април 2020
59
25
Секој може да креира амерички акаунт и да поврзе Пејонир но проблемот иде кога ќе ти побараат верификација
Засега си работи константно, не можам да ги примам како баланс, веднаш треба да ги префрлам на поврзаната банка.
Иначе од регистрација само бг личната карта сум ја внесил.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
762
510
Засега си работи константно, не можам да ги примам како баланс, веднаш треба да ги префрлам на поврзаната банка.
Иначе од регистрација само бг личната карта сум ја внесил.
Направи ли повеќе од 1800еу во трансакции? Или една трансакција во денот поголема од 500еу?

Stefan_1992

hello world
7 април 2020
59
25
Направи ли повеќе од 1800еу во трансакции? Или една трансакција во денот поголема од 500еу?
500 евра во ден не, но над 1800 евра да...Само автоматски ги конвертира во долари при префрлување на TransferWise.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно