Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Лични искуства со Тенда AC рутери

Magical

hello world
15 август 2008
435
453
Ве молам споделете ваши лични искуства со рутери од Тенда модели AC.

Благодарам!

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
863
739
Катастрофа,особено ако си на телекабел не се баш компитабилни со тој оператор

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Intoxicated

hello world
22 декември 2014
85
128
Скопје
Intoxicated's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3600x 4.4Ghz & Arctic Esports 34 DUO
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
SSD M.2 Corsair NVMe MP510 240GB // PCIe Kingston A400 240GB // 1TB WD Blue HDD
PSU
Coolermaster 500w Lite
RAM
16GB DDR4 3200Mhz Corsair Vengeance PRO RGB CL16 Kit (2x8GB)
Video card
Gigabyte Aorus RX580 4GB OC
Case
Macube 310 white w/ 7x Hydrion 120 white
Mouse
Razer Viper Mini
Keyboard
Genesis RHOD 400
Audio
Headphones Razer BlackShark V2 X TriForce Gaming Black
Monitor
ASUS VZ249H Eye Care Monitor White
OS
Win 10 Pro
Го користам AC5 моделот, прилично сум задоволен од рутерот, лесен интерфејс што секој би го сфатил и добар домет(100+m2).

Intoxicated

hello world
22 декември 2014
85
128
Скопје
Intoxicated's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Coolermaster 500w Lite
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Mini
Keyboard
Genesis RHOD 400
Audio
Monitor
OS
Win 10 Pro
Како тоа рутерот не е компатибилен со операторот?

Операторот не сака да работи со Tenda, обично предложуваат било кој друг бренд, и јас би сакал да знам поради која причина.

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Операторот не сака да работи со Tenda, обично предложуваат било кој друг бренд, и јас би сакал да знам поради која причина.
Да не си грешка?
Еве јас сум на телекабел со Тенда рутер, ниту ми рекле да не го користам, ниту имало проблеми

Intoxicated

hello world
22 декември 2014
85
128
Скопје
Intoxicated's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Coolermaster 500w Lite
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Mini
Keyboard
Genesis RHOD 400
Audio
Monitor
OS
Win 10 Pro
Да не си грешка?
Еве јас сум на телекабел со Тенда рутер, ниту ми рекле да не го користам, ниту имало проблеми

Зборам во име на мнозинството со кое сум разговарал, не е искуство од прва рака, но секако мора да има и исклучоци.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Муабетот за Телекабел (бар така ми кажа пријател кој работи монтажа кај нив) е дека Tenda не секогаш повлекуваат сигнал на прва, и некогаш бараат дополнителна конфигурација. Со оглед на тоа дека Телекабел обично монтираат и проверуваат до нивниот модем дали има сигнал, ако твојот рутер бара дополнително чепкање ќе треба екипа пак да доаѓа за да го средат, што им е губење време а не можат да ти го наплатат. Мислам дека Tenda беа најпроблематични, ама не ме држи за збор, муабетов ми е бар 2 години стар. On the other hand, за да проработи ASUS рутер кај мене моравме да ставаме статичка IP адреса, додека со Tenda си проработе без ништо плус. Мислам дека ова варира од рутер до рутер.

Ontopic, јас користам Tenda AC6, во стан од 50тина квадрати е ставен точно на средина. Прилично сум задоволен, од октомври досега немало потреба да го ресетирам воопшто, и сигналот низ цел стан е супер.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.345
1.358
Повеќе би одбрал Асус барем него Тенда, можеби се поскапички но и вреди мислам.

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Јас го имам овој рутер од Тенда:

Го користам со најстариот кабелски Моторола модем и си функционира одлично. Со 3 компјутери, 4-5 телефони, 2-3 таблети, смарт тв, епл тв итн. Не го ни рестартирам. Го имам 1 година.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.606
5.570
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
По катастрофа од Tenda нема, подобро оди со TP Link, помалце главоболки ке имаш.

Tenda си има проблеми со некој фирмвери, односно прави проблем со отварање на web страни. Последен случај (но не и прв) ми беше пред неколку дена, корисник пријавува проблем дека нема интернет, односно отварало само facebook и youtube, оди екипа кај него, директ на кабел нема проблем, се си функционира, преку рутер ништо не отвара освен наведените страни, после upgrade на рутерот се си се вратило во нормала... до денеска :) ( од денес корисникот повторно го има истиот проблем).

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.132
3.623
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
По катастрофа од Tenda нема, подобро оди со TP Link, помалце главоболки ке имаш.

Tenda си има проблеми со некој фирмвери, односно прави проблем со отварање на web страни. Последен случај (но не и прв) ми беше пред неколку дена, корисник пријавува проблем дека нема интернет, односно отварало само facebook и youtube, оди екипа кај него, директ на кабел нема проблем, се си функционира, преку рутер ништо не отвара освен наведените страни, после upgrade на рутерот се си се вратило во нормала... до денеска :) ( од денес корисникот повторно го има истиот проблем).

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
863
739
LOL. Ако го прочита тоа Avid одма ќе го стави во потпис како цитат на годината.
Ете дај му предлог,не зборам напамет кажувам како што е 4 рутери тенда ми сменија анхоч за на крај да испадне дека телекабел и баш не ги сака тенда

krema

OG
24 јуни 2009
15.769
15.851
youtu.be

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Ете дај му предлог,не зборам напамет кажувам како што е 4 рутери тенда ми сменија анхоч за на крај да испадне дека телекабел и баш не ги сака тенда

Не ме сфаќај погрешно, само смешно ми дојде не сфаќам како тоа не биле компатибилни... :D Прв пат слушам такво нешто. Kај мене имав Телекабел со (мислам беше) Tenda AC6 пред две години никаков проблем немаше, му го дадов на братучед ми исто нема проблем. Сѐ што требаше беше да ја одобрат MAC адресата на рутерот зошто во Bridge мод функционира оптиката. Впрочем така е скоро на сите стандардни оптички линии.

Доколку станува збор за кабелски интернет со модем (без WiFi) тоа е уште поедноставно. Освен аку не станува збор за WiFi модем, тогаш тие од техничка поддршка ги мрзи да ти завршат работа и да ја регистрираат MAC адресата на новиот рутер доколку треба. Не знам што има толку Телекабел што не ги сака Тенда. Можно е да сум грешка, ама сигурен сум дека доколку станува збор за некомпатибилност не е од страна на рутерот туку нешто интерно.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Како не може да повлече сигнал од прва??? Рутер не работи како хидрофор да надрука притисок и да повлече вода.

Основи на мрежа треба да се прочота малце...монтер и администратор е малку различно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Asus рутер да ве поздрави малку

RT-AC58U
08-01-2021 ASUS Wireless Router RT-AC58U - General Log.png

Претходно RT-AC55U не беше рестартиран 181 ден.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Како не може да повлече сигнал од прва??? Рутер не работи како хидрофор да надрука притисок и да повлече вода.

Основи на мрежа треба да се прочота малце...монтер и администратор е малку различно.

Ќе претпоставам дека мене ми се обрати со ова, пошто мој беше муабетот погоре. Погрешно се изразив.

Муабетот ми беше дека Tenda рутерите не се само помини го Quick Setup делот, и работи. Често бараат плус конфигурација.

Како пример, две ситуации со различен рутер, ама овде Tenda се покажа како подобра солуција:

1. ASUS рутер, со завршен Quick Setup и никакво дополнително чепкање, не добива интернет од модемот од Телекабел. После чепкање на мал милион поставки во софтверот, единствен начин да работи беше да се стави статичка IP адреса. И на првиот factory reset пошто рутерот беше го*но, пак дреми по телефони за да ти ја кажат адресата. Требаше да ја запишам ама јебига.

2. Tenda рутер, исто со завршен Quick Setup и никакво дополнување, работи три месеци без проблем, исто со оптика од Телекабел.

Од муабетот од монтерот од Телекабел, обично Tenda го имале проблемов што јас го имав со ASUS-от и барале пун ку*ац заебанции за да проработат. Тоа сакав да кажам со она "не повлекуваат сигнал". Пак ќе речам, погрешно се изразив.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно