Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Паметен избор,
btw колку искочи крајната цена со wifi?

Убаво да
Малку ценкање и стигнавме на 35 како последна.

Најважен совет кој можеш да го добиеш од мене е Вакумирање по секоја цена. Барај салам мајстори
Мајсторот што треба да ја монтира е по препорака од продавачот, така да веројатно е добар. 15-30 мин вакуумирње треба да е ок, ако не се лажам?
Ќе изгледам и некој клип на YouTube вечерва како оди монтажа, да не излезам ко тотален аматер пред мајсторот и веројатно малку да му го дигнам притисокот од сабајле. :cool:

Инаку, денеска ја доставија и ќе треба да почека до утре во кутија, еве и една слика.

Благодарам уште еднаш. Добри луѓе!

Атачменти

• 20251224_154940.jpg
    20251224_154940.jpg
    1,1 MB · Прегледи: 36
Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220
Немој со "веројатно е добар"
Не е ракетна физика ама ако те убеди дека не треба вакумирање и те донесе пред свршен чин рачунај дека 35 до 40% ќе има послаби перформанси или просто кажано ќе работи полошо од најглупата Тесла која е вакумирана.

И друга уште поопасна ситуација е што климата работи на R32 кој не поднесува ни микрон воздух. Ова е безбедносен ризик. Не сте виделе експлодирана клима со овој фреон (барајте на Јутубе)

Ќе си направиш муабет уште пред да почне. Ако ти мава реторики "абе многу гледате Јутубе", "нема врска, јас секаде местам вака па ништо не е" заблагодари се покажи му го патот.

И не ја лепете во плафон. Задолжително да има минимум 20 сантиметри.
Рачунај дека еден ден ќе треба да се вади оклоп за да се исчисти.

30 сантиметри јас препорачувам. Ако ја напика горе ќе се буни заради топлиот воздух.

Значи, горе 30 сантиметри и од лева и десна страна простор. Особено од десна страна.

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102

Мајсторот што треба да ја монтира е по препорака од продавачот, така да веројатно е добар. 15-30 мин вакуумирње треба да е ок, ако не се лажам?
Ќе изгледам и некој клип на YouTube вечерва како оди монтажа, да не излезам ко тотален аматер пред мајсторот и веројатно малку да му го дигнам притисокот од сабајле. :cool:

Инаку, денеска ја доставија и ќе треба да почека до утре во кутија, еве и една слика.

За соба од 14м2 со солидна изолација би требало да е добра.
Да знаеш само дека изменувачот на надворешна е краток, го нема оној завртениот дел.

Ете како изгледа, русите ги отвараат.

View: https://m.youtube.com/watch?v=dmAQ1HX6DE8&t=994s&pp=ygUYbWl0c3ViaXNoaSBociDQvtCx0LfQvtGA

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Немој со "веројатно е добар"
Не е ракетна физика ама ако те убеди дека не треба вакумирање и те донесе пред свршен чин рачунај дека 35 до 40% ќе има послаби перформанси или просто кажано ќе работи полошо од најглупата Тесла која е вакумирана.

И друга уште поопасна ситуација е што климата работи на R32 кој не поднесува ни микрон воздух. Ова е безбедносен ризик. Не сте виделе експлодирана клима со овој фреон (барајте на Јутубе)

Ќе си направиш муабет уште пред да почне. Ако ти мава реторики "абе многу гледате Јутубе", "нема врска, јас секаде местам вака па ништо не е" заблагодари се покажи му го патот.

И не ја лепете во плафон. Задолжително да има минимум 20 сантиметри.
Рачунај дека еден ден ќе треба да се вади оклоп за да се исчисти.

30 сантиметри јас препорачувам. Ако ја напика горе ќе се буни заради топлиот воздух.

Значи, горе 30 сантиметри и од лева и десна страна простор. Особено од десна страна.
Благодарам за советите, ќе ги имам на ум утре.

Инаку, чеклиставата (според chatgpt) за вакумирање како изгледа? Нешто да се додаде или промени?
e5024e666077b9acb713f006bfed0cd9.jpg

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.280
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Нешто да се додаде или промени?
Малку љубезност и помалку истражување по форуми и ChatGPT, сега си изгледал едно видео на YouTube и поставил две три прашања на недозреана вештачка интелигенција и утре ќе му го загорчуваш животот на мајсторот. Ако до толку немаш доверба тогаш консултирај се со горенаведените медиуми и монтирај си ја климата сам, што знаеш, може и ќе научиш занает па ќе му ја земеш работата на мајсторот. Чисто информативно, мајсторите не се стока или нешто подолу од корисниците, си имаат достоинство и самопочитување.

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Малку љубезност и помалку истражување по форуми и ChatGPT, сега си изгледал едно видео на YouTube и поставил две три прашања на недозреана вештачка интелигенција и утре ќе му го загорчуваш животот на мајсторот. Ако до толку немаш доверба тогаш консултирај се со горенаведените медиуми и монтирај си ја климата сам, што знаеш, може и ќе научиш занает па ќе му ја земеш работата на мајсторот. Чисто информативно, мајсторите не се стока или нешто подолу од корисниците, си имаат достоинство и самопочитување.
Далеку од тоа, никој не сака никому да му го „зеде лебот“. Но, очигледно, не-професионалноста на некои мајстори нè принудува да ги отвориме очите и да се „подготвиме“. Затоа постојат и овие форуми – луѓето споделуваат совети и искуства.

Ова не значи дека ги омаловажуваме или подценуваме, напротив. Ако некој ја работи својата работа чесно и професионално, сигурно ќе му биде драго што некој ја гледа и ја препознава неговата работа. За професионалец тоа може да биде и добра реклама. Барем јас така ги гледам работите.

Sent from my SM-G885F using Tapatalk

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Нормално не е пријатно да му стоиш над глава на мајсторот и да му цвичиш за 301мкрон вакум пошо ЧатЏПТ така викал...
Затоа се распрашува совреме за добар мајстор со препораки....
А ако неможеш да најдеш таков нема ништо лошо да си кажеш совреме дека си се информирал онлајн и по форуми околу препорачани чекори за квалитетна инсталација и пред старт да го прашаш кој е начинот на инсталацијата по кој се води мајсторот.
И се разбира ако не се поклопува неговиот процес со твоите очекувања како што кажа @FLEGMA да го разрешиш од старт и да не му го трошиш времето залудно...

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.646
зошто да му биде непријатно, мајсторот го плаќаш 5000 денари. И сакаш да ти биде профи наместено. Ако се ослонуваш на нив ќе ти го напраат шабански.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Со Здравје да се користи долго да служи
Стави слики од далечинското кога ќе ја монтираат внатрешната и надворешната единица и од нив стави слики

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
Здраво.Ми треба совет за избор на клима ,станува збор за 25м2 дневна со кујна отворен простор,постара дограма,куќата нема изолација,и е сама ,нема лепенки ,дали да ставиме 5 кв или 3.5кв,изборот треба да биди помеѓу овие две клими од мидеа.?
Куќата се најдува во Битола ,на патот кон Пелистер.

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Монтажата помина.

Првични впечатоци: Климата си греe :)

Процесот на монтажа помина. Направено беше вакумирање, иако на почетокот имаше муабет: "5 минути доволно", "не сме имале никаде проблем", "со прст забележувам" и така натаму... но на мое инсистирање процесот беше подолг. Користеше ли пумпа? Не, имаше некаков компресор, сличен на оние од фрижидер, но на мерачот по 30+ минути стигна до -30, и по некое време мерачот не мрдаше. Исто така, мерачот беше на high-pressure (црвена боја), според мајсторот така требало за греење?! Целокупниот процес на вакумирање ми направи кејф? Xммм...

Работа што ме намачи најмногу беше Wi-Fi / MELCloud поврзувањето. Поради тоа што оваа клима користи MAC-597IFB-E адаптер, треба првично да се конектира преку Bluetooth и потоа на Wi-Fi, но не може преку веб-платформата требаше преку апликацијата "MELCloud Home". Oваа апликација не беше достапна во Play Store (на два различни Google акаунта ми даваше: "This item isn’t available in your country"), мораше да ја симнам преку APKPure. После неколку крашови, factory reset на климата, поставување во pairing mode, Bluetooth pair, unpair, пробување на различни Android телефони и изгубено некое добро време, на крај ја поврзав на мрежа. Сега ја гледам и на melcloudhome.com и на апликацијата "MELCloud Home". Исто при регистрација на сметката, Македонија ја немаше на листата, па избрав Хрватска (TOS, Privacy Policy и други стандардни услови ми излегоа на хрватски). Инаку, preku апликацијата "MELCloud" која е достапна во Play Store, не можев да го додам адаптерот. Пробав неколку пати преку „Register New Equipment“, но веројатно е за нешто друго.

Ако има некој што користи MELCloud Home:
  • Колку може да му се верува на мерењето на потрошувачката преку MELCloud, или да ставам Shelly 1 PM на штекер и да мерам? Би сакал да знам каква потрошувачка има климата.
  • Дали има некоја алтернатива за MELCloud Home? Немам ни време ни волја да го пратам секој пат кога ќе излезе нова надградба и да ја ажурирам преку APKPure, а нешто и не ми се допаѓа апликацијата (не е ни чудо што има 1.7 реитинг на Play Store).

Друга работа што не ми се допаѓа е далинското, некако ми е нешто баш "старо". Добро што го слушнав советот на @FLEGMA и побарав да ја монтираат внатрешната единица пониско, инаку ќе беше на "стандардните" 10-12 см од таван. Изгледа термометарот е во единицата, а не во далинското (како што сум навикнат со MDV-то). Уште еднаш благодарам.

Се друго изгледа супер, собата на 25 станува сауна. Сега морав да ја намалам на 23 и да отворам малку врата за да ја разладнам, не можев да дишам кога влегов. Некој совет за какво поставување е пооптимално? (Иако секој поставува како што сака, но чисто за информација.) Моментално фанот ми е на авто, режим на греење, температура на 23.

Во врска со чеклистата, идејата ми беше да биде повеќе како прирачник што може да се очекува, отколку човек да му седи на мајсторот на глава и да прави чек, чек, чек... Иако, да бидам искрен, за половина век живот и со имање работа со различни мајстори, ретки се тие професионалци, а и ако се најдат, понекогаш ги фаќа мрзеливост или пак набрзина ја завршуваат работата, бидејќи треба и на друго место да одат. Еве и денешното искуство покажува дека (жалосно) човек треба да "тражи" од мајсторот да ја направи работата (барем да побара), а не со "прст да почувствува" кога е на deep-vacuum. Во право сум? Грешам? А за препораките, никој не може да препорача технички мајстор, освен ако нема некој другар што се разбира во струката. Другите можат само да кажат дека како почистиле, биле пријатни и не знам што... Ако човек си има таков пријател што се разбир, не би барал совет на форум. Јас имав препорака за инвертер од "X" фирма од пријател, која според него била многу добра и не троши, а кога го прашав за зима како оди, ми рече дека преку зима се греел на пелети. Така да... еве ме тука... прашувам вас и земам препорака за мајстор од фирма што (мислам дека) е главен увозник од каде ја купив климата.

Еве и слика од далинското и внатрешната единица, а утре преку ден ќе направам и слика од надворешната единица.

Поздрав до сите

Атачменти

• 20251225_192756.jpg
    20251225_192756.jpg
    397,4 KB · Прегледи: 73
  • 20251225_192808.jpg
    20251225_192808.jpg
    985 KB · Прегледи: 78

Insanious

hello world
18 јануари 2025
279
361
Росоман
linktr.ee
Обично климата се монтира 30-40цм од зид може и поблиску, вака во твојот случај не изгледа баш убаво пошто се познава цревото, побарај некој канал ако можеш да го покриеш :)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Обично климата се монтира 30-40цм од зид може и поблиску, вака во твојот случај не изгледа баш убаво пошто се познава цревото, побарај некој канал ако можеш да го покриеш :)
Е ако се гледа де, не е крај на свет. Сум видел 2000 места кај што се гледа цревото, ни грди ни ништо.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Здраво.Ми треба совет за избор на клима ,станува збор за 25м2 дневна со кујна отворен простор,постара дограма,куќата нема изолација,и е сама ,нема лепенки ,дали да ставиме 5 кв или 3.5кв,изборот треба да биди помеѓу овие две клими од мидеа.?
Куќата се најдува во Битола ,на патот кон Пелистер.

Бидејќи немаш изолација од тие два модели мој совет ти е да ја земеш 5.5кв Мидеа

( сподели фотографии кога ќе ја монтираат )

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Добро утро! 2 прашања:
  • Препорака за клима и од каде да се купи за гарсоњера 21 квадрат во нова зграда со изолација, станови од речиси сите страни и градско парно (значи ќе биде топло)?
  • Дали фирмиве ко Сетек, Нептун итн. имаат свои монтери и дали ако земеш од кај нив или од било каде ако има климата гаранција треба со нивни монтери да одам?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Добро утро! 2 прашања:
  • Препорака за клима и од каде да се купи за гарсоњера 21 квадрат во нова зграда со изолација, станови од речиси сите страни и градско парно (значи ќе биде топло)?
  • Дали фирмиве ко Сетек, Нептун итн. имаат свои монтери и дали ако земеш од кај нив или од било каде ако има климата гаранција треба со нивни монтери да одам?

Овој модел земи го од клими мк имаат нивни монтери

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Овој модел земи го од клими мк имаат нивни монтери

Читав некои рецензии од незадоволни клиенти особено од монтерите. Тоа ме замисли инаку и најблиску ми се за да порачам.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Читав некои рецензии од незадоволни клиенти особено од монтерите. Тоа ме замисли инаку и најблиску ми се за да порачам.

Имам позитивно искуство со клими мк одлично монтираат мене ми монтирале и сум презадоволен така да ти ги препорачувам од искуство можеш и телефонски да порачаш плаќањето е при достава кога ќе ти ја достават климата

( кога ќе ја монтираат сподели фотографии од внатрешната надворешната единица и далечинското )

WestCost

read-only
16 мај 2008
20
41
Имам телевизор тука и некако бев принуден малку повеќе да го избегнам од десната страна. Можеби ќе ставам канал, или пак ако најдам некоја пластична декорација во овој стил.
1766834348778.png 1766834248322.jpeg

Eве и неколку слики од надворешната единица

Атачменти

• 20251227_115649.jpg
    20251227_115649.jpg
    754,2 KB · Прегледи: 67
  • 20251226_143125.jpg
    20251226_143125.jpg
    2,5 MB · Прегледи: 63
  • 20251227_120629.jpg
    20251227_120629.jpg
    1,9 MB · Прегледи: 59
  • 20251227_120745.jpg
    20251227_120745.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 57
  • 20251226_143232.jpg
    20251226_143232.jpg
    1,2 MB · Прегледи: 57
  • 20251226_143337.jpg
    20251226_143337.jpg
    1,2 MB · Прегледи: 57
  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    1,8 MB · Прегледи: 57

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220
Имам телевизор тука и некако бев принуден малку повеќе да го избегнам од десната страна. Можеби ќе ставам канал, или пак ако најдам некоја пластична декорација во овој стил.

Eве и неколку слики од надворешната единица
Мал про тип.
Пошто ти е лесно достапна (мислам дека е на тераса, нели?) избриши ги отисоците од мајсторот од долната страна затоа што ќе запечат па после нема да можеш да ги извадиш. Под услов да ти смета. Мене лично би ме вадело од памет секогаш кога ќе ги видам. И „сервисерската“ налепница. Напред. Ти си знаеш.
Цревата за одвод се супер изведени, ти наместиле силиконско што е за секоја пофалба. Ако настапи период на тешки магли мој совет ти е да го извадиш адаптерот од долната страна (не пикај штрафцигер за ова, блиску е испарителот! Барем не длабоко. Полека и внимателно ќе излезе. За тоа е и наменет)

Стави крпче во отворот за водата да се цеди по него. Долу кофа па празни ја.
Да не бидам разбран погрешно. Значи, магли и ниски температури или ниски температури со влага и минус 2, 3..
Каква и да е цевка ќе замрзне од почеток до крај. После дефрост климата сеуште се цеди и тоа што се цеди постепено мрзне по цевките и се прави камен.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Клима уредот 5,5kw марка Tesla
е монтиран пред многу скоро. Човекот чекаше скоро два месеца да му ја монтираат, и погледајте колку несмасно, не естетски надворешната единица е поставена на сред балкон. На монтерот му било понудено со дигалка корпа мерло да искористат за да ја монтираат од десна страна на сликата и бил одбиен поради немање време пола сат. И на крај да е уште потрагично климата не му ја вакумирал и наплатено му е 130€ наместо 115€, за метро цевка демек 4 метра а не 3 метра бакарни цевки. Нема повеќе коментари освен ЗА СРАМОТА

Атачменти

• IMG-62b5834b085f5a018295c3500963a9ea-V.jpg
    IMG-62b5834b085f5a018295c3500963a9ea-V.jpg
    249,8 KB · Прегледи: 73
Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220
Клима уредот 5,5kw марка Tesla
е монтиран пред многу скоро. Човекот чекаше скоро два месеца да му ја монтираат, и погледајте колку несмасно, не естетски надворешната единица е поставена на сред балкон. На монтерот му било понудено со дигалка корпа мерло да искористат за да ја монтираат од десна страна на сликата и бил одбиен поради немање време пола сат. И на крај да е уште потрагично климата не му ја вакумирал и наплатено му е 130€ наместо 115€, за метро цевка демек 4 метра а не 3 метра бакарни цевки. Нема повеќе коментари освен ЗА СРАМОТА
Натепан треба да биде. Не е доволно „за срамота“
Џукела

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно