Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Ептен шамари само штета повеќето производители прават повеќе интел него ли АМД лаптопи.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.619
6.056
Битола
Ептен шамари само штета повеќето производители прават повеќе интел него ли АМД лаптопи.
Правеа*. Откако беше претставувањето на CES 2020 на 4XXX ryZEN, беше најавено дека одреден број производители се префрлаат на АМД, вклучувајќи ги АСУС, MSI, итн. Балансот сметам ќе се менува со тек на време се повеќе и повеќе.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Правеа*. Откако беше претставувањето на CES 2020 на 4XXX ryZEN, беше најавено дека одреден број производители се префрлаат на АМД, вклучувајќи ги АСУС, MSI, итн. Балансот сметам ќе се менува со тек на време се повеќе и повеќе.

Најпопуларни лаптоп модели се DELL XPS, Lenovo ThinkPad, HP некои си таму... коа тие играчи ќе понудат од најпопуларните модели 50:50 опции меѓу интел и АМД кој што си сака тогаш ќе кажам дека е балансирано. За сега ко што гледам 10% опции дали има со АМД но поправи ме ако грешам и ќе сум ептен среќен.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.619
6.056
Битола
Најпопуларни лаптоп модели се DELL XPS, Lenovo ThinkPad, HP некои си таму... коа тие играчи ќе понудат од најпопуларните модели 50:50 опции меѓу интел и АМД кој што си сака тогаш ќе кажам дека е балансирано. За сега ко што гледам 10% опции дали има со АМД но поправи ме ако грешам и ќе сум ептен среќен.
Овие другите не ми се проверени, НО, Леново знам дека има голем број Ryzen лаптопи, вклучувајќи и Ryzen 4000 коишто веќе се во продажба. Ама сметам дека прашање на време е кога оваа бројка ќе се зголемува кај преостанатите производители.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Добро, ваљда ти текна дека само што искочија процесорите нели?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Добро, ваљда ти текна дека само што искочија процесорите нели?

За тинкпад модели конкретно ги најавуваат пред да се пуштени процесорите или било кој лаптоп со нив у продажба (за интеловите). Така шо очекувам дека коа ќе се објави процесорите обично и сите лаптопи со нив што се се веќе испланирани/најавени.

Слушав подкаст на темава пред некој ден дали Брокен Силикон или кортекс - ама велеа дека проблемот со вакви чекори не е само тоа дека интел лобира да останат повеќето и подобри модели нивни туку и дека перцепцијата на корисниците била дека интел е проверено и добро и дека преминување на АМД било само по себе и ризик за производителот... и тон други работи тука сигурно играат игра ама не мислам дека тоа што „само што излезе процесорот“ е една од нив.

Кога ќе излезе еден процесор веќе повеќето заинтересирани играчи го имале у лаборатории со месеци.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.110
6.055
ХПС и слични сигурно ќе одат на рајзен во следна итерација. Ладењето е ненормално, а и батеријата. Кај такви лаптопи разликата со интел ќе е повеќе од 2 ПАТИ во перформанси заради ладењето, а исто толку и во батерија.

Ептен некој договор ако имаат повеќегодишен па да мора да го испочитуваат (при што ќе имаат масивен пад на продажба).

Си играат АМД во оваа итерација со интел. Имаат 2 големи генерациски скокови подобар процесор. И тоа неизбагуван и успорен од хотфиксови за пропусти.

Седи.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
За тинкпад модели конкретно ги најавуваат пред да се пуштени процесорите или било кој лаптоп со нив у продажба (за интеловите). Така шо очекувам дека коа ќе се објави процесорите обично и сите лаптопи со нив што се се веќе испланирани/најавени.

Слушав подкаст на темава пред некој ден дали Брокен Силикон или кортекс - ама велеа дека проблемот со вакви чекори не е само тоа дека интел лобира да останат повеќето и подобри модели нивни туку и дека перцепцијата на корисниците била дека интел е проверено и добро и дека преминување на АМД било само по себе и ризик за производителот... и тон други работи тука сигурно играат игра ама не мислам дека тоа што „само што излезе процесорот“ е една од нив.

Кога ќе излезе еден процесор веќе повеќето заинтересирани играчи го имале у лаборатории со месеци.
Чекаа да видат како ќе се покажат.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.116
5.322
Лаптопите се планираат 1-2 години однапред, па од тие причини неможе да излезат овие генерации со Рајзен модели. Зборам за хај-енд моделите како XPS, Spectre, ThinkPad и останати.

9 август 2018
1.172
477
Дечки, од AMD процесори не се разбирам многу, ама вака за од i5 - 8400 која би била најдобра замена (во тој ренџ на цена), и колку ќе има разлика во перформанси?
Не сум некој што оверклокнува,и ќе си го користам stock вентилаторот.
Исто така, зошто во single threaded перформирање AMD немаат clock boost???
Гледам со новиве процесори, и во single threaded перформирање, и во multi threaded перформирање AMD се покажаа доста со новиве процесори.

Инаку онака прашувам не мењавам сега.

И

Избришан член 18474

Гостин
Не специфицира какви перфоманси

9 август 2018
1.172
477
Не специфицира какви перфоманси
Мислев на тоа дека i5 - 8400 веќе си го покажува своето.
Да мидрејнџ процесор е, интел си го прави своето, си го прават и апдејтите на Windows, секој голем годишен апдејт -5% у перформанси, ама верувам со AMD такво нешто дека нема. Чим ти даваат отклучени процесори, тогаш друга приказна.

Инаку поточно во овој рејнџ со цена, не ми требаат исти перформанси туку подобри. А знам дека со AMD нема грешка, барем не оваа година.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Мислев на тоа дека i5 - 8400 веќе си го покажува своето.
Да мидрејнџ процесор е, интел си го прави своето, си го прават и апдејтите на Windows, секој голем годишен апдејт -5% у перформанси, ама верувам со AMD такво нешто дека нема. Чим ти даваат отклучени процесори, тогаш друга приказна.

Инаку поточно во овој рејнџ со цена, не ми требаат исти перформанси туку подобри. А знам дека со AMD нема грешка, барем не оваа година.

Најарно да си отвориш посебна тема, и треба да наведеш за што го користиш компјутерот и какви подобрувања би сакал да добиеш. Дали за игри па ФПС ти е единствен таргет или пак друго.

9 август 2018
1.172
477
Најарно да си отвориш посебна тема, и треба да наведеш за што го користиш компјутерот и какви подобрувања би сакал да добиеш. Дали за игри па ФПС ти е единствен таргет или пак друго.
Моментално не ми треба туку онака прашував.
Да игри, особено Cities Skylines, каде што има голем бенефит од multi threaded перформанси.
Поточно играм PUBG, War Thunder, оваа новава Call of Duty, би почнал и Valorant, Destiny 2, Payday 2, Rust ( ова брат ми го игра), Minecraft и Black Mesa.
Повеќе е за игри, едитирање многу ретко,скоро ич. Значи гледам за таа цена што сум го платил овој i5 - 8400 ако може да се најде подобар AMD процесор.
Најважни од игриве се Cities Skylines, PUBG, War Thunder и новава Call of Duty.

И, разлика од прва,втора,трета,четврта генерација која е?
На еден сајт прочитав најдобро било најнова генерација за futureproofing.

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Да игри, особено Cities Skylines, каде што има голем бенефит од multi threaded перформанси.
Поточно играм PUBG, War Thunder, оваа новава Call of Duty, би почнал и Valorant, Destiny 2, Payday 2, Rust ( ова брат ми го игра), Minecraft и Black Mesa.
Повеќе е за игри, едитирање многу ретко,скоро ич. Значи гледам за таа цена што сум го платил овој i5 - 8400 ако може да се најде подобар AMD процесор.

Ако е за гејминг, воопшто не го менувај процесорот, i5 - 8400 е те како способен гејмер, подобро инвестирај во подобра графичка, барем 580-ка од форумов или подобро.(гледам во потпис имаш GTX 1050 Ti)

9 август 2018
1.172
477
Ако е за гејминг, воопшто не го менувај процесорот, i5 - 8400 е те како способен гејмер, подобро инвестирај во подобра графичка, барем 580-ка од форумов или подобро.(гледам во потпис имаш GTX 1050 Ti)
Тоа и планирам. Прво имам важни работи во животот, прво тоа подоцна компјутерот. Ако зимам нешто ќе биде Nvidia графичка, оти моето долгогодишно искуство со AMD графичките не е на добро ниво. Не дека е многу лошо, ама сепак знам што сум средувал на други, и знам јас какви проблеми си имав.

windows8

lurker
12 февруари 2012
790
1.037
Скопје
windows8's setup  
Motherboard
MSI B350 PC MATE
Keyboard
CANYON
Monitor
DELL P2416D
OS
Windows 10 x64

Cities Skylines не е добро оптимизирана, не помагат плус јадра, ја играв порано со r3 1200 и сега со r5 2600 исто фрејмови, не го користи макс процесорот.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.110
6.055
Значи тесно грло ти е графичката.

Процесорот доаѓа до израз меѓу 1000 и 100000 популација.

28 јануари 2017
2.101
4.846
Ресен
Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Долгогодишно иксутсво е релативно ама ме интересира колку е твоето како средношколец? :hay:

giphy.gif

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно