Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
~24 степени во дневниот простор, ~22 степени во спалните и WC.
Дизели? Златни дизели:
A fireplace pollutes the air as much as 1,000 cars
Абе момче цело време “се изфрлаш во орбита“ со некои мерења и податоци кои кај нас Македончето не се баш релевантни.
Тоа дизелчето од “деведесет и друге“ точно тогаш тазе измерен моторот толку дими, ама Македонче го вози и ден денес “више“ троши уље но нафта али брат гурај , у мало ко ќе помине таков викаме овој го плаќаат од град Скопје за комарци да труе, наизглед смешно ама комарците сме ние:eek:.
Со такви дизели и раштрафени бензинци се 80% (карикирам) од возилата, ниедна институција не ги санкционира, а и неможе, “пошто“ ако те сопре “џандар“ до министерот ќе стасаш да не ти пише, пошто брат седи не ме знаеш, ако може нели:angry:.
Основна работа, санкционирање на сите возила кои не ги исполнуваат нормите. ниеден дизел не смее да влезе у Минхен (тоа е закон и заштита), камион у Австрија да вози ноќе без L пакет, ти да го трауматизираш дур спие не бе брат не си толку тежок колку они си го ценат својот мир и здравје.
Воведување електрични возила за градски превоз, сите “незелени“ дизели и бензинци забрана за возење во градот, мораториум за градби на висококатници, рушење( “не на споменици“:p туку на спорни објекти кои го спречуваат протокот на воздух и возила), акциза на дрвата од 200%, целосна забрана за сечење на шуми. Зголемени давачки за возилата на нафта и нафтени деривати, апропо за електричните возила ослободување од плаќање акцизи давачки и даноци, како и бесплатна струја за првите три години.

Кој милува нека плаќа и нека се грее на дрва и вози дизел и бензин.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Пак остануваат најмал проблем возилата со Euro 4-5-6.

Ако е за коли од еуро 0 или 1 поготово дизели јас сум најголем поддржувач да се укинат под хитно.

Сепак, проблемот е од греење на дрва и палење отпад. Се дур не се реши тоа, се друго е смешно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Не можеш да казнуваш луѓе заради тоа што се сиромашни и што мораат да се згреат како знаат и умеат.
Тој начин на греење го "наследиле" одамна и едноставно немаат можност да се осовременуваат затоа што треба и да јадат меѓудругото .

Да сме нормална земја со гасификација, со нормални плати, со нелихварски кредити тогаш во ред ама гледање од високо заради "примитивноста" на овие другите едноставно не е ви ред.
Македонија не е само Скопје!
Градот каде што царува урбаната мафија, каде Дрисла труе, каде има диви топилници на оливо.

Иначе да! Сите знаат дека е подобро да се греат на топлотни пумпи воздух-вода.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Тоа е работата! Што не знаат. Те уверувам дека огромен процент мислат дека дрвце си е дрвце. Да тлее и пола планина да загади.

А дека немаат за на рати една aeri18 и сметки од 4000 денари за јануар и декември а имаат за 12 кубика дрва тоа е веќе психолошки проблем кој се решава на други места.

R

Roncic

Гостин
Кога ќе загрее таа аерито немалтарена куќа или стан со дограма од 90тите ( каде исто така дограмата е врзувана за циглите место малтарена ) да се јавиш. Нова дограма на стан со горенаведениот проблем кошта горе доле 1000че + 500 за климата и баш не е така мала инвестиција. На плати од 12к бладате смрт за дизелаши !!! Бесилка за греење на дрво. Полека бе кај се затрчавте. Во Македонија живеете не во Франција. Сите тие чисти градови и држави што ги набројавте се со минимална плата х10 од Македонската. Да те стават да живееш со 200 евра месецот па после да те видам дали ќе му правиш сметка на другиот како се греел и што се греел.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Во врска со загадувањето од термоелектраните: Да жално е што термоелектраните загадуваат, но многу подобро е да загадуваат некаде надвор од големите градови. Пошто во големите градови живеат многу луѓе? Подобро е да се трујат повеќе луѓе?

Клима уредите во зими како оваа работат со СОР од 3,5 до 4. Тоа му доаѓа дека за 1 киловат струја даваат 3,5 до 4 киловати струја. Тоа се 4 киловати без да се труе целиот град. Државата сериозно треба да ги субвенционира климите наместо ретардирани решенија како ќумбиња на пелети.

...некои мерења и податоци кои кај нас Македончето не се баш релевантни.
Тоа дизелчето од “деведесет и друге“ точно тогаш тазе измерен моторот толку дими, ама Македонче го вози и ден денес “више“ троши уље но нафта али брат гурај
Нивните мерењата не се релавантни овде?
Епа добро де друже, ајде, нека не е едно ќумбе како 1000 аута - ете 100 дизели нека бидат како едно ќумбе. Не се 100, повеќе се ама ете за атер на муабетов така нека биде. Може така?

И пошто спомнуваш аута од ’92, не знам далу убаво го прочита текстот од линкот ама баш имаш и мерења за аута од ’92:
Indicative emission of particles:
- Fireplace and wood stove (per 4 hours of burning): 150 g
- Car, model 1992 (per 30 km): 0.5 g
- Car, model 2009 (per 30 km): 0.15 g
Според ова мерење, 300 аута од ’92 со возење 30 километри загадуваат колку и едно ќумбе за 4 саати горење. Ај сега кажи дали сите возат по 30км дневно, и дали сите со ќумбиња не ги горат многу повеќе од 4 саати.

Ај сега види колку домаќинства во скопскава котлина имаат барем по едно ќумбе, и колку домаќинства возат стари дизели. Дури и како бонус додади ги и бензинците и новите дизели... ПАК ЌЕ ДОБИЕШ СТОТИЦИ ИЛИ ИЛЈАДНИЦИ ПАТИ ПОВЕЌЕ ЗАГАДУВАЊЕ ОД ЌУМБИЊАТА!

Извини, ми се заглави капс локот. :)
Но сериозно, дајте малку обидете се да ги разберете димензиите. Споредувате слонови со мравки. Јас сум спремен да се опкладам дека во Скопје да се забрани цел месец да се возат автомобили, дека нема ни 10% да има разлика во загадување.

Да се концентираме на главниот загадувач, а тоа без дилема се ќумбињата. Користењето клима уреди го решава токму овој проблем. И ако некаде немаат изолација, едноставно советувајте помоќен модел од клима. Проблемот решен на неколку нивоа.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Со колкава температура на воздухот?
Ќе носите на душа еден куп луѓе кои се залетуваат со слаби клими.
Никој нема да биде задоволен ако нема совршена изолација и дограма.

Ова ќе ви се врати како бумеранг затоа што сите тие имаат две опции. Или да набават помоќни клими или да ги задржат моменталните и масовно на цело село да изнакупат ќумбиња или "софистицирани" котли на пелети.

Работата е да бидеш згреан и да имаш комфор на живеење а не да се надмудруваш со климата или да ти троши малку.

Бтв
Во Виена се топлат со дрва еден куп домаќинства па никој не паѓа во несвест. Освен тоа нема ни пе-ем. Зошто? Затоа што немаат власт која ќе им дозволи валкани дизелаши.
Имаат власт која им овозможила совршен јавен превоз за џабе пари .

Кај се греат во Виена на дрва? Секаде каде што сум бил, било на гас (котларница во зграда) или централно греење.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Интересни податоци:
http://www.clean-heat.eu/de/aktivit...kground-paper-residential-wood-burning-2.html
upload_2018-2-28_20-33-37.png

Не горат намештај и ѓубре само овде, кај нас:
Wood-burning stoves ruining Germany's air | Environment| All topics from climate change to conservation | DW | 19.09.2013
"It's unbelievable what people burn these days," says chimney sweep Alfred Wolf. When Wolf, who is based in the western German city of Aachen, peeks inside the fireplaces and wood-burning stoves of his clients, he finds all sorts of remains of combustible materials that don't belong in there. "There are old shoes, oil-soaked wood, or chopped up clothes cabinets. The fireplaces and stoves end up becoming pollution machines."

The problem is that when such pieces of wood that have been treated with wood preservatives or paint are burned, they emit poisonous dioxins - toxic chemicals that strongly pollute the surrounding air. But that's not all: the chemicals can float down to the ground, penetrate the soil and creep into the food chain.

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
Малку помош...

Моментално сум на два панели (2.5 и 2.0кв) и греам вкупен простор од ~35 квадрати, и си држат 24ц без проблем.

Живеам во стара зграда, без изолација (единствено имам 7цм стиропор на подот, ама па на приземје сум, така што под мене нема греење), со 40цм ѕидови.

Се мислам да ставам најмалку 18ка (~5.0кв) инвертер клима на овој простор од 35-тина квадрати. Прашањето ми е дали ќе топли како што треба или само ќе се мачи па да морам пак со панел да дозатоплувам?

П.С. да напоменам дека сум од југот така што нема многу ризик од температура под 0.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Се мислам да ставам најмалку 18ка (~5.0кв) инвертер клима на овој простор од 35-тина квадрати. Прашањето ми е дали ќе топли како што треба или само ќе се мачи па да морам пак со панел да дозатоплувам?
Добро мислиш, 18-ка но гледај да одбереш докажан модел. Во врска со прашањето, ако 4.5 киловати греалки те загреваат - тогаш ќе те загрее и 18-ка клима. Ако имаш големи топлотни загуби, на ниски температури ќе имаш и повеќе ладење. Само во таквите случаи ќе е можно да треба да догреваш, но ти веќе имаш панелни греалки па тоа не ти е додатен издаток. Со 12ка ќе си бараш беља ама со 18ка мислам дека нема да имаш проблеми, а тоа што си во зграда помага, дури и ако под тебе нема никој.
Нека не те плашат премногу длабоките минуси, Во Македонија такви се 20-тина денови во просек, во просечна година. Годинава вечерва ќе го имаме првиот посериозен студ, а на југ секако е потопло... Јас не би се мислел премногу на твое место (освен за бренд/модел).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
1158W моментална, внатре 25Ц. Малце топло дури ми станува. Цел стан. Сама.

Бања. ;)
Има добра логика климата.

AERI-то има неверојатно примитивна и глупа логика. Очигледно е дека е правена за мала потрошувачка па така уредно ја игнорира амбиенталната температура ако немаш ауто фан.
Во камен ладна соба/спрат при амбиентална од 8 степени наместена на 25 со фан 2 трошеше 800W со очигледно мизерен резултат.
Со ставање на ауто фан постигна 1400W после подолго време. Ватажата ја креваше во инкременти од по 3 минути (800, 1000...) за на крајот работата да тргне од мртва точка после некои 30 мин.

Некој спомна дека кинезите можат да репродуцираат се но очигледно софтверскиот дел за нив ќе биде вечна мистерија.
Затоа треба да се внимава што им се препорачува на луѓето кога земаат кинезарија. AERI-то е сепак одлична клима но кога е падната во раце на неинформирани луѓе тогаш имаме незадоволство и пекање по дрва&парно.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.313
2.288
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Држи се AERI не се давај!!! До кај 4-5am. ќе падне до кај -10-11'C
Појма немам колку троши али ваљда ако е Indoor 28.5 на зададена 26'C e во мод на одржавање температура, сега можда работи нешто јаче од вообичаено али јбг тоа е тоа.
Најиронично ми е што цела ден ја немам приметено да влезе во дефрост. Ваљда нема што да одмрзнуе.. Сув студ. Најчести дефрости при магла кога е +1 до -2'C

thumbnail_Screenshot_2018-03-01-01-22-45-651_com.midea.aircondition.obm.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Од зададената ремпература постигнува +3 (2.5) мерено на внатрешниот сензор. И кај мене работи вака
Вечерва климите ми работат одлично. (онаа погоре што ја опишувам е друга приказна)

elenka

read-only
21 август 2017
29
50
Надвор -13 моментално.
Пред некој саат беше -18 ( ова апликацијата на телефонот)
Климата си везе, во дефрост беше еднаш околу 8 вечерта. Си дуфка на 23 степени, од време на време поладен воздух, ама се на се ок е.
Прозорците фучат, здравје летото пвц планирам и стаклена волна над плафон.
Вратата пак е затворена, наредното зимо ќе ја извадам

Ако се мислите меѓу клима и пелети, бирајте клима. Лесно, топло, се грееш на копче, нема влечење кофи, пепел, зачадени ѕидови.
Наместо 3 пати да се симнев по дрва или пелети денес, јас си седев дома боса и на куси ракави . Плус е трипати поефтино.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Еве станица што мери во град, а не на зајчеви ридови и кровови на згради.

20-ti Oktomvri Weather | Personal Weather Station: ISKOPJE8 by Wunderground.com | Weather Underground

-5 паднало вечерва околу куќите и зградите. А на телефон -50 ќе пишат.
20-ti Oktomvri Weather | Personal Weather Station: ISKOPJE8 by Wunderground.com | Weather Underground
tDGrp8o.png

(Исто како летоска што ќе пишат 35Ц, а меѓу куќите и зградите е 48Ц)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Еве станица што мери во град, а не на зајчеви ридови и кровови на згради.
Netatmo станица која нема врска со врската, која се напојува со AA батерии и не е прецизна.
Хасап термометар кошта околу 250 ден. брз ко змај. Го има по Битпазари, Алиекспреси..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Битно е да не е на кров на зграда или на рид или на аеродром кула.

Да е кај што живееме.

elenka

read-only
21 август 2017
29
50
Мене ми е јасно дека во населба помеѓу згради е многу потопло. Но во населба со огромни дворови и десетина метри од куќа до куќа, плус 20тина метри до куќите над и под улица, каде што северец бричи и носи се пред себе, тешко дека е десетина степени потопло од измереното.

Лично имам измерено -26 пред десетина години

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Мене ми е јасно дека во населба помеѓу згради е многу потопло. Но во населба со огромни дворови и десетина метри од куќа до куќа, плус 20тина метри до куќите над и под улица, каде што северец бричи и носи се пред себе, тешко дека е десетина степени потопло од измереното.

Лично имам измерено -26 пред десетина години
со што мереше?

elenka

read-only
21 август 2017
29
50

Термометар
На жива

Порано имаше многи поладни зими и многу убаво знам како се осеќаш на -18 а како на -26
Иди на Шара или Банско и земи воздух на ладно време, особено рано сабајле пред изгрејсонце.
Дробовите камен.
Сабајле во Софија -22.5 мерено на термометар на кола.
Магла имаше

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Битно е да не е на кров на зграда или на рид или на аеродром кула.

Да е кај што живееме.
Имав заштрафено обичен термометар на зграда и не даваше прецизни резултати. Даваше потопло од она што беше надвор, веројатно самата зграда го грееше малку.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Да се концентираме на главниот загадувач, а тоа без дилема се ќумбињата. Користењето клима уреди го решава токму овој проблем. И ако некаде немаат изолација, едноставно советувајте помоќен модел од клима. Проблемот решен на неколку нивоа.
Еве да дискутираме малку логично, Скопје пред 20 години карикирам 100.000 ќумбиња стари никакви загадувачи од нај нај класа, регистрирани 100.000 возила (од кои 10.000 дизел и 90.000 бензин), цирка 500-600.000 жители.
Скопје денес 1.000.000 + жители, бројот на ќумбиња исти или намален со тоа што сега и се гледа некоја економија на истите, број на возила над 300.000 ( од кои половината истрошени дизели кои загадуваат и те како повеќе отколку мерената за норма од 92 година). Дали возилата ги мереа во движење или тргни застани во градот ни наш пренаселен, исилуван, пренатрупан. Која пуста ЕУ норма и мерење таму луѓето патуваат дневно по 100+ километри во еден правец за 45мин. до 1час а ние во гужвите и по цел час за 5 километри.
Јас имам камион Застава од 1988 и знам што е загадување и кое пусто ќумбе кога ќе грмне 3500 кубика мотор од после време тита, проектиран и произведен, ама дозволено ми е го регистрирам, ама троши, загадува кој тоа го вели и санкционира НИКОЈ.
Сите возила дома ми се дизел најновото ЕУР 3, вкупно 5 на број за секој член у фамилија по едно, ама 2000 година беше само едно и за дома и за фирма.
Воздушен сообраќај зголемен за 1000% за последниве години, загадувањето од него не е занемарливо, макар колку и да го релативизираат тоа.

Да резимираме тргнавме да ги ништиме ќумбињата, ама се друго оправдуваме и занемаруваме:
Дозволен увоз на половни возила без никаква категоризација, проверка и снакционирање на неисправни системи на согорување и катализирање на издувот на моторните возила.
Градење на колективни системи на домување без никаква урбанизација и план, се во интерес на урбаната мафија.
Проектирање на улици - КРИМИНАЛ!
Јавен превоз - КРИМИНАЛЕН за денешно време.
Зелени површини, каскадни и вертикални брани за прашина поред поголемите сообраќајници, за кај нас се само поим во реалност ги нема и нема да ги има.
Загадување од прашина и честички, никој не го есапи, миењето на возила, улици општо јавната чистота една голема нула.

Се ова е загадување!!!

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно