Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ми треба повеќе информација за Анимација во Есра

Tikvar4e

read-only
16 мај 2012
25
1
Решив да идам во Есра за Анимација да учам. ПОшто видов сам многу е тешко да учиш, иако имам колекција од туториали, не ми помогна.Освен што го научив така така 3Д програм, друго не ми помогна. Имам желба да станам Аниматор и Моделер на карактери, сакав да идам на онлајн курс, ама прескапи се. Башка не ми се станува во 4 сабајље да идам на час/

Ми кажаа за ЕСРА дека нуди Анимација, 3 години 3000 евра, и се учи од анимација до моделирање и рендер. Но не ми кажаа ништо повеќе од тоа како се учи, се учи ли некој програм и кој? Можеби Maya. Пошто пролитав за аниматор и карактер моделер треба да знаеш анатомија, предаваат ли тоа? После на пракса каде?

Бил некој таму, задоволен ли е?

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
Решив да идам во Есра за Анимација да учам. ПОшто видов сам многу е тешко да учиш, иако имам колекција од туториали, не ми помогна.Освен што го научив така така 3Д програм, друго не ми помогна. Имам желба да станам Аниматор и Моделер на карактери, сакав да идам на онлајн курс, ама прескапи се. Башка не ми се станува во 4 сабајље да идам на час/

Ми кажаа за ЕСРА дека нуди Анимација, 3 години 3000 евра, и се учи од анимација до моделирање и рендер. Но не ми кажаа ништо повеќе од тоа како се учи, се учи ли некој програм и кој? Можеби Maya. Пошто пролитав за аниматор и карактер моделер треба да знаеш анатомија, предаваат ли тоа? После на пракса каде?

Бил некој таму, задоволен ли е?
есра е ужас другар верувај.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Се учи. По 4-5 часа секој ден сум на снимање со една девојка од Есра. Таа спрема дипломска, па работиме една драма (stop motion, кукли, едно друго).

Има неколку позитивни и неколку негативни работи.

Првата позитивност е тоа што ќе осетиш како изгледа снимање на сцена со јак тим. Со професионални камери, светла, актери. Тоа е најдобриот начин за подетално да навлезиш во тематиката.

Јас не сум на Есра, ама работам со тимови, така да работата на сцена ми е усвоена.

Другото е тоа што Есра е и единствениот професионален објект за таа работа во Македонија. Имаш доста валидна диплома.

Се учи практично. Работат Maya, Max за моделинг и анимација, и Shake за композиција.

Негативното е тоа што е 9000 евра за 3 години, плус трошоци како и секој студент.

Од друга страна, и те како се учи со туторијали. Ако си добар при пари, и немаш некои по битни планови во овие 3 години, тогаш запиши се.

Во спротивно, од тие 9000, тргни 2к и купи еден компјутер со кој ќе работиш следниве 5+ години (ова можеш да го правиш и постепено, и во зависност од твоите потреби), потроши еден месец додека најдеш добри страни и материјали (под добри мислам на туторијалите од digital tutors за Маја, или нешто слично ко video copilot за after effects), и почни да учиш.

Од секоја сцена од туторијал, креирај си своја сопствена со подруга тематика.

Сите добри сцени, зачувај ги на страна за портфолио. За една година почни да бараш сооработници низ форумов/државава, и почни да аплицираш на проекти од Odesk (и нормално продолжи со активно учење). Доколку фриленсингот ти успее, за истите 3 години, ти ќе имаш двојно поголемо искуство од секој дипломиран на есра, 9000 евра во плус (компјутерот е опционален. Во секој случај тоа ти е алатката во случајов), и плус ххх евра со тек на времето како ќе подкачиш рејтинг на одеск (како и останати 10 + сајтови).

Ова ти се двата единствени патишта што би можел да го земиш.

Сума-сумарум:

* имаш повеќе пари, те мрзи да учиш дома, и сакаш да видиш работа на сцена? - ЕСРА.

* Не те мрзи и спремен си да одвоиш време и напредуваш? - туторијали + кафе + воља

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Мислам дека имаш погрешна претстава за учењето на 3д моделирање и анимација. Ако ти е тешко сам да учиш... нешто не е во ред.... а тоа нема да се поправи со идење на било каков курс или па факултет. Јас би се нафатил да ти помогнам при усмерување на правилно изучување и објаснување на нејасните работи. Карактери и анимации се последните работи кои се изучуваат, ако не ја познаваш основата само ке се исфрустрираш уште повеќе.

Tikvar4e

read-only
16 мај 2012
25
1
Поубаво учам во клас кога сум отколку сам. Ова е премногу комплицирано, симнав многу туториали од Дигитал туторс, гномон, но оставаат премногу прашања. И пак кога ќе поставам на форум некое прашање викаат барај на гугл, што ме остава многу нервозен.

Башка, сакам да ја научам основата на анимација, цртање, и се.

Купив ПЦ ова лето, од 3,500 евра. Но, пак, ми треба добар курс.

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
A da pretrcas na eden kurs 2-3 meseci vo XSI onie na masinski faks sto se ili vo 3fx ako tie za na kurs da osetis da vides dali sakas dali ti odi da ne frals odma 3k

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.673
3.284
и ја би сакал да читнам што тоа кошта 3.500 евриња
математиката е само ако си земал quadro/firepro. или 30ки монитори?

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
A da pretrcas na eden kurs 2-3 meseci vo XSI
За овие не сум сигурен. Немам никакво искуство.
Залудно потрошено време. Треба да е голем среклија и да влезе во прв тим за стварно да ја ужива атмосферата. Во спротивно ќе осети само 15 саати работа и самостојно учење од туторијали. Повеќе ќе научи во домашни услови без deadline до утре, Едноставно тие проекти се напнати и брзи. 3Д бара многу повеќе од тоа. Целта е да експериментира и да пробува.
На пример ако имплементира светла на сцена, се што може да направи на проект со краен рок до утре е Create > Lights во маја. Далеку повеќе ќе научи ако потроши неколку дена работа со осветлување на една сцена. Тие неколку дена за почеток, во иднина ќе му бидат поставување во рок од 5 минути со бенефит што ќе има претстава што точно и какво светло му треба конкретно за таа сцена.

Мислам дека имаш погрешна претстава за учењето на 3д моделирање и анимација. Ако ти е тешко сам да учиш... нешто не е во ред..
Апсолутно се слагам. Доколку не се осеќаш слободен да научиш при опуштена атмосфера каде што нема некој да ти виси на глава, сигурно нема да научиш повеќе ако некој ти кажува кликни овде - кликни овде.

Повторно ќе кажам, 3D е експериментирање, осет и креативност.

kalina1

read-only
10 јануари 2013
14
29
Moze li da ja aktueliziram temata.Gledam nikoj odamna nema pisuvano. Dali ima nekoj iskustvo so studiranje na 3D animacii na ESRA. Dali vistinski se uci na ESRA. Veruvam deka vo Seavus akademijata isto kvalitetno se uci no nema bachelor degree. Moze ke recete ne e potrebna no od iskustvo tvrdam deka ne e loso da se ima diploma. Najdobra bi bila kombinacijata i znaenje i diploma.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно