Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Океј си земав Gree Eco Lomo 22.000 денари инвертер (P.S. ја земав демек 3.5 kW а сега гледам во тоа спецификациите 3.2/3.2/4.5? wtf...). Е сега во врска со ви-фи-то ако има некој искуство. Треба нешто специјално да направам да за го активирам во самата клима? Втора работа - вика имало апликација Gree+ го скенирав кодот и нема ништо одам на плеј стор нема таква апликација?

Gree+ оваа не излегува кај тебе ?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.509
3.115
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Gree+ оваа не излегува кај тебе ?
Сега сфатив - телефонот ми е ептен застарен затоа не ми ја покажува. Го поврзав од мобилниот на соптругата се функционира како што треба. Go Gree! :)

Последна промена:

darencee

hello world
8 јуни 2017
64
43
Океј си земав Gree Eco Lomo 22.000 денари инвертер (P.S. ја земав демек 3.5 kW а сега гледам во тоа спецификациите 3.2/3.2/4.5? wtf...). Е сега во врска со ви-фи-то ако има некој искуство. Треба нешто специјално да направам да за го активирам во самата клима? Втора работа - вика имало апликација Gree+ го скенирав кодот и нема ништо одам на плеј стор нема таква апликација?
Пиши како си задоволен за некоја недела сакам и јас да земам.
Дали ги знае некој овие klimi.mk Ми се понудија да купам и да ми ја наместат они се комплет

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
1c5827b55fe252e884fb0eda533c00d1.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
U
@mdeni, ако ти е за штедливост, од мицубишито немаш подобар избор за тие пари. Сите останати што се со толкав или подобар сцоп кај нас се 2000+ европски.
Ако си склон кон гимнастики да донесеш од соседствово, нешто подобар модел од него е ЛГ атена (сцоп 5,3, pdesign 3,8). Некаде околу 1200 е во Бугарија, со тоа што не знам колку можеш да добиеш повраток на данок.
Нешто понеефикасен а поевтин и помоќен е хитачито 18ка (сцоп 4,35, pdesign 4,35), околу 50 и нешто илјади е кај нас.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ве молам мислење за 34 м2 односно 90 м3 буџет 25000, Гре ломо еко 12 или Хаиер тундра 12 или друг ваш предлог

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ајде да бидам по конкретен. Се работи за дневна соба 16м2(44м3) одвоена со ходник 4м2(11м3) од троезарија и кујна 14м2(38м3).
Е сега прашањето ми е.
Дали да одам со една GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D (22000ден) или HAIER TUNDRA AS12TA2HRA/1U12BE8ERA (22360) во дневна, па до година со уште една иста таква во трпезарија и кујна, со тоа што до тогаш би затварал врта од кујна и трпезарија кога нема да постигнувам ладење или пригревање во неризичните месеци(окт-ное, март-апр) или пак да одам со една HAIER TUNDRA AS18TD2HRA/1U18EE8ERA (32000ден) или VIVAX ACP18CH50AERI (33500) која би ја поставил во ходникот измеѓу дневната и трпезаријата со кујната, па вратите се и онака отворени секогаш и да не ме тепа климата во глава. Размуслувам за двете опции и сакам да слушнам и ваше мислење за опциите и наведените клими пред да донесам конечна одлика. До сега не сум имал клима а ги прочитав сите ваши мислења од прва до последна страница и некои работи ми станаа покасни, но ...пари..пари секогаш фалат...

Последна промена:

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Не купувај една клима за повеќе соби. Ќе имаш голема разлика во температури меѓу ходникот и другите соби. Имам роднини што пробаа така и сега се греат на термо :)

Со две помали ќе имаш константна температура низ цел простор, многу потивко ќе работат за да ја одржат таа температура и ќе имаат зголемена ефикасност во споредба со една 5.5ка.

Исто така, пробај да појачаш буџет барем на 450-500 евра за да земеш една класа подобра клима што ќе те грее и на -20 без да му ја мислиш.

Ако си во стан со добра изолација, и две добри 2.5ки ќе ти завршат работа за тој простор.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Крајното а најдобро решение би било со 2 клими, затоа сега земи една 12ка па со време ке видиш дали треба уше една за трпезаријата. Ако можеш да ја позиционираш од дневната да дува директно накај ходникот па и трпезаријата би било идеално.
И најдобро земи некоја подобра 12ка за сега, за кујна и трпезарија многу јака нема да ти треба, ама оваа сега како една и сама ке треба да биде појака.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Ајде да бидам по конкретен. Се работи за дневна соба 16м2(44м3) одвоена со ходник 4м2(11м3) од троезарија и кујна 14м2(38м3).
Е сега прашањето ми е.
Дали да одам со една GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D (22000ден) или HAIER TUNDRA AS12TA2HRA/1U12BE8ERA (22360) во дневна, па до година со уште една иста таква во трпезарија и кујна, со тоа што до тогаш би затварал врта од кујна и трпезарија кога нема да постигнувам ладење или пригревање во неризичните месеци(окт-ное, март-апр) или пак да одам со една HAIER TUNDRA AS18TD2HRA/1U18EE8ERA (32000ден) или VIVAX ACP18CH50AERI (33500) која би ја поставил во ходникот измеѓу дневната и трпезаријата со кујната, па вратите се и онака отворени секогаш и да не ме тепа климата во глава. Размуслувам за двете опции и сакам да слушнам и ваше мислење за опциите и наведените клими пред да донесам конечна одлика. До сега не сум имал клима а ги прочитав сите ваши мислења од прва до последна страница и некои работи ми станаа покасни, но ...пари..пари секогаш фалат...
Слична квадратура има мојата дневна со „раскршен“ простор и дефинитивно можам да ти кажам дека не смееш да одиш под 5,5-ка без разлика што квадратурата велит дека треба да одиш со 3,5-ка. Тоа е едно. Друго е потребата климата да успее да истурка топлина во другите делови на таа кавадратура па така климата треба да работи повеќе (со поголема снага) и ..мора да има пристоен проток на воздух од мин. 800cm3
VIVAX AERI ти е одличен избор за греење во преоден период. Ако немаш добра фасада и прозори & врати тогаш под -7 греењето со клима ќе ти претставува чисто измачување.
Ако имаш лоши прозори и врати со „еднослојна“ фасада слободно заборави на греење после ноември.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Една сега една друг пат. Инаку само за џабе ќе ти галами ако е сама едната клима.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.214
Струмица
Да не си грешка со цената друже?
Лани точно пред 1 година мојата 18ка AERI иста ваква ја платив 37500+2500 монтажа.
Инаку квадратурата ти е како мојата, мојот спрат е 3*9 квадрати + 15 претсобје, таман ќе ти дојде Виваксо.
Летото се лади просечно со 24-25 степени во Еко Мод (40+ надвор) = околу 500ден на месец
Зимата се топли со неа на 26-28 степени со "i Feel" на 2 метра оддалеченост (10 до -10 надвор) = околу 800ден на месец

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Да не си грешка со цената друже?
Лани точно пред 1 година мојата 18ка AERI иста ваква ја платив 37500+2500 монтажа.
Инаку квадратурата ти е како мојата, мојот спрат е 3*9 квадрати + 15 претсобје, таман ќе ти дојде Виваксо.
Летото се лади просечно со 24-25 степени во Еко Мод (40+ надвор) = околу 500ден на месец
Зимата се топли со неа на 26-28 степени со "i Feel" на 2 метра оддалеченост (10 до -10 надвор) = околу 800ден на месец

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Таа цена за Bиваксот ми ја пратија во порака пошто ја немаа на лагер кога бев во профавница за бела техника. Ке одам утре да проверам да не се утка со моделот, и мене ме зачуди ова цена. Ако е таа цена ја земам

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Не купувај една клима за повеќе соби. Ќе имаш голема разлика во температури меѓу ходникот и другите соби. Имам роднини што пробаа така и сега се греат на термо :)

Со две помали ќе имаш константна температура низ цел простор, многу потивко ќе работат за да ја одржат таа температура и ќе имаат зголемена ефикасност во споредба со една 5.5ка.

Исто така, пробај да појачаш буџет барем на 450-500 евра за да земеш една класа подобра клима што ќе те грее и на -20 без да му ја мислиш.

Ако си во стан со добра изолација, и две добри 2.5ки ќе ти завршат работа за тој простор.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Крајното а најдобро решение би било со 2 клими, затоа сега земи една 12ка па со време ке видиш дали треба уше една за трпезаријата. Ако можеш да ја позиционираш од дневната да дува директно накај ходникот па и трпезаријата би било идеално.
И најдобро земи некоја подобра 12ка за сега, за кујна и трпезарија многу јака нема да ти треба, ама оваа сега како една и сама ке треба да биде појака.
Се работи за стан. До сега се греев на дрва со шпорет битола 87 поставен во ходникот, се ложеше до 24ч, потоа се полни и затвара воздух, сабајле жар и се продолжува. Температура 23-24 а нити едно зимо немам потрошено од 6м3 дрва. Прозорите девени, дуоло стакло но фуре, за замена се, ни не идат на ред. Зградата градена 1970, цигла и малтер околу 33см без изолација, сите ѕидови надворешни, освен еден во дневната заеднички со соседе стан. Под мене во станот живеат, но над мене празен стан.Позицијата е таква да е неможно да се постави да дува накај ходникотнити во дневната нити во трпезаријата бидејќи на тие ѕидови се врати од тераси и прозори. Ете ја сликата, па сега дајте предлози, мислења и сугестии... Повеќе луѓе се попаметни од еден, и пишете другарски и добронамерно, а не да ги фаворизирате моделите кои евентуално ги продавате или застапувате. Битна ми е ефикасноста за помалку пари а не бренд... И она народната ако не ти се погоди жената џабе е од фамилија држи место и за климите...

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Што предлагаш, која клима....
Не сум гледал клими од таа класа, ама знам дека има океј модели од Midea, Vivax, Gree и слични.

Има на форумов дечки што се во тек повеќе од мене, така да, само ти избери буџет и ќе добиеш предлози.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Не сум гледал клими од таа класа, ама знам дека има океј модели од Midea, Vivax, Gree и слични.

Има на форумов дечки што се во тек повеќе од мене, така да, само ти избери буџет и ќе добиеш предлози.
Јас мислам да одам на GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D од овие причини:
1. Солидна цена од 21990 денари за она што го дава доколку е точно, SCOP 4,0, SEER 6.1, издув 560...
2. Ова сезона воглавно ќе се користи за ладење што мислам дека ќе задоволи...
3. За пригревање во дневната октомври-ноември и март-април, кога се и повисоки надворешните температури, останатите месеци дрва како до сега.
4. Е догодина во план ми е да заменам прозори и врати (,некое кредитче за енергетска ефикасност) и да поставам уште една иста клима во трпезарија со кујна и тогаш да пробам да ја поминам грејната сезона со климите, наравно за екстремно ниски температури секогаш резерва дрва.
Е сега ме интересира дали некој користи иста ваква клима, koлку е он задоволен, итн..

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Батали дрвата. Остај ги за резерва и диши чист воздух.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно