Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

Loginot

read-only
15 февруари 2018
2
0
Прашај во нексио, мислам дека можат да донесат

Прашав, наводно можат да набават ама само со германски лејаут, али за сума приближна до 10.000ден не сум многу ќеф за ваков компромис :/

Како и да е, без да замарам многу би сакал инстант став надвор од субјективното мислење(доколку е можно) при избор помеѓу cooler master quickfire и g skill km570
Разликата во цената е мала, така да кој има било какво мислење за префериран модел, би ми помогнал при изборот

П.с. таргетирам тастатури со cherry mx brown, да се пробам со 'златната средина' пошто нов сум во оваа област ^^

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Бај д веј, ми се свиѓа што има веќе механички тастатури за околу 2000 денари, иако има дебата за свичовите што се копии на Cherry, секако се светлосни години пред 'гејминг' тастатурите со мембрана

Копиите на Cherry се неретко и подобри од Cherry. Пример, општопознато е дека Gateron Blue се осетно помазни од Cherry MX Blue. Други пак се катастрофални. Зависи од произведувачот, и конкретниот тип на свич.

Факт е дека од кога им истекоа патентите на Cherry, излегоа многу тастатури со друг свич, копија, значително поефтини, а не толку послаби во смисол на квалитет. Се отвара поле за луѓе кои сакаат механичка тастатура, а Cherry опциите им се надвор од дофат финансиски. И да, дури и лошите копии се значително понапред од било каква мембрана, дури и оние memchanical од Cooler Master.

Lazarko

hello world
28 ноември 2017
343
1.159
Донеле Анхоч Zowie Celeritas II со оптички свичови, баш ме интересира какви се за куцање ама прескапа е тастатурава за тоа што го нуди

Бај д веј, ми се свиѓа што има веќе механички тастатури за околу 2000 денари, иако има дебата за свичовите што се копии на Cherry, секако се светлосни години пред 'гејминг' тастатурите со мембрана

Ох! Многу добра тастатура, ама како што велиш: ужас скапа...

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Денес имав еден TIL момент. Вчера тргнав да ја чистам IBM Model M тастатурава што ја најдов како фаќа прашина кај баба ми дома. Ги извадив сите копчиња освен спејс барот бидејќи на него има залепена метална штипка низ која поминува жица и се спојува со ПЦБто на тастатурата:

iepDSrO.jpg

Ми беше многу чудно зошто постои жицава и почнав да копам по форуми каде што прочитав дека била ставена за заземјување. И помислив "е да бе, заземјување а штипкава врзана за ПЛАСТИКА"....

Епа испаѓа дека пластикава навистина Е проводник:

"This is an idea from the late 1980s, when keyboards were collocated with large cathode-ray-tube monitors, which charged the users with static electricity. TTL circuitry had just been replaced by CMOS technology, which was much more sensitive against static discharges, so means were sought to discharge the users and protect the devices. First idea were grounded pads, where the user should discharge before touching the keyboard. Then IBM constructed a space bar made of conductive plastic that was wired to ground, which had the advantage that the user touches the space bar anyway and often. The idea spread throughout the 1990s, when also KeyTronic and Cherry started making keyboards with grounded space bars. These disappeared again when chip circuitry had evolved and was less susceptible to discharge damage"

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.049
1.135
Куманово
Кои се адаптери ми треба за да ја прикачам на усб порт, некој со искуство да сподели ?
(Очигледно треба да се исчисти :D)
uc

uc

uc

[/spoler]

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Немам PS2 :(

DIN > PS2 па потоа активен конвертер за USB?

Гледај го каналот на типот шо го постирав порано он објаснува за сите, и за активни конвертери исто. Има доста ресурси линкувано баш за различни модели а и одговара на прашања.

Lazarko

hello world
28 ноември 2017
343
1.159

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.049
1.135
Куманово
Гледај го каналот на типот шо го постирав порано он објаснува за сите, и за активни конвертери исто. Има доста ресурси линкувано баш за различни модели а и одговара на прашања.

Ќе се навратам :)

Ти треба дин 5 to ps/2, а после тоа активен ps/2 to USB converter:

https://www.amazon.co.uk/Pro-Signal-PS2-Keyboard-Adapter/dp/B00T4AGS08

Фала ќе видам кај чичо али

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Највеќе ме смирува средувањето/чистењето тастатури. Оваа не е механичка, ама е добра стара Compaq од 1997-ма год.

wE1H8vv.jpg
YHqN2Nh.jpg
LC565L3.jpg

Еј јас баш сеа планирам 2 тастатури ако ги најдам у подрум шо ги иам стари (едната со терминален конектор а другата со скинат дебел кружен конектор) да ги чистам и конвертирам за у видео на каналот! :3

EDIT> Некој да не има да ми прати такво за вадење на типки алатка?

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
Еј јас баш сеа планирам 2 тастатури ако ги најдам у подрум шо ги иам стари (едната со терминален конектор а другата со скинат дебел кружен конектор) да ги чистам и конвертирам за у видео на каналот! :3

EDIT> Некој да не има да ми прати такво за вадење на типки алатка?
кој ти е каналот, да го следиме :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
У потпис бе брат :D Иначе прашање, дали некој тука има искуство со правење на Soarer конвертери? Пошо гледам сеа и КОМПЛИЦИРАНО е :/

ЛИНК ДО КАНАЛОТ> www.youtube.com/c/smashb

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.777
6.484
SK
Највеќе ме смирува средувањето/чистењето тастатури.
Бах. На времето имав шеф кој ме тераше да „сервисирам“ тастатури од IBM PS/2 (модел М беа чинам). Тоа се всушност тастатури со мембрана контакти, но со федер под пластиката од тастерот... Човекот не разбираше дека проблемот е во истрошените графитни контакти, и инсистираше дека копчињата кои не работат „само треба да им се истегне малку федерот (демек ослабел), и повеќе притисок да прави на контактот“. o_O
rubber-band-springs.jpg
Највесел беше моментот кога се отвара поклопецот, и 100-тина федери летаат на сите страни. После 10-тина такви „средувања“ друже, се ми се чини дека воопшто нема да те смирува моментот кога ќе ти ја дадат 11-тата тастатура да ја средуваш. :hay:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Оваа шо ќе ја чистам е Cherry MX Black (од старите) али проблемот е шо е на терминал (телефонски) конектор, и неам шо да и правам после тоа освен ако не се најде начин да се конвертира. Ќе си седи онака чиста :))

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Мал апдејт, нарачав Тинси плоча, па ќе мора сам да се снајдам со помош на редит ако нема тука никој со искуство како да ја поврзам и програмирам за да работи тастатурата на USB.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

nik0la_

lurker
5 јануари 2012
720
1.380
nik0la_'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 1600 Processor
Motherboard
Gigabyte AB530m-Gaming1
Storage
Force Series™ MP500 120GB M.2 SSD - Corsair & 500GB Western Digital HDD
PSU
EVGA 600 BQ, 80+ BRONZE 600W
RAM
16 GB 2x8 VENGEANCE® LPX DDR4 DRAM 2400MHz C14
Video card
Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB
Case
ATX Midi Tower Case SAMA Vision III Gaming
Mouse
Bloody v7m
Keyboard
Sharkoon SKILLER MECH SGK3 mechanical RGB
Monitor
Philips 23" Full HD LED IPS
OS
Windows 10
Ми треба предлог тастатура 3000-4000 ден. Ги гледам овие две , ако има некој и друг предлог.
1 sharkon
2 gigabyte

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно