Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Nova konfiguracija predlog i sugestii

Статус
Затворена за нови мислења.

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
вака дечки сакам да чујам ваши предлози и сугестии во врска за нов пц (јас ја составува конфигурацијава) што сум во план да го зимам:

Case:
Cooler Master Gladiator 600( или пак некое друго куќиште до кај 4500 денари)

PSU: Cooler master (не знам која јачина да ставам на конфигурацијава)

Motherboard:
ASUS P7P55D, Socket LGA1156, Intel P55

Ram:
4GB DDR3 1333Mhz ( ne znam koja marka da zemam kingston,kingmax, ili pak nekoja druga marka)

CPU:
Intel Core i5-750 2.66GHz, Quad-core 2.66Ghz, 8MB Cache, 64bit, DDR3-1333MHz, Socket 1156, Box

HDD:
HDD 500GB WesternDigital 7200rpm 16MB Cache SATA-II WD5000AAKS

VGA:
Asus EAH5750/2DIS/1GD5/A, PCIE/PCIE 2.1, Radeon HD 5750, 1GB DDR5 128bit, Engine CLK (MHz) 700, Memory CLK (MHz) 4.6GHz, DVI-I Output x2, HDMI Output x1, HDTV Output x1, HDCP Support, Native HDMI

или

SAPPHIRE HD5750 1GB GDDR5, 256bit, GPU RV870, HDMI, Display Port, Dual DVI, Dual Slot Fan Cooler; 700/1150MHz(4640MHz)

или

SAPPHIRE HD5770 1GB GDDR5, 256bit, GPU RV870, HDMI, Display Port, Dual DVI, Dual Slot Fan Cooler; 850/1200MHz(4800MHz), 100W

или

SAPPHIRE HD4890 1GB GDDR5, 256bit, Dual HDMI, DVI, Dual Slot Fan Cooler; 850/975MHz(3900MHz), 190 W, 800 stream processing units ( vs NVIDIA GTX285)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
За која намена ќе ти е компјутерот? Ако е за игри, тогаш оди на Phenom II варијанта. Доста поевтино ќе ти излезе процесорот и матичната плоча, а разликата во пари ќе ја вложиш во графичка картичка.

Информативно, од набројаните графички картички најдобра е Radeon 4890.

Ако планираш да го купуваш во кеш компјутерот, пиши ми за да ти дадам понуда.

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
gOJDO компјутеров ке бидне и за игри и за интернет, да за кеш ке оди пц-то само да склопам некоја конфигурација што ке ми ја фати мерак, а за графичка не мора ептен некоја јака да е доволно е да ги отвара поновите игри(да не е поскапа од 200 еврича), доволно е е од тие 4 некоја и ако не те мрзи склопи некоолку конфигурации да разгледам. дај мсн или сајп да контактираме.

п.с заборавив да напишам и монитор сакам да земам ,Samsung,LG 22 инчен.

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Ацка јака конфигурација си составил,браво. За графичка земај некоја од Ати со префикси 4ххх пошо се одлични од таа серија.Кога веќе ке составуваш ваква гејмерска конфигурација можеш да го замениѓ и I5 процесорот за I7 па да те види господ.
П.С Честито новото компјутерче,со среќа да си го користиш :)

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
Деки уште не е земено компјутерчето во план сум да го земам, а за процесорот да го земенам тешко тоа само ако ми дадеш пари за i7 ке му ставам.
Ацка јака конфигурација си составил,браво. За графичка земај некоја од Ати со префикси 4ххх пошо се одлични од таа серија.Кога веќе ке составуваш ваква гејмерска конфигурација можеш да го замениѓ и I5 процесорот за I7 па да те види господ.
П.С Честито новото компјутерче,со среќа да си го користиш :)

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Деки уште не е земено компјутерчето во план сум да го земам, а за процесорот да го земенам тешко тоа само ако ми дадеш пари за i7 ке му ставам.

Епа тогаш I5 и фурај,мислев штом ке даваш толку пари барем да земеш ѕвер компјутер,ама и ова ке ти врши работа.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.486
5.595
Ако се одлучи за ATI 4 серија, не со префикс префикс 4ххх, туку 48xx, поточно 4870 или 4890 затоа што се под тоа се џабе фрлени пари знаејки дека постои HD5770.

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Ако се одлучи за ATI 4 серија, не со префикс префикс 4ххх, туку 48xx, поточно 4870 или 4890 затоа што се под тоа се џабе фрлени пари знаејки дека постои HD5770.

А со цената како се движат овие графички.Со оглед дека HD5770 е помоќна,сигурно е и поскапа.btw смокингче рече дека не му треба некоја силна графичка картичка.И јас му предложив да го земе I7 процесорчето,ама ми вели „ке го земам ако ти ми дадеш пари„,па според тоа и не му требало скапа картичка поради ограничениот буџет:)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.088
14.199
А бре деца, слушајте ги постарите.

gOJDO објасни многу убаво и нема што да се додаде. За потреби како неговите и не е потребен I7. Phenom II e бонбона рамен на I5 а во цена ги руши сите други можни опции. Него му треба подобра картичка и мислам дека и на тоа прашање е одговорено многу добро.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.486
5.595
4870 e okolu 9 000
4890 e okolu 11 000
5770 e okolu 10 000
И не му треба i7 процесорче, како што кажаа и погоре, Phenom II е одличен избор за него.
И нека си види тој со gOJDO, сигурно ке му даде супер понуда.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
убаво ти вика гојдо, овака гледам овие делови што си ги одбрал, матичната ти е 8500 денари, процесорот ти е 12500 денари, вкупно околу 21.000 денари.

а на пример да земеш матична 785 или 790gx чипсет нека биде околу 5-6000 плочата и процесор Phenom II X4 955 околу 8500 денари, ќе излезе околу 14.000 иљадарки или цели 7000 денари поефтино, а добиваш иста конфигурација (Phenom II X4 965 = i5-750).

за графичка 5750 е сосема доволна за да ги играш и поновите игри на макс резолуција без АА и АФ, ама може и 5770 или 4890 за да бидеш по на раат :D

куќиштето е добро, нема друго во македонија за таа цена, едино да земеш за +1500ден CM 690 II ако идеш на AMD варијантата.

напојување сосема доволно ти е CM 550W или за +600ден да си земеш 650W и да не му мислиш :)

хард диск може ти се чини многу 500гб ако имаш сега некој 80гб, ама верувај ќе ти биде малку за некое време, затоа земи си минимум 750гб или најубаво 1тб.

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
olikomerc ubavo sve kaza, no veke imam 1tb wd nadvoresen,pa zatoa mislam deka ke mi e dovolno 500gb hdd

Атачменти

• western_digital_my_book-1024x1024.jpg
    western_digital_my_book-1024x1024.jpg
    70,7 KB · Прегледи: 13

NetworX

lurker
3 мај 2009
959
46
Или пак можеш да земеш i5 со по асален кулер да го клокнеш на 3.6GHz минимум и тогаш ќе го изеде феномот но сепак за игри не е потребно којзнае колку јак процесор ако имаш една графичка.
За VGA ако земаш феном, оди на HD5770 има DX11 и доста добро се покажа со игриве, барем кај мене.
Напојување можеш и Chieftec 550W бидејќи е поевтино малце, а вреди за парите.

Сега изборот и парите се твои :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.088
14.199
Или пак можеш да земеш i5 со по асален кулер да го клокнеш на 3.6GHz минимум и тогаш ќе го изеде феномот

Ќе се скапе од јадење. На исто рамниште се. Знам дека имаш I5 кој е за ситници подобар во бенчмарци од Phenom II но не и во реален свет каде се сосем исто сра*е. Нема никаква разлика да забележи ако го оверклокува на 3.6 или 3.8. Хе, хе, јас имам Phenom II... конкуренција бе...

И уште нешто:

но сепак за игри не е потребно којзнае колку јак процесор

Да не создаде конфузија. I5 и Phenom II се далеку од слаби процесори.

NetworX

lurker
3 мај 2009
959
46
Мислев на i7 9хх и Phenom Х6
Ќе се скапе од јадење. На исто рамниште се. Знам дека имаш I5 кој е за ситници подобар во бенчмарци од Phenom II но не и во реален свет каде се сосем исто сра*е. Нема никаква разлика да забележи ако го оверклокува на 3.6 или 3.8.
Па како што гледам низ бенчмарковите тестиран е i5 со сток клок т.е. 2.6, а феном 955 е 3.2GHz да слични резултати имаат ама никаде не видов спореден со i5 750 на 3.6+GHz и затоа мислам дека ќе го изеде:zbunet3:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Кога станува збор за CPU интензивни апликации тогаш Core i5 на 3.6GHz секако го прави партали Phenom II на која и да е фреквенција. Но игрите не се таков вид на апликации, туку апликации кои во принцип се најмногу лимитирани од перформансите на GPU-то. Се додека графичката картичка е тесно грло, перформансите на процесорот се сосема ирелевантни. Може да имаш i7 на 14GHz и тоа воопшто да не го зголеми фрејмрејтот во игрите, ниту пак да го направи постабилен.

Со графичка картичка од ранг на Radeon 5750 и LCD монитор од 20" па нагоре, и двата процесори(Core i5-750 и Phenom II x4 945), ќе бидат премоќни во над 95% од случаите. Затоа е неинтелегентно бесполезно да потрошиш повеќе пари за побрз процесор(Core i5-750 оверклокуван на 3.6GHz) чии потенцијални ресурси ќе останат неискористени, а за сметка на тоа да купиш поефтина графичка картичка која ќе биде преоптеретена и генерално тесно грло во системот. Интелегентно е да избереш поевтини плоча и процесор кои нема да бидат тесно грло, а разликата во пари да ја инвестираш во подобра графичка картичка. Така се добива конфигурација со подобри перформанси во игрите.

Што се однесува до споредбата на Phenom II X6 и Core i7-9xx, зависи кои модели ќе ги споредуваш и во кои апликации. Ќе добиеш разноразни резултати кои како поединечни не се меродавни за генералните перформанси на овие процесори. За да дојдат до израз перформансите на овие процесори во игриците, потребно е да се има една или повеќе моќни графички картички, а тоа се графичките картички Radeon 5850/GeForce GTX 470 или побрзи.

Кога станува збор за исплатливост i7 9xx серијата е најнеисплатлива кога ќе се земат в предвид и матичната плоча и мемориите, но затоа нуди најдобри абсолутни перформанси. Phenom II x6 пак има перформанси во категорија на Core i7 и нуди најголем однос на перформанси/цена. Само ако се земе в предвид оврклокување, што е субјективен фактор за 99% од купувачите на компјутери, i7-920/i7-930 можат да станат поисплатлива варијанта од Phenom II x6.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.088
14.199
Јас само би го додал следното.

Јас себе си се сметам за ентузијаст (во рамките на расположивите ресурси) и секогаш го сакам подоброто па макар и тоа минимално да се разликува од другата опција. Но тоа е до толку домаќинско размислување што многу често низ џебот можам да го видам подот. Ама ме прави среќен, и тоа не резултатите од хардверот како такви, туку помислата дека го имам подоброто или најдоброто во одредени случаеви.

Ако ги земеме потребите на 99% од популацијата во Македонија најодговорно тврдам дека ништо посебно не се разликува дали во машина имаш Phenom II X4, X6, Core I5 или I7 и ништо посебно нема да смени во употребната вредност на машината зашто сите се нови и брзи генерации на процесори. Посебно сега кога на повидок е нова генерација на процесори секој денар повеќе фрлен на непотребни ресурси е бесцелен. Можеби сум пристрасен бидејќи поаѓам од моите потреби но имајќи можност да си поиграм околу една седмица со I7 уште повеќе ми го потврди мојот став, пак ќе речам споредено со моите потреби. Таа ситуација ме одвлече уште повеќе од помислата да ја заменам мојата кофигурација за поскапа зашто нема да имам никаков кост-бенефит од таква активност. Многу е тешко било кој да ме убеди дека за вакви секојдневни потреби кои се сведуваат на игри, мултимедија, чат-пат веб дизајн, едитирање на домашни фотографии и клипови и сл. некој од овие процесори го прави партали некој друг процесор во реални ситуации зашто сум убеден дека не е така. Се се сведува на бенчмарци и ложење на нивните резлутати од кои пак ќе речам јас не можам да видам реална корист денес. И да има разлика од неколку стотинки или секунди во процесирање тоа е толку незабележливо во мојот живот и работа. Се сомневам дека ваквата ситуација ќе се измени во блиска иднина. Повторно ќе речам дека за корсиник чии потреби се горе доле истоветни со моите секоја пара фрлена над цената на Phenom II (по реална цена се разбира) е неоправдана од домаќински аспект кој е и најважниот аспект во животот на човек кој правилно настојува да ги распредели и насочи своите ресурси. Јас не сум од тие па затоа конфликтите и кубењето коси со сопругата се неизбежни. Ама за тоа станало збор и претходно хе, хе... :D

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
Дечки ништо од компјутерот за понатаму ке остане(да соберам парички) сега за сега си купив мотор KYMCO Grand DInk 50:D

п.с. знам дека остаре темава ама :plachko2: нека ја заклучат. Поздрав

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно