Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кој 3Д програм би сакале да го научите?

Кој 3Д би сакале да го научите?

• Вкупно гласале
    146

Kokta

hello world
27 септември 2008
136
40
Jas zapocnav so praksa vo FX3X i mnogu dobro ja rabotam Maya-ta. Bi vi preporacal da gi probate Blender koj e samo 36MB a e mnogu moken, Mudbox e isto taka ednostaven za rabota i vadi kvalitetni rezultati, ZBrush e eden od najdobrite 3D softverski paketi koj ne e bas lesen za rabota i 123D catch spored mene e najinteresniot 3D softverski paket koj pravi 3D modeli so pomos na sliki, normalno ke vi treba digitalen aparat so nad 5MP za da dobiete podobri rezultati .

sony

read-only
5 јануари 2008
5
5
Мислам дека дебатата околу тоа што е параметарски софтвер беше апсолутно непотребна.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Мислам дека дебатата околу тоа што е параметарски софтвер беше апсолутно непотребна.

Можеби... но лесно може да се прескокне... јас лично бев во заблуда дека тоа се CAD програми... значи секој по нешто може да научи... ако јас со 25 години искуство можам да признаам грешка... можат и помладите да не се тврдоглави и да мислат дека знаат се.
Поголем проблем гледам во неучестовото.. било каков коментар или прашање веднаш ќе ја раздвижи темата... а и вечното ривалство од типот кој е подобар програм одма ја води темата во друг правец. Целта е да се претстават повеќе програми а секој сам да се одлучи кој е подобар за него лично.
Еве јас неможам да го претставам 3DMAX.. па секој што сака може да напише 2-3 реда....да праша дали има таква опција во другите пакети и слично.

Доколку имаш некој предлог слободно предложи го.

sony

read-only
5 јануари 2008
5
5
Можеби... но лесно може да се прескокне... јас лично бев во заблуда дека тоа се CAD програми... значи секој по нешто може да научи... ако јас со 25 години искуство можам да признаам грешка... можат и помладите да не се тврдоглави и да мислат дека знаат се.
Поголем проблем гледам во неучестовото.. било каков коментар или прашање веднаш ќе ја раздвижи темата... а и вечното ривалство од типот кој е подобар програм одма ја води темата во друг правец. Целта е да се претстават повеќе програми а секој сам да се одлучи кој е подобар за него лично.
Еве јас неможам да го претставам 3DMAX.. па секој што сака може да напише 2-3 реда....да праша дали има таква опција во другите пакети и слично.

Доколку имаш некој предлог слободно предложи го.

Иако имам некакви познавања од MAYA,моето познавање е скромно и не би можел да дебатирам посериозно на таа тема.Според бројот на постови се гледа дека не сум посебно активен на форумот,меѓутоа сум присутен на истиот од поодамна и ги следам дискусиите посебно во делот на 3d анимацијата.Јас немам интерес да го надградувам тоа што го знам во областа на 3d анимацијата затоа што работам нешто сосем друго и едноставно немам време за такво нешто,сепак сакам да сум во тек и од време на време отварам графика на форумот.Секоја чест за иницијативата,да го споделиш тоа што го знаеш овде на форумот.Затоа и реагирав кога видов дека една јалова дискусија е на добар пат да угуши една благородна иницијатива.

mac_crocodile

read-only
2 февруари 2011
4
4
Здраво, јас не знам дали моево прашање е оф-топик но барајки по форумов неможев да најдам ништо слично па затоа би ве замолил за малку помош. Читајки колку сте навлезени во 3д моделирањето сакав да ве прашам што мислите за програмава на седц (seavus educational & development centar) во делот за студиите за 3д моделирање, анимација и постпродукција.Дали е сеопфатна, пропусти или што и да ? Сакам да се запишам на оваа академија па добро би ми дошло некое мислење од веке искусни аниматори ! :)

Атачменти

• 418856_404537352935336_988219584_n.jpg
    418856_404537352935336_988219584_n.jpg
    84,6 KB · Прегледи: 23

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Здраво, јас не знам дали моево прашање е оф-топик но барајки по форумов неможев да најдам ништо слично па затоа би ве замолил за малку помош. Читајки колку сте навлезени во 3д моделирањето сакав да ве прашам што мислите за програмава на седц (seavus educational & development centar) во делот за студиите за 3д моделирање, анимација и постпродукција.Дали е сеопфатна, пропусти или што и да ? Сакам да се запишам на оваа академија па добро би ми дошло некое мислење од веке искусни аниматори ! :)

На прв поглед ми изгледа како сулуда идеја... за 12 месеци 11 различни програми... значи само ќе ги претстават кое е што е.. и толку...
Цената .... ај нема да коментирам..... секој си има различно мислење....
Е сега.... Програми како програми сите се тоа што треба да се знае...има и алтернативи но овие се одлични.
Пракса во FX3X е одлична идеја... колку е реално остварлива е друга работа...

Мене лично ми смета што не можеш да се специјализираш да речеме во моделирање.....или било што друго него набрзина ќе те запознаат со СЕ .... и ќе научиш ...ништо....
Мислам дека само ловат таленти... кои подоцна би ги вработиле... а со цената испаѓа дека сами ќе си ја платат платата за првата година.
AXIS исто имаа курсеви за кој верував дека ќе има одличен одзив.. испадна спротивното..многу незадоволни луѓе излегоа... можеби очекувале превише.... но тоа не менува ништо....

Најдобро би било да прашаш некој веќе запишан за искуство.. ако има такви.

Моја препорака ти е симнеш 1 (ЕДЕН) туторијал од Digital Tutors.. обично е Introduction to Maya ... или за кој веќе програм сакаш да го учиш...помини го целиот курс од видеото (по можност со своја сцена различна од таа што ја прават... но немора ако си ептен почетник) .... преспиј неколку дена ... и види дали повторно ќе сакаш да го отвориш програмот.
Никој неможе ништо да те научи ако сам не сватиш за што се работи, за да можеш да изнајдеш решение на разни проблеми по своја логика.... за тоа дека треба да имаш огромна желба и да си спремен на жртвување слобдно време со години и да незборам.....

Ако си ептен почетник .. почекај за упис во академијата....
Ако се снаоѓаш доволно за да завршиш некоја работа сам... па сакаш дополнително искуство... можеш и да размисиш да се запишеш.
Ако очекуваш знаење во вредноста на парите... се лажеш.

Не елошо и да го кажеш своето размислување и желби... во која индустрија сакаш да работиш... што највеќе те интересира... и сл... можеби ќе има и поконкретни предлози од други лица на форумов.

Поздрав, и со среќа....

mac_crocodile

read-only
2 февруари 2011
4
4
На прв поглед ми изгледа како сулуда идеја... за 12 месеци 11 различни програми... значи само ќе ги претстават кое е што е.. и толку...
Цената .... ај нема да коментирам..... секој си има различно мислење....
Е сега.... Програми како програми сите се тоа што треба да се знае...има и алтернативи но овие се одлични.
Пракса во FX3X е одлична идеја... колку е реално остварлива е друга работа...

Мене лично ми смета што не можеш да се специјализираш да речеме во моделирање.....или било што друго него набрзина ќе те запознаат со СЕ .... и ќе научиш ...ништо....
Мислам дека само ловат таленти... кои подоцна би ги вработиле... а со цената испаѓа дека сами ќе си ја платат платата за првата година.
AXIS исто имаа курсеви за кој верував дека ќе има одличен одзив.. испадна спротивното..многу незадоволни луѓе излегоа... можеби очекувале превише.... но тоа не менува ништо....

Најдобро би било да прашаш некој веќе запишан за искуство.. ако има такви.

Моја препорака ти е симнеш 1 (ЕДЕН) туторијал од Digital Tutors.. обично е Introduction to Maya ... или за кој веќе програм сакаш да го учиш...помини го целиот курс од видеото (по можност со своја сцена различна од таа што ја прават... но немора ако си ептен почетник) .... преспиј неколку дена ... и види дали повторно ќе сакаш да го отвориш програмот.
Никој неможе ништо да те научи ако сам не сватиш за што се работи, за да можеш да изнајдеш решение на разни проблеми по своја логика.... за тоа дека треба да имаш огромна желба и да си спремен на жртвување слобдно време со години и да незборам.....

Ако си ептен почетник .. почекај за упис во академијата....
Ако се снаоѓаш доволно за да завршиш некоја работа сам... па сакаш дополнително искуство... можеш и да размисиш да се запишеш.
Ако очекуваш знаење во вредноста на парите... се лажеш.

Не елошо и да го кажеш своето размислување и желби... во која индустрија сакаш да работиш... што највеќе те интересира... и сл... можеби ќе има и поконкретни предлози од други лица на форумов.

Поздрав, и со среќа....

Најпрво ти благодарам многу за навистина искреното мислење и за насоките кои ми ги даде. Е сега, јас сум почетник, немам многу искуство во моделирањето односно може слободно да се каже дека немам воопшто. Имам само солидно познавање на фотошоп и на оние други стандардни програми за успешно работење на компјутер. Досега сум се усовршувал во друга сфера, надвор од ит секторот (завршен правен факултет и.т.н.) во кој што не се најдов себеси. Имам огромна желба за изучување на оваа тематика и мислам да и се посветам максимално. За да кажам во која индустрија се гледам себеси после 5 или 10 години мислам дека е рано да се каже но мислам дека сакам да биде во делот на изработка на специјални ефекти. Имам некој талент за цртање кој што мислам дека можам да го до усовршам и дека ќе ми помогне многу.
Изборот на академијата е тој, зошто друго ништо слично мислам дека нема. Како што кажав јас не сум средношколец (имам 27 години,не знам стар сум?), а оваа е одлична можност да се здобиеш знаење и со најважното пракса и секако некое портфолио кое ќе значи како за почетник. Групата која што се запишува е мала од 5 до максимум 7 души. На крај од академијата секој добива сертификат од Adobe за онаа програма за која што сака да полага (After effects, Dreamweawer...). Оваа година мислам дека за прв пат имаат ваков модул за 3д проектирање и е во соработка со фх3х и немам од каде да добијам повеќе информации, само тоа што ми го кажуваат тие - тоа. А во однос на цената јас имам 50% попуст и ке платам само 1200е (победив во некој натпревар што го организираа тие), што мислам дека е стварно супер и мислам дека ваква шанса не се пропушта.
Некои ми велат дека доколку почнувам да учам од професионалци да не учам од тутуријали зошто можат погрешно да ме наведат.Околу тоа не сум баш сигурен, ама ајде да речам дека е така, зошто е подобро да научиш да возиш автомобил во автошкола одколку сам.
До сега сум донел неколку пар погрешни решенија во животот па и ако е ова едно од нив, да бидеме живи и здрави. А про по ова е вицот : Излегува Трпана од козметички салон после 6 саати и ја гледа Трпе и и вели: - Добро, бар проба ! :)

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Јас сум лично против штедење пари за знаење... но сум и против фрлање пари за проба... ова ти го кажувам пошто FX3X постојано бараат нови луѓе и најбитно име да им покажеш што си направил... колку и да е добро тоа, они пак ќе ти дадат да направиш нешто усогласено со нивните потреби...
Тоа со професионалци или туториали... не важи... туторијалите се за да се снајдеш во интерфејсот на почеток... никој не те учи како да размислуваш околу проблемот.... сепак не си мал (ни стар) . одлуката мора да е твоја... ако веќе се нафатиш...гледај да извадиш максимум од тие предавања...и обавезно пријателство со останатите од групата... што и да биде..ќе биде одлично искуство.
Јас сум секогаш на располагање за помош.

mac_crocodile

read-only
2 февруари 2011
4
4
Јас сум лично против штедење пари за знаење... но сум и против фрлање пари за проба... ова ти го кажувам пошто FX3X постојано бараат нови луѓе и најбитно име да им покажеш што си направил... колку и да е добро тоа, они пак ќе ти дадат да направиш нешто усогласено со нивните потреби...
Тоа со професионалци или туториали... не важи... туторијалите се за да се снајдеш во интерфејсот на почеток... никој не те учи како да размислуваш околу проблемот.... сепак не си мал (ни стар) . одлуката мора да е твоја... ако веќе се нафатиш...гледај да извадиш максимум од тие предавања...и обавезно пријателство со останатите од групата... што и да биде..ќе биде одлично искуство.
Јас сум секогаш на располагање за помош.
Ќе се потрудам повеќе да бидам активен на форумов и ќе пробам да направам нешто и да постирам. Поздрав

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Ова веќе го постирав во друга тема а треба и овде...
Наскоро ќе започнам со ангажирање на сите од форумов кои сакаат да учествуваат во изработка на МК Benchmark.... Ќе биде изработен во CryEngine... а за него треба C/C++... треба и Flash за менијата, треба и 3d моделирање во Maya, Max.... Треба поддршка од секој кој има фотоапарат поготово од тие кои не се од Скопје... Во секој град има по некое убаво место кое може да биде посебна сцена... што значи ќе треба и Photoshop за средување на текстурите и сл.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Ајде сега нешто да нацртаме...
Оваа куќа е дел од проектот "Bay of the Bones" или Заливот на коските во Охрид - кој беше изработен со Modo и UDK.
UDK е Unreal Development Kit од EPIC, кој е користен во Unreal tournament.
k1.jpg

k1_1.jpg

Ако добро ја погледнеме куќава.. (и размислиме како би се изработила во 3д) ќе приметиме дека доминира една
форма... а тоа е цилиндар. Ѕидовите, столбовите, ролетните, па и кровот би можел да се изработи од цилиндар.
Единствено покривката на местото за седење ќе треба да се изработи од друг примитивен објект.

Прозорците се квадратни но се геометрија која е одземена од цилиндарот... може да се користат и boolean операции
за сечење на цилиндарот со коцки, но бидејќи се работи за гејм енџин сакаме да имаме комплетна контрола врз текот
на полигоните во еден објект. Што значи ова... пошто знаеме дека сите 3д програми користат триаголници при
рендер... мораме да му олесниме на програмот при конверзија од квадрати во триаголници да изработи поедноставна
конверзија...не е тоа за да не се мачи, него за поубаво да изгледа објектот при рендер.

Еве споредба на добра и лоша конверзија во тираголници.
k2.jpg

Во горниот пример N-Gon-от е автоматски конвертиран во триаголници.
Во долниот пример додаваме тоцки на места каде ќе можеме да добиеме квадрати... автоматското претворање во
триаглоници е многу подобро... има некој полигон повеќе но ќе изгледа многу подобро.
Boolean операциите се многу корисни но многу често резултираат со финален објект кој има N-Gon-и. Од претходно
знаеме дека ова е многу лошо да се има поготово во гејм енџини..а автоматското конвертирање во триаголници е
најчесто лошо. Затоа при користење на boolean операциите ќе мора рачно да се дели n-gon_от на квадрати и
триаголници со помош на додавање точки и ивици.

Димензиите е потребно да се знаат барем отприлика... јас соработував со тим кој беше на лице место и ги
фотографираше сите куќи, мереше.. и сл.

Значи ни треба Cylinder.......
Во секој 3д програм постои како Primitive во групата на Polygons.
Исцртувањето е на принцип click and drag... за основата и потоа се користи додатната алатка за одредување на
висината. Најлесно е да се користи нумеричкиот внес на димензии ако се знаат истите.
Оваа куќа има радиус од отприлика 2.5м и висина од 2м. (пошто е радиус висината на пола..значи 1м)
Од колку сегменти да биде цилиндарот? По Y ни се доволни 2 бидејќи горниот дел од прозорците не е споен со
остатокот од ѕидовите.... тоа што нема да се гледа не се црта... овде почнува оптимизацијата на објектите...секој
полигон завзема меморија...ако полигонот не се гледа во сцената....немора ни да постои...во случајов горниот дел од
прозорците е покриен со кровот и ролетните.
Колку страни да има...?? Повеќе страни значи повеќе полигони.... помалце страни значи остри ивици... и повторно
оптимизација...колку е доволно за да изгледа мазно... при додавање на бројот на страните визуелно треба да се
одреди дали е доволно.... нема правило.... има дополнителни техники за заоблен изглед со помалце полигони но тоа
е игра на среќа...затоа ако изгледа добро..тоа е правиот број на полигони. Многу е важно и да се знае од колку
блиску или далеку ќе се гледа објектот... бидејќи во овој случај ќе можеме да го гледаме објектот од многу блиску
подобро е да има некој полигон повеќе.
k3.jpg

Нека не ве бунат „страни“ во цилиндар... ова е пордади фактот што цилиндарот се добива од триаголник...
пробајте да го намалите бројот на страни на 3 (помалце неможе)... потоа зголемувајте ги за 1 .... ќе добиете квадрат,
па петоаголник..шестоаголник... во овие програми цилиндарот е многуаголник кој ги распоредува страните во
кружница.

Горниот и долниот полигон ќе ги избришеме за полесна обработка на објектот.
k4.jpg

За да ги гледаме двете страни на полигоните треба да ја штиклираме опцијата Double Sided во материјалот на
објектот.
k5.jpg

Ова е поради фактот што секој полигон има нормала кон која е свртен... спротивната страна на нормалата не се гледа
за полесно рендерирање на транспарентни објекти. Со опцијата Double Sided се прикажува полигонот од двете
страни.

Сега треба да ги избришеме полигоните каде има врата и прозорци. Секој прозорец савзема по два полигона, исто и
вратата. Ги селектираме полигоните кои сакаме да ги избришеме.
k6.jpg

k7.jpg

Останатите полигони треба само да ги екструдираме... односно да му дадеме дебелина на ѕидот...
Во Modo се користи опцијата Thicken која е многу слична на Bevel...
Откако ќе ја активираме опцијата ни се појавува контролниот манипулатор. Плавата линија е за Offset, а црвената за
Scale. Бидејќи сакаме да додадеме дебелина го користиме офесетот..со вредност од 10-15см.
k8.jpg

Столбовите се уште полесни.. направете цилиндар со соодветни димензии... и 5-6 сегменти во висината..околи12
страни треба да се доволни.
Секој сегмент подоцна малце ќе го поместите за да се добие органски изглед..или нерамнини на дрвото..

Доколку некој реши да го следи упатствово... може да проба со друг вид на куќа или зграда... највероватно ќе треба
да започне со коцка наместо цилиндар но принципот и размислувањето како да се дојде до формата се исти. Убаво
би било ако постирате ваши обиди... така ќе навлеземе подетално во проблемите со кои би се соочиле.

to be continued...

Kokta

hello world
27 септември 2008
136
40
Ova se pravi za 20 minuti modeliranje, teksturiranje , osvetluvanje i render (vo maya).
Najprvo mac_crocodile ke treba da se odluci so koj softverski paket saka da raboti, posle neka si simne nekoi tutorijal za modeliranje za toj softverski paket i neka gi nauci osnovnite alatki. Jas ja rabotam Maya-ta i na pocetokot nemav pojma sto i kako se pravi, pa si simnav nekolku tutorijali za modeliranje, uv mapiranje, riguvanje, animiranje, teksturiranje, osvetluvanje, renderiranje, postavuvanje kameri i gi pominav za 2 meseci i nauciv mnogu. Mislam deka zapisuvanjeto na kursot od 2250 evra se zaludno frleni pari, zemi si tutorijali nabildaj se ubavo :D , pa podocna probaj si ja srekata vo FX3X za da odis na obuka. Jas momentalno sum na obuka vo FX3X i mozam da kazam deka Maya-ta mnogu dobro ja nauciv i steknav mnogu iskustvo i sposobnosti vo site oblasti (modeliranje, uv mapiranje, riguvanje, animiranje, teksturiranje, osvetluvanje, renderiranje). Izborot e tvoj :)

mac_crocodile

read-only
2 февруари 2011
4
4
Ova se pravi za 20 minuti modeliranje, teksturiranje , osvetluvanje i render (vo maya).
Najprvo mac_crocodile ke treba da se odluci so koj softverski paket saka da raboti, posle neka si simne nekoi tutorijal za modeliranje za toj softverski paket i neka gi nauci osnovnite alatki. Jas ja rabotam Maya-ta i na pocetokot nemav pojma sto i kako se pravi, pa si simnav nekolku tutorijali za modeliranje, uv mapiranje, riguvanje, animiranje, teksturiranje, osvetluvanje, renderiranje, postavuvanje kameri i gi pominav za 2 meseci i nauciv mnogu. Mislam deka zapisuvanjeto na kursot od 2250 evra se zaludno frleni pari, zemi si tutorijali nabildaj se ubavo :D , pa podocna probaj si ja srekata vo FX3X za da odis na obuka. Jas momentalno sum na obuka vo FX3X i mozam da kazam deka Maya-ta mnogu dobro ja nauciv i steknav mnogu iskustvo i sposobnosti vo site oblasti (modeliranje, uv mapiranje, riguvanje, animiranje, teksturiranje, osvetluvanje, renderiranje). Izborot e tvoj :)

Јас одлучив да се запишам на академијата, но и го прифатив советот на империјал и симнав еден курс од digitaltutors
(intro to maya) и почнав да учам. Сега за сега немам ништо свое направено, а кога ќе направам ќе постирам. Сепак, ти благодарам за советот а во однос на цената некако ми се гледа и мене скапо (1125е, имам 50% попуст) ама сепак на крајот полагаш и имаш Adobe сертификат. :)

darecarcemb

hello world
8 април 2008
236
21
Здраво дечки прво браво за темава требаше ваква тема да се направи на македонски за луѓе кои што се заинтересирани да научат нешто во 3Д областа. Јас искрено немам идено на факултет за 3Д ни курсеви некои. Почнав во fx3x и како да ви кажам ако сакате да научите таму не е местото да научите. Тоест ниедна фирма не е место да научиш 3Д таму те земаат ко на пракса Дачо или кој и да ти е супервизор ке го глеаш на 3 дена еднаш и за сеакоја нејасна работа ке научиш побрзо ако го прашаш Google отколку да седиш и да чекаш некого да ти покаже од момците таму.Тоа не е дека несакаат или се себични туку ако сте работеле таму или ако имате некој што работел знаете какви рокови за работа имаат. Башка што работната атмосфера во fx3x не е на ниво нервоза превладува прилично знам бидејки работев таму година ипол поготово на големи проекти, филмови кога се работи роковите се ненормални а квалитетот се бара да е на ниво и тука има седење по цели вечери на работа и викање ако нешто не искочи како што треба од прва и така натка. Претпоставувам во секоја фирма е речиси така кога се во прашање големи пари но малце се претеруваше од страна на претпоставените и искрено мене не ми се свиѓаше работната атмосфера таму и затоа и сменав работа. Иначе сеа сум супервизор моделер во Videohouse и супер атмосфера е таму така да ако има некој прашање во врска со Мауа Слободно нека праша работам повеќе ок 6 години доста сум упатен би ми било драго да помогнам нанекој ако можам. Поз на сите.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Здраво дечки ....... ако има некој прашање во врска со Мауа Слободно нека праша работам повеќе ок 6 години доста сум упатен би ми било драго да помогнам нанекој ако можам. Поз на сите.

Здраво... колку што се сеќавам твоите креации уште пред 3-4 години беа едни од најдобрите на форумов... баш ми е мило што се вклучи во темава.. не ќе е лошо да поставиш некој линк од понови работи.

Ако имаш време би те замолил за еден или повеќе туториали за UV мапирање во Maya. Би било пожелно да ja користиш куќата од претходните туторијали. Претежно се користи цилиндар, но мапите се лепат во различни проекции, па затоа ќе биде и различно моделирањето на пр. кровот од ѕидовите.

Значи.. ако едноставен објект како куќата од погоре, сакаме да го спремиме за во game engine, несмееме да додаваме многу полигони туку сите детали да ги направиме во текстурите.
Подоцна ќе видиме каде фалат полигони и само таму ќе додаваме. Затоа, работењето со текстурите е од огромно значење.
Објектот ќе се гледа од блиску, мора да има доволно детали кои би требало да ги постигнеме со тесалација, а истото се постигнува со текстура.
Кровот кој е од сено, е посебен предизвик... ако го моделираме ќе има премногу полигони.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Конечно малце време најдов за тест со cryengine... не е баш за покажување ама колку да постирам дека тргнала работата...

Еве како изгледа простиот објект од туториалот со релативно лоши текстури.
Прво се приметува дека фалат детали (полигони) на кровот.. како и подобри displacement текстури... а богами и подобра графичка.
Но ништо од ова не е финално... за оние кои се нафатија да ги премоделираат објектите од проектов, ова им е за репер да видат на што да обрнат внимание.
Се на се... многу подобро него веќе готовиот проект кој беше правен во UDK. Нема рендер, нема печење текстури... одлично е за работа.

cry_test.jpg

cry_test1.jpg

cry_test2.jpg

cry_test3.jpg

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Еве и со околина... колку да има нешто... Место пушката ќе има копје можеби :)
Кровот е сеуште е проблем.. овде пробав со алфа канал, ама не го бива ни вака. Мора да има дебелина, сеното да се познава и да има малку полигони...

cry4.jpg

cry5.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Конечно малце време најдов за тест со cryengine... не е баш за покажување ама колку да постирам дека тргнала работата...

Еве како изгледа простиот објект од туториалот со релативно лоши текстури.
Прво се приметува дека фалат детали (полигони) на кровот.. како и подобри displacement текстури... а богами и подобра графичка.
Но ништо од ова не е финално... за оние кои се нафатија да ги премоделираат објектите од проектов, ова им е за репер да видат на што да обрнат внимание.
Се на се... многу подобро него веќе готовиот проект кој беше правен во UDK. Нема рендер, нема печење текстури... одлично е за работа.

WOW каква разлика во текстурите и деталноста, па и depth of field ме остави без зборови! секоја чест пријателе, исто и осветлувањето е подобро!

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
Здраво дечки прво браво за темава требаше ваква тема да се направи на македонски за луѓе кои што се заинтересирани да научат нешто во 3Д областа. Јас искрено немам идено на факултет за 3Д ни курсеви некои. Почнав во fx3x и како да ви кажам ако сакате да научите таму не е местото да научите. Тоест ниедна фирма не е место да научиш 3Д таму те земаат ко на пракса Дачо или кој и да ти е супервизор ке го глеаш на 3 дена еднаш и за сеакоја нејасна работа ке научиш побрзо ако го прашаш Google отколку да седиш и да чекаш некого да ти покаже од момците таму.Тоа не е дека несакаат или се себични туку ако сте работеле таму или ако имате некој што работел знаете какви рокови за работа имаат. Башка што работната атмосфера во fx3x не е на ниво нервоза превладува прилично знам бидејки работев таму година ипол поготово на големи проекти, филмови кога се работи роковите се ненормални а квалитетот се бара да е на ниво и тука има седење по цели вечери на работа и викање ако нешто не искочи како што треба од прва и така натка. Претпоставувам во секоја фирма е речиси така кога се во прашање големи пари но малце се претеруваше од страна на претпоставените и искрено мене не ми се свиѓаше работната атмосфера таму и затоа и сменав работа. Иначе сеа сум супервизор моделер во Videohouse и супер атмосфера е таму така да ако има некој прашање во врска со Мауа Слободно нека праша работам повеќе ок 6 години доста сум упатен би ми било драго да помогнам нанекој ако можам. Поз на сите.
Ja bev na kursovite za Maya sto gi prave 3DXXX sega fx3x toa pred pajki godini i ako sakas da na uces toa e mesto i plus doma tutoriali, ova bese vtoro nivo na kurs, znaci odes veke zapoznat ubo so Maya i te ucat plus tehnki neso najosnovno da prezivees ako raobtes 3D proekt. Sega neso slicno vo Axis za XSI, ja licno pocnav so Max i iskreno kazano max e malku penatrupan no mi bese bojle od Maya za modelirajne, ama toa e koga fx3x ti kazat Maya i mora Maya. Za modelirajne bilo koj program e skoro ist, vo posledno vreme za mdoelirajne mora ili ZBrush ili Mudbox ili neso slicno, bidjeki ne se isplajka da se matkas so Subdivisions. Se obiduvma da modeliram koli, ama modelot sakam da bide neso najrealen i najtocno da ja iskazuva geometrijata ne aj ke pomine. Se probav so Rhino so nurbs, so patchovi lepejne lele korni koci e, nemas nikakva intuicija na koja nasoka da odi dizajnot. Ako moze nekoj d amipomogne so smooth so ivicite si iam problem, na pr nekoj rab treba da bide ostar i posle da iscezne, ama smooth bara povke redovi edga na toa mesto e posle ide zafarkanicjat akako da gi izgubam bidejki ne mi treba tolku gusta mreza zaso mazna i glatka povrsina se postignuva so malku poligoni pa smooth i imas poveke kontorla na povrsina so malku poligoni. Za temava ke vi pomognam za pocetnik XSI ili Maya, bidjeki iamaat poednostaven interfejs za osnovna rabota site od Autodesk vadat isti rezultat.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
............ Ako moze nekoj d amipomogne so smooth so ivicite si iam problem, na pr nekoj rab treba da bide ostar i posle da iscezne, ama smooth bara povke redovi edga na toa mesto e posle ide zafarkanicjat akako da gi izgubam bidejki ne mi treba tolku gusta mreza zaso mazna i glatka povrsina se postignuva so malku poligoni pa smooth i imas poveke kontorla na povrsina so malku poligoni............

Пробај со weight tool на ивиците....Еве како се прави во Модо... треба да е слично и во Мауа..
Означената ивица е многу пооштра од другите а нема дополнителна геометрија.

weighttool.jpg

IntelAmd

lurker
18 јануари 2012
740
206
@ileste Како што напиша imperial за модо, во мајата таа опција се вика Bevel, зголеми Smoothing Angle и со помалку додавање на дополнинтелна геометрија се добива позаоблен раб.

Bozter

Баниран/a
24 октомври 2011
1.399
695
се молат админите да го стават cryengine на списокот :) фала лепо :)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно