Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Во кој град?
Дали се грее одоздола станот?
Дали има ламинат или паркет?
Дали горе е изолиран кров, неизолиран кров или стан?
Дали има ходник?
Буџет?
Најдобра пресметка ќе видиме од парното. Дај сметки за струја за Дек-Јан-Фев и ќе видиме колку киловати трошиш за да го постигнеш тоа што го сакаш.

Дали има место за парапетни единици? Вакви како десната:
sFSf3za.png

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Скопје.
Под мене има комшии валјда греат. Неам подно.
Паркет.
Над мене е исто стан со комшии.
Има ходник али мал е и отворен кон дневната, вклучен у тие 35 квадрати.
Буџет да кажеме не е најбитно али секако најисплатлива опција однос цена перформанси е најдобро. Да кажеме макс околу 1000 еур, можда бешто над тоа но ако нема многу разлика секако колку може и под тоа подобро.

Парапетни не е најпожелно пошо иам куче и може да се кара со неа дур се навикне или да ја моча па да треба да го воспитувам, но зависно бенефициите и предностите наспроти стандардна клима и секако исплатливоста и цената отворен сум и на таа опција.

Висина на сметки у зима ми е у ранг на 10К денари у најладни месеци со тоа шо некад се сомневам дека е ова и паушално, а и тоа беше пред да сменам термостат. Да појаснам дека стариот термостат не го гасеше парното воопшто така шо имав многу загуба на енергија и џабе грееше често и у станот беше прежешко. Откако сменив термостат и го подесив на 24-25 степени веќе следнипт месец имав сметка пониска за 4К. Не знам колку е веродостојно и колку помага инфово али тоа е се шо иам.

Испратено од SM-G928F преку IT.mk форум апликација

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
6000 сметка си имал сосе греење?

Па ако земеме дека 2000 е стандардна сметка тоа би дошло 4000 за греење, односно по просечна цена од 4.5 денари би дошло 890KWh месечно. Или 1.2KWh на саат грубо.

За да вади климата 1.2KWh ќе работи 12000btu клима со половина капацитет дали и толку што значи дека COP факторот ќе е доста висок и мислам дека во тие месеци би вадела 4 COP.

Тоа би дошло грубо околу 1000рка месечно. Што е на минимумот на можностите на клима. Значи наместо 6000, би дошла рецимо 3000 денари грубо.
-----------------------------------------------------------------------------

Истото за да биде како кога си трошел 10000 денари тоа биле 8000 за греење или дупло од горново. Што значи дека 2.4KWh на саат што е висока бројка за основните клими, но сепак изводлива на граници на можноста. За парапетна без проблем, за ѕидна веќе доста побарување. COP ќе и е околу 2.5 некаде и би дошло 8000/2.5 = 3200 денари или вкупно 5200 денари.

Во преодни периоди кога ти е Окт-Ное-Мар COP би бил уште повисок, и би дошло околу 800 денари доплата наместо некои си 3000. Односно од 4000 на 2800. Не ни може толку слабо да работи климата.

Заштедите не се нешто којзнае што затоа што тебе веќе ти се релативно ниски сметките. Односно пристојни. Така да јас на твое место би одел со клима уред кој ќе ми ја игра улогата на ладење како што и веројатно си имал до сега, само нешто подобрен со инвертор за да грее. А можеш и таа што ја имаш да ја упалиш и да грее.

Имај на ум дека за да грее климата, таа мора да дува. А за да дува мора да бучи - релативно. Значи ако тоа ти пречи при спиење или при сензитивна аудио работа нема да може да се користи. Во врска со препораките, јас гледам дека ти се потребни минимални загревања и е добро изолиран просторот што ме наведува дека ти треба мал капацитет.

1. Парапетна единица Грее 41000 GREE GEH12AA-K3DNA1C по супер цена од 41.990 ден.
- нискомонтажна, добро греење на патосот, и повлекување на најладниот воздух. Даикин компресор. Неотпорна на мочки од куче.
2. Хансол 50000 GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E по супер цена од 49.990 ден.
- високомонтажна, двоен компресор, мал компресор кој може да се спушта бајаги ниско што тебе ти треба. Отпорна на куче.
Јас за тој простор би одел вака нешто. Ова ако зборувам за мене лично се разбира, не дека нема други опции. Моите станови имаат поголеми захтеви за греење и барам голем компресор, ама тебе би ти одмогнало тоа во случајов. Затоа давам конкретен пример.

Може да се оди и на Gree Lomo LCLH / VIVAX AERI и слични кои се нешто поефтини. Или да се оди на HJ35VA од мицубиши како основен јапонски модел. Или LG некој можеш, исто можеш Панасоник се добри, хитачи може. Тие марки грубо што се над некои 35000 денари би ти завршиле сите работа. Само двоен компресор нема да понудат за овие цени, што би било добро за кај тебе затоа што има поголем дијапазон за работа. Да може и во преод да дреме со 150W потрошња, ем да може да залаумфа со 1.5KW кога има потреба па и повеќе. iFeel исто ќе ти помогне да се одржи некоја стабилна температура кај што седиш. Језда ќе ти цеди батерии, ама нема зијан па да го имаш.

FH35VE пак ќе ја спомнам, не за џабе две купив до сега. Тајмерот денес го сетирав, нешто што ретко која го има и една од главните причини зошто ја земав покрај јапан/5.1scop/13цц/бла бла
1. Во 14ч се пали на 24C.
2. Во 16ч се гаси
3. Во 22ч се пали на 24C.
4. Во 07ч се гаси.
:D

За зимоска планирам:
1. Во 07ч оди на 25C
2. Во 14ч оди на 30C
3. Во 16ч оди на 25C
4. Во 05ч оди на 30C

Ова новава ефтина да им ја оптеретам максимално. :) Дур не ја качиле струјава од 2019та во небеса.
И некои слични играчки. Ставам и заборавам. И оваа би ја препорачал, ама веќе сосе монтажа оди над буџет, и повеќе се исплати кога се поголеми побарувањата на просторот. Поголема заштеда да прави за да си се исплати побрзо.

Sumi е на клими.мк исконтактирај го мислам дека ќе може да те услужи за ова-она. Има од Gree претставници на форумов исто така и тие можда ќе можат да помогнат за некое попувче и така.

Инаку сега ти се исплати да земеш риг за мајнинг и да се грееш на него. Најисплатливо. Само ќе го ставиш малку на висина за да не го најдеш со мочки.

Еве ги моите 50eur.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
6000 сметка си имал сосе греење?

Па ако земеме дека 2000 е стандардна сметка тоа би дошло 4000 за греење, односно по просечна цена од 4.5 денари би дошло 890KWh месечно. Или 1.2KWh на саат грубо.

За да вади климата 1.2KWh ќе работи 12000btu клима со половина капацитет дали и толку што значи дека COP факторот ќе е доста висок и мислам дека во тие месеци би вадела 4 COP.

Тоа би дошло грубо околу 1000рка месечно. Што е на минимумот на можностите на клима. Значи наместо 6000, би дошла рецимо 3000 денари грубо.

Истото за да биде како кога си трошел 10000 денари тоа биле 8000 за греење или дупло од горново. Што значи дека 2.4KWh на саат што е висока бројка за основните клими, но сепак изводлива на граници на можноста. За парапетна без проблем, за ѕидна веќе доста побарување. COP ќе и е околу 2.5 некаде и би дошло 8000/2.5 = 3200 денари или вкупно 5200 денари.

Во преодни периоди кога ти е Окт-Ное-Мар COP би бил уште повисок, и би дошло околу 800 денари доплата наместо некои си 3000. Односно од 4000 на 2800. Не ни може толку слабо да работи климата.

Заштедите не се нешто којзнае што затоа што тебе веќе ти се релативно ниски сметките. Односно пристојни. Така да јас на твое место би одел со клима уред кој ќе ми ја игра улогата на ладење како што и веројатно си имал до сега, само нешто подобрен со инвертор за да грее. А можеш и таа што ја имаш да ја упалиш и да грее.

Имај на ум дека за да грее климата, таа мора да дува. А за да дува мора да бучи - релативно. Значи ако тоа ти пречи при спиење или при сензитивна аудио работа нема да може да се користи. Во врска со препораките, јас гледам дека ти се потребни минимални загревања и е добро изолиран просторот што ме наведува дека ти треба мал капацитет.

1. Парапетна единица Грее 41000 GREE GEH12AA-K3DNA1C по супер цена од 41.990 ден.
- нискомонтажна, добро греење на патосот, и повлекување на најладниот воздух. Даикин компресор. Неотпорна на мочки од куче.
2. Хансол 50000 GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E по супер цена од 49.990 ден.
- високомонтажна, двоен компресор, мал компресор кој може да се спушта бајаги ниско што тебе ти треба. Отпорна на куче.
Јас за тој простор би одел вака нешто. Ова ако зборувам за мене лично се разбира, не дека нема други опции. Моите станови имаат поголеми захтеви за греење и барам голем компресор, ама тебе би ти одмогнало тоа во случајов. Затоа давам конкретен пример.

Може да се оди и на Gree Lomo LCLH / VIVAX AERI и слични кои се нешто поефтини. Или да се оди на HJ35VA од мицубиши како основен јапонски модел. Или LG некој можеш, исто можеш Панасоник се добри, хитачи може. Тие марки грубо што се над некои 35000 денари би ти завршиле сите работа. Само двоен компресор нема да понудат за овие цени, што би било добро за кај тебе затоа што има поголем дијапазон за работа. Да може и во преод да дреме со 150W потрошња, ем да може да залаумфа со 1.5KW кога има потреба па и повеќе. iFeel исто ќе ти помогне да се одржи некоја стабилна температура кај што седиш. Језда ќе ти цеди батерии, ама нема зијан па да го имаш.

FH35VE пак ќе ја спомнам, не за џабе две купив до сега. Тајмерот денес го сетирав, нешто што ретко која го има и една од главните причини зошто ја земав покрај јапан/5.1scop/13цц/бла бла
2. Во 16ч се гаси
4. Во 07ч се гаси.

За зимоска планирам:
1. Во 07ч оди на 25C
2. Во 14ч оди на 30C
3. Во 16ч оди на 25C
4. Во 05ч оди на 30C

Ова новава ефтина да им ја оптеретам максимално. :) Дур не ја качиле струјава од 2019та во небеса.
И некои слични играчки. Ставам и заборавам. И оваа би ја препорачал, ама веќе сосе монтажа оди над буџет, и повеќе се исплати кога се поголеми побарувањата на просторот. Поголема заштеда да прави за да си се исплати побрзо.

Sumi е на клими.мк исконтактирај го мислам дека ќе може да те услужи за ова-она. Има од Gree претставници на форумов исто така и тие можда ќе можат да помогнат за некое попувче и така.

Инаку сега ти се исплати да земеш риг за мајнинг и да се грееш на него. Најисплатливо. Само ќе го ставиш малку на висина за да не го најдеш со мочки.

Еве ги моите 50eur.
фала на деталиве брат. не мислам дека се занемарливи заштедите шо ги спомна. ќе проверам дефинитивно.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Јас би рекол дека AERI е сепак подобра од AECI како избор.
Вивакс AECI 12 ката имаше 31 кг надворешна а сега оваа вивакс AERI 12 ката ја олеснаа на 29 кг. Не гледам јас тука во што е подобра Аери.
И како тоа вивакс АЕРИ има греачи а е декларирана до -15 тоа малце ми е симптоматично.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
2. Во 16ч се гаси
4. Во 07ч се гаси.

За зимоска планирам:
1. Во 07ч оди на 25C
2. Во 14ч оди на 30C
3. Во 16ч оди на 25C
4. Во 05ч оди на 30C
Za ova "akademsko" objesnuvanje od 100 reda so ubeduvanje deka treba da se kupi klima od 1000eu za da dobiete mizerni 4 podesuvanja dnevno ima isto i podobro resenie koe moze da se postigne so nesto sto kosta samo 10eu.
Eve kako se pravi istoto za 10 pisljivi eura
RM-mini.jpg Sleep1.jpg Sleep2.jpg Sleep3.jpg Sleep4.jpg Sleep5.jpg
Broadlink Rm-mini Sleep kriva so DURI 5 podesuvanja namesto mizernite 4 podesuvanja vo klima od 1000eura.

Атачменти

• 1.jpg
    1.jpg
    28,9 KB · Прегледи: 54
  • 2.jpg
    2.jpg
    31,3 KB · Прегледи: 55
  • 3.jpg
    3.jpg
    22,9 KB · Прегледи: 55
  • 4.jpg
    4.jpg
    21,5 KB · Прегледи: 54

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
@toshex за да не се мачиш земи за цела сезона колку трошиш од окт до април тие 6 месеца. Рецимо ако на греење ти иделе 45000 со клима дели го тоа на 3 и ќе добиеш 15000. Грубо е сосема доволно. Јасно дека може и 4 и 5 да е делењето ама еве да земеме најлош случај.

Делиш со 3 за цела сезона и добиваш.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Ili uste poekonomicno resenie koe nekosta pojse od 50eu.
Ovaa kombinacija na Rm-Mini + A1 uredot na Broadlink opremen so 5 senzori(T, Vlaznost, bucava, svetlo, kvalitet na vozduh) ovozmozuva da prema temperaturata vo prostorot ja zgolemuvate ili namaluvate jacinata na klimata i kontrolirata T vnatre tocno vo +-1 stepen....idealno reenie za akademici koi platile 1000evra za klima sto nema IFeel senzor izdvoen vo dalecinskoto ;)
Slikite pokazuvaat deka ako uslovot IF da temperaturata na senzorot na A1 t.e vnatresnata T e pogolema od 26C(sto ja meri A1 uredot) THEN (uslovot e ispolnet) togas Rm-Mini ke prati signal do klimata da prethodno zadadenata temperatura od 25C se smeni vo zadadena od 24C(sto znaci nadvor e pretoplo pa so 25 zadadena vnatresnata se zgolemila za 1 stepen)....ne e bas sve jasno pokazano po slikite no sustinata e taa toa sve moze ovie 2 ureda da go postignat sto e odlicna kontrola na temperatura/potrosuvacka. Nesto za koe i so obicen klimatizer moze da se postigne....za toa ne vi treba klimata da kosta 1000evra i ima "neverojatni "mizerni" 4 podesuvanja za vreme i zadadena T a pritoa nema kontrola kolku e stvarnata temperatura vo prostorot??!!
2.jpg 3.jpg 4.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
@toshex за да не се мачиш земи за цела сезона колку трошиш од окт до април тие 6 месеца. Рецимо ако на греење ти иделе 45000 со клима дели го тоа на 3 и ќе добиеш 15000. Грубо е сосема доволно. Јасно дека може и 4 и 5 да е делењето ама еве да земеме најлош случај.

Делиш со 3 за цела сезона и добиваш.
значи 3 пати помалце трошиш тоа не е воопшто малце

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Конечно асален Амбер. Не како претходнион што беше. Е ова веќе вреди да се дискутира.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Конечно асален Амбер. Не како претходнион што беше. Е ова веќе вреди да се дискутира.

Бољи избор е од тоа со два компресори? :D

EDIT: Ама има ПЛАЗМА филтер :/ тоа не е добро зашо ставаат такви глупости...

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Амберот до -15 е по мене стандарден модел на R32 со подобрени перформанси scop и seer со подобра внатрешна ( со повеќе брзини како кај хансолот -со автоматско подесување на дифузерот лево десно плазма и слично) -нешто подобро( повисока класа) од ломото LCLH. -R32 автоматски му ги подобрува карактеристиките.
Сите марки даикин Тошиба панасоник многу модели ги префрлаат на R32.
Еве на пример даикин blue evolution серијата им на R32 - стандарден модел до -15степени
КЛИМАТИЦИ DAIKIN БУРГАС | Климатици Бургас

Е сега овај Грее Амберот Нордик до -30 е спремен за најтешките временски услови. Пример 12ката е еквивалентно на 18 ка тоа се гледа и од табелата.- Максимално може да повлече 2600вати и еве по тестовите од Данска 4600вати дава на -18 степени што е импресивно за 12 ка по цена од 50 карти.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Бољи избор е од тоа со два компресори? :D

EDIT: Ама има ПЛАЗМА филтер :/ тоа не е добро зашо ставаат такви глупости...
Не го пали. Тие филтри се за ладење повеќе. Незнам дали е истиот, ама кај мене на FH35VE во едниот стан се пуши. И кога ќе пуштам тоа clean/mean климата не труе на цигари. Иначе труе зошто цело време влече зачурен воздух. Незнам дали си прочитал, ама ти викам тоа е битно за ладење. Ги наелектризирува елементите и ги убива бактериите кои ќе се допрат. Ама тоа е на ладен и влажен изменувач како летно време. Зимоска кога ќе крене изменувачот 60 степени, автоматски се црка и пријатно. Нема потреба ни од филтри ни од ништо. Јас си имам карбоски гипер мипер кур се тресе, ама слободно можеш да ги изгасиш или извадиш. Најмал проблем. На рингла бактерии не се фаќаат:

P.S. незнам дали е бољи избор од Хансол зошто ова сега искача, немаме сознанија. Ама верувам да е одлично вака од хартија. Ама неможам да тврдам зошто уште никој не го пробал.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не го пали. Тие филтри се за ладење повеќе. Незнам дали е истиот, ама кај мене на FH35VE во едниот стан се пуши. И кога ќе пуштам тоа clean/mean климата не труе на цигари. Иначе труе зошто цело време влече зачурен воздух. Незнам дали си прочитал, ама ти викам тоа е битно за ладење. Ги наелектризирува елементите и ги убива бактериите кои ќе се допрат. Ама тоа е на ладен и влажен изменувач како летно време. Зимоска кога ќе крене изменувачот 60 степени, автоматски се црка и пријатно. Нема потреба ни од филтри ни од ништо. Јас си имам карбоски гипер мипер кур се тресе, ама слободно можеш да ги изгасиш или извадиш. Најмал проблем. На рингла бактерии не се фаќаат:

P.S. незнам дали е бољи избор од Хансол зошто ова сега искача, немаме сознанија. Ама верувам да е одлично вака од хартија. Ама неможам да тврдам зошто уште никој не го пробал.

Фала ти на исцрпните одговори! Многу ми помага.

Игор М.

read-only
24 септември 2017
1
0
Здраво

Сакам да ве прашам за мислења и искуства со следните инвертери. Планирам да се греам на инвертер и просторот е 35 квадрати стара куќа

klima lg p 12 en.nsj / p 12 en.ua3
KLIMA LG P 12 EN.NSJ / P 12 EN.UA3

samsung ar 12 msfpewqneu / ar 12 msfpewqxeu
SAMSUNG AR 12 MSFPEWQNEU / AR 12 MSFPEWQXEU

Поздрав

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Амберот до -15 е по мене стандарден модел на R32 со подобрени перформанси scop и seer со подобра внатрешна ( со повеќе брзини како кај хансолот -со автоматско подесување на дифузерот лево десно плазма и слично) -нешто подобро( повисока класа) од ломото LCLH. -R32 автоматски му ги подобрува карактеристиките.
Сите марки даикин Тошиба панасоник многу модели ги префрлаат на R32.
Еве на пример даикин blue evolution серијата им на R32 - стандарден модел до -15степени
КЛИМАТИЦИ DAIKIN БУРГАС | Климатици Бургас

Е сега овај Грее Амберот Нордик до -30 е спремен за најтешките временски услови. Пример 12ката е еквивалентно на 18 ка тоа се гледа и од табелата.- Максимално може да повлече 2600вати и еве по тестовите од Данска 4600вати дава на -18 степени што е импресивно за 12 ка по цена од 50 карти.

Прашувам за другар (сериозно :) )

Се мисли дали Hansol или новиот Amber до -30, иста цена се 12ка.Јас до сега за овој буџет го препорачував Hansol-от ама меѓу овие две кој би бил подобриот избор? Потребата е за примарно греење, локација Битола.

Сите мои пријатели се задоволни од Hansol-от, ама да не е подобар избор Amber-от?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

Се мисли дали Hansol или новиот Amber до -30, иста цена се 12ка.Јас до сега за овој буџет го препорачував Hansol-от ама меѓу овие две кој би бил подобриот избор? Потребата е за примарно греење, локација Битола.

Сите мои пријатели се задоволни од Hansol-от, ама да не е подобар избор Amber-от?
Amberot е подобар избор сега.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
@mdeni - Сега за сега немам потреба од мислење во темава, али човече, ти и уште некои што го правите тука - секоја чест, капа до под.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Дали некој има контакт од сервисер кој работи со сервисирање на Фонко клима уред? Имам еден проблем, со еден „мајстор“ бркав работа, ама никако не се реши. Има проблем со електроника/плочка.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Здраво

Сакам да ве прашам за мислења и искуства со следните инвертери. Планирам да се греам на инвертер и просторот е 35 квадрати стара куќа

klima lg p 12 en.nsj / p 12 en.ua3
KLIMA LG P 12 EN.NSJ / P 12 EN.UA3

samsung ar 12 msfpewqneu / ar 12 msfpewqxeu
SAMSUNG AR 12 MSFPEWQNEU / AR 12 MSFPEWQXEU

Поздрав
g9rBu46.png

9WaMK08.png

Јас од овие две би го избрал LGто.
Дава 2.5KW при 2.9COP на -10 степени, а Samsung само 2.2KW и тоа со полош коп од 2.4COP na -10 степени.
ЛГ има малку поголем Pdesignh od 2.5KW при SCOP од 4.0
Samsung има помал Pdesignh од 2.2KW при помал SCOP 3.8

Така да Самсунгот воопшто не ги би го гледал за купување. Никако според овој еуровент. Има многу подобри за таа цена. И појаки (каде-каде појаки) и поекономични.

@mdeni - Сега за сега немам потреба од мислење во темава, али човече, ти и уште некои што го правите тука - секоја чест, капа до под.
Стварно премногу смрди градов на дрва и чад зимно време. Ова е најмалку што може да се направи. Малку барем да се едуцира народот да не поштеди од смрдења секое зимо. Фала инаку.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

Јас лично имам хансол до -20 степени ама Амберот до -30 е каде каде подобар

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв