Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Centurion

hello world
8 август 2010
82
84
Точно тој е..Со мица фх,тошиба сузуми и лг...Како само го погоди...Е сега шо има големо познавање и зборува реално,и не можи некој да му врати со факти,смета...Затоа форумите се препукување само, ќе купиш клима ќе се грееш економично и си ја открил Америка?! А истата таа клима во друг простор се однесува поинаку...можи да работи на највисок фан и да смета ама и тоа се премилчува..можи да дува ладно да работи фан на стендбај ама се ќути..Можи и ред други работи..
Си чул за сарказам?!? На кој алудирав ради познатиот антагонизам на гуруто стрелец према Eurovent спомнат во постот кој го цитирав.Не се пали беспотребно,никој не ти спомна ништо лошо за Ohh Gree Almighty.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Ајде и јас да барам препорака за клима. Се работи за отворен простoр од околу 50m2 во куќа. Изолација нема, само фасада од 1988. Пвц прозори со 3 стакла од рехау. Горе е поткровје без никаква изолација. Долу гаража. Се греам на парно на дрва, околу 20 кубици дрва сезона, со тоа што се грејат уште 3 соби (уште 40м2). Котелот од парното е во гаража. Сакам да се откачам од дрва, па да пробам со инвертер во овој простор, па за натаму и во другите соби. Буџет околу 80к денари. Во прилог аматерски нацртан план од просторотПогледнете го атачментот 72797

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

Најпрво изолирај ја куќата убаво.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Си чул за сарказам?!? На кој алудирав ради познатиот антагонизам на гуруто стрелец према Eurovent спомнат во постот кој го цитирав.Не се пали беспотребно,никој не ти спомна ништо лошо за Ohh Gree Almighty.
Strelec e Guru za klimi I golema steta e sto bese baniran.
Kolega ne mi e Ama prijatel mi e nema tuka zbor.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Разлика помеѓу клима и фенкојлер? Збориме за централно ладење и греење со фенкојлери. Пошто немам никакво искуство околу ова ми треба ваша помош.

1. Издржливост?
2. Економичност/Ефикасност?
3. Бренд?

jasminajac

read-only
21 февруари 2019
24
2
може ке звучи глупо ама каде да подесам автоматски режим на работа на упатството не мпжам да видам копче за автоматско подесување IMG_20190320_181143.jpg

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
може ке звучи глупо ама каде да подесам автоматски режим на работа на упатството не мпжам да видам копче за автоматско подесувањеПогледнете го атачментот 73263
Автоматски значи и.лади и да грее
Не ти треба тоа.
Ти треба само автоматски фан.
На моде се менува
На ладење обавезно да ти е вклучен.х- фан. за сушење на внатрешната

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Тошиба сузуми 12ка или Тошиба Даисекаи 18ка?

За која прашуваш?

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
@Dule MK
Ok e Toshiba mirai rabotata e basic model no gree,za kolku m2 ti treba ,kuka ili stan kakvi prozori i izolacija?
Jas imam mirai 2.5 kw vo 16m2 i e top i na minus 15 e ok no imam pomali toplinski zagubi.
Imam i suzumi 16 i e isto ok me gree i na minus 15 sto e edna nedela vo nedelata dur i da ne te gree edna nedela vo 7 meseci grejna sezona ne e grev imaj paneli i gotovo,no e za pogolem prostor jas ja koristam vo raspon od 40 m2 vo najladnoto do 75 m2 koga e nad 6-7stepeni a toa e min pola sezona.

Dule MK

read-only
21 март 2019
6
0
Куќа со 5ка изолација и термопан стакла дрвена дограма 38 м3 простор за греење.

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Skoro slicna izolacija imame kako i prozorci.Jas min 40 m2 gream so suzumi 16 koja za nijansa e pojaka od mirai 16 no e medium klasa a mirai to e sogolen model. Ako ti dozvoluva bugjetot plus 8000 den zemi suzumi zs imas i daljinsko so nedelen tajmer i mozes da ja podesuvas koga da se uklucuva na kolku stepeni itn.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Skoro slicna izolacija imame kako i prozorci.Jas min 40 m2 gream so suzumi 16 koja za nijansa e pojaka od mirai 16 no e medium klasa a mirai to e sogolen model. Ako ti dozvoluva bugjetot plus 8000 den zemi suzumi zs imas i daljinsko so nedelen tajmer i mozes da ja podesuvas koga da se uklucuva na kolku stepeni itn.
Opcija e dalecinsko so nedelen tajmer .
Kolku pari e dalecinskoto od energija?

Samo daisekai go ima toa dalecinsko fabricki .

Novata suzumi 16 ka ne e isto sto i starata makar sto go imaat istiot kompresor i 16ka mirai i 16 suzumi na r32..

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Suzumi to mene me zgrea znaci kuka so 5 cm izolacija na 2 nadv.zida i vnatresna na site 4 termopan drveni no najbitno izoliran tavan 20 cm gledaj tavanot ako e gips karton izoliraj go ako e ploca nad plocata posteli kamena volna.Bez toa mozebi ke te zgree mozebi ne.

jasminajac

read-only
21 февруари 2019
24
2
Да ве прашам стручњаци можеби за вас глупо прашање,климата е наместена во стан каде не живеам приземје над мене никој и комшија што грее само од една страна јужен ,еден надворешен ѕид,дрвена солидна дупла дограма,таму значи се плајка само такса за струја.Еден ден бевме во станот да видиме како ке грее климата тоа беше во февруари кога тт беше просечна околу нулата мислам беше станот не е греен добри десетина год одкако не живеел никој.Климата ја пуштивме околу 14 часот на јах фен мислам беше 4 бидејки незнаев за автоматски од вас потоа разбрав на 28 степени вечерта ја намалив на 22 и ја исклучив сабајлето околу 8 часот друго што имаше потрошна тој ден беше релната пуштена еден сат и два пати ринглата за кафе и нормално сјалиците за да светат тоа беше за тој месец да бидеме таму и да се користи нешто сметката дојдепотрошени 25 киловати ел енергија.Прашањето ми е дали е многу потрошено бидејки како за 18 ч работење некако ми се гледа многу бидејки главен потрошувач беше климата.Извинете на долгиот пост и ако малку е глупо прашањето.

jasminajac

read-only
21 февруари 2019
24
2
Да ве прашам стручњаци можеби за вас глупо прашање,климата е наместена во стан каде не живеам приземје над мене никој и комшија што грее само од една страна јужен ,еден надворешен ѕид,дрвена солидна дупла дограма,таму значи се плајка само такса за струја.Еден ден бевме во станот да видиме како ке грее климата тоа беше во февруари кога тт беше просечна околу нулата мислам беше станот не е греен добри десетина год одкако не живеел никој.Климата ја пуштивме околу 14 часот на јах фен мислам беше 4 бидејки незнаев за автоматски од вас потоа разбрав на 28 степени вечерта ја намалив на 22 и ја исклучив сабајлето околу 8 часот друго што имаше потрошна тој ден беше релната пуштена еден сат и два пати ринглата за кафе и нормално сјалиците за да светат тоа беше за тој месец да бидеме таму и да се користи нешто сметката дојдепотрошени 25 киловати ел енергија.Прашањето ми е дали е многу потрошено бидејки како за 18 ч работење некако ми се гледа многу бидејки главен потрошувач беше климата.Извинете на долгиот пост и ако малку е глупо прашањето.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Климата за 18часа ако се искорнала кутрата на максимум со околу 1200w просек потрошила 21кв. По 5 денари тоа се 100 денари.

100 денари за да крене температура на простор негреен 10 години е прекрасна бројка.

Откога ќе згрее првиот ден, следните денови ќе е третина од тоа потрошњата.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно