Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Објектив најдобар избор

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Совети што пари вредат. Фала дечки ептен за се

EDIT
Дали добро сум го сватил градивото, најдов фотки кои се направени со истата леќа и за пример земав две слики:
1. Овде има шум затоа што е на 1600исо и по оптимално би било кога би било на 1/100 наместо 1/250 бидејќи е на 50.4 mm?. Кога истот би го сликал со 100 или 200 исо и на пример 1'' сликата би немала толкав noise...right?

2. Овде ситуацијата е јасна сликана со трипод бидејќи е со исо 100 и на 1/4 и noise-от е минимален...

Се надевам дека го положив испитот.... :D

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Еве и на оваа твојата фотка го има истот на позадината Sunflower and the Bee

Мало појаснување, кај мене тоа не е шум, при обработка имам додадено гранули, ми се свиѓа ефектот посебно има влијание ако сакаш малку да качиш оштрина и контраст на извесни детаљи. Тоа е воедно и до вкусот. Еве ти скриншот од сетинзите за гранулација а споредба на оригиналната со крјаната слика.

Screenshot_11.png Screenshot_12.png

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Здаво дечки, идам во Германија наскоро - па ме интересира дали некој од вас може да ми препорача некоја добра продавница за фото опрема. Тоа што сакам да земам го има во Saturn, но некој од вас може знае повеќе продавници.

Сакам да земам Sigma 10-20mm F3.5, за кроп сензор е, таман ќе ми е за Nikon D3200 што имам. Ако некој од вас има друг прелог за ultra-wide angle објектив слободно препорачајте ми. Затоа што сеуште немам донесено одлкуа точно кој објектив да го земам, некако тој ми е најприфатлив за тоа што барам јас.

Инаку јас го земав истиот објектив како OP, доста е солиден и врши работа за тоа што ми е потребен. Инаку, како што спомна некој претходно, на crop-sensor (DX) супер е за портрети. Некако со 35мм, имаш повеќе опции за сликање дека тоа ти е еквивалентно на 50мм на кроп сензор.

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Tokina 11-16mm , поквалитетна изработка од сигмата, и подобри слики вади, од искуство со двата ти кажувам, на никон д7000 ги користев

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

15 септември 2012
1.159
1.300
Здаво дечки, идам во Германија наскоро - па ме интересира дали некој од вас може да ми препорача некоја добра продавница за фото опрема. Тоа што сакам да земам го има во Saturn, но некој од вас може знае повеќе продавници.

Сакам да земам Sigma 10-20mm F3.5, за кроп сензор е, таман ќе ми е за Nikon D3200 што имам. Ако некој од вас има друг прелог за ultra-wide angle објектив слободно препорачајте ми. Затоа што сеуште немам донесено одлкуа точно кој објектив да го земам, некако тој ми е најприфатлив за тоа што барам јас.

Инаку јас го земав истиот објектив како OP, доста е солиден и врши работа за тоа што ми е потребен. Инаку, како што спомна некој претходно, на crop-sensor (DX) супер е за портрети. Некако со 35мм, имаш повеќе опции за сликање дека тоа ти е еквивалентно на 50мм на кроп сензор.

Германија е широк и голем, огромен поим. Во кој град? Adorama, Amazon и Ebay таму фунционираат со најдобри цени. Сепак, во некои продавници можеш да најдеш пристојни цени. Генерално: Calumet Photographic - Dein professioneller Fotohändler in Deutschland, Foto-Video Sauter GmbH & Co.KG, но не гo заобиколувај и MediaMarkt,
Погледни ги хрватските форуми, они шетаат повеќе по југот на Германија.

Широкоаголен зум f/2.8? Tokina 11-16/II или 11-20, направена како тенк. Нема аргументи за дополнителна дискусија.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Германија е широк и голем, огромен поим. Во кој град?

Во Минхен ќе идам. Инаку, да знам дека функционираат, но ќе бидам таму само 3 дена ради ракометов, па нема да имам кај да нарачам од Adorama, Amazon... Евентаулно, ако најдам некој објектив доста поевтино - па некако да се најде адреса од родина. Иначе фала многу на одговорот. :)

Tokina 11-16mm , поквалитетна изработка од сигмата, и подобри слики вади, од искуство со двата ти кажувам, на никон д7000 ги користев

Гледам повеќе го споменуваат овој објектив, а со цената тука се. Баш ќе ѕирнам на нет, Christopher Frost Photography прави многу добри рецензии на објективи.

Едит: Го разгледав објективот, вади многу поостра слика од Сигмата што планирав да ја купам.

Последна промена:
15 септември 2012
1.159
1.300
Во Минхен ќе идам. Инаку, да знам дека функционираат, но ќе бидам таму само 3 дена ради ракометов, па нема да имам кај да нарачам од Adorama, Amazon... Евентаулно, ако најдам некој објектив доста поевтино - па некако да се најде адреса од родина. Иначе фала многу на одговорот. :)

Ако си сместен во хотел, ќе ги замолиш на рецепција да го превземат од курирот во твое име и ќе си го превземеш од рецепцијата. Почасти ги 5-10 евра за услугата и раат си.
Ако сакаш да го разгледаш градот, еве ти ги Саутер: (на влез на Мариенплац, на 200 метри од Карлплац, на главната улица, продавница на три ката) Google Maps

Гледам повеќе го споменуваат овој објектив, а со цената тука се. Баш ќе ѕирнам на нет, Christopher Frost Photography прави многу добри рецензии на објективи.

Во Бeлград кај Аксел е 390 евра... all tax free. Ве немачката е 550 with all tax...

Едит: Го разгледав објективот, вади многу поостра слика од Сигмата што планирав да ја купам.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ако сакаш да го разгледаш градот, еве ти ги Саутер: (на влез на Мариенплац, на 200 метри од Карлплац, на главната улица, продавница на три ката) Google Maps

Дефинитивно, ќе окапам по продавници за електроника. Треба да земам неколку работи што не можам да ги најдам кај нас или пак се доста поскапи. Разгледав Саутер, Медиамаркт ни Сатрун - никој од нив го нема објективов за F-Mount.

Може од Белград да го земам, во слулај ако идам во скоро време. Кај Аксел не е потенцирано дали е "I" или "II", зашто мислам дека кецот нема мотор за автомактски фокус, така да на мојов D3200 нема да имам автофокус.

Иначе фаљиминдери уште еднаш! Баш ќе постирам апдејт што сум направил.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Пиши му на аксел на фб, не е баш најажурен ама враќа. Може иначе и да ти го прати по карго до Врање или до поштата што е одма после гараница, ама таа беше нешто чудна со работни времиња и слично, не ми текнува точно.

Boce!

hello world
4 август 2017
125
132
Nikon 10-20 f/4.5-5.6
Дури и фул фрејм поле фаќа од 13мм до 18мм :).

Широк агол е обично за пејсаж или архитектура/ентериер. И во двата случаи ти треба длабок DoF, т.е бленда околу 8, а апаратот ќе ти е на статив или пак ќе има доволно дневно светло.
Плус има и VR, па ако е многу облачно можеш да одиш и до 1/6ѕ од рака.

Широк агол брз би бил за астро фотографија, ама тука широк прајм ќе е во пати подобар од [скоро] било кој зум.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Nikon 10-20 f/4.5-5.6
Дури и фул фрејм поле фаќа од 13мм до 18мм

Ја земав Sigma-та зашто предобра цена имаше плус со tax-free ми дојде топ. Оптички не е врвен објектив, ама со post-processing се добиваат доста добри резултати. А за видео е феноменална ради фиксно f/3.5 што има на секоја фокална дистанца. Плус и дека не сум нешто про и фотографијата ми е чисто како хоби ОК е сеа за сеа.

Може да споделам некоја фотка деновиве.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно