Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

28 јануари 2017
2.052
4.709
Ресен
Мидеа на почетокот беше прв избор, но за жал ги увезува Сетек, а од нив како што вели еден член тука " ни пенкало не би купил".

Незнам каде си видел но јас Митсу 5.5 kw под 86000 денари не најдов. И тоа за базните модели. Што е речиси дупло. Другите модели се над 110.000 ден што е речиси 1100 евра повеќе.
Ако имаш инфо, прати ми линк. Ќе разгледам секако

Го разгледував Daikin, но моделот од 65.000 ден. беше премногу слаб. На хартија баш слабо
Вивакс ми изгледа како најлогично решение. и уште од почеток ја гледав најскапата нивна серија.

Ваљда на оваа мисли @Aowek 63к + ваучер

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Мидеа на почетокот беше прв избор, но за жал ги увезува Сетек, а од нив како што вели еден член тука " ни пенкало не би купил".

Незнам каде си видел но јас Митсу 5.5 kw под 86000 денари не најдов. И тоа за базните модели. Што е речиси дупло. Другите модели се над 110.000 ден што е речиси 1100 евра повеќе.
Ако имаш инфо, прати ми линк. Ќе разгледам секако

Го разгледував Daikin, но моделот од 65.000 ден. беше премногу слаб. На хартија баш слабо
Вивакс ми изгледа како најлогично решение. и уште од почеток ја гледав најскапата нивна серија.

Ваљда на оваа мисли @Aowek 63к + ваучер
@Dinamit Ако можи да го земиш овај посочениов мицубиши од @Sharlovski и @Aowek за 60К, тоа би било добра зделка.
Под услов ако буџетот ти го дозволува тоа.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Дали климава е прифатлива/добра да се земе? Не знам што да гледам во клими, знам само да видам дали е 3ка или 5ка :D

Ќе биде во просторија околу 40m2. Кога би работела летно време, тоа би било не повеќе од 4/5 саати на ден бидејќи сите се на работа, додека зимно време можно е само пример Јануари да работи константно.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
По разгледување одлуката падна на неа како најразумен избор.
Јапонскиве се над 65.000 денари и тоа базните модели без филтри, и додатоци така да сега мислата ми е помеѓу неа и парапетна од вивакс

Во избор беше и Toshiba Shorai Edge, на крај се одлучив за вивакс. мислам дека за остатокот од парите ќе земам и еден прочистувач на воздух

Така да барам мислење помеѓу Sидна и парапетна на Vivax. Ако ставил некој парапетна и е задоволен нека пише
Одлична е парапетната конзолна клима на Vivax
Мислењето е автоматски споено:

Дали климава е прифатлива/добра да се земе? Не знам што да гледам во клими, знам само да видам дали е 3ка или 5ка :D

Ќе биде во просторија околу 40m2. Кога би работела летно време, тоа би било не повеќе од 4/5 саати на ден бидејќи сите се на работа, додека зимно време можно е само пример Јануари да работи константно.

За 40м2 овој модел

apo808

hello world
16 август 2016
79
58
здраво дечки, за музичко студио во кое најчесто одам навечер сакам да земам клима уред, со тоа што мојата замисла би била следнава:
да работи преку ден на некоја 16С температура за да одржува, па кога ќе дојдам да го покачам на 23С на пример додека седам. што е најпаметно и нај економично решение за ова? се работи за 15м2 соба, изолирана

28 јануари 2017
2.052
4.709
Ресен
здраво дечки, за музичко студио во кое најчесто одам навечер сакам да земам клима уред, со тоа што мојата замисла би била следнава:
да работи преку ден на некоја 16С температура за да одржува, па кога ќе дојдам да го покачам на 23С на пример додека седам. што е најпаметно и нај економично решение за ова? се работи за 15м2 соба, изолирана

Ако ти е важен комфор и пониска потрошувачка на енергија тогаш ќе одиш со 2.5кв јапонска клима (бонус 3 години гаранција наспроти 1+х години со доплата кај другиве)
Конкретен модел, го нема на Ананас, можеше и ваучер да се искористи, имам 3 вакви и од искуство кажувам.

Ако тоа ти е споредно и сакаш со што поевтино да поминеш тогаш земаш 2.5кв Мидеа како една од подобрите кинески.
За ова не знам модел, сигурно некој поупатен би те насочил подобро.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.646

зошто би ја работел цел ден? Имаат вифи новите клими, ќе ја упалиш пола саат саат пред да влезеш и температурата ќе ти биде супер.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Овој модел

apo808

hello world
16 август 2016
79
58
Овој модел

ти благодарам, ова е ради тој 1W standby модот? како уствари гледам дали троши или не климата?
Ако ти е важен комфор и пониска потрошувачка на енергија тогаш ќе одиш со 2.5кв јапонска клима (бонус 3 години гаранција наспроти 1+х години со доплата кај другиве)
Конкретен модел, го нема на Ананас, можеше и ваучер да се искористи, имам 3 вакви и од искуство кажувам.

Ако тоа ти е споредно и сакаш со што поевтино да поминеш тогаш земаш 2.5кв Мидеа како една од подобрите кинески.
За ова не знам модел, сигурно некој поупатен би те насочил подобро.
фала за инфо, што подразбираме под комфор btw?
зошто би ја работел цел ден? Имаат вифи новите клими, ќе ја упалиш пола саат саат пред да влезеш и температурата ќе ти биде супер.
појма немам, не се разбирам, мислев дека така е поекономично, студиото има изолација меѓутоа од 3 страни излегува нанадвор (сосе кровот), и доста брзо се лади. еве вчера-денес залади, сега вечерва кога влегов внатре беше +- колку надвор температурата, тастатурата не се држеше од што беше ладна на пример.. би сакал да го избегнам тој момент, да биде нешто прифатливо и кога ќе влезеш а тоа одржување да не кошта бубрег :)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
околу другото, потрошувачка, итн. како би можел да пресметам?

Vivax AEMIs 2.5kw ќе моделира со 300 до 500 W зависи на која зададена температура ќе ја пушташ

Но нека работи 24/7 нон-стоп не ја гаси така е најекономично навечер пример на 18°C преку ден на 23°C или како ти одговара

28 јануари 2017
2.052
4.709
Ресен
ти благодарам, ова е ради тој 1W standby модот? како уствари гледам дали троши или не климата?
Ова исто како да не си го прочитал, тотално небитен податок, како да купуваш кола и во додатна опрема да има светла.

фала за инфо, што подразбираме под комфор btw?
Комфорот е релативен али ќе ти кажам за мене како е.

Кога собата е топла и треба малку да троши <300W, климата што ти ја посочив тоа го може и стига до 140W потрошувачка, кинеските ќе се исклучат комплетно и кога ќе залади пак се вклучуваат со тоа што што температурната разлика на вторите ќе е по голема.
Некој не ни го заприметува ова, мене пример ме нервира.

apo808

hello world
16 август 2016
79
58
Ова исто како да не си го прочитал, тотално небитен податок, како да купуваш кола и во додатна опрема да има светла.

Кога собата е топла и треба малку да троши <300W, климата што ти ја посочив тоа го може и стига до 140W потрошувачка, кинеските ќе се исклучат комплетно и кога ќе залади пак се вклучуваат со тоа што што температурната разлика на вторите ќе е по голема.
те разбрав скроз, фала на инфо!

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34

Интересно е тоа што кај речиси сите кинески брендови на клима уреди, кога климата е уклучена на греење особено оној преоден т.е есенски временски период, кога надвор температурите се движат од 12 до 15 степени а во просторот каде загреваш ја имаш поставено температурата на 23 степени, во тие моменти климата модулира на околу 350W и штом крене поголема температура за два степена од поставената, се исклучува климата поточно уредот се префрла на вентилатор. После штом падне температурата за еден степен се активира климата почнува да модулира со 600W две три минути и паѓа на околу 300W и се' така до недоглед. Додека пак кога се работи за ладење летно време, не е така, тогаш може да одржува температура и да модулира на околу 100 или 150W, барем на мојата клима Вивакс е така.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Колку е топла есента покажува фактот дека Ноември 2024 имам потрошено 400 кв а Ноември 2025 едвај 190.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
О
Колку е топла есента покажува фактот дека Ноември 2024 имам потрошено 400 кв а Ноември 2025 едвај 190.
Оваа година Ноември е доста врнежливо времето со јужно влиание, така што и навечер и преку ден температурите немаа големи разлики. Додека лани 2024 година Ноември беше посуво и поладно време, немаше многу врнежи од дожд, преку ден температурите беа до 10 степени навечер особено наутро се движеа околу 2 степени. Имаше два три дена овој месец кога се стабилизира времето и преку ден беше до 10 степени наутро се спушти температурата до 1 степен за тие два или три дена плус 5KW дневно повеќе ми потроши климата во однос на другите денови кога беше врнежливо и потопло.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.646
И кај мене малце потрошња ноември на Хајсенсе Енерџи СЕ, 145 киловати до сега Ноември, работена 12 саати на ден.

mak

hello world
15 април 2009
125
62
Ми треба помош околу избор на клими кои моментално се на добар попуст поради B.F. Изборот се сведува во главно на следното:

Midea Extreme Lite Nordic Second generation SMART - 22.000 MKD

MIDEA FOREST Second generation - 18.000 MKD

Читав на форумот на benchmark дека Extreme моделите имаат некој софтверски баг и често влегуваат во DF без потреба.

Ми треба за греење 30кв, топол стан на јужна страна.

FikanA

hello world
3 април 2025
195
244
Средe никаде...
Ми треба помош околу избор на клими кои моментално се на добар попуст поради B.F. Изборот се сведува во главно на следното:

Midea Extreme Lite Nordic Second generation SMART - 22.000 MKD

MIDEA FOREST Second generation - 18.000 MKD

Читав на форумот на benchmark дека Extreme моделите имаат некој софтверски баг и често влегуваат во DF без потреба.

Ми треба за греење 30кв, топол стан на јужна страна.
Првата, на R32 e. Понов фреон, поефикасен и подолго би можела да се сервириса доколу дојде до тоа. R410a полека го тргаат од користење.

apo808

hello world
16 август 2016
79
58
Vivax AEMIs 2.5kw ќе моделира со 300 до 500 W зависи на која зададена температура ќе ја пушташ

Но нека работи 24/7 нон-стоп не ја гаси така е најекономично навечер пример на 18°C преку ден на 23°C или како ти одговара

немаат на лагер, се јавив, ми понудија ова што е 3.5kw: VIVAX ACP-12CH35AEXIs R32 по супер цена од 19.990 ден.
ова е океј или ептен overkill?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Дечки, здраво.

После 20+ години, редно е климава Quadro да оди аут.
Се користи 98% од времето за ЛАДЕЊЕ на две соби од по 15 квадрати.

Е сега, се разгледува опција за клима, која МОРА да е земена од телеком (бидејќи ќе ја купува друго лице, на рати).
Би се користела првично исто за ладење, значи 2 соби по 15 квадрати, немаат моментално изолација ама во план сме за година - две и тоа да го ставиме.
Зимно време се грејат на радијатори, од алфа плам печка на дрва која е на долен спрат, но кога ќе се спушти температурата под 5 степени, знае да е прилично ладно во тие соби, 20 - 21 степен.
Оттука, се гледа опција и за од време на време да се пушти климата на топлење по 2 - 3 саати.

Се разгледува оваа или

Буџетот е некаде до 40к.

Благодарам.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Дечки, здраво.

После 20+ години, редно е климава Quadro да оди аут.
Се користи 98% од времето за ЛАДЕЊЕ на две соби од по 15 квадрати.

Е сега, се разгледува опција за клима, која МОРА да е земена од телеком (бидејќи ќе ја купува друго лице, на рати).
Би се користела првично исто за ладење, значи 2 соби по 15 квадрати, немаат моментално изолација ама во план сме за година - две и тоа да го ставиме.
Зимно време се грејат на радијатори, од алфа плам печка на дрва која е на долен спрат, но кога ќе се спушти температурата под 5 степени, знае да е прилично ладно во тие соби, 20 - 21 степен.
Оттука, се гледа опција и за од време на време да се пушти климата на топлење по 2 - 3 саати.

Се разгледува оваа или

Буџетот е некаде до 40к.

Благодарам.

Овој модел од Телеком

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Поздрав дечки

Барам совет за клима за соба со следниве услови:
  • Собата е ~14 м² (4.50 x 3.10), волумен околу 40 м³ (4.50 x 3.10 x 2.65), североисточна ориентација.
  • Куќата е лепенка, од напред има 10 см стиропор, ПВЦ прозорци,...
Според калкулациите, мислам дека 2.5 kW (9ка) би била доволна.

Климата треба да работи 24/7, бидејќи во собата престојува постар човек. Битно ми е преку зима да му биде убаво топло, а лето пријатно, без големи осцилации.

Знам дека јапонските се топ, ама и цените им се такви.
Ја гледав препораката од @Sharlovski за Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF (Клима Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF - BITEL), oколу 34.000 денари е, не е баш ефтино ако се спореди со кинезиве (15-20), ама ако вреди – ќе се стегнеме, битно е комфорот и да не ме утепа сметка за струја

Отворен сум за предлози и искуства. Ако збориме за кинески модели, буџетот би бил до 20.000 денари.

П.С. Во истата куќа веќе 3-та зима терам MDV Op King (Midea клон, мислам дека моделот е MDSOP-12HRFN8 / MDOOP-12HFN8) во салон од ~40 м² со панорамски прозорци, и до сега сум презадоволен и од греењето и од потрошувачката.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно