Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

мислење или искуство за лаптоп

ДаркоM7

read-only
12 март 2019
4
1
Здраво нов сум на форумов и бидејки немам некој пријател со кој да се консултирам си реков да се пробам овде за помош при лаптоп. не ги следам новостите и технологијата со лаптопите и од барањето по форумов видов одприлика со треба да се внимва и какви делови да има. Ми треба лаптоп обично за програмирање. Anhoch PC Market Online - Notebook Lenovo 330-15IKB i5-8250U 8GB/240GB SSD/DVDRW/15.6" FullHD/Gray/DOS дали некој можи да ми поможи дали е овај добар за цената/перфорансите или некој имал искуство со овај лаптоп или да понудите некои слични со оваа цена. Фала на секоја помош :D

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Не е лош за парите, ама подобро ќе поминеш ако кажеш кој ти е буџетот, можда за парите ќе се најде и подобар. Нека ме поправат поискусните ако грешам, ама за програмирање ти треба добар процесор, RAM и SSD. 8ма генерација i5 е солидно, SSD имаш за оперативниот и најбитните апликации, ама дали ќе ти е доволно 8GB RAM? Лаптоп со 16GB не добиваш под ~60тина илјади, ама овој не можеш ни да го надоградиш со повеќе од 12GB. Претпоставувам дека 4GB се залемени на матичната и има уште една плочка која моментално е 4GB модул, а слотот поддржува максимум 8GB.

Исто така, ако не користиш екстерна тастатура, од сликава овој гледам дека нема numpad, дали тоа ќе ти е проблем?

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.938
2.526
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Лаптопот е како конфигурација супер за тоа што ти треба но ако планираш да куцаш на лаптопов да знаеш дека кај овие модели тастатурите не се нешто посебно имаат евтина изработка.
Леново по мој вкус имаат најдобри тастатури ама не кај овие модели јас би ти препорачал да видиш некој Thinkpad Е580 или Legion Y530, првиот е бизнис класа со најдобрата тастатура додека вториот е мешавина на гејминг и бизнис дизајн но и тој има одлична тастатура, исто Thinkpad-от држи повеќе батерија ...

ДаркоM7

read-only
12 март 2019
4
1
ba
Не е лош за парите, ама подобро ќе поминеш ако кажеш кој ти е буџетот, можда за парите ќе се најде и подобар. Нека ме поправат поискусните ако грешам, ама за програмирање ти треба добар процесор, RAM и SSD. 8ма генерација i5 е солидно, SSD имаш за оперативниот и најбитните апликации, ама дали ќе ти е доволно 8GB RAM? Лаптоп со 16GB не добиваш под ~60тина илјади, ама овој не можеш ни да го надоградиш со повеќе од 12GB. Претпоставувам дека 4GB се залемени на матичната и има уште една плочка која моментално е 4GB модул, а слотот поддржува максимум 8GB.

Исто така, ако не користиш екстерна тастатура, од сликава овој гледам дека нема numpad, дали тоа ќе ти е проблем?
epa ja baram najdobrata opcija za laptop pod 30000 da ne imas nekoja druga preporaka. fala.na sugestijata

ДаркоM7

read-only
12 март 2019
4
1
Лаптопот е како конфигурација супер за тоа што ти треба но ако планираш да куцаш на лаптопов да знаеш дека кај овие модели тастатурите не се нешто посебно имаат евтина изработка.
Леново по мој вкус имаат најдобри тастатури ама не кај овие модели јас би ти препорачал да видиш некој Thinkpad Е580 или Legion Y530, првиот е бизнис класа со најдобрата тастатура додека вториот е мешавина на гејминг и бизнис дизајн но и тој има одлична тастатура, исто Thinkpad-от држи повеќе батерија ...
problemot e so cenata e golema razlika.. sepak fala na sugestijata

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Ти можеш да си земеш било што за почеток, па кога ќе направиш добра пара пошто програмерите се најплатени, т.е. да си земеш нешто помобилно и по издржливо во однос на изработка и батерија. Веќе кога се бавиш со програмирање разбери го лаптопот како алат. Што повеќе пари правиш тоа подобар алат ти треба.

И јас бев по потрага за лаптоп, со одреден буџет ради некои домашни приоритети. Мене ми требаше лаптоп за сурф и за RDP или SSH до машини кои прават пресметки на терабајни податоци, наоѓаат патерни и даваат decision tree. Пошто никогаш нема да најдам лаптоп кој на виртуелка би ги правел пресметките, се одлучив за ThinkPad Т460s. Додека сум на работа ќе го користи омладина, после кога ќе се вратам го користам јас.

Моја препорака ти е да прошеташ по салоните и да земеш тоа што ти е на допир најдобро. Пробај ја тастатурата, провери ја пластиката - за тој ценовен ранг неможеш да очекуваш ништо WOW. Имаш еден дечко @Dinamit кој дава убави попусти на лаптоп-и.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
@Zippo од кај го набави Т460ѕ и по која цена ако не е тајна? Се извинувам за офтопик.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.938
2.526
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
problemot e so cenata e golema razlika.. sepak fala na sugestijata
Бидејќи спомна дека ти треба за програмирање мене ми беше битно да те предупредам околу тастатурата доколку планираш поголемиот дел од времето да куцаш на тој лаптоп, доколку тоа не е случајот тогаш лаптопот е добар за тие пари.

12 април 2017
1.918
1.259
Да те предупредам, штом Леново велат дека батеријата ќе трае најмногу до 6 часа, значи сечи на половина и користи ја таа бројка како реална. Досега не сум видел лаптоп кој го исполнува тоа "up to" кое го кажале. Понекогаш се прашувам како ги тестираат.

gordon freeman

hello world
1 јули 2011
113
55
gordon freeman's setup  
Video card
intel hd
OS
win 7
— членови онлајн
—мислења