Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

НЛБ Банка

Дали сте задоволни од услугите на НЛБ Банка?

• Да

Гласови: 89 43,2%
  • Делумно сум задоволен

Гласови: 71 34,5%
  • Не

Гласови: 46 22,3%

• Вкупно гласале
    206

Krk198

hello world
14 септември 2016
339
308
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+

Ivan222

hello world
17 март 2019
89
13
Go smeniv telefonot si kupiv nov A54 5g i nikako nemozam da se najavam na nlbklik mobilnata aplikacija.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Go smeniv telefonot si kupiv nov A54 5g i nikako nemozam da se najavam na nlbklik mobilnata aplikacija.
Малку е подолга процедурава, ова се практичните искуства:

И

Избришан член 41324

Гостин
Пробај како нов корисник на електронско така ќе те логира.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Така беше кога сменив телефон само требаше да стиснеш не на оваа опција и после пополни се и ќе те логира или пак идеш на банкомат ја ставаш картичката и одобруваш за логирање на нов уред.
957b95893252ae86304fe7e7ef59f121.png

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ivan222

hello world
17 март 2019
89
13
I ja stisnav Ne popolniv se ama nisto.Se javiv vo banka i zavrsiv rabota,istoto go pravev i soniv posto tie se podatocite ama najverojatno nesto ottamu sredija sega sum najaven veke...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Што е разликата меѓу виза и мастер кард за секој дневна употреба?
Скоро сите вадат виза картици

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома
Што е разликата меѓу виза и мастер кард за секој дневна употреба?
Скоро сите вадат виза картици

Sent from my M2101K9G using Tapatalk
За секојдневна употреба ништо освен брендот. Добро е да ги имаш и двете, од причини што еднаш ми се случи во маркет надвор од МК да не можам да платам со Visa, заради тоа што маркетот работел само со Master. Кај нас немам сретнато такво нешто, додуша и тоа беше изолиран случај, не сум налетал на друг таков.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
За секојдневна употреба ништо освен брендот. Добро е да ги имаш и двете, од причини што еднаш ми се случи во маркет надвор од МК да не можам да платам со Visa, заради тоа што маркетот работел само со Master. Кај нас немам сретнато такво нешто, додуша и тоа беше изолиран случај, не сум налетал на друг таков.
Па сите картици ми се Виза и сакав да извадам уште една виза во иста банка (стопанска) ама онлајн ми кажа дека не може виза бидејќи имам веќе (на истата оди платата и сакв уште една за секојдневно плаќање и интернет, исто имам и од тутунска банка виза).
Ама мастер можеше да се извади, затоа прашав дали има некоја разлика

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
Па сите картици ми се Виза и сакав да извадам уште една виза во иста банка (стопанска) ама онлајн ми кажа дека не може виза бидејќи имам веќе (на истата оди платата и сакв уште една за секојдневно плаќање и интернет, исто имам и од тутунска банка виза).
Ама мастер можеше да се извади, затоа прашав дали има некоја разлика

Во Халк банка имам извадено неколку Виза (и Мастер) картички, сите поврзани на иста тековна како „основни“. Порано имав и „дополнителни“.
Веројатно мора да се различен тип на Виза картичка (payWave, Platinum).
Различни се провизии, нпр кога си во странство, за пониски провизии, подобро е да користиш платинум за подигање кеш на банкомати/плаќање итн.
Друга картичка за онлајн итн.

За секојдневно користење нпр на кликнијади, 6-9 месеци во годината имаат „акција“ за -20/25% попуст на нарачки... Можеби грешно паметам, пре неколку години важеше и со обична виза, а оваа или претходна само со виза платинум.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Во Халк банка имам извадено неколку Виза (и Мастер) картички, сите поврзани на иста тековна како „основни“. Порано имав и „дополнителни“.
Веројатно мора да се различен тип на Виза картичка (payWave, Platinum).
Различни се провизии, нпр кога си во странство, за пониски провизии, подобро е да користиш платинум за подигање кеш на банкомати/плаќање итн.
Друга картичка за онлајн итн.

За секојдневно користење нпр на кликнијади, 6-9 месеци во годината имаат „акција“ за -20/25% попуст на нарачки... Можеби грешно паметам, пре неколку години важеше и со обична виза, а оваа или претходна само со виза платинум.
Прашав на маил ама не дадоја јасен одговор. Значи се вади дополнителна картичка на главната ама прашањето ми беше дали е поврзана со трансакциската сметка т.е дали средствата таму ке бидат видливи и на дополнителната или на дополнителната ќе може да се уплатува пари по потреба (барам втора картичка за плаќање во мк и на интернет и да нема врска со средствата од главната картичка)

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
702
1.001
Прашав на маил ама не дадоја јасен одговор. Значи се вади дополнителна картичка на главната ама прашањето ми беше дали е поврзана со трансакциската сметка т.е дали средствата таму ке бидат видливи и на дополнителната или на дополнителната ќе може да се уплатува пари по потреба (барам втора картичка за плаќање во мк и на интернет и да нема врска со средствата од главната картичка)
Дополнителна трансакциона сметка... Ако ти е за интернет, најпаметно ти е девизна.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Дополнителна трансакциона сметка... Ако ти е за интернет, најпаметно ти е девизна.
Па и за интернет и за плаќање кај нас...најдобро в банка да прашам. Не е итна работа и да мора ама ме заинтересира процедурата.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Па и за интернет и за плаќање кај нас...најдобро в банка да прашам. Не е итна работа и да мора ама ме заинтересира процедурата.
Кога се споија Охридска и Инвест (Сосиете Женерал и Шпаркасе де) сметките се мигрираа. Па можеш да имаш трансакциска и тековна (додуша сега ќе ми преименуваат сите во тековни АФАИК).

ИЛИ, си правиш штедна сметка во банката, и сите пари на први ги пребацуваш на таа сметка со или без орочување. Не може со картичка да им се пријде. И така.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Кога се споија Охридска и Инвест (Сосиете Женерал и Шпаркасе де) сметките се мигрираа. Па можеш да имаш трансакциска и тековна (додуша сега ќе ми преименуваат сите во тековни АФАИК).

ИЛИ, си правиш штедна сметка во банката, и сите пари на први ги пребацуваш на таа сметка со или без орочување. Не може со картичка да им се пријде. И така.
Може и така ама не ми е ова приоритет само чисто информативно ме интересираше. Секако имам картички во стопанска и во тутунска ама бидејќи платата оди на таа од стопанска не сакам да ја користам нејзе во продавници и најмалце на интернет како алија експрес :)))))

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Може и така ама не ми е ова приоритет само чисто информативно ме интересираше. Секако имам картички во стопанска и во тутунска ама бидејќи платата оди на таа од стопанска не сакам да ја користам нејзе во продавници и најмалце на интернет како алија експрес :)))))
Мислам дека истите работи важат и за другите банки, меѓу кои и нестопанска

Kamcevik1

read-only
4 јануари 2020
26
15
Ова "Savings Acount" дали е можно во НЛБ, како оди постапката, и дали ќе можам преку мобилната апликација да си ставам во "savings"?

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@Kamcevik1 да, јас користам НЛБ Скалест Депозит на кој имам пристап за транфер во секое време преку мобилната апликација. Во секое време можеш да префрлаш од трансакциска на депозитот и обратно. Со картичка немаш пристап на нив, се додека не направиш интерен трансфер од депозит на трансакциска.

За дополнителна заштита, цело време на сите картици, сумата за интернет плаќања ми е на 0, ја кревам кога треба да платам нешто, па потоа повторно враќам на 0.
Исто така, сам си ставам лимит на пари подигање од банкомат и лимит за дневен износ на трансакции. Ставени ми се лимити за да не се наеднаш достапни сите средства што ми се на картиците (било дебитни или кредитни). Лимитите преку мобилната апликација исто така ти се достапни во секое време за подигнување/спуштање.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Или да си отвориш штедна сметка, неорочена и ваљда нема провизии за префрлање од неа на трансакциската и обратно... Така ќе си имаш 2-3 илјади на дебитната и ќе си ставаш колку ти треба ако немаш кредитна

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.378
Или да си отвориш штедна сметка, неорочена и ваљда нема провизии за префрлање од неа на трансакциската и обратно... Така ќе си имаш 2-3 илјади на дебитната и ќе си ставаш колку ти треба ако немаш кредитна
Ова е најдобра опција. Еднократно мислам се плаќаше за отварање на штедна сметка и толку. Таа не е поврзана со картица и можеш во секое време да префрлуваш пари во/од неа.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно