Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Одлични зделки и препораки за хардвер

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.966
6.062
Skopje
Понекогаш (читај многу често) намерно се става цена за clickbait, за да непотребно си потрошиш и од твоето и неговото време, небаре ако се јавиш, секако ќе те убеди да купиш...
Забораваш дека не се толку паметни да едитираат цена на оглас, туку само опис, и таму апдејтираат цена.

Испратено од Mi A1 преку IT.mk форум апликација

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.746
3.428
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Ќе пишам кога точно ќе стигне и дали ќе ми биде наплатено.
Crq0umz.jpg

Вчера ми се јави поштарот, денес го подигнав. Во германија многу заглави.
Не платив ништо, како и секоја обична пратка. На лепенката на пратката ја пишува целата сума како и името на хардверот.

Dinako

hello world
26 октомври 2016
128
58
Да, ама преку FedEx, DHL Express и слични секад ќе го јадеш и ќе те царинат. Многу често, пратки преку обична пошта што се помеѓу 22-90€ не ми биле ни царинети ни ддв не сум платил. Додека со DHL не е така... секад ќе бидат царинети и никад нема среќа да имаш да помине така.
Kolku sto jas znam za procedurata na carina:
Vrednosta na robata + prevoz pa na toa ima carina pa na seto toa ddv

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.764
2.777
Kolku sto jas znam za procedurata na carina:
Vrednosta na robata + prevoz pa na toa ima carina pa na seto toa ddv

Епа лошо знаеш, ќе се повторам по 124124124 пат.

Законски регулативи:
Ако пратката, заедно со доставата е до 22 евра ништо не се плаќа.
Ако пратката надминува 22 евра, но е под 90 евра се плаќа само ДДВ. Во зависност од стоката, ДДВ-то може да биде или 5% или 18%.
Ако пратката надминува 90 евра се плаќа и ДДВ и Царина. Има производи што се ослободени од царина, но има и производи што имаат царина до 15%.

Обична пошта:
1) Ако пратката е од 22 евра до 800 евра, се царини по скратена процедура и не се плаќа шпедитерски услуги. Доколку вредноста на пратката надминува 800 евра, таа подлежи и на трошоци за шпедиција.
2) Понекогаш се случува да се протне некоја пратка и да не платиш никакви давачки. Особено на пратки што не се габаритни. Често и производи што се околу 90 евра поминуваат без давачки, односно цариниците знаат да прогледаат низ прсти поради различни X причини.
3) Лежарина не се плаќа (односно се плаќа нешто ситно), тоа е така бидејќи поштата е финансирана од даночните обврзници.

Курурски/експресни пошти (DHL, FedEx, Qrsetresex):

1) Ако вредноста на пратката надминува 22 евра ОБАВЕЗНО и БЕЗ ИСКЛУЧОК треба да се плати од 1500-2000 денари за шпедитерски услуги и лежарина. Оваа давачка зависи од курирот - ако не се лажам FedEx наплаќа 2000 денари, а DHL Express 1500 динари.
2) Пратката речиси никогаш нема да се протне низ прсти. Секогаш ако надмунува таа вредност од 22 евра ти ќе треба да платиш ДДВ, Царина или двете. Додатно на ова, плаќаш и трошокот за шпедиција што го спомнав погоре.
3) Ако ти стигне преку скопскиот аеродром, ќе треба да платиш и Таварина, односно на TAV да им платиш неразумна цена за лежарина, чист рекет. Ако не ти стигне преку аеродром, пратките се чуваат во ЈЦС Синтек и ти им плаќаш лежарина на нив.

Значи ако имаш поскапи пратки и погабаритни, курирските пошти се исплатат - во спротива, ако е нешто ситно не се ни замарај да нарачуваш преку нив.

Последна промена:

Dinako

hello world
26 октомври 2016
128
58

Законски регулативи:
Ако пратката надминува 22 евра, но е под 90 евра се плаќа само ДДВ. Во зависност од стоката, ДДВ-то може да биде или 5% или 18%.
Ако пратката надминува 90 евра се плаќа и ДДВ и Царина. Има производи што се ослободени од царина, но има и производи што имаат царина до 15%.

Обична пошта:
1) Ако пратката е од 22 евра до 800 евра, се царини по скратена процедура и не се плаќа шпедитерски услуги. Доколку вредноста на пратката надминува 800 евра, таа подлежи и на трошоци за шпедиција.
2) Понекогаш се случува да се протне некоја пратка и да не платиш никакви давачки. Особено на пратки што не се габаритни. Често и производи што се околу 90 евра поминуваат без давачки, односно цариниците знаат да прогледаат низ прсти поради различни X причини.
3) Лежарина не се плаќа (односно се плаќа нешто ситно), тоа е така бидејќи поштата е финансирана од даночните обврзници.

1) Ако вредноста на пратката надминува 22 евра ОБАВЕЗНО и БЕЗ ИСКЛУЧОК треба да се плати од 1500-2000 денари за шпедитерски услуги и лежарина. Оваа давачка зависи од курирот - ако не се лажам FedEx наплаќа 2000 денари, а DHL Express 1500 динари.
2) Пратката речиси никогаш нема да се протне низ прсти. Секогаш ако надмунува таа вредност од 22 евра ти ќе треба да платиш ДДВ, Царина или двете. Додатно на ова, плаќаш и трошокот за шпедиција што го спомнав погоре.
3) Ако ти стигне преку скопскиот аеродром, ќе треба да платиш и Таварина, односно на TAV да им платиш неразумна цена за лежарина, чист рекет. Ако не ти стигне преку аеродром, пратките се чуваат во ЈЦС Синтек и ти им плаќаш лежарина на нив.

Значи ако имаш поскапи пратки и погабаритни, курирските пошти се исплатат - во спротива, ако е нешто ситно не се ни замарај да нарачуваш преку нив.

Законски регулативи:

Обична пошта:

Доколку пратката подлежи за царинење, се царини на тој начин што го пишав.
Плакаш царина и на пратката и на превозот или поштарината и плус ддв на сето тоа.
Сум имал многу искуства или земи и плати или оди докажувај се неколку месеци

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.764
2.777
Доколку пратката подлежи за царинење, се царини на тој начин што го пишав.
Плакаш царина и на пратката и на превозот или поштарината и плус ддв на сето тоа.
Сум имал многу искуства или земи и плати или оди докажувај се неколку месеци

Изгледа не ме разбираш. Ај прочитај пак што пишав. :)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.411
5.573
Изгледа не ме разбираш. Ај прочитај пак што пишав. :)
Ти не го разбираш :)
@Dinako пиша како се пресметува надоместокот за плаќање. Ти напиша во кои случаи се пресметува, во кои не. Не сте противречни, комплементарни сте.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82

Законски регулативи:

Обична пошта:

Вака сега другар мој требаше да ми донесе графичка карта од Германија. но за жал нема да може да дојди за брзо, па планирам да ми ја испрати преку ДХЛ или некако поинаку, незнам. Графичката е купена половна, значи нема ни оригинал кутија, како би било најдобро преку што да се испрати и дали ќе имам давачки за царина или нешто друго доколку некој знае? Ви благодарам.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.764
2.777
Вака сега другар мој требаше да ми донесе графичка карта од Германија. но за жал нема да може да дојди за брзо, па планирам да ми ја испрати преку ДХЛ или некако поинаку, незнам. Графичката е купена половна, значи нема ни оригинал кутија, како би било најдобро преку што да се испрати и дали ќе имам давачки за царина или нешто друго доколку некој знае? Ви благодарам.

Никој не знае. Ако на цариникот му дала жената му, може да ти помине и така без ништо. Ма да и да треба да платиш е само 5% така да и не тие е страшно. :) Нека ти ја прати по некој роднина/пријател што работи како камијонџија или да почекаш он да дојде.

Ја пре би купил графичка од форум од гОЈДО или Пане - него користена од Германија без претходно да размилсам дали може да ти се испрати. Добро, ако се работи за некоја RTX во ред е, пошо си ја нашол за поевтино.

Mao

user
5 јуни 2007
1.341
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro

Фикрет Туризам имаат превоз секој петок до Куманово па натака заминуваат за Струга, незнам точно која им е рутата. Сум земал така миљон работи пратени од Австрија, на шоверот се плаќа 5-10 евра за услуга, али 10 се веќе многу за графичка.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Не е баш хардвер, ни софтвер (clothware) :D

Што мислите за ценава (1989 ден.), планирам да го ставам преку цела маса. 90цм на 44цм со дебелина 0.3цм

Има ли негде подобра понуда за отприлика тие димензии +/- 10цм

1604308879492.png

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје

Што мислите за ценава (1989 ден.), планирам да го ставам преку цела маса. 90цм на 44цм со дебелина 0.3цм

Погледнете го атачментот 92925
имаш поефтини ама сите тепаат на црвено :D ако не ти смета тоа види анхоч и нексио (незнам моментално пред месец и нешто ја зимав, го земав истиот тој пошто немаше избор друг, бар за бои)

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

Ако не си многу пребирлив со површини, убава понуда е. Од една страна, имаш поефтини, да, ама рабовите им се уништуваат многу лесно и после некое време е невозможно да ги држиш чисти. Од друга страна, имам SteelSeries со истиве димензии плус минус, ем нема сошиени рабови, ем го платив околу 3,000 ако добро памтам. Ова повеќе вреди.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546

Имаш од член на форумов HyperX со тие димензии за 1500 денари. Освен аку не ти се свиѓат дизајнот. КЛИК

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.874
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Незнам колку е добар дисков (на перформанси и издржливост), али за парите, 1ТБ, мислам дека е добра понуда.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.614
6.054
Битола
Незнам колку е добар дисков (на перформанси и издржливост), али за парите, 1ТБ, мислам дека е добра понуда.

Crucial на американциве им е омилен бренд.

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247

Се е супер само се нервирам дека не се исплати за едно по едно парче техника да нарачуваш од CU.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.651
1.815
Се е супер само се нервирам дека не се исплати за едно по едно парче техника да нарачуваш од CU.
Да тражи кога ќе има некој да порачува нешто поскапо, да ти направи услуга ако сака, само така се исплати.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно