Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Филтер за воздух

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Нормално дека си одредуваме сами. Бројачот нема врска и е безвезе ставен. За кинеско подрачје е саатницата, а кај нас е многу почисто и не се полни толку. Е сега јас го поминувам со правосмукалка понекогаш филтерот за тоа најголемото насобрано да се тргне. Не знам дали помага и колку, ама ми делува дека е подобро да нема цели ќебиња налепени на филтерот. Од друга страна сум го користел и во екстремни услови овој филтер, кога се руштеше вцто и се вадеа полочки тука си беше на максимум пуштен и се си исфилтрира без проблем. Цел беше во цигла и што се не. И си тераше. Го исмукав, го издував и сеуште си е оперативен.

А сега го програмирав пак наново, зошто експериментирам деновиве нели. Заклучивме дека ако ставиш два услова за еден ИФ не работи. Не може да најде „меѓу“ 18 и 25пм на пример. Може само поголемо или помало. И моментално условите ми се вака и тоа по овој редослед (битно е и тоа):

1. if <10 set AUTO
2. if >30 set favourite level to 14, switch to MANUAL
3. if >12 set favourite level to 9, switch to MANUAL

Па ќе пробаме сега вака. Колку што видов би требало да проработи вака.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Летоска еден пробав да го „репарирам“ иако велат дека не се переле. Го издував со компресор убаво, и после киснеше првин 2-3 дена со вртење во леген со топла вода и прашак за перење, со истурање и мењање на водата пошто гнасотии искачаа првите 5-6 пати. После се печеше на летното сонце едно 2 недели или поеќе го заборавив дури. После уште еден компресор и ене го тера чисти, без проблем. Имам дојам дека чисти нешто поспоро од лани, ама може е само до мене, а и лани немаше толку загадување ко годинава.

Smartus

Верификувана компанија
8 ноември 2019
38
77
www.smartus.mk
Па пофалете се овде со еден пинг кога ќе имате ;)
Мислењето е автоматски споено:

И јас би сакал да сам капетан лаѓе али... Сега ти ептен бараш ама приближно до тоа може.
Со менување на Favorite вредноста и градациски зголемување. Да речам од 20-30/5, 30-40/6, ...
Мене ми е 12 над 50, од 40-50 на 8, под 40 на 6ка, под 20 на ауто, под 10 turn off.
Инаку многу ретко ми скока некој од schedules. Нотификации да рипа кога стига кога не. Ама автоматиката си тера.
Достапни се во пред-нарачка :) Може слободно да се закажат, наредна недела отпочнуваме со испорака Купи Xiaomi HEPA филтер за прочистувач 3H/2H/2/2 Pro | Нарачај веднаш на smartus.mk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Нарачано едно парче.

Инаку мислам дека моментално работи 3H со овие сетинзи:
1. if <6 set AUTO
3. if >7 set favourite level to 7, switch to MANUAL

Така да тоа е тоа. Нека седи сега така.

Летоска еден пробав да го „репарирам“ иако велат дека не се переле. Го издував со компресор убаво, и после киснеше првин 2-3 дена со вртење во леген со топла вода и прашак за перење, со истурање и мењање на водата пошто гнасотии искачаа првите 5-6 пати. После се печеше на летното сонце едно 2 недели или поеќе го заборавив дури. После уште еден компресор и ене го тера чисти, без проблем. Имам дојам дека чисти нешто поспоро од лани, ама може е само до мене, а и лани немаше толку загадување ко годинава.
Имам и јас пробано на правосмукалка ама тешко е со ХЕПА многу се ситни за водата да може да ги исчисти. Може се подзачистува ама внатре ако е наполнет, тоа е тоа. Поголемото ѓубре секако можеш да го извадиш со дувалка или компресор или правосмукалка - што и онака е пожелно да се прави повремено. Не за друго туку протокот да му остане што поголем, да не се гуши.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Достапни се во пред-нарачка :) Може слободно да се закажат, наредна недела отпочнуваме со испорака Купи Xiaomi HEPA филтер за прочистувач 3H/2H/2/2 Pro | Нарачај веднаш на smartus.mk
Super, zimam 2. Nema plakanje so Karticka? Mi dava samo faktura i kesh pri prevzemanje?

Sent from my ТЕЛЕФОН using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Super, zimam 2. Nema plakanje so Karticka? Mi dava samo faktura i kesh pri prevzemanje?

Плаќање во банка има еве сега прв пат таа опција ја пробав. Ќе видиме колку е практично тоа. Преку електронскава апликација на НЛБ

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Плаќање во банка има еве сега прв пат таа опција ја пробав. Ќе видиме колку е практично тоа. Преку електронскава апликација на НЛБ
Да де преку ф-рс, така. Мислев директ катичка не гледам.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Нарачано едно парче.

Инаку мислам дека моментално работи 3H со овие сетинзи:
1. if <6 set AUTO
3. if >7 set favourite level to 7, switch to MANUAL

Така да тоа е тоа. Нека седи сега така.

Имам и јас пробано на правосмукалка ама тешко е со ХЕПА многу се ситни за водата да може да ги исчисти. Може се подзачистува ама внатре ако е наполнет, тоа е тоа. Поголемото ѓубре секако можеш да го извадиш со дувалка или компресор или правосмукалка - што и онака е пожелно да се прави повремено. Не за друго туку протокот да му остане што поголем, да не се гуши.
Гледам доста често споменувате чистење со усисивач, дури и еднаш неделно. Со ова не треба да се претерува, не повеќе од 1-2 пати за пола година. Имено, и самиот прав фатен на површината на филтерот преставува еден вид на многу фин филтер кој доста успешно филтрира, не дозволувајќи да се дојде до филтерот и тој побрзо да се заситува. Вака навистина нешто се намалува пропусноста, но се зголемува квалитетот на филтрација и се штеди главниот филтер. Инаку ова не ми текнало сам :), туку го советуваат од фабриката К&N со кои порано доста се занимавав и кои предлагаат дури до 5 мм слој прав на надворешната страна да не се чисти.

Smartus

Верификувана компанија
8 ноември 2019
38
77
www.smartus.mk

Со картичка за жал нема уште, работиме на модулот. Моментално може со банкарски трансфер или готовина при испорака. Во секој случај плаќањата се процесираат истиот ден околу 15 часот

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Гледам доста често споменувате чистење со усисивач, дури и еднаш неделно. Со ова не треба да се претерува, не повеќе од 1-2 пати за пола година. Имено, и самиот прав фатен на површината на филтерот преставува еден вид на многу фин филтер кој доста успешно филтрира, не дозволувајќи да се дојде до филтерот и тој побрзо да се заситува. Вака навистина нешто се намалува пропусноста, но се зголемува квалитетот на филтрација и се штеди главниот филтер. Инаку ова не ми текнало сам :), туку го советуваат од фабриката К&N со кои порано доста се занимавав и кои предлагаат дури до 5 мм слој прав на надворешната страна да не се чисти.
Далеку од еднаш неделно. Не ни има што да се усиса. Можда на месец-два го чистам затоа што ќебиња се прави.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Со картичка за жал нема уште, работиме на модулот. Моментално може со банкарски трансфер или готовина при испорака. Во секој случај плаќањата се процесираат истиот ден околу 15 часот
OK. Сега ;)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Стигна резервниот филтер од Смартус. Најс. :) Си го сменив иако не беше истечен претходниот (зошто земав еден нов резервен, и сега пак нов) пред неколку дена. И драстично се подобри протокот. Веројатно зошто овој што беше внатре беше страшно малтретиран со граѓевински прашини и слично. Си ја одработи својата работа.

Филтерот сега е добар во делот на менаџирање на вентилаторот. Последните сетинзи од неколку поста погоре се супер.

Само си се пали по некогаш кога ќе му текне. Иако е ставен на scheduer да се пали во 08 и да се гаси во 20ч, не го слуша тоа баш. Некогаш следи, некогаш се пали во 03 наутро. Следно ќе пробам да му ставам автоматските акции да се важечки само меѓи 08:01 и 19:59 часот или нешто слично и ќе видиме дали ќе се пали. Сега во моментов навечер го гасам од струја за да не разбуди некого.

Smartus

Верификувана компанија
8 ноември 2019
38
77
www.smartus.mk
Стигна резервниот филтер од Смартус. Најс. :) Си го сменив иако не беше истечен претходниот (зошто земав еден нов резервен, и сега пак нов) пред неколку дена. И драстично се подобри протокот. Веројатно зошто овој што беше внатре беше страшно малтретиран со граѓевински прашини и слично. Си ја одработи својата работа.

Филтерот сега е добар во делот на менаџирање на вентилаторот. Последните сетинзи од неколку поста погоре се супер.

Само си се пали по некогаш кога ќе му текне. Иако е ставен на scheduer да се пали во 08 и да се гаси во 20ч, не го слуша тоа баш. Некогаш следи, некогаш се пали во 03 наутро. Следно ќе пробам да му ставам автоматските акции да се важечки само меѓи 08:01 и 19:59 часот или нешто слично и ќе видиме дали ќе се пали. Сега во моментов навечер го гасам од струја за да не разбуди некого.
Супер :)
Во врска со промената на филтрите, иако апликацијата кажува дека има уште одредена % до целосна амортизација, препорачливо е да се менуваат почесто, посебно во региони каде што загаденоста е повисока. Апликацијата кажува индикативно, врз база на часови на работење во оптимални услови.

Истото важи и за други уреди што користат филтри, како на пример роботите, обични правосмукалки, клими итн, каде што ако е драстично смената бојата на филтерот тој не функционира и прашината ја распоредува во внатрешноста на уредот или ја распрскува во воздухот.

Советов е чисто пријателски, без никаква намера да натераме некого да купува непотребно, туку за да го продолжите векот на уредите што сте ги земале и да се искористат максимално перформансите за којшто е купен :D

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
@Smartus ко што гледам нема тема за тоа ама тука ќе ве прашам како најсродна тема...

Ова го имате на залиха? Ако не, има ли некое инфо кога би го имале и по која цена?

Smartus

Верификувана компанија
8 ноември 2019
38
77
www.smartus.mk
@Smartus ко што гледам нема тема за тоа ама тука ќе ве прашам како најсродна тема...

Ова го имате на залиха? Ако не, има ли некое инфо кога би го имале и по која цена?
Баш викендов се распродадоа. Ќе контактираме добавувачи за можност да се донесе со нареден увоз. Би пристигнал втора половина на месецов

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
915
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Имам Xiaomi телефон, ама за цените на нивните прочистувачи искрено би зел Winix оти скоро исто се. Туку ај препорака ако некој има измеѓу овие за соба 20тина квадрати:

MIDEA KJ210G-C46 - 4 години гаранција, за парите личи убо
Winix Zero Compact - солиден, ќе гасам јонизација и онака
Winix Zero N - поголем уред од компактот, без јонизација

ST AP260 - евтин и со H13, 2 год гаранција, за мала соба се мислам да не фрлам џабе пари

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Имам Xiaomi телефон, ама за цените на нивните прочистувачи искрено би зел Winix оти скоро исто се. Туку ај препорака ако некој има измеѓу овие за соба 20тина квадрати:

MIDEA KJ210G-C46 - 4 години гаранција, за парите личи убо
Winix Zero Compact - солиден, ќе гасам јонизација и онака
Winix Zero N - поголем уред од компактот, без јонизација

ST AP260 - евтин и со H13, 2 год гаранција, за мала соба се мислам да не фрлам џабе пари
Што и да бираш, само немој СТ-то, немаат резервни филтери, или сега ако имаат догодина нема да имаат.
Го имам постариот модел од овој, немаат филтри веќе две години, а уште е под гаранција уредот. Можеле да порачаат за 100 евра филтер ;)

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
915
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Што и да бираш, само немој СТ-то, немаат резервни филтери, или сега ако имаат догодина нема да имаат.
Го имам постариот модел од овој, немаат филтри веќе две години, а уште е под гаранција уредот. Можеле да порачаат за 100 евра филтер ;)
Види на филтерот product number. Сигурно од али или ebay ќе најдиш.

Натрана филтерот, како си задоволен? Убо работеше/чистеше?

Последна промена:

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Види на филтерот product number. Сигурно од али или ebay ќе најдиш.

Натрана филтерот, како си задоволен? Убо работеше/чистеше?
Врти уште, тивок е, ок е за мала соба, само нема ауто опција, треба ти да му кажеш на која брзина да работи, барем овој јас што го имам. Најтопло ти препорачувам ако решиш за овој да си земеш резервни филтери дур има, барем 3-4

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
915
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Врти уште, тивок е, ок е за мала соба, само нема ауто опција, треба ти да му кажеш на која брзина да работи, барем овој јас што го имам. Најтопло ти препорачувам ако решиш за овој да си земеш резервни филтери дур има, барем 3-4
То дефинитивно, 2-3 филтри сигурно ама најверојатно ќе земам Winix, и онака еднаш планирам да го купам а тие секогаш имаат филтри на залиха. Или тој или Мидеата ради 4 години гаранција.

CeeTour

hello world
18 септември 2014
127
135
Skopje
Дечки ми треба мислења, се двоумам помеѓу 2 прочистувача, кој ќе стои во дневна + трпезарија ~ 45 квадрати. Мала разлика во цена се, така да тоа не игра улога. Или предложете некој модел што можеби е подобар во тој ценовен ранг.

Blueair Pure 211

и

Xiaomi Mi Air Pro

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Дечки ми треба мислења, се двоумам помеѓу 2 прочистувача, кој ќе стои во дневна + трпезарија ~ 45 квадрати. Мала разлика во цена се, така да тоа не игра улога. Или предложете некој модел што можеби е подобар во тој ценовен ранг.

Blueair Pure 211

и

Xiaomi Mi Air Pro
Нема да згрешиш ни со двата, блуеаир некако ми се по за верување, за шаоми-то има исто многу позитивни искуства.
Евентуално да провериш колку се филтрите за во иднина за менување, можеби тоа ќе ти направи некаква разлика или евентуално дизајнот, гаранција, цена...
Сите прочиствачи во основа се вентилатори со хепа филтер, нема некоја филозофија

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
257
245
Што е разликата меѓу нормалниот ХЕПА филтер и тој што пиши дека чистел наводно и формалдехид. Или само бојата е различна :)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Хепа е механички филтер. Не поминуваат честички поголеми од определена големина.
За да прочистува и друго, треба да има и други слоеви.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно