Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Добар cloud storage

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
@Whisky Vishera, a ти као им веруваш дека ова е баш така и би ставил свои лични, доверливи и потенцијално компромитирачки материјали на ова? Не викам дека нечини сервисот, ама единствено сигурно решение е сопствен хостинг. За генерички работи кои не ти се битни и единствено сакаш да ти се достапни секогаш и секаде а воедно и да ги споделуваш било кој сервис е добар, ама за битни и доверливи работи сигурно не би ги качил на јавен клауд сториџ сервис.

hldgEHl.png

W

Whisky Vishera

Гостин
Како прво етикетата „јавен клауд сториџ сервис“ не одговара за овде затоа што секоја корисничка сметка е заштитена и енкриптирана. Значи ти не ги зачакуваш податоците за сите да имаат пристап до нив.

Како второ, незнам што сакаш да покажеш со скриншотот. MEGA користи AES-256 битна end-to-end енкрипција, заедно со RSA-2048 битна енкрипција при логирање - ако тоа нешто ти значи. Енкрипциските клучеви ги имаш само ти и никој друг. Дури и доколку некој би имал физички пристап до серверот каде што се наоѓаат твоите податоци, ќе види само рандом карактери, затоа што се е енкриптирано.

Како третo, MEGA организираше Bounty програма со цел да се пријават хакери од целиот свет и да го тестираат безбедносниот модел. Кодот е исто така отворен и беше цел на review од експерти.

Да не ја тупам многу, на крај све се сведува на лични преференци и верувања. Денеска конкуренцијата е толку голема и има стотици клауд провајдери, а сепак луѓето се одлучуваат да користат dropbox и слични провајдери кои се докажани дека немаат никаква заднинска безбедност.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не сме се разбрале, под јавен, мислев на, ај да речеме туѓ сервис кајшто ти си само корисник како и сите останати. Немам ништо против такви сервиси, напротив сите ги користиме секојдневно. Воопшто не се сомневам во АЕС и РСА енкрипцијата и не ми проблемот со пресретнување на трафикот, или дека некој ке упадне на серверот и ке пристапи до податоците.

Проблемот ми е во сопственикот на серверот/сервисот. Кога некој ти дозволува бесплатно да користиш негови услуги и нема реклами нема ништо, мора од некаде да доаѓаат парите, а тоа најчесто е од податочно рударење а.к.а. data mining (ова македоснкиот израз ме многу кул :D). Е сеа, јас со бобар дел од податоците немам ништо против да некој таму ги прегледува и обработува, ама еве на пример, годишни извештаи од предузеќе или даночни пријави и слични ствари не би ставил на било кој сервис, а кога ке размислам подобро не би ставил на ниеден сервис.

Тоа што организирале баунти програма за тестирање на безбедносиот модел е претпоставувам повеќе тест на АЕС/РСА, а не на нивните сервиси, ти секако можеш да го пресретнеш сообраќајот, ама мора да го декриптираш, а тоа е веќе пробивање на АЕС. Само за информација, НСА дозволува користење и увоз на хардвер/софтвер кој работи по стандарди наведени од нив, а меќу нив се баш овие или што би се рекло, не дозволуваат употреба на нешто за што немаат решение (ова е повеќе теорија на заговор отколку докажано, ама има логика).

Како и да е, мене мислењето ми беше во насока дека треба да се снимава што и каде се складира, а не дека нечини сервисот, и јас користам дропбокс и копи и најверојатно уште некој сервис, ама секако внимавам што складирам на нив.

Edit: Интересно
C:\Users\XXX>ping mega.co.nz

Pinging mega.co.nz [154.53.224.146] with 32 bytes of data:
Reply from 154.53.224.146: bytes=32 time=40ms TTL=51
Reply from 154.53.224.146: bytes=32 time=39ms TTL=51

И адресата се наоѓа во... guess where... Kansas
Секој кој сериозно планира да нуди приватност, користи земји од типот на Швајцарија.

Последна промена:
W

Whisky Vishera

Гостин
Бизнис моделот на MEGA се премиум акаунтите, исто како и сите останати клауд провајдери. Ти нудат дел за безпари, ама за премиум ќе треба да си платиш.

Кажи ми каква ти е логиката за data mining? Што може MEGA од мене да добие ако користам анонимна e-mail адреса и го пристапувам преку TOR или VPN? Ништо, може само да ја види IP адресата и таа aнонимна e-mail адреса, ова не верувам дека на некој ќе му биде од корист.

Баунти програмата беше со цел да се пробие безбедносниот систем на MEGA а не AES/RSA.

И кажи ми дали си сигурен ако дома ги складираш податоците ќе ти бидат побезбедни отколку да ги складираш ете да кажеме на MEGA? Мислиш дека се сигурни затоа што лежат на твојот компјутер и ти имаш контрола. Запрашај се што се твојот интернет провајдер знае за тебе и дали некој од таму неможе да пристапи во твојата локална мрежа.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Како праите муабет како да сакате фајлови од ЦИА да качите на сервисиве :D

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Никаде никогаш не ти се сигурни податоците, ама ако на некој му требаат нека се помачи, немора да му ги сервирам. Мојот провајдер е најмал проблем, него секако му се наметнати извесни правила и прописи кои ги има насекаде по светот. А ТОР и ВПН постојат баш поради тоа, да ја заштитиш својата приватност, ама немаат поента ако ти тие податоци ги сервираш некому. Иначе работам во делот со ИТ секјурити, така да познати ми се стварите.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Чекај, нели Dropbox дава 50GB, или јас сум нешто грешка? o_O

viksa86

lurker
22 април 2011
839
767
Zatoa druze eden NAS mrezno povrzan I gotovo. :)
Вака значи одржувам фирма каде што пред неколку дена имаше грабеш и украдоа:
2 лаптопи 1 ПЦ и 2та Nas Дискови.
Штета од 1000 евра, работа од 5 месеци.
Затоа ми треба начин да можам да ги синхронизирам нивните фолдери со облак и да не се случи губење на податоци пак.

W

Whisky Vishera

Гостин
Затоа ми треба начин да можам да ги синхронизирам нивните фолдери со облак и да не се случи губење на податоци пак.
Сепaк ќе кaжaм. Oтвoри си Mega aкaунт и мирнa глaвa

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Може да се синхронизира по дома... Или со редовен бекап на екстерни дискови

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Синхрoнизaцијa пo дoмa, a штo е сo слaбиoт upload speed? Не е прaктичнo уoпште
Обично на работа имаш добар аплоад, а дома добар даунлоад. Башка еден голем диск ручно ќе напуниш и после само инкрементално/диференцијално

Последна промена:
W

Whisky Vishera

Гостин
Негo штo aкo некoј сaкa дa симне гигa фaјл oд дoмa? Ќе гo чекa 2 денa. Плус тoa еднa мaшинa ќе требa дa биде уклученa нoнстoп. Штo aкo снемa струјa? Штo aкo се кoнектирaaт 5 - 6 кoрисници? Знaчи не е прaктичнo, a плус тoa целo време збoриме зa бесплaтнa вaријaнтa.

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Негo штo aкo некoј сaкa дa симне гигa фaјл oд дoмa? Ќе гo чекa 2 денa. Плус тoa еднa мaшинa ќе требa дa биде уклученa нoнстoп. Штo aкo снемa струјa? Штo aкo се кoнектирaaт 5 - 6 кoрисници? Знaчи не е прaктичнo, a плус тoa целo време збoриме зa бесплaтнa вaријaнтa.
Гига од дома? Со кола :) Инаку збориме за БЕКАП

W

Whisky Vishera

Гостин
Збoриме зa синхрoнизaцијa, фoлдерите требa дa бидaт дoстaпни нoн-стoп.

viksa86

lurker
22 април 2011
839
767
Одам со мега,ништо друго не најдов саглам.
Уплоад не е проблем има 100/100 оптика.
Физички уплоад не е решение зашто секој ден треба рачно да правам, а не плаќаат за тоа :) .

ImWiked

hello world
14 ноември 2014
400
317
Јас лично користам мега, и мислам дека е најдобар од сите Free clouds. Само што деновиве страната не им работи, а кога работи споричка е малце. Незнам дали е до мене или до нив.

W

Whisky Vishera

Гостин
Јас лично користам мега, и мислам дека е најдобар од сите Free clouds. Само што деновиве страната не им работи, а кога работи споричка е малце. Незнам дали е до мене или до нив.
Имaше downtime нa фрoнтпејџ вчерa oкoлу 2 сaaти, нo серверите и фaјлoвите функциoнирaa - дoкoлку имaш инстaлирaнo Sync aпликaцијa.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно