Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
Midea Forest Nordic MSAFBU Дали вреди да се купи климава за греење на гарсоњера? Гледав И Vivax во тој ценовен ранг ама сум жртва на маркетинг :) На виваксот пишува дека грее до -15, на мидеата пишува дека до -25, гледам има и двојни греачи. Што би одбрале вие?
Паа, вака според спецификации (а и ценовно), мене двете ми личат на исти, ама Мидеата малку подобро ми звучи (вели дека компресорот е Тошиба...).
Туку, битен момент за гарсоњерата е дали се наоѓа во зграда со добра изолација?
Ако нема изолација, можда слаби ќе бидат и двата модела (или на граница), па ќе ти треба поголемка.

Испратено од телефоно.

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Midea Forest Nordic MSAFBU Дали вреди да се купи климава за греење на гарсоњера? Гледав И Vivax во тој ценовен ранг ама сум жртва на маркетинг :) На виваксот пишува дека грее до -15, на мидеата пишува дека до -25, гледам има и двојни греачи. Што би одбрале вие?
Јас имам 3 клими Midea forest Nordic и 1 Вивакс, не гледам некоја разлика. Мислам дека се во истата фабрика на Мидеа произведени. Досега сум задоволен од сите 4.

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
78
19
Паа, вака според спецификации (а и ценовно), мене двете ми личат на исти, ама Мидеата малку подобро ми звучи (вели дека компресорот е Тошиба...).
Туку, битен момент за гарсоњерата е дали се наоѓа во зграда со добра изолација?
Ако нема изолација, можда слаби ќе бидат и двата модела (или на граница), па ќе ти треба поголемка.

Испратено од телефоно.

Па во нова зграда е станот, е сеа на приземје и на север ама пак не е дека дува фучи од секаде. Прозорите се ок. Генерално сезонава ако не го пуштат парното би се користела, после тоа само за догревање евентуално и летно време за ладење.

Викаш тоа со греачите и -15 - 25 е маркетинг само?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
Па во нова зграда е станот, е сеа на приземје и на север ама пак не е дека дува фучи од секаде. Прозорите се ок. Генерално сезонава ако не го пуштат парното би се користела, после тоа само за догревање евентуално и летно време за ладење.

Викаш тоа со греачите и -15 - 25 е маркетинг само?
Па, според описот, ок, ќе ти врши работа било кој од инвертериве.
А тоа со греачи на тацна-мацна....пааа, јас се греам со 2 инвертери, ни едниот ни другиот нема тацна, ни филџани, ама не сум видел мака (стано ми е на приземје, кон северозапад).
Да скратам, мое лично мислење е дека не се толку потребни, се можи и без тацни.

Испратено од телефоно.

18 август 2019
1.225
1.199
Па, според описот, ок, ќе ти врши работа било кој од инвертериве.
А тоа со греачи на тацна-мацна....пааа, јас се греам со 2 инвертери, ни едниот ни другиот нема тацна, ни филџани, ама не сум видел мака (стано ми е на приземје, кон северозапад).
Да скратам, мое лично мислење е дека не се толку потребни, се можи и без тацни.

Испратено од телефоно.
Прво треба да се разреши една дилема: Кој град? Оти од Гевгелија до Берово температурата е со огромна разлика. Некаде е потребно да има грејачи на тацна.

28 јануари 2017
2.068
4.736
Ресен

klima fan

lurker
14 јуни 2021
623
347
Vivax AEMIs е истa сo Midea Forest без греaчи сo тoa штo Midea Forest имa двa мoдели нa Midea Forest не нoрдик ( без греaчи дo -15°C ) и Midea Forest Nordic сo греaчи дo -25°C пoрaнo Сетек ги увезувaше Midea Forest истa Vivax AEMIs ( без греaчи дo -15°C и Vivax кaкo Midea се сo Gmcc Toshiba кoмпресoр ) сегa Сетек ги увезувa сo Греaчи Midea Forest Nordic ( зaтoa е и дo -25°C ) Акo сaкaш климa без греaчи тoгaш Vivax AEMIs или Haier Tundra aкo ти требa појака климa сo греaчи тoгaш Vivax AERI+ ( истa Midea Aurora не јa увезувaaт вo Македонија )

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514
Nekoj da ima vakov smart plug, nemozam da najdam aplikacija za da meri potrosuvacka na struja?
Xiaomi Mi Smart Power Plug
Апликацијата за контрола е очигледно МиХоме, ама џабе ти е. Овој смарт плаг нема можност за мерење на потрошувачка, туку е само обичен ремоте смарт свич.

Sent from my Telefon using Tapatalk

sonzera

read-only
30 септември 2022
2
0
Здраво дечки! Ми треба совет, сигурен сум дека прашањево е одговорено во форумот сто пати, али сепак во последниве два часа не можев да најдам конкретен одговор.
Ми треба клима инвертер за греење и ладење за простор од 40м2. Станува збор за куќа изградена во 70те и нема доволно изолација, без ПВЦ дограма(али е со дупли стакла на прозорците), подот е цемент врз земја и инсталирано паркет (област Битола), ѕидовите од тула малтарена, таваните од трска малтарена и без додатна изолација над таванот. Просторот е отворен концепт и е составен од дневна, трпезарија и кујна, од кои кујната е скоро полу отворена, секоја соба по 1 прозорец (3 прозорци целосно). Сега имам дилема дали да ставам клима со моќност од греење од 7 KW или 6 KW би биле доволни? Според Амерички стандард, имајќи ги на памет големината на просторот и недоволната изолацијата и локацијата идеално би биле доволни од 21000BTU до 23000BTU за кога ќе фати она "јакото" сред зима да има сила да топли без проблем. Имам прикачено слика од планот на куќата. Климата ќе биде инсталирана на југ во дневната соба за да дува преку целата просторија.

ги имам на око овие две клими:

Hisense Wings Pro KB70BT1EG / KB70BT1EW

Haier FLEXIS PLUS BLACK, AS50S2SF1FA-BH/1U50S2SJ2FA

Моментално имаме вивакс со 3.8 KW моќност на греење и таа ќе се отстрани и премести во една од спалните соби и ќе се користи само за ладење на лето.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
Здраво дечки! Ми треба совет, сигурен сум дека прашањево е одговорено во форумот сто пати, али сепак во последниве два часа не можев да најдам конкретен одговор.
Ми треба клима инвертер за греење и ладење за простор од 40м2. Станува збор за куќа изградена во 70те и нема доволно изолација, без ПВЦ дограма(али е со дупли стакла на прозорците), подот е цемент врз земја и инсталирано паркет (област Битола), ѕидовите од тула малтарена, таваните од трска малтарена и без додатна изолација над таванот. Просторот е отворен концепт и е составен од дневна, трпезарија и кујна, од кои кујната е скоро полу отворена, секоја соба по 1 прозорец (3 прозорци целосно). Сега имам дилема дали да ставам клима со моќност од греење од 7 KW или 6 KW би биле доволни? Според Амерички стандард, имајќи ги на памет големината на просторот и недоволната изолацијата и локацијата идеално би биле доволни од 21000BTU до 23000BTU за кога ќе фати она "јакото" сред зима да има сила да топли без проблем. Имам прикачено слика од планот на куќата. Климата ќе биде инсталирана на југ во дневната соба за да дува преку целата просторија.

Моментално имаме вивакс со 3.8 KW моќност на греење и таа ќе се отстрани и премести во една од спалните соби и ќе се користи само за ладење на лето.
Од тие двата, јас би го одбрал хајеро.
Не дека е црн, туку мислам поарен е од хајсенсо во спецификациите (да, заушив и дека има помалце БТУ).
Мада, ме загрижва то шо велиш дека немаш изолација, а тавано е од трска.
Како загревавте досега, шо користевте?

Испратено од телефоно.

sonzera

read-only
30 септември 2022
2
0
Од тие двата, јас би го одбрал хајеро.
Не дека е црн, туку мислам поарен е од хајсенсо во спецификациите (да, заушив и дека има помалце БТУ).
Мада, ме загрижва то шо велиш дека немаш изолација, а тавано е од трска.
Како загревавте досега, шо користевте?

Испратено од телефоно.
Досега на шпорет со дрва. Ама годинава некако нема шанса да се испорачаат дрва веќе со месеци чекаат моите.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
нема доволно изолација, без ПВЦ дограма(али е со дупли стакла на прозорците), подот е цемент врз земја и инсталирано паркет (област Битола), ѕидовите од тула малтарена, таваните од трска малтарена и без додатна изолација над таванот.
jm-barrie-freddie-highmore.gif

Been there, done that.
Минимум што може да направиш е барем ПВЦ, па после да размислуваш за инвертер.
Зимаш 5.5KW Haier Tundra и останатиот буџет го инвестираш во ПВЦ.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
623
347

Или Vivax AERI+ 5.5kw ( Gmcc Toshiba Compressor )

Или Haier Tundra 5.5kw ( Hitachi Compressor )

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
Досега на шпорет со дрва. Ама годинава некако нема шанса да се испорачаат дрва веќе со месеци чекаат моите.
Па, да заклучиме: тебе ти треба "снагаш", односно силен инвертер.
Можи да купиш и вивакс, ама хајер ко да нуди поќе за парите...
Баре според даените 2-3 примери.
Иако, можи треба даразглееш нешто ко ова: TOSHIBA SHORAI EDGE RAS-B13J2KVSG-E / RAS-13J2AVSG-E по супер цена од 60.990 ден.
или ова: DAIKIN FTXF42D/RXF42D по супер цена од 61.100 ден.

Испратено од телефоно.

18 август 2019
1.225
1.199
Побарав клима од 2 киловати, ја најдов само оваа: PULAR PREMIUM GWH07AGA-K6DNA1A.
Бидејќи еднаш се изгорев со таа фирма, сега би сакал нешто друго. Може ли да се најде нешто во „Нашата држава“?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Побарав клима од 2 киловати, ја најдов само оваа: PULAR PREMIUM GWH07AGA-K6DNA1A.
Бидејќи еднаш се изгорев со таа фирма, сега би сакал нешто друго. Може ли да се најде нешто во „Нашата држава“?
Побарај во ICSGroup даикин дали имаат и во Енергија некоја тошиба дали имаат.

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Дечки незнам зошто ама ми се чини дека Мидеата 5.5 кв што ја имам во дневна откако ќе постигне температура се понаша како он оф клима. На секои 3-4 минути пали работи ептен кратко (2-3 мин) и гаси. Просторот што го грее е 35 квадрати со Пвц без надворешна изолација. Ако може некој од поискусните да сподели искуство.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Дечки незнам зошто ама ми се чини дека Мидеата 5.5 кв што ја имам во дневна откако ќе постигне температура се понаша како он оф клима. На секои 3-4 минути пали работи ептен кратко (2-3 мин) и гаси. Просторот што го грее е 35 квадрати со Пвц без надворешна изолација. Ако може некој од поискусните да сподели искуство.
Ти што би сакал да прави на 20 степени надвор? Да продолжи да работи иако е постигната температурата?

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Ти што би сакал да прави на 20 степени надвор? Да продолжи да работи иако е постигната температурата?
Не, ме буни тоа што пали после 3 до 4 минути откако ќе изгасне па 2 минути ќе сврти и се така во круг. Нема логика да паѓа толку брзо температурата за да се пали одма.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Не, ме буни тоа што пали после 3 до 4 минути откако ќе изгасне па 2 минути ќе сврти и се така во круг. Нема логика да паѓа толку брзо температурата за да се пали одма.
Таа е подесена да се пали на еден степен разлика. Зголеми вентилатор и нема толку често да исклучува односно ќе дува подолго.

Да не има предмети под неа?

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Таа е подесена да се пали на еден степен разлика. Зголеми вентилатор и нема толку често да исклучува односно ќе дува подолго.

Нема ништо под неа, ќе зголемам вентилатор да видам дали ќе има разлика.

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0

Истото се случува и со зголемен вентилатор. На собен термостат нема никакви промени на температура дури не работи климата, значи нема логика да е до пад на температура толку брзо.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.279
2.356
Истото се случува и со зголемен вентилатор. На собен термостат нема никакви промени на температура дури не работи климата, значи нема логика да е до пад на температура толку брзо.
Пушти слика како е монтирана климата. Можно е да нема горе на внатрешната единица до таванот доволно место. Плус топло е деновиве, можеби и затоа брзо гасне.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв