Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Омекнување на вода, решенија за бигор за цел стан/куќа

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.053
1.162
Си ја проверувал дали е исправна за пиење? Прават такви анализи кај нас?
Лабораторијата на ЈП Водовод и канализација во Скопје е акредитирана лабораторија за контрола на квалитет на вода за хумана употреба. Лабораторијата им се наоѓа на крајот на Илинденска во Карпош 4, кај бунарите. За да однесеш примерок на анализа, пожелно е прво да се јавиш кај нив и да се договориш, затоа што земањето на примерок за анализа не е така едноставен чин како што си го замислувате...

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Овие постови се за оваа тема, уредот е ставен и наместен.
Ништо не помага освен ова: https://graniterm.com.mk/product-category/филтри-за-вода/омекнувачи/

Тазе ми е ставено, ама бигор нема.

Само сол се дотура од време на време. Резервоарот е за сол. Другото ништо не се менува се е автоматско. Треба малку струја колку за компјутерчето и вентилите, и треба довод за водата и кон живеалиштето и треба одвод кон канализација за да го истура кречот што се насобира или ако прелива да претече таму кога се чисти.

Има посебен предфилтер седиментен, ама тој е само за заштита на уредот. Надвор од него е, и се менува по потреба. Проѕирен е и се гледа кога ќе има ѓубре на неколку години. (За Скопје)

Солта е 1000 денари 25кг и трае месеци.

Струја не троши. Троши само вода, толку колку што ти трошип и плус кога ја плакне смолата околу 1ч вода влече како машина за перење да е пуштена. Кај мене плакне на 4250л по еднаш, автоматски.

П.С. зошто треба? Заради кожа и коса и здравствени проблеми на луѓе алергични на тврда вода. За луѓе што немаат проблем, нема разлика. А разликата е што греач менувам на 2.5години, соларот го фрлив после 7 години комплет, пумпи, греачи пловаци мењани по 3 пати, туш кабината е цела корка и не се дочистува, стаклата се веќе за никаде, казанче чистам еднаш месечно, чешмите сите се корка исто еднаш месечно, чашите се бели и за никаде, машината за садови е цела бела, таа за алишта којзнае што е... Како и да е ефектот е видлив на кожа/коса веднаш, на туш кабината исто стакло е, нема кора од креда на неа, чешмите чистиш и си течат убаво. Сега за сега тоа што барав, добив.

Има лош вкус водата првите 3 дена, додека се исплакне уредот убаво, после вкусот е нормален, малку наблажнува водата во однос на обична неомекната вода. Нема мирис ни вкус. Рацете се лизгаат многу, многу малку сапун треба, многу пени, тешко се измива сапун многу е меко, се лизга туш кабината зошто нема нафатено креч на неа.

Толку ми текнува. Имам и тема за ова отворено, треба да ја побарам.

Не ја омекнува со сол. Има смола на која се залепува калциум и магнезиумот. И ти ја пиеш таа вода. И миеш и се.

А после 4250л вода он си ја плакне смолата со солена вода. Ја измива после солта и тоа се го исфрла во одводот кон канализација.

Немаш допир со солта. Таа му е за миење него внатре.

Еве добро видео.
View: https://youtu.be/G66IR8kS0uQ
Кај него не ни била којзнае колку тврда водата, ама уредот е тој тип.

А инаку имам се пробано, фосфатни кристали, електро сонди, аноди... Никаков ефект реален, можда 5% разлика имало. Само ова нуди 99.5% разлика.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.068
2.311
Овие постови се за оваа тема, уредот е ставен и наместен.
Убоо од тебе шо му го најде местото.
Баш пред некој ден ги читав, ама да, темата не беше соодветна.
Лајк.

Испратено од телефоно.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Не сум забележал некој пад на притисокот, а не сум мерел. Има помал за стан инаку. Обично се става кога се реновира просторијата од која доаѓа водата. Тоа може да е некое WC или кујна. И ќе си предвидиш простор, не е толку страшно. Ако ставаш отпосле на веќе готово, да проблем е да се најде место. Највеќе затоа што треба и довод за водата, и гранка што оди накај местата, и струја, но и најтешкото - одвод.

Јас го направив при реновирање на WC, и предвидов одвод, струја, довод, слив за претекување и се што требаше. И си дојде (релативно) океј.

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.908
2.256
Не сум забележал некој пад на притисокот, а не сум мерел. Има помал за стан инаку. Обично се става кога се реновира просторијата од која доаѓа водата. Тоа може да е некое WC или кујна. И ќе си предвидиш простор, не е толку страшно. Ако ставаш отпосле на веќе готово, да проблем е да се најде место. Највеќе затоа што треба и довод за водата, и гранка што оди накај местата, и струја, но и најтешкото - одвод.

Јас го направив при реновирање на WC, и предвидов одвод, струја, довод, слив за претекување и се што требаше. И си дојде (релативно) океј.
Сам го монтираше системов?

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Не. Ама не е воопшто комплицирано, 2 ПВЦ цевки, 2 градинарски цевки и 12в адаптер.

Секако кај мене како што реков си предвидов во правењето, така да тука беа покомплексните делови што се сега во ѕид. Доводната цевка да ја изврти низ ѕидот да стигне до ти кај што сакаш, одвод да направи блиску и да го спои со канализација, струја да се доведе до местото. Реално многу копање има. Инаку е најобична мајсторија, нема филозофија.

Откога ќе го наместиш, ќе дојдат претставници и ќе го сетираат компјутерчето и ќе го проверат уредот и ќе стават прва сол. И после си цепа само.

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.908
2.256
Не. Ама не е воопшто комплицирано, 2 ПВЦ цевки, 2 градинарски цевки и 12в адаптер.

Секако кај мене како што реков си предвидов во правењето, така да тука беа покомплексните делови што се сега во ѕид. Доводната цевка да ја изврти низ ѕидот да стигне до ти кај што сакаш, одвод да направи блиску и да го спои со канализација, струја да се доведе до местото. Реално многу копање има. Инаку е најобична мајсторија, нема филозофија.

Откога ќе го наместиш, ќе дојдат претставници и ќе го сетираат компјутерчето и ќе го проверат уредот и ќе стават прва сол. И после си цепа само.
Другиот систем го имаше пробано што е пасивен наводно или имаш најдено тестови по нет? Јас искрено сеуште не побарав искуства со тој систем, прво тука пишав.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Другиот систем го имаше пробано што е пасивен наводно или имаш најдено тестови по нет? Јас искрено сеуште не побарав искуства со тој систем, прво тука пишав.
Кој пасивен? Фосфатите? Имав 2 години такво, никаков ефект.

Gorjan15

Intern
9 октомври 2017
19
5
Da ja osvezime malku temava okolu omeknuvanje na vodata za domacinstva isto taka i reverznata osmoza za pienje.ako e nekoj zainteresiran za bilo kakva informacija moze da spodeli ili da spodelam nekoje info.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Еве да ја освежиме, денес ми стигнаа 2 вреќи сол од Екотип. Прв пат нарачувам од таму, моментално најефтино излегува. Австриска сол е. Онлајн од сајтот со достава до дома. 50кг. Обично по 100кг земам, ама сега за проба беше. Се надевам ќе успеам за поефтино да најдам во иднина, или да се поврзам со некој поголем потрошувач па да ми дадат попуст за на големо.
Da ja osvezime malku temava okolu omeknuvanje na vodata za domacinstva isto taka i reverznata osmoza za pienje.ako e nekoj zainteresiran za bilo kakva informacija moze da spodeli ili da spodelam nekoje info.
Темава е за омекнувачи на стан/куќа или поголемо исклучиво. Не за друго. Ако имаш нешто за таа тема, слободно кажи. За рекла казала има други теми.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.068
2.311
Ај сподели ти...
Еве на пример предлог за во стан, парцијално за во кујна само за пиење, или парцијално за во купатило заради бољер и перална, или па интегрално решение и за двете, или па евентуално некоја комбинација.
Спомни дали и колку е комплицирано, волуменозно, цени?
И доколку пишуваш на кирилица, би било попријатно за читање.

Испратено од телефоно.

Gorjan15

Intern
9 октомври 2017
19
5

mdeni ако не е тајна колку е цената со достава на солта,​

petkotrajko за во кујна под садопер реверзна осмоза,основен модел или со додаток на филтер минерал кој ги врати минералите,за купатило има филтри кои се монтираат само за бојлер или перална,подобра опција секако доколку се има средтсва и простор околу 1м2 и пристап до главен довод да се монтира омекнувац кој ја заститува целата водоводна линија од каменец.цените зависат од потреба и големина на омекнувацот.​

Lokomotiva

Gaining Experience
10 јуни 2018
195
104
Сум пробал некои едноставни решенија како фосфатни кристали кои може да се купат кај нас. Но, нема никаков реален ефект. Може да се види на линков:
Бев на мисла да купам баш ваков филтер за бољерот и машината, ама некако после постов ме предомислуваш. Дефинитивно нема никаков ефект од фосфатниве кристали?

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Бев на мисла да купам баш ваков филтер за бољерот и машината, ама некако после постов ме предомислуваш. Дефинитивно нема никаков ефект од фосфатниве кристали?
Моето искуство вели дека има 2-5% намалување (можеби). Во мојот случај. Во рамките на статистичка грешка.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Ова не ја омекнува водата зборувано е во темава. Не функционира.

LambertGolden

Gaining Experience
4 декември 2019
243
98
Ова не ја омекнува водата зборувано е во темава. Не функционира.
Дечки, може да проверите кој Work Mode ви е поставен на уредот што го имате, овие што го местеа, човекот што знае им отишол во германија, па уште чекам да го исконтактираат..

Атачменти

• viber_image_2024-02-19_14-31-31-540.jpg
    viber_image_2024-02-19_14-31-31-540.jpg
    626 KB · Прегледи: 85
  • viber_image_2024-02-19_14-31-33-686.jpg
    viber_image_2024-02-19_14-31-33-686.jpg
    626,4 KB · Прегледи: 75

Corsair

Intern
7 мај 2015
58
40
Ne mozam da davam mislenja pa odgovara ist proizvod 2400 1200

Атачменти

• Screenshot_20240313_004112_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20240313_004112_Samsung Internet.jpg
    423,8 KB · Прегледи: 69
  • Screenshot_20240313_004014_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20240313_004014_Samsung Internet.jpg
    386,7 KB · Прегледи: 68

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Како си задоволен после 3 години употреба?
Кој точно го зема и кои се димензиите?
Моето е од Гранитерм мислам се викаше фирмата. Солта е од Екотип. Солидно се однесува. Не ми е јасно како може толку многу креч да има во водава без него.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.368
Мислења
1.010.348
Членови
36.676
Најнов член
Kazanizam
На врв Дно