Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mozilla Firefox 4

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.121
3.610
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
beta 2 не е официјално објавена, но ќе биде за некој ден (тоа што го гледате е „pre“ верзијата).

тоа со име beta 3 pre е nightly верзија, се update-ува со секој commit во source кодот на Firefox. Тоа може да биде малку ризично иако ја почнав да го користам и ок е :)

ZlateWay

read-only
19 февруари 2009
1
0
Скопје
www.about.me
А тоа дека кај хром се ослободува меморија откако ке се исклучи некој таб се чисти глупости. Види ја сликава подолу, имам отворено само 4 таба, а во таск менаџерот има 16 chrome процеси од предходните табови што сум ги затворил.

2010070919.jpg

сите тие процеси не се само од табовите, туку се од додатоците што ги имаш инсталирано + табовите...

инаку јас баш сите прелистувачи ги користам зошто неможам да се одлучам само на еден.

Jovan.74

hello world
6 јуни 2010
209
6
Skopje
@ZlateWay
Кај мене има еден процес за целиот Chorme без разлика на тоа колку табови имам пуштено, незнам што се дешава кај тебе :) П.С: Немој да ми кажеш дека и IE го користиш, било кој сајт и да го пуштиш е раштракан и на секој скрол како да се прави рефреш на сајтот :))

Jovan.74

hello world
6 јуни 2010
209
6
Skopje
Еве сеа само што ја пробав програмава и морам да кажам дека интерфејсот е за негде : D

acer-mk

read-only
2 април 2009
35
0
Ѓорче Петров, Скопје
замалку ќе се префрлев на хром но ја пробав бетава и ми се допадна па така да и останувам верен на Мозилата...инаку кога ќе излезе целосната Мозила 4???

kuzman0v

lurker
14 декември 2008
598
77
Скопје
замалку ќе се префрлев на хром но ја пробав бетава и ми се допадна па така да и останувам верен на Мозилата...инаку кога ќе излезе целосната Мозила 4???

За тоа можеше да провериш на гугл или да разлистеше темава, пишав еднаш. Во Ноември ќе излезе.

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
Драги пријатели/колеги.
Пред некој пола саат инсталирав БЕТА 5 од Мозила, и работи катастрофално.
Со претходната верзија на БЕТА 4 навистина бев задоволен, но сега ништо од тоа.
Дали некој од вас ги тестира овие верзии и му се случува истото?
Читав на страната за Feedback и пишува дека им се случуваат слични работо. (Матни букви на Web страните, споро работи, троши ресурси итн...)
Таман почнав да станувам задоволен, и ја зезнаа работа :(

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
Јас ги следам и бета и nightly верзиите, и немам приметено ништо чудно во новата бета...
Дали можеш да ми посочиш страна каде што има проблеми?

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
Јас ги следам и бета и nightly верзиите, и немам приметено ништо чудно во новата бета...
Дали можеш да ми посочиш страна каде што има проблеми?

Не се работи за страна, туку севкупно работата на прелистувачот.
Погоре напишав неколку примери, буквите на пример на страните се матни (blur што би рекле), обиди се да стартуваш 2 нови табови малку побрзо и се блокира (freez) целиот firefox, барем кај мене тоа се случува, а гледам дека на страната за feedback 74% се SAD, од оваа верзија.
Но мислам дека ќе се средат сите проблеми во следната верзија, а додека не излезе јас си се вратив на старата бета4 (среќа што ја најдов на интернет) и СЕ функционира најдобро и најнормално. ;)

Ѓоре

hello world
15 декември 2009
88
18
Пред малку го инсталирав FireFox 4 beta6, едно големо БРАВО за мозила, уште еднаш покажаа дека се ѕверови :D

Само едно нешто што го очекував во 4ката а го нема, HTML5 Local SQL Database... :( Го очекував ова поради тоа што WebKit-базираните броусери (Chrome и Safari) веќе го имплементираа...:(

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.121
3.610
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Само едно нешто што го очекував во 4ката а го нема, HTML5 Local SQL Database... :( Го очекував ова поради тоа што WebKit-базираните броусери (Chrome и Safari) веќе го имплементираа...:(
Јас колку знам нема ни да го имплементираат. Еве еден одличен текст кој ја објаснува работата:
http://hacks.mozilla.org/2010/06/beyond-html5-database-apis-and-the-road-to-indexeddb/

tl;dr;
SQL е гаден за на web;
веќе има LocalStorage;
експериментираат со IndexedDB кој е поубаво API

AlexM

lurker
14 јануари 2009
994
587
City of Consuls
AlexM's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4570 Processor
Motherboard
Gigabyte H81M-DS2
Storage
Samsung 850 EVO 250GB
PSU
Elite 600W - V3 | Cooler Master
RAM
Kingston HyperX FURY 8GB Kit (2x4GB) 1600MHz
Video card
XFX AMD Radeon™ RX 580 GTS Black Edition 8GB
Case
DEEPCOOL TESSERACT SW
Mouse
Logitech М510
Keyboard
Everest Rampage KB-R88 Black
Audio
Logitech - 5.1 Surround Sound Speakers Z506
Monitor
LG LED IPS 22EA53 + Samsung S22F350 LED
OS
Windows 10 TP
Кај мене пред неколку часа се надграде на бета5 и нема никаков проблем,работи нормално како и бета4.Како и да е ќе голта прашини хромот е супер брз :D барем кај мене побрзо ги вчитува страните.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно