Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

palacinka55

Баниран/a
8 јануари 2018
28
12
Оди со Мидеа или Вивакс (оваа можи и да е "препакувана" мидеа).
И двете се исти по моќност, ќе го стоплат тој простор, штом е изолиран како што велиш.
А за ладење, без проблеми ќе изладат.
Димензионо и двете влегуваат во твојо избор (двете се покуси од 91 cm).
Одбери која тебе поќе те бендисва (или која ти е поефтина) :)

Испратено од телефоно
Фала ти брат на одговорот !

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Здраво
Ми треба помош да се одлучам за 1 клима од овие наведениве.
30 квадрата стан со добра изолација,нови 3 слојни ПВЦ прозори ставени (max 91 сантим да е голема климата толкав ми е просторот за неа )
Vivax , Gree или Midea
Фала ви на одговорот!

Или Хаиер Тиндра или Вивакс Аери + одличен докажан модел инаку Аери + е оем модел на Мидеа Аурора ( Аурора Мидеа не се увезува во Македонија )

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Здраво друштво,

Би сакал да ве замолам за мислења и искуства за следнава клима:

Hisense Energy SE KA35XR0EG / KA35XR0EW

Најниската цена по локалниве продавници е 29.990.

Линк до Сетек
Линк до Клими.мк

Тоа што ме интригира за овој модел конкретно се информациве објавени
  • од страна на сетек дека климата има GMCC TOSHIBA компресор
  • Од страна на клими.мк дека надворешната единица тежи дури 33кг нето

Дали некој има знање дали овие тврдења се точни ?
На хартија климава звучи премногу добра да биде вистинита.

Ве молам за мислења и искуства со специфичниот модел, и предлози за потенцијално подобри модели со слични цени.
Се работи за греење и ладење на одлично изолирана дневна просторија од 28м2 каде што вратата би била најчесто отвоорена за да се греат/ладат и ходникот и спалната (колку-толку).

Однапред ви благодарам за вашиот придонес.

Stefan999

hello world
1 февруари 2019
80
31
Skopije
Препорака за клима, ќе се користи највеќе за ладење во спална соба 16m².
Куќата има добра изолација, ПВЦ прозори, се наоѓа на северна страна собата. Ако може со конкретни модели до кај 25к ден.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Препорака за клима, ќе се користи највеќе за ладење во спална соба 16m².
Куќата има добра изолација, ПВЦ прозори, се наоѓа на северна страна собата. Ако може со конкретни модели до кај 25к ден.

Бидејќи имаш изолација тогаш 2.5кв клима уред еден од овие модели

Stefan999

hello world
1 февруари 2019
80
31
Skopije
Бидејќи имаш изолација тогаш 2.5кв клима уред еден од овие модели

Дали е попаметно да се зема оваа hyudai или некоја вивакс 3.5kW ? која е разликата опремата која ја имат потрушувачката??

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Дали е попаметно да се зема оваа hyudai или некоја вивакс 3.5kW ? која е разликата опремата која ја имат потрушувачката??
Taa хјундаи е иста со оваа вивакс

VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 по супер цена од 21.990 ден.

Бидејќи имаш добра изолација подобро е 2.5кв модел затоа што квадратурата е мала за 3.5кв модел

Aowek

user
14 април 2012
1.216
1.171
Некој ефтин мултисплит со 2 единици , би се ладеле 2 соби од по 15тина квадрати?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Некој ефтин мултисплит со 2 единици , би се ладеле 2 соби од по 15тина квадрати?
Ефтин и мулти сплит не се баш за во една реченица, ама ај, тоа е сепак релативна работа за кој што е ефтино/скапо
Туку, друго сакав да ти речам: во случај на мал проблем во надворешната единица (компресор, електрика или сл.), тој еден квар ќе ти се одрази во двете соби.
Подобро засебни клими за секоја просторија да земиш, нешто како посочениве вивакс или мидеа малку погоре од по 21.000 или нешто така денари, шом ти е за ладење, сигурно ќе изладат тие малите 2иполки.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
256
Kakva klima bi preporacile za spalna od 15 kvadrati za 70% greenje i 30% ladenje da bide tivka i vnatresna i nadvoresna. Vrata ke bide otvorena prema hodink koj isto taka se zatopluva so 5.5kw aeri od dr soba. Ima izolacija 10ka stiropor aluminiumski prozori, edinstveno tavanot ne e izoliran ( planot e vo idnina da go postelam so staklena volna no ke vidime). Ako moze primeri so linkovi ili da cekam nekoi popusti nakaj septemvri.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
638
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Накратко некој да ми каже разлика помеѓу АЕРИ и АЕМИ климите од вивакс?

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Здраво, ако може да ми кажете мислење за парапетна клима, дали да одам со Haier Console 12 или со Vivax AERI 12? Немам искуство со Vivax повеќе го имам како опција заради цената. Инаку ќе се користи во околу 25м2 соба.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

K3nPa4i

read-only
2 декември 2015
38
48
Бреееј какво култно место е ова овдека, алал да ви е дечки!
Синоќа од 12 до 4 сум заглавил на форумов читајки не ми се верува како ми летна времето. Сакам да ја сменам климата дома и тргнав да пишам но веќе врз база на комуникацијава сум доволно сигурен што сакам.
Некои луѓе си ги сакаат климите како останатите што си ги сакаат колите :)))
Прејако стварно, фала ви момци!

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Здраво, ако може да ми кажете мислење за парапетна клима, дали да одам со Haier Console 12 или со Vivax AERI 12? Немам искуство со Vivax повеќе го имам како опција заради цената. Инаку ќе се користи во околу 25м2 соба.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Немам искуство ни со двата бренда али имам со парапетни.
Имам мултисплит со 2 парапетни и се топ за греење.
Иначе и двете ќе те згреат топ во 25 квадрати под услов да имаш пвц дограма и изолација на фасада.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Здраво друштво,

Би сакал да ве замолам за мислења и искуства за следнава клима:

Hisense Energy SE KA35XR0EG / KA35XR0EW

Најниската цена по локалниве продавници е 29.990.

Линк до Сетек
Линк до Клими.мк

Тоа што ме интригира за овој модел конкретно се информациве објавени
  • од страна на сетек дека климата има GMCC TOSHIBA компресор
  • Од страна на клими.мк дека надворешната единица тежи дури 33кг нето

Дали некој има знање дали овие тврдења се точни ?
На хартија климава звучи премногу добра да биде вистинита.

Ве молам за мислења и искуства со специфичниот модел, и предлози за потенцијално подобри модели со слични цени.
Се работи за греење и ладење на одлично изолирана дневна просторија од 28м2 каде што вратата би била најчесто отвоорена за да се греат/ладат и ходникот и спалната (колку-толку).

Однапред ви благодарам за вашиот придонес.
Касно можда го гледам постов, но можам да кажам дека за цената е одлична клима и дека тие 28м2 ќе ти ги грее и лади без проблем. Hisense Energy Pro Plus 12 е идеален модел, но е поскап за 150 евра. Без оглед, одлична клима за цената.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
256
Касно можда го гледам постов, но можам да кажам дека за цената е одлична клима и дека тие 28м2 ќе ти ги грее и лади без проблем. Hisense Energy Pro Plus 12 е идеален модел, но е поскап за 150 евра. Без оглед, одлична клима за цената.
Ja ima 2.5ka?

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Бреееј какво култно место е ова овдека, алал да ви е дечки!
Синоќа од 12 до 4 сум заглавил на форумов читајки не ми се верува како ми летна времето. Сакам да ја сменам климата дома и тргнав да пишам но веќе врз база на комуникацијава сум доволно сигурен што сакам.
Некои луѓе си ги сакаат климите како останатите што си ги сакаат колите :)))
Прејако стварно, фала ви момци!
другар пиши едно summary и што си решил да земеш и искуство

K3nPa4i

read-only
2 декември 2015
38
48
другар пиши едно summary и што си решил да земеш и искуство
Имав 20г стара Самсунг мала клима и сакав да ја сменам но не знаев ни од кај да почнам за да видам што ќе одговара а да немам чуство дека нешто испуштам. Сакав нешто средно буџетно ама да е ОК за тој ценовен ранг. Дискусијата овдека супер ме насочи.

Не ми треба за греење дека имам парно (можда некад ако треба да се догрее со малиот коа го бањаме да не вклучувам калорифер).
Станот е во подкровје и дневната, мало предсобје и спална се нешто изнад 40м2. Кај што ја позициониравме моментално може да иде слободно преку дневната главниот воздух кон спалната.
Ја земав оваа VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 со WiFi стик плус. Тоа ми беше главна опција да имам, 20тина минути пред да дојдам дома ако сакам да пуштам да припреми температура. Толку и од прилика е доволно да го разлади просторот.
Не сум нешто фанатик за цело време користење агресивно клима (никад не сум спуштил температура под 24 а најчесто ми е 25-26) - чисто да не стане прежешко. За спиење кога е полабаво надвор секогаш преферирам со отворена тераса/прозор него ли клима.

Не ми стоеше нешто звучно дека се ОК квалитет Вивакс за цената но гледам дека има доста задоволни. Првично пред да читнам мислев за GREE онака од маркетинг дека имаат присутност ваљда. Јапонциве ми се оверкил за намената која ќе ја користам и немав потреба иначе да немав парно дефинитивно тоа ќе земав. Засега е одлична за моите потреби.

Атачменти

• IMG_5091.jpg
    IMG_5091.jpg
    2,6 MB · Прегледи: 55
  • IMG_5092.jpg
    IMG_5092.jpg
    1,2 MB · Прегледи: 53

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Имав 20г стара Самсунг мала клима и сакав да ја сменам но не знаев ни од кај да почнам за да видам што ќе одговара а да немам чуство дека нешто испуштам. Сакав нешто средно буџетно ама да е ОК за тој ценовен ранг. Дискусијата овдека супер ме насочи.

Не ми треба за греење дека имам парно (можда некад ако треба да се догрее со малиот коа го бањаме да не вклучувам калорифер).
Станот е во подкровје и дневната, мало предсобје и спална се нешто изнад 40м2. Кај што ја позициониравме моментално може да иде слободно преку дневната главниот воздух кон спалната.
Ја земав оваа VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 со WiFi стик плус. Тоа ми беше главна опција да имам, 20тина минути пред да дојдам дома ако сакам да пуштам да припреми температура. Толку и од прилика е доволно да го разлади просторот.
Не сум нешто фанатик за цело време користење агресивно клима (никад не сум спуштил температура под 24 а најчесто ми е 25-26) - чисто да не стане прежешко. За спиење кога е полабаво надвор секогаш преферирам со отворена тераса/прозор него ли клима.

Не ми стоеше нешто звучно дека се ОК квалитет Вивакс за цената но гледам дека има доста задоволни. Првично пред да читнам мислев за GREE онака од маркетинг дека имаат присутност ваљда. Јапонциве ми се оверкил за намената која ќе ја користам и немав потреба иначе да немав парно дефинитивно тоа ќе земав. Засега е одлична за моите потреби.
Звучникот( ако е звучник тоа), ќе ти смета во греење. Пошто лопатката кога ќе го грееш просторот треба да е надоле завртена.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359

Одличен модел за цената ( Best Buy )

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Како беше процесот за чистење на клима? Смрди кога ќе ја пуштам на ладење, стандард внатре сигурно полна со мувла. Знам имам читано во темава, само не можам да го најдам сега пак тоа. Имаше некој раствор од оцет, алкохол, и средство за стсакло. Имаше и некои совети за Дезинтал.

Каков точно Дезинтал и каков раствор да направам? Дали да прскам додека е пуштена климата на најсилно да дува, или да ја исклучам, да прскам, да оставам да исуши па да ја пуштам потоа?

Ако може да ми цитирате пост каде што е објаснето ова или да ми кажете, фала! Не можам да најдам јас

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Како беше процесот за чистење на клима? Смрди кога ќе ја пуштам на ладење, стандард внатре сигурно полна со мувла. Знам имам читано во темава, само не можам да го најдам сега пак тоа. Имаше некој раствор од оцет, алкохол, и средство за стсакло. Имаше и некои совети за Дезинтал.

Каков точно Дезинтал и каков раствор да направам? Дали да прскам додека е пуштена климата на најсилно да дува, или да ја исклучам, да прскам, да оставам да исуши па да ја пуштам потоа?

Ако може да ми цитирате пост каде што е објаснето ова или да ми кажете, фала! Не можам да најдам јас
Почни од тука некаде и ќе се снајдеш. Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Sent by ME using Tapatalk

Aowek

user
14 април 2012
1.216
1.171
Сеа сфаќам зошто јапонските брендови се толку добри, на таа влажност на воздухот во Јапонија ако немаш дома клима ќе скинеш конци :D рокаат клими 24/7 сегде

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно