Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Дечки јас ја пазарив Lomo LC12k како втора клима за 60 квадрата. Еве ја монтираат во моментов.

Ми рекоа 10 години условна гаранција, да правиш сервис од кај нив секоја година месец дена пред истек. Значи Ноември 2019 ако направам сервис добивам уште една година, 2020 ноември плус една и така натака до 10.

Да или не за ова?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Оn Off има COP 1 под нулата.
Не е точно. Принципот на работа на он оф, или инвертер е ист. И двете при 900в потрошувачка ќе извадат најмалку 2kw при надворешна температура -7. Што значи дека на -7 имаат ЦОП поголем од 2. На 0 степени е над 2 цоп на он оф.

Тоа може и да се измери лесно.

Тие заблуди за климите се намалија пред 5 години, ама еве уште се јавува по некој што нема идеја како функционира топлинска пумпа и смета дека тоа знаење треба да го сподели со останатите. Секако на штета на сите други.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Не е точно. Принципот на работа на он оф, или инвертер е ист. И двете при 900в потрошувачка ќе извадат најмалку 2kw при надворешна температура -7. Што значи дека на -7 имаат ЦОП поголем од 2. На 0 степени е над 2 цоп на он оф.

Тоа може и да се измери лесно.

Тие заблуди за климите се намалија пред 5 години, ама еве уште се јавува по некој што нема идеја како функционира топлинска пумпа и смета дека тоа знаење треба да го сподели со останатите. Секако на штета на сите други.

Ова што го кажа е целосно погрешно. На -8 On Off климите воопшто не работат, a на -7 имаат COP помал од 1. Meреше еден стар член на другиот форум со некои Фонко клими, спомнуваше цифри и од 0.5 COP на негативни температури. И сум имал ON Off клима 18ка, веќе на нула степени дува млако а троши масивни 2 KW. Под нулата не грееше никако. Сепак се работеше за прилично стара клима, можеби новиве On Off клими да се малку подобри. Ако има некој ON Off клима што ја пушта за греење би било добро да измери COP.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Дечки јас ја пазарив Lomo LC12k како втора клима за 60 квадрата. Еве ја монтираат во моментов.

Ми рекоа 10 години условна гаранција, да правиш сервис од кај нив секоја година месец дена пред истек. Значи Ноември 2019 ако направам сервис добивам уште една година, 2020 ноември плус една и така натака до 10.

Да или не за ова?

Tвој е изборот. 600 по малите градови, 800 во Скопје кошта обновувањето на гаранцијата. Инаку имаш само 1 година гаранција. не мора да ги известуваш, ако не се јавиш наредната година гаранцијата се прекинува.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Он оф работи со 900W, и стартува јако и наеднаш со AC мотор. 5.5KW инвертер почнува со половина од тој 900W ако не и помалку, и може да накачи до 2KW. Ако тоа тебе ти личи слично, не е.

Човекот вели дека сака да е отворено секаде. Како што и треба да е отворено секаде. И тие 23м2 магично стануваат 50-60м2 со соби со пролази со вециња со што се не.

Tие 23м2 „магично“ никако нема да станат 50-60м2. Циркулацијата на воздухот низ вратите не може да биде доволна за да ја олади дневната соба од 23м2 доволно бргу за климата да работи без прекин. Ќе има прегревање над зададената темп. и потоа застанување. И потоа посилно почнување, соодветно на несофистицираниот софтвер на таквите клими.

Јас сум спремен да се обложам (во јадење и пиење да се разбереме, не во пари), дека Тундрата ќе се понаша како он оф клима со тргни застани. Сите тие кинески клими (вклучувајќи ги тука и Гри), немаат финеси како ниска модулација.

Eве Делфи што напиша за Тундра 18-ка (таа што тој ја има, а наводно има барем два различни модели):
...по начинот на работа наликува на Amber, работи ON OFF, не знае да модулира, после ON за 2-3 минути оди на 2.4KW, па потоа постепено намалува па по 15м ќе исклучи ... кинеска работа. Сепак не е за оние кои сакаат префинетост во работата.

И уште еден цитат напишан на друг форум ама од наш колега овде:

Да се потсетиме на тоа фамозно бекап грејно тело што треба да им помогне на климите да го исполнат имагинарниот П-дизајн со кој се чаталат на Еуровент:
upload_2018-12-17_19-22-22.png
Дааа, им требаат додатни грејни тела за да ја исполнат Европската енергетска налепница (легално е).
Значи Тундра 12 реално во пракса е со П-дизајн 2.1 кв, а 18-ката со 3.9 кв!
Останувам на мислењето дека Тундра 12 може да биде добро решение само за во стан, никако во куќа (освен ако не зборуваме за пасивна куќа со минимални губитоци).

Тундра 18 е малку поспецифичен случај.
Има сирова снага, ама како за се во животот, нема бесплатен ручек...
Ако одреден (голем) простор има потреба од многу топлинска енергија, со релативно помала ефикасност, тогаш големава Тундра е доста добар избор.
Значи излегува дека Тундра 18-ката по П-дизајн е 3.9 киловати.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Ова што го кажа е целосно погрешно. На -8 On Off климите воопшто не работат, a на -7 имаат COP помал од 1. Meреше еден стар член на другиот форум со некои Фонко клими, спомнуваше цифри и од 0.5 COP на негативни температури. И сум имал ON Off клима 18ка, веќе на нула степени дува млако а троши масивни 2 KW. Под нулата не грееше никако. Сепак се работеше за прилично стара клима, можеби новиве On Off клими да се малку подобри. Ако има некој ON Off клима што ја пушта за греење би било добро да измери COP.

Веројатно сте имале дефектни или многу лоши on/off клими со такви резултати. Јас имам една Filia стара 20 години и две Demrad стари 10-15 години. Сите три користени и на минус 20 и кусур степени пред две години. На Filia-та ѝ имам правено тест на -15 и грееше скоро исто како панелка од 2kW (пуштена на макс за да не ја гаси термостатот), а влечеше 1kW. Значи COP над 1.5 на -15. Demrad-от исто одлично грее на ниски температури, само не сум правел тест за COP.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Веројатно сте имале дефектни или многу лоши on/off клими со такви резултати. Јас имам една Filia стара 20 години и две Demrad стари 10-15 години. Сите три користени и на минус 20 и кусур степени пред две години. На Filia-та ѝ имам правено тест на -15 и грееше скоро исто како панелка од 2kW (пуштена на макс за да не ја гаси термостатот), а влечеше 1kW. Значи COP над 1.5 на -15. Demrad-от исто одлично грее на ниски температури, само не сум правел тест за COP.
Токму така. Таман работа да е под 1.5. Мерење може да направи кој било. И сега користиме обични клими по канцеларииве.

Секако дека е поладен издувот зошто работи на 900w, но одлично си грее. Една Елит бугарска 20 години стара. Исто Самсунг обична. Под ЦОП 2 невозможно е да ппадне клима која е исправна на температури од 0 или -5 степени.

Тие муабети со недоверба кон климите поминаа мислам пред 5 години, кога почнаа помасовно инвертери во МК.

Tие 23м2 „магично“ никако нема да станат 50-60м2. Циркулацијата на воздухот низ вратите не може да биде доволна за да ја олади дневната соба од 23м2 доволно бргу за климата да работи без прекин. Ќе има прегревање над зададената темп. и потоа застанување. И потоа посилно почнување, соодветно на несофистицираниот софтвер на таквите клими.

Јас сум спремен да се обложам (во јадење и пиење да се разбереме, не во пари), дека Тундрата ќе се понаша како он оф клима со тргни застани. Сите тие кинески клими (вклучувајќи ги тука и Гри), немаат финеси како ниска модулација.

Eве Делфи што напиша за Тундра 18-ка (таа што тој ја има, а наводно има барем два различни модели):

И уште еден цитат напишан на друг форум ама од наш колега овде:

Да се потсетиме на тоа фамозно бекап грејно тело што треба да им помогне на климите да го исполнат имагинарниот П-дизајн со кој се чаталат на Еуровент:
Погледнете го атачментот 69630
Дааа, им требаат додатни грејни тела за да ја исполнат Европската енергетска налепница (легално е).

Значи излегува дека Тундра 18-ката по П-дизајн е 3.9 киловати.
Ако има дилема за капацитетите, постои еуровент. А таа клима има еуровент. Значи може да се провери колку грее.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo

Тоа што ти го кажуваш е дека обична клима ON OFF која е декларирана до -5 или -7 работи на -20, што неможат повеќето инвертери денес затоа што исклучуваат на -15. Исто така COP бројката на -15 ти е 2, што е на рамниште на повеќето инвертери кои се 3 пати поскапи. Не велам не е можно, видео со мерење COP на -15 би ги разбило сомнежите.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Тоа што ти го кажуваш е дека обична клима ON OFF која е декларирана до -5 или -7 работи на -20,
Нема чудно. На минус температури, под - 10, воздухот скоро и да нема влага. Затоа работат.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Тоа што ти го кажуваш е дека обична клима ON OFF која е декларирана до -5 или -7 работи на -20, што неможат повеќето инвертери денес затоа што исклучуваат на -15.
Бројката од -7, -10 или -15 што ја декларираат производителите значи дека ти гарантираат дека климата ќе функционира и ќе има одредена моќ и ефикасност на таа температура. Сите клими (што сум ги имал) продолжуваат да функционираат на температури далеку под декларираниот минимум, само не ги исполнуваат останатите параметри.

Не велам не е можно, видео со мерење COP на -15 би ги разбило сомнежите.
Ми фалат податоци за проток на воздух за да добијам вредност за COP.

Vladekosa

read-only
24 февруари 2017
37
6
Дечки вака дали ако ставам една 5.5 во дневна и една 3.5 во спална дали ке свршам работа за цел стан.Со тоа што дневна со спална се на двата краеви од станот, т.с север (дневна) спална (Југ) ке бркаат работа ли ете Хаиер тундра од Сетек

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Да, би требало да завршиш работа.

Само прво провери дали ти и другите спалнаши може да спиете додека дува клима. Може да неможете.

Само местиш температури и разотворени врати. Секако дека може.
Погледни го даикинот FTXF50 за дневната и некоја помала за спална.
Или Грее хансол 5.5 за дневната со некое ломо за спална.
Или Хаиерите.
Зависи од буџетот и потребите за топлина во станот.

Vladekosa

read-only
24 февруари 2017
37
6
Што ке ми кажите за надворешниот дел дали можи да го поставам во застаклениот балкун со алум.дограма или мора надвор од него , тоа важи за климата во дпалната ,а за дневната дали ке можи во подпокривнниот простор или и таа ке мора надвор на северна страна ке дојде што и не ме радува многу ???

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Што ке ми кажите за надворешниот дел дали можи да го поставам во застаклениот балкун со алум.дограма или мора надвор од него...
Повеќе пати е кажано, ама ајде пак: Надворешната единица мора да биде надвор во надворешната средина.

Пребарај малку како работат топлотните пумпи за да разбереш подобро - зошто е тоа така. Најкратко би било ова: Топлотна пумпи ја зема топлината од едно место и ја префрлува во друго. Во случајов ја зема топлината од воздухот.
Тоа функционира надвор каде има многу воздух (цела една планетарна атмосфера). Во затворен простор има ограничено малку воздух, со ограничено малку топлина во него. Затоа надворешна единица нема да функционира во внатрешен (затворен) простор. Освен во специфични ситуации каде тој затворен простор е доволно голем - многу поголем од твојата застаклена тераса, или што и да е што поседуваш, пошто целиот стан не би бил доволно голем.

Ако има дилема за капацитетите, постои еуровент. А таа клима има еуровент. Значи може да се провери колку грее.
Па тоа и го напишав, дека по еврејвент Тундра 18-ката по П-дизајн е 3.9 киловати. Кога ќе додадеш додатно грејно тело, од 1 киловат, тогаш ги добиваш декларираните 5 киловати. Јасно си пишува.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
На еуровент има напишано колку има капацитет на -7 и на -15 без грејно тело и слично. И колку има ЦОП.

По тие бројки добиени од тестирање по емпириски пат лесно можеме да се ориентираме и да споредуваме клими една со друга.

Немора по пдизајн ако рецимо ти сметаш дека е неточен. Има други параметри по кои може да се водиш како на пример топлинска моќ на -7 и со кој цоп е таа добиена. Тоа е СЕ што ти треба. А не минусиран пдизајн рачно измислен. Си има тест. Јавно е објавен тестот. Достапен ни е тестот. Изволте.

Со "пдизајни" манипулираме кога немаме еуровент тестирање на -7 степени. Па измислуваме топла вода како од ништо да пресметаме нешто. Кога имаме еуровент тестирање ирелевантно е каков е пдизајн и слично зошто имаме многу повалидни бројки и потешки за манипулирање бројки.

Потешки за манипулирање од производителот, но потешки за манипулирање и на форумов!

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Друже, јас лично сметам дека ние овде повеќе се трудиме да толкуваме. Не да манипулираме.

И јас не го напишав ова подолу, јас само го читам. Читам 4.8 kW ама заедно со додатно грејно тело од 0.9 kW. Значи 3.9 kW, без тоа додатно грејно тело од 0.9 kW.

Ти како го читаш ова?
upload_2018-12-17_19-22-22-png.69630

Или па ако сметаш дека ова не е точно, дај тогаш нешто друго.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
351
1.075
Уууу се појадовте вие двајцата, да се помо*ам во та Тундрата хаха :hay:
Ај напролет ќе реферирам дали ме стопли или не, еве до сега си ја брка работата убо на -8 овие две три ноќи во Битола.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Друже, јас лично сметам дека ние овде повеќе се трудиме да толкуваме. Не да манипулираме.

И јас не го напишав ова подолу, јас само го читам. Читам 4.8 kW ама заедно со додатно грејно тело од 0.9 kW. Значи 3.9 kW, без тоа додатно грејно тело од 0.9 kW.

Ти како го читаш ова?
upload_2018-12-17_19-22-22-png.69630

Или па ако сметаш дека ова не е точно, дај тогаш нешто друго.
Не го читам.
Еве го другото:
Air-conditioning and refrigeration certification programs, Eurovent Certification

l3oJt0g.png

Не дека не е точно. Туку дека се прикажува како богзнае што да е. А е небитен параметар во случајот кога имаме еуровент мерење. Си гледаме колку пишува и си тераме работа. Знаеме дека климава дава 4.25KW на -7 и се водиме по тоа. Никој овде, а и некаде не рекол за тундрава Ејјјјј таа е 4.8KW клима пдизајн ова она. Туку си имаш еуровент, си гледаш на -7 или -10. И не те занима дали некој го постигнал пдизајнот со 2000W или со 680W греалка. Климата дава волку колку што пишале.

Ако се водиме по пдизајни ќе си купиме сите Lomo Eco 12 со 3.2KW наместо Hansol 12 со 3.2KW. Мислам нели ова е се што треба да се спомне кога се зборува за пдизајн и дискусијата да прекине. Ама кога нема еуровент ќе се водиме по што стигнеме. Кога има животот е многу полесен.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Па генерално не се согласувам. Не велам дека не е добро да постои некое стандардизирано непристрастасно тестирање на светско ниво, јас едноставно велам дека еуровент не е тоа. Еуровент е алатка на Европската Унија, која ги штити своите економски интереси. А тие интереси не се совпаѓаат со интересите на купувачот (повеќе перформанси за помалку пари).

Инаку тој (политички) муабет на страна, следново е многу важно: Сувопарни мерења од лабораторија се добар појдовен податок. Но никако тие сувопарни лабораториски мерења не ја прават целата слика за еден клима уред. Не даваат податоци како тој уред се понаша после пар години постојана употреба. Каков му е софтверот за справување со разни ситуации, како и кога влегува во дефрост и како го прави истиот, дали има можности за форсирање на економски мод на работа, итн. Ништо од тоа го нема и не го пишува на еуровент.

Така на пример имаш Тундра 12-ка од Хајер, која не ми е јасно кој би ја препорачал на било кого. Не ја бива. Ама има еуровент. Има и други такви примери.

Искуствата на корисниците се алфа и омега за одбирање добра клима за греење. Затоа јас многу попрво ќе земам модел кој е фален и со кој повеќе корисници имаат добри искуства, отколку модел на клима за кој најпозитивно е тоа што има еуровент мерење. Затоа јас лично во економската класа препорачувам модели како Хансол и Ломо (лцлх), а не нови и сеуште недокажани модели како Амбер и Фаери. Или за тие што можат да си дозволат, Мицибуши или Тошиба (зависно од потребите). Заради бројните пренесени искуства од корисниците.

Затоа и ги замолив сите корисници на Тундра 18-ка од Хајер, да пренесуваат искуства и да покажат мерења за потрошувачка. За да изградиме реално мислење за таа клима. Да не дискутираме мерења од еуровент, и зошто 5.5kW клима има п-дизајн од 3.9kW. И да знаеме дали навистина е подобар избор од 3.5kW клими со п-дизајн од 3.2kW.

Дали една клима ја бива или не, најдобро кажуваат искуствата на корисниците. Затоа постојат ваквите дискусии, и затоа истиве имаат по повеќе стотини страни со мислења. Да беа доволни сувопарни лабораториски мерења сите ќе беа на еуровент сајтот и сега овде ќе имаше само неколку страници мислења со нас најголемите ентузијасти за евтини топлотни пумпи.

едит:
си имаш еуровент, си гледаш на -7 или -10. И не те занима дали некој го постигнал пдизајнот со 2000W или со 680W греалка. Климата дава волку колку што пишале.
И за крај само уште ова. Само сакам да нагласам дека мене навистина ме интересира дали со таа клима ќе треба да користам и плус електрична греалка од 1 киловат, и дали ќе плаќам еден куп повеќе пари за сметки.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Кои интереси на EU кога скоро сите клими се прават во Кина? Тундрата 18 има подобар еуровент од 2-3X поскапи клими, 3.9KW со COP 2.3 на -15 степени според Eurovent или 4.25KW со COP 2.4 на -7 (tbiv), издув од 900 кубици a притоа е дупло потивка од 3.5ките кои дуваат со 500, компресор кој се вградува во Хансол 24ка. И тоа го добиваш за 33к, другите ти бараат по 70к и повеќе за истото.

И од каде заклучокот дека тундра 12 е полоша од другите 12ки за цена од 22к?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Епа штом те интересира, имаш еуровент кој ти кажува дека до 4.25KW на -7 не ти треба дополнително грејно тело.

Имало негативно мислење за климава од некој корисник?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
од каде заклучокот дека тундра 12 е полоша од другите 12ки за цена од 22к?
Прво за пар илјади повеќе има клими со EEV, а за пар илјади помалку има клими со капилара како таа тундра 12. Ни кориснички искуства нема, ни кориснички (реални) мерења на потрошувачка, ништо.
Второ, п-дизајн од 2.1 kW? Ма одлична 12-ка, перфектна 3.5 kW клима. Ма навистина, кој не би ја посакал? ;)

Кои интереси на EU кога скоро сите клими се прават во Кина?
Скоро сите клими се прават во Кина, точно. Ама не сакаат сите кинески производители да плаќаат дебел арач и рушвет на ЕУ, и буџетот наместо во профит и во развој да им иде во џебот на ЕУ и разни европски „произведувачи“ како Вивакс и други кои само лепат налепници врз кинески клими (ама не ги плаќаат истите давачки)... И да не досаѓам сега овде за политика, ама ако сакаш набрзина да видиш како политиката е испреплетена со економијата - само погледни како и зошто потпреседателот на Хјуавеи е уапсен во Канада.

едит:
Имало негативно мислење за климава од некој корисник?
Не, сите двајца корисници се задоволни за сега. :hay:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
По корисничко искуство, имам прочитано еден тон мислења и поплаки за Хансолот особено за потрошувачка, ако отвориш реални бугарски форуми ќе се попариш колку трошат и каков просек вадат.
Еве дечкото кој загрева 23 квадрата соба со многу фалениот Хансол веќе како паѓаат температурите вади 1.2kw просек за топлење на Хансолот, баш слично како останатите GREE клими на пазарот, има кориснички искуства колку сакаш.
Можам да пастирам тука преку 15 слики од искуства и образложение како и колку трошат.

Ама еден дечко тука купил 1 хансол и 2 му е поклон и грее тотално неизолирана куќа без пвц прозори таму 78-90 квадрата со 100-200-300w а овој има просек 1.2kw.

И затоа овој со 1.2 kw просек се префрла на дрва, бидејќи веќе му е ем поефтино ем има дополнителен бенефит.

Е он дошол и прашал шо да купи и баграта и лажно ривјуа фејк кориснички искуства му рекле хансолот најдобар најекономичен и шок за него.

Исто имаше и уше еден омлет ли беше не знам исто поплаки дека не може да затопли а хорор сметки за струја со Хансол.

И сеа да купувам јас клима од кориснички искуства ама еуровент не е важен.

Ма немој.

Точно дека не ти дава податоци колку дифрости, каква е при дување, бучава итн. Ама она што е нааајбитно колку топлина и колкава потрошувачка, е тоа ти дава.

Јас немам прочитано скоро ниту една поплака за незатоплување и за лоши сметки кога станува збор за јапонски бренд.
Било Тошиба била Панасоник. Бидејќи цело време се трола Тошиба божем не била топла, ниту една поплака ако имаш ти, те молам сподели да прочитам.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Еве ти искуства измешани за Хансол и за Амбер, сеа кој хансол е, кој ќе ти каже они тука продаваат па единица до единица се различни а не па таму.
450fa8c2062cc743978d5f8799acc369.jpg

6688b9a4a82c7e1caeca561de9eed94c.jpg

1df0b4222d9b003008dcb40906944327.jpg

cda3b870aa3b825e4f221968d933f469.jpg

56b27460879e1293a91a754c52e31a6d.jpg

83c96a232d692bf21066b0b2b998ae2e.jpg

f90bf121c7170d6ee7dc25fd8f97b08a.jpg

Имам и наши вистински мерења од МКД од хасол но не сакам да ги споделам бидејќи ми се дадени во доверба.

Треба да им се каже на народот дека ако зе зима нешо кинески еве пошо се препорачува само ГРЕЕ дури и ти често ја препорачуваш, дека за температури околу 5-6-7 ќе бидат стоплени и нормални сметки, ама за температури околу 0 и надоле каде вистински се гледа моќноста и ефикасноста на еден клима уред дали ќе бидат стоплени е прашање, амаа сметките за струја ќе им бидат изгор.

Sent from my iPhone using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Какви им се тие заблуди и искуства само да знам. Имам VIVAX он-офф клима која има работено на - 15 без никаков проблем со издув од 40 степени (што не е доволно) и не би ја менувал за инвертер да бидам искрен. Климата е стара 7 години и (ви се кладам) дека е изработена по далеку повисоки стандарди од сегашните Вивакси и Гриа (особено од нив)
Фората кај он-офф е што многу зависат од влагата на надворешниот воздух.
Може да ви прават проблем на +4 на врнежлив ден затоа што работат со полна снага па знаат веднаш да на трупаат мраз. Sonoff Pow R2 пријавува 2kW за неа :)
Синоќа во Прилеп беше - 6 па климата работеше без никаков приблем.

Останатите клими (кои ми се инвертери) работат без никакви проблеми. Нивната топлина е, ако смеам така да се изразам , питома" и константна. Како да имаш парно.

Последни теми

Последни огласи

На врв