Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Матичната не го препознава дискот

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.032
547
devforge.mk
Имам матична за медиа пцто intel DP35DP
Сите дискови ми ги препознава освен тој што ми треба
Samsung hd154ui 1500gb sata 3gb/s
Ни во биос, пробав и со џамперите
Чаре или да менувам плоча а со диск не би пробувал мн мн имам доста податоци

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.032
547
devforge.mk
Има некој твик и сл или да менувам плоча, пре би ја сменил плочата отколку да го ставам како надворешен

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Направи флеш на BIOS-от, можда има поддршка за поголеми дискови во поновите верзии.

Исто провери го и хардот на друг компјутер или со Hirens CD со некои алатки дали го препознава и во каква состојба е.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.032
547
devforge.mk
Го препознава и во добра состојба си е (без бед сектори) и имам податоци на него
ај ке пробам со понов биос незнам овој ни која верзија е али не е апдејтуван (претходниот газда беше информатички необразуван)

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.032
547
devforge.mk
Проблемот се реши со нова верзија на Биос
Сега имам уште еден проблем звучната не работи на win7 на хр работи ги пробав сите можни драјвери, realtec ... и нејќе
Чаре или да си земам звучна картичка

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Проблемот се реши со нова верзија на Биос
Сега имам уште еден проблем звучната не работи на win7 на хр работи ги пробав сите можни драјвери, realtec ... и нејќе
Чаре или да си земам звучна картичка
проба со овие вајда интел знаат да си го решат проблемот на нивнаа матична на нивно ос, ептен ако не работат ни едни земи си звучна за 3-4 стотки и терај (само провери дали и за таа има дарјвери за 7ца)

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.032
547
devforge.mk
Пробано веќе
Ке пробам со нова инсталација на win7 оти ми беше инсталиран нА друга матична
И имав проблеми со стартување и препознавање на плочата

tanush

hello world
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
Јас имам сличен проблем. Матичната не поддржува сата2 а дискот е сата 2 (Samsung HD250HJ). Откако ќе се стартува, нормално покажува дека нема диск, но после тврд рестарт (од копче) се подига нормално и дискот работи. Така на секое уклучување морам да почекам да појави дека нема диск, па со ресет да се подигне како што треба.
Има ли некое чаре, на секое да не го ресетирам на уклучување?

П.С. Нема флеш за плочата, а ни џамперите не помогнаа.

Aleksandar01

read-only
19 март 2013
8
0
Провери дали дискот ти го покажува во bios-от, ако не ти го покажува ресетирај го bios-от исто пробај смени напојување ако си во можност, пробај на друг SATA порт и сл.

tanush

hello world
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
Провери дали дискот ти го покажува во bios-от, ако не ти го покажува ресетирај го bios-от исто пробај смени напојување ако си во можност, пробај на друг SATA порт и сл.

Пробано и друг порт и друго напојување. Биос не го гледа, како што пишав и погоре се додека не му дадам хардверски ресет од копче.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно