Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Добро личи притиснато све.
http://klimatechnika.hu/uploads/kezelesi-utmutato/daikin/ftxn-l9-kezelesi-utmutato.pdf

На турбо треба да е исто со powerful. И насочено надоле скроз. Изгледа има вакво даљинско како FTXN, а твојата мислам дека е FTXB35C.
FTXB50 e mojata a koga ja uklucuvam turbo ne primetuvam nekoja razlika od fan na tri crtki koga e i turbo

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Немој да ми се смеете ама прво гледам какво е далечинското и тоа ми е некаква нубска појдовна точка за да заклучам до каде се технолошки.

Чим видам "универзално" тоа обично значи дека е клон на иста таква и поевтина клима.
На VIVAX од пред 8 години можам да наместам swing во која сакам позиција (графички) или да имам нишање во три опции (горе до средина, на средина и од средина према долу)

А Daikin (и не само тој) или swing -а или не.

Forall

read-only
10 мај 2017
13
16
Kako da vi kazam ja ne bi dala ni 10denari ... ama sega od koga citav po forumi i razbrav sto e eurovent koga ja zemav bev laik i od ICS Group mi kazaa zimata klimava ima da fuchi za toj prostor prosto Daikin e s.... vo bela boja ...
Тоа е специјалитет и на Грее МКД :D
Само ти дај ни ги паричките ! Ќе фучи и на -30 ! Абе и на -50 ако треба ! Само смеј купи го :)

Kako moze da se provere dali vade 3KW?
Па наједноставно и најевтино ако ја загреваш просторијата со друг извор на топлина од 3KW, кварцна, радијатор, панел и притоа следиш надворешна температура и внатрешна и време на работа ! Ако се проиближно исти загревањата од твојата клима и од вториот уред за исто време, на исти температури, значи тоа е тоа...

Изменето од модератор:

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Тоа е специјалитет и на Грее МКД :D
Само ти дај ни ги паричките ! Ќе фучи и на -30 ! Абе и на -50 ако треба ! Само смеј купи го :)

Ни од далеку не ми се вмешува во темава, посебно што почнува да наликува на Кајгана, ама моето искуство со ГРЕЕ не е ни приближно до ова.

Кај тројца мои блиски луѓе во Битола има инсталирано Хансол -20 и -30 и луѓето комотно се греат, па и лани на минусите немаа проблеми тие со -20-ките Хансоли.Е сега сите станови се со изолација, PVC прозори и климите си греат простор за кој што се наменети (дневни со претсобје), а во спалните има или греалка или помала клима.Претпоставувам дека во други услови можеби не би било вака како што јас имам искуство, но сепак тоа е моето.

Да не се разбереме погрешно, и јас имам ГРЕЕ Ломо LCLH (како и да беше) и сум задоволен, но примарно не ја користам сега за греење.Ако бев решен да се греам на клима ќе беше барем FH35VE или VEHZ (мислам вака беше нордик моделот).

Дефинитивно одредени луѓе по форумиве ствараат одбивност кон ГРЕЕ, и кај мене истото го прават, ама дека климите не се во ред (барем хансолот), од моето кратко искуство не можам да кажам.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Jaс во последно време гледам повеќе такви кои плукаат по брендот. Интересно е, посебно кога се нови/неактивни членови чии постови се ограничени на темава. ;)

Факт е дека има луѓе кои навиваат за одредени брендови. Има и такви кои можеби и се занимаваат со герила маркетинг, позитивен ама гледам подоста и негативен, во последно време. Донекаде и тоа е добро, пошто е индикатор дека компаниите стануваат свесни за влијанието на социјалните мрежи, што би требало да придонесе за попрофесионален однос кон корисниците.

Како и да е тоа е тоа, кога човек бара знаење и искуства на нет мора и да биде спремен да исфилтрира секакви податоци. За мене Гри е солиден price/performance бренд, иако со релативно забегани цени во последно време. Таков е целиот пазар овде, вклучително и нискиот сегмент каде конкурентите како Вивакс исто ги надуваа цените. Кај Вивакс добро е што генералниот увозник е само дистрибутер па може да се најдат и понормални цени - надвор од Скопје, се разбира. :)

Од новогодишни желби и честитки останува да се надеваме дека и Гри и Фуџитсу ќе почнат да ги носат повеќе увозници, па цените да легнат на некое нормално ниво.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ама сепак Даикинот е 50ка... не ми е јасно како може да не загрее. Секако ако тој простор може да се згрее со 3кw панелка тогаш би требало да се згрее и со Даикинов, само по цена од 900w наместо 3000w.

Или апла губи просторот моќност или нешто килави климата. Јас би се бунел... ако е до климата проблемот!

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Ама сепак Даикинот е 50ка... не ми е јасно како може да не загрее. Секако ако тој простор може да се згрее со 3кw панелка тогаш би требало да се згрее и со Даикинов, само по цена од 900w наместо 3000w.

Или апла губи просторот моќност или нешто килави климата. Јас би се бунел... ако е до климата проблемот!
Istorijata na klimata ja pisav ja kupiv mesec septemvri ja startuvav oktomvri od 16h do 24h mi kazaa deka za nea e podobro da si raboti cel den pocnav da ja koristam taka, dade error U4 posle odredeno vreme i crkna elektronikata na nadvoresna ja zamenija, povtorno nemozese da krene poveke od 18C a ja pukav i na 30C po cel den nareden pat koga dojdoa i tecel freon pa zavaruvaa cevki vo meguvreme spored niv ne bese problem klimata tuku mojot prostor staviv izolacija i vrata da odvojam hodnik i denvna so sto se namali kvadraturata na okolu 38m2 i povtorno eve istata ima maka neznam so da vi kazam ne pretendiram brend ednostavno sakav da se resam od drva do 4ti sprat i da najdam raat za zimovo ... Ja sledam do nedela ako nema podobruvanje vikam servis ednostavno so.problemov ne sum samo jas eve na forumov i dux/dax mislam bese go ima istiot problem. Da ne sledev forumi sum clen od koga mi se pojavija problemite so nea i ne mislam da navredam nekogo ednostavno sakab sovet sto moze da e problem so nea. A za defeostite na sekoj 40min neznam so da kazam ete za nekoj e sosem normalno toa za nekoj ne. Istaba klima ja zema moj prijatel 74m2 kazuva bara mu gi.pravi e sega neznam kolku e za sporedba on e vo stan kade go great od site strani ja sum na posleden sprat.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Известувај се јавно да знаеме.

Ќе пресметуваме заедно се и ќе најдеме заклучок.

Ајде да го видиме присторот. Климата 90% ќе испадне на крај ама ајде да не испадне дека сме пропуштиле нешто.

Нацртај го просторот за греење ако не те мрзи викендов. И на секој ѕид обележи што има од другата страна (надвор или соба или влез), и под станот што има, и над станот што има. И секој ѕид дали е цигла или цигла плус изолација. Или е бетонски (хорор за греење).

И на крај секој прозор каков е, пвц или дрвен. И дали некаде има промаја.

И кој град е.

Една А4 страна со цртеж и објаснето ова. Ќе ти пресметам загуби на рецимо 0 степени колку што е сега за да знаеме. Секако нема да е 100% точно ама ќе имаме ориентациони бројки.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Следи некој дискусија за клими на жолтиот форум.
Ги дисекцираат ГРЕЕ клоновите како врел нож низ путер.
Целата пропаганда и манипулација се распаѓа.

Sent from my iPhone using Tapatalk

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Istorijata na klimata ja pisav ja kupiv mesec septemvri ja startuvav oktomvri od 16h do 24h mi kazaa deka za nea e podobro da si raboti cel den pocnav da ja koristam taka, dade error U4 posle odredeno vreme i crkna elektronikata na nadvoresna ja zamenija, povtorno nemozese da krene poveke od 18C a ja pukav i na 30C po cel den nareden pat koga dojdoa i tecel freon pa zavaruvaa cevki vo meguvreme spored niv ne bese problem klimata tuku mojot prostor staviv izolacija i vrata da odvojam hodnik i denvna so sto se namali kvadraturata na okolu 38m2 i povtorno eve istata ima maka neznam so da vi kazam ne pretendiram brend ednostavno sakav da se resam od drva do 4ti sprat i da najdam raat za zimovo ... Ja sledam do nedela ako nema podobruvanje vikam servis ednostavno so.problemov ne sum samo jas eve na forumov i dux/dax mislam bese go ima istiot problem. Da ne sledev forumi sum clen od koga mi se pojavija problemite so nea i ne mislam da navredam nekogo ednostavno sakab sovet sto moze da e problem so nea. A za defeostite na sekoj 40min neznam so da kazam ete za nekoj e sosem normalno toa za nekoj ne. Istaba klima ja zema moj prijatel 74m2 kazuva bara mu gi.pravi e sega neznam kolku e za sporedba on e vo stan kade go great od site strani ja sum na posleden sprat.
Нека ти ја заменат за GV моделот таа е многу многу подобра клима повисока класа.

nikigo

hello world
6 март 2013
278
295
nikigo's setup  
Processor & Cooler
XEON X5660@4GHz Noctua NHD14
Motherboard
Gigabyte GA-X58A-UD7 (rev. 1.0)
Storage
2xLiteonit 120GB RAID0, WD10EZEX
PSU
Cooler Master V700
RAM
6 x 2GB Kingston HyperX 1600
Video card
GIGABYTE GTX 1070 G1 Gaming
Case
Coolermaster HAF XB
Mouse
Logitech MX518
Keyboard
IBM Model M
Audio
Steinberg UR12, Raspberry Pi HiFiBerry, Yamaha AS-500, JBL Studio 530, Pioneer HPM50, Grado SR-60
Monitor
DELL U2312HM
OS
Windows 7
Pa problemot e sto smetaat deka i ovaa e vo red ... iskreno ne veruvam deka ke se sluci toa, a za skica ke se potrudam da napravam.
Во право се, форсирај да ти ја заменат за FTX50GV. FTXB е многу слаба за греење, според еуровент спецификации. Ја имам GV и веќе втора година по ред се греам и зимно време по маица си седам дома. Инаку се работи за поткровје со високи тавани и отворен простор - дневна, трпезарија, кујна - 38м2 и дополнителна галерија - 20м2. Од голема помош е и јужна страна, со прозори со три стакла, 10цм стиропор и 20цм тервол кровна изолација. И да, далечинското е 80's, а климата зимно време се гаси само поради чистење на филтри. Инаку за греење наместена е на 23C и 21C кога нема никој во просторијата. Летно време на ладење е на 27.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Башка што оваа делува како да отишла јабана... дали од фабрика, дали отпосле при монтажа, дали од недостатокот на фреон којзнае.

Како и да е треба да загрее луѓе!!! Над 0 е надвор климава е над 3kw испорачана топлина. Треба да е бања.

Мислам дека рече дека 46Ц вади на издув. Не е тоа доволно за над 0 надвор. Ете измери кај познаникот кај што ја има истата дали и кај него на максимум температура и вентилатор вади над 46.

Нешто е сумљиво тука. Да ја заменат под гаранција мислам дека би требало.

Не смее муабет да падне дека "не била за греење климава", луѓе 0 степена е. Какво греење. Можда на -7 е слаба или на -15, ама на 0 степени не постои клима која е слаба.

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Башка што оваа делува како да отишла јабана... дали од фабрика, дали отпосле при монтажа, дали од недостатокот на фреон којзнае.

Како и да е треба да загрее луѓе!!! Над 0 е надвор климава е над 3kw испорачана топлина. Треба да е бања.

Мислам дека рече дека 46Ц вади на издув. Не е тоа доволно за над 0 надвор. Ете измери кај познаникот кај што ја има истата дали и кај него на максимум температура и вентилатор вади над 46.

Нешто е сумљиво тука. Да ја заменат под гаранција мислам дека би требало.

Не смее муабет да падне дека "не била за греење климава", луѓе 0 степена е. Какво греење. Можда на -7 е слаба или на -15, ама на 0 степени не постои клима која е слаба.
Super sto citam deka ima zadovolni i od Daikin, ajde gi kontaktirav za zamena pa ke viidme sto ke se sluci, gi kontaktirav i za tip na kompresor i za podatocite od eurovent ali si izvrsiv monoglog nit pisaa nit se javija ... Loso iskustvo so toj serviserot koj me ubeduvase tri meseci deka e "subjektivno" mojto custvo za toplina i na kraj ispadna klimata deka si ima maka ali toa e toa ... neznam dali bez DPI bi mozelo da se napravi nesto plus ...

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Следи некој дискусија за клими на жолтиот форум.
Ги дисекцираат ГРЕЕ клоновите како врел нож низ путер.
Целата пропаганда и манипулација се распаѓа.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Кога ќе ги банираат тогаш може да се каже дека се распаѓа.
Админите воопшто не читаат ништо ни следат што се дешава таму.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
dade error U4 posle odredeno vreme i crkna elektronikata na nadvoresna ja zamenija, povtorno nemozese da krene poveke od 18C a ja pukav i na 30C po cel den nareden pat koga dojdoa i tecel freon pa zavaruvaa cevki vo meguvreme spored niv ne bese problem klimata tuku mojot prostor...
Друже, ти и тоа како си имал основа за барање на поврат на парите во првите 15 дена. Или менување за нова иста таква клима. Памет за следен пат, не може да се расипува електрониката, да тече фреон и да заваруваат цевки... И ти да не реагираш со барање за нова клима, нова инсталација, и нови цевки.

Гаранцијата си важи (најмалку 2 години) а во првите 15 дена си со неограничени права. Запамти за следен пат.

Е сега, пошто никако не е утврдено во муабетов: Колкави топлотни потреби има просторот кој го грееш?

Не ми кажувај квадратура, па ни волумен. Тоа ништо не ни значи без податок за топлотни загуби. Тоа се обиде да ти помогне Дени, ти побара да му дадеш податоци за пресмета во калкулатор за топлотни загуби. Но таквите калкулатори имаат и до 30% маргина за грешка, затоа што квалитетот на материјалите кои се употребуваат во градбите (и квалитетот на изработката) варираат многу.

Најлесен и наједноставен начин за утврдување на топлотните потреби има просторот е тој што на сите им го укажувам: греење неколку денови со обични електрични греалки, панелни греалки ако е можно, но може и разни електрични радијатори па и калорифери.

Значи види просто и едноставно колку киловатни греалки ти се доволни за да го загрееш просторот. Ако ти се доволни 3 киловати, тогаш јасно е дека климата ти е дефектна. Но ако испадне дека ти требаат греалки со вкупна моќ над 4-5 киловати за да се загрееш... Епа баче, 3.5кв клима не може да ти заврши работа.

Се надевам дека ме разбра, поедноставно не можам да објаснам.
Ваквите работи се прават пред да се купи клима, ама ете и отпосле е корисно да знаеш.

едит: Е да, заборави на тоа што те советуваат да бараш друг модел на клима. По ниедна основа не ти следува замена за друг модел. Ако климата испадне дека ти е неисправна, гаранцијата гарантира поправка или замена за нова ИСТА клима. Единствено е можно да се договориш, да замолиш ако ти дозволат да доплатиш за друг модел - што тешко дека ќе се согласат со оглед дека климата веќе ја користиш некое време. Плус ќе треба да доплатиш и демонтажа и нова монтажа.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Сепак треба да се избрка работата со тоа што сега ако ти дреме климата безвезе и корне со потрошња ќе си бајаги повеќе во загуба отколку сега да се измачиш и доплатиш за монтажи/демонтажи и корекции или дај боже замена.

Пак ќе речам ако е до климата. А 90% е тоа по досегашниов муабет.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Така де, многу е едноставно. Штом просторот не е загреан, тогаш се можни следниве две варијанти:
- или климата е дефектна
- или климата не е дефектна, ама не сепак не е доволно моќна за потребите на просторот
Во првиот случај следува интервенција според гаранцијата. Во вториот случај не.

Мене ми е само многу интересно тоа што подоста луѓе ќе се појават на дискусијата, ќе се пожалат од некоја клима, и потоа кога ќе им се објасни моментот дефект/моќност - ги снемува и не се јавуваат да пренесат што било од тие две работи.

Општо зборувам. Не зборам за @Didajo за него тек треба да видиме што ќе испадне.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Да ама тоа е обично со поддимензионирани клими 3.5ки. Ова е случај со 5.5кв клима и 0 степени надвор. Веројатноста да е до просторот е бајаги помала.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
На прв поглед така е. Но има многу исклучоци кои ме научија дека пред заклучок потребни се факти. Имаше случај со лик кој се жалеше на нешто слично со ова, за после да испадне дека се работи за дуќан со плафон висок над 4 метри и со 3 ѕида од обично стакло... „Ама нели климава грее до 40м2??!?“. :eek:ffended:

Затоа кога некој ќе каже дека го загреваат 2, или 3, или 4 киловати топлина од обични греалки, тогаш со сигурност знам какви топлотни потреби има неговиот простор и што да му се предложи.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
@Didajo Дали освен монтерот кој ја монтирал второ-трето лице има поминато да провери ? Безразлика колку да е искусен некој монтер пак е кажам човечки е да се згреши, мене ме чуди како тоа дополнувале фреон и нешто ме асоцира на грешка при монтажа па сега можеби монтерот вртка да не признае своја грешка пробува да ја залепи работата ...

Ако дополнувале фреон или монтажата не била како што треба или бакарните цевки ( претпоставувам дека се бакарни пошо на пазарот има бакарни кои по краевите се бакар ама внатре во изолацијата помеѓу двата краја е алуминиум! ) не се нешто како што треба па да диши некаде од нив што е екстремно ретко, или климата во нејзината инсталација диши или дишела од некаде па они лепеле/вареле и слично. Тоа и не е страшно АКО СЕ НАПРАВИ како што треба.

Најдобро нека ја види трета независна страна климата да бидеш сигурен дека монтажата пред се е како што треба. Како што кажав и на искусни монтери може да им се случи банален проблем. Пример се имаше случено една од цевките при виткање да се превиткала повеќе и затнала/намалила проток на фреон, долга и тешка инсталација со многу кривини, недостапен и непрегледен простор и неможеше да се најде проблем, се изгледа ОК ама климата не грее. При замена на климата истиот проблем и со новата па тек тогаш се откри дека всушност на најпрегледниот и најнедостапниот дел нешто е сумјиво, се направи нова инсталација и старата клима работи како луда сега. Ова на Хансол -20 се има случено.

Така да немора да значи дека климата УРЕДOT е дефект можно е некој банален и глуп проблем во монтажата да испадне.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

На врв