Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Новата платформа за учење на далечина

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
@krema може да ми кажеш каде во Teams да ги најдам овие прекорисни работи од Zoom?
Погледнете го атачментот 91401
Еве @marv ме претрка, сите прекорисни работи ги има, организаторот на настанот може да ги сетира уште пред да почне митингот, а може и за време на митинг да ги менува правилата на игра.
Зум е само конференциска платформа додека во Тимс се сместени сите алатки на MS и се синхронизираат паралелно со платформата. Во глобала не го сакам миркосфт но во овој случај немам лоши зборови за Тимс.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
817
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Оффтопик но како брат ти предава два предмета има 2 факултета или така му дале решение да дополнува часови?
Бидејќи нема кадри за математика и физика, се вработуваат информатичари на таа позиција. МОН нудеше 300 евра месечна стипендија за да се запишуваат студенти на математика или физика наставна насока, но никој не се запишува. Засега решение не може да добијат информатичари на тие позиции, но нема да биде чудно ако во блиска иднина се смени тоа и да стават некакво правило „Ако наставник предава предмет Х години, да може да си добие решение.“. Инаку проблемот не е само за овие два предмети, истиот проблем го има на сите природни науки, луѓе се пензионираат а нема кој да ги замени.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
организаторот на настанот може да ги сетира уште пред да почне митингот
Ај пуштете поасален скриншот (целосен, или чекор по чекор како се доаѓа до тие опции) да видам каде се мести ова? Имам пристап до акаунт за наставник. Не гледам нигде ништо такво. А @marv спомна админ/пермисии ово оно, тебе некако не ти се спомнува тоа. Мислам дека наставниците немаат пристап до тоа од скриншотот на марв.
Исто така сакам да напишеш ОСУДА/КРИТИКА за тоа како не успеале барем да стават геометриски форми на виртуелната табла.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Бидејќи нема кадри за математика и физика, се вработуваат информатичари на таа позиција. МОН нудеше 300 евра месечна стипендија за да се запишуваат студенти на математика или физика наставна насока, но никој не се запишува. Засега решение не може да добијат информатичари на тие позиции, но нема да биде чудно ако во блиска иднина се смени тоа и да стават некакво правило „Ако наставник предава предмет Х години, да може да си добие решение.“. Инаку проблемот не е само за овие два предмети, истиот проблем го има на сите природни науки, луѓе се пензионираат а нема кој да ги замени.
Не знам дали постои таа месечна стипендија сеуште, доколку се појави математичар или физичар можат да му ги земат часовите (па дури и ако се смени власта ако ги нема тие предметите од докфалификација), инаку како Информатичар може да зима поголема плата во струката во Скопје.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Пробувам да го отвотам упатството за родители и оп недостапно, приватно видео.
За професори обуки и пак ништо нема да научт, а учениците и родителите треба се да научат од едно недостапноп видео.
Линкот е од првиот пост.
Video.PNG

orce66624

hello world
13 август 2016
101
70
За професори обуки и пак ништо нема да научт, а учениците и родителите треба се да научат од едно недостапноп видео.
Линкот е од првиот пост.
Погледнете го атачментот 91403
Видео упатства – schools.mk

Линкот е од првиот пост.
Погледнете го атачментот 91403
на вибер линкот од видеот и мене ми даваше приватно видео,а на платформата работи

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Редослед на настани:
  1. Се објавува видеото, собира 30к views за брзо време.
  2. Од 100 коментари, 80 се за дијалектот на обучувачот.
  3. Се гаси коментирање на видеото.
  4. Видеото станува private (можам само да нагаѓам дека коментарите го повредиле обучувачот).
Видеото не е од критична важност, детето со родител кој не може да се снајде ако му биле дадени сметка и лозинка и линк до lms.schools.mk, има поголеми проблеми.

а на платформата работи
Други се видеата на платформата, конкретното видео го НЕМА.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Ај пуштете поасален скриншот (целосен, или чекор по чекор како се доаѓа до тие опции) да видам каде се мести ова? Имам пристап до акаунт за наставник. Не гледам нигде ништо такво. А @marv спомна админ/пермисии ово оно, тебе некако не ти се спомнува тоа. Мислам дека наставниците немаат пристап до тоа од скриншотот на марв.
Исто така сакам да напишеш ОСУДА/КРИТИКА за тоа како не успеале барем да стават геометриски форми на виртуелната табла.
Дел се на администраторско ниво на организацијата/школото но дел, како meeting setings) ги мести креаторот на митингот. Има по тоа видеата објаснувачки.
Додека го креираш и/или изменуваш часот е овде
upload_2020-9-26_12-29-8.png
Во тек на часот во самиот Teams, е горе на „...„ мислам адванс сетингс пишуеше.
Sent from my TELEFON using Tapatalk

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Дел се на администраторско ниво на организацијата/школото но дел, како meeting setings) ги мести креаторот на митингот. Има по тоа видеата објаснувачки.
Додека го креираш и/или изменуваш часот е овде
Погледнете го атачментот 91413
Во тек на часот во самиот Teams, е горе на „...„ мислам адванс сетингс пишуеше.
Нема такви опции кај овие акаунти за наставнициве.
Ти може имаш некој акаунт со edu domain и аплицирано за Teams од претходно?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Нема такви опции кај овие акаунти за наставнициве.
Ти може имаш некој акаунт со edu domain и аплицирано за Teams од претходно?
Немам јас, ова ти е скриншот од видеата од обуките. Се јавив еве сега кај старата класна од ќерката, она е една од тие обучувачите и вика има. Се логираш со нов јузер од @achools.mk така на лмс. Ако немало ми рече да се обрати кај школскиот администратор да проверат пермисии.
Исто и во самиот Теамс кога ќе го отвориш кско апликација има ако си митинг креатор. Ова ми е пробано и работи 102%.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Немам јас, ова ти е скриншот од видеата од обуките. Се јавив еве сега кај старата класна од ќерката, она е една од тие обучувачите и вика има. Се логираш со нов јузер од @achools.mk така на лмс. Ако немало ми рече да се обрати кај школскиот администратор да проверат пермисии.
Исто и во самиот Теамс кога ќе го отвориш кско апликација има ако си митинг креатор. Ова ми е пробано и работи 102%.
Немет
upload_2020-9-26_13-11-58.png
Школскиот администратор ги има истиве опции.
Може треба да се пише до [email protected]

А еве што има дур си у митинг
upload_2020-9-26_13-16-34.png

У дивајс е само за тебе за мик/камера

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
И тоа не е 4Г+ туку оној обичен што има мизерија брзини(особено на Вип).

Абе, тој интернет е доволен за Netflix, YouTube и музика да слушаш. Особено што го таргетираат за викендиици и слично. Инаку, за побрз upload ако ти треба има и 4ѓе интернет од Телеком, ама па тој има 15 download...

Инаку, има и доста локални оператори по селата и помалите градчиња што нудат солиден интернет*. Така да, не е дека нема техничка можност за ваква настава по селата. Во тие села кај што нема, најверојатно се работи за места каде што пензионерите се мнозинство и не ни има ученици.

*На пример во Скопска Црна Гора, еден од локалниве оператори нуди 60/30 за 600 денари месечно. Мислам дека истиот оператор Кабелтел има лиценца за работа и во повеќе околни села и приградски населби околу Скопје. Знам дека и на Истокот има доста вакви оператори.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Немет
Погледнете го атачментот 91414
Школскиот администратор ги има истиве опции.
Може треба да се пише до [email protected]

А еве што има дур си у митинг
Погледнете го атачментот 91415

У дивајс е само за тебе за мик/камера
На ... кај Participants би требало да имаш Manage Permissions. Ако немаш ништо од ова онда пишете на саппорт. Пак ќе речам пази да си логиран со јузер од @schools.mk пошто некад се мешаат стари логинзи ова она и знае да заебава, и да има други пермисии.

orce66624

hello world
13 август 2016
101
70
Редослед на настани:
  4. Видеото станува private (можам само да нагаѓам дека коментарите го повредиле обучувачот).
Видеото не е од критична важност, детето со родител кој не може да се снајде ако му биле дадени сметка и лозинка и линк до lms.schools.mk, има поголеми проблеми.

Редослед на настани:

не викам не, линкот што го прати класната на ќерката на вибер не се отвараше, а на платформата работи
за тоа и пишав

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
На ... кај Participants би требало да имаш Manage Permissions. Ако немаш ништо од ова онда пишете на саппорт. Пак ќе речам пази да си логиран со јузер од @schools.mk пошто некад се мешаат стари логинзи ова она и знае да заебава, и да има други пермисии.
Да да со тој сум. Моментално не сака и да се синхронизира календарот, закажан настан на лмс, не го дава у тимс. А ми стојат некои претходни закажни настани, и таму кога ќе кликнам имам опции, ама шо ќе ми се за старите настани, лол.
На ... кај Participants би требало да имаш Manage Permissions.
Ааа па ете го, добро, фала :)
Само ете, ем потешко се доаѓа, ем го отвора у броусер наместо директно у апп, ем треба да кликнеш сејв, ем нешто фали... Zoom!

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Да да со тој сум. Моментално не сака и да се синхронизира календарот, закажан настан на лмс, не го дава у тимс. А ми стојат некои претходни закажни настани, и таму кога ќе кликнам имам опции, ама шо ќе ми се за старите настани, лол.

Ааа па ете го, добро, фала :)
Само ете, ем потешко се доаѓа, ем го отвора у броусер наместо директно у апп, ем треба да кликнеш сејв, ем нешто фали... Zoom!
Zoom... Само да се мрчело значи. Авид остаје Авид

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Zoom... Само да се мрчело значи. Авид остаје Авид

Најмногу ме боли што којзнае колку пари се фрлени за Teams а планирано е да се користи само за видео конф.
Со тие пари можеше да се обнови компјутерската опрема по училиштата...
Некој да ја удри математиката? Колку акаунти има односно колку наставници и професори во државава, колку е еден акаунт... а и акаунти за ученициве. па 1тб
Ако е E1 лиценцата, 8 долари по корисник.

Основно 200к ученици
средно 80к
20к наставници + 10к професори

310к?
310 000 * 8
2 и пол милиони долари месечно?????

негде грешам ве молам поправете ме

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Најмногу ме боли што којзнае колку пари се фрлени за Teams а планирано е да се користи само за видео конф.
Некој да ја удри математиката? Колку акаунти има односно колку наставници и професори, колку е еден акаунт...

Јакимовски од ФИНКИ: Платформата за учење обединува 270.000 ученици и наставници и чини 0 денари.

• ми се допаѓа

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Некој да ја удри математиката? Колку акаунти има односно колку наставници и професори, колку е еден акаунт...

Колку видов не е само тимс, а и немора да се користи само за видео конференција, може допишување, споделување, итн. Колку ќе се искористат можностите е друго прашање. Цел офис365 добиваат колку видов на видеата. За тоа колку пари се дале и дали можело со поефтини или бесплатни варијанти, тоа е друга работа. Мада мислам дека тешко со бесплатно на тој волумен, на унифицирана платформа и слично. Можеби грешам. И не ги броиш акаунтите за учениците. Не се само наставници.
Нека почнат и баш ме интересира како се ќе личи, па да почнеме со пљукање. Им давам 10дена грејс период

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.538
1.038
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
браос за проектов колку и да има потреба двата наставника од фамилија да ме бараат за поддршка...
сепак требаше да се деси некоја "хаварија" за да се помести образованието од позиција ЛИСТ И МОЛИВ
јас сум поборник за било каков напредок па и да е на почеток малку потежок...

shooter

lurker
2 март 2010
658
587
Платформата е добра само мислам дека премногу касно се почна со обуки на образовниот кадар и наставниците/професорите не се спремни за таков вид на предавање. Колку и да збориме дека е исто за нив (нели ист наставен материјал, е-дневници и сл.) сепак не е. Скептик сум дека овој тип на образование ќе го постигне најважното, а тоа е добро образование на децата. Како бекап варијанта, во вонредни услови, ок е да се користи меѓутоа за целовремена настава не.

• ми се допаѓа

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Подобро онлајн настава отколку да останат без настава. Јас се надевам дека ќе се прилагодат сите наставници и ученици на платформата, можеби ќе треба малку време (недела-две-три) додека тргне целиот процес. :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Еве ги сите видеа на едно место - Youtube, има и видео за ученици и родители за најава и користење.
И ова е многу лошо, не е поделено на двете најважни категории „упатство за наставник/професор“ и „упатство за родител/ученик“.
Всушност сите се таму за наставници.
Да, горе-долу слично е ама па и не е :)

Јакимовски од ФИНКИ: Платформата за учење обединува 270.000 ученици и наставници и чини 0 денари.
upload_2020-9-26_17-36-0.png
еве го договорот, стварно е 0 денари
Dogovor Aitoniks.pdf
ама некако не ми се верува дека ќе било дадено ова да не беше направена оваа 15 милионска во еври трансакција :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно