Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Даноци на пари од Онлајн сметки...Вистини и Митови

Статус
Затворена за нови мислења.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Интересно ... незнаев дека се тренасформирани во банки. Нејсе, како и да завртиш од секаде ѕид ... не смее да поседуваш сметка во странска банка освен ако во одредени услови (привремена работа, школување и сл.).
Сметката на Скрил не е противзаконска, Македонија има донесено решение со кое се либерализира тоа(и за ова сум сигурен бидејќи за да дојде PayPal мораше да се реши). Македонија која ги имала сличните закони за оваа работа со Србија(ете во Србија го има PayPal од оваа година), ама истото е сменето.
Македонија со онлајн процесориве си го има решено, така да не се грижете дека "фирма ве плаќа од странство" или пак "имате сметка во странство", бидејќи ниту едното ниту другото е точно, значи таа регулатива е сега решена и не е како порано, затоа ве молам не ширете дезинформации. :)
Благодарам.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.731
3.406
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
А за подигање на пари од payoneer картичка? И за тоа ли треба данок да се плаќа?

1. Одиш кај пријател кој поседува пос терминал (пример: бензинска).
2. Ги вадиш сите пари, (ти дава пари ти му ја оставаш фискалната)
3. Го честиш пиво.
4. Профит, сега ги имаш сите пари со само 1$ провизија.

Can4sta

Баниран/a
19 јануари 2008
308
354
Мене ме интересира колку посто се плаќа данок за пари од GoogleАдсенсе! И како оди процедурата за плаќање на овој вид данок.

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Има некоја листа да видам дали сум "квалификуван" да платам данок? :D Скоро секоја недела повлекувам пари од онлајн што се кладам, па можно е да ме има.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Сметката на Скрил не е противзаконска, Македонија има донесено решение со кое се либерализира тоа(и за ова сум сигурен бидејќи за да дојде PayPal мораше да се реши). Македонија која ги имала сличните закони за оваа работа со Србија(ете во Србија го има PayPal од оваа година), ама истото е сменето.
Македонија со онлајн процесориве си го има решено, така да не се грижете дека "фирма ве плаќа од странство" или пак "имате сметка во странство", бидејќи ниту едното ниту другото е точно, значи таа регулатива е сега решена и не е како порано, затоа ве молам не ширете дезинформации. :)
Благодарам.

Дали можеш да ми посочиш со кој закон е тоа регулирано? Колку што јас знам сеуште се на важност одредбите дека не смееш да имаш сметка во странство, а Скрил не е на листата на банки кои работат во Македонија.
Значи не се работи за ширење на дезинформации (затоа што така беше до неодамна), а ако имаш информации дека состојбата е изменета би било добро да ни посочиш каде и со што?

vlatko175

hello world
15 јули 2008
296
134
од друга страна пак можеби и не е паметно да се дига премногу прашина окулу ова, сепак ова е јавен форум.
да не се случи да го изгубиме и СКРИЛЛ.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
Дали можеш да ми посочиш со кој закон е тоа регулирано? Колку што јас знам сеуште се на важност одредбите дека не смееш да имаш сметка во странство, а Скрил не е на листата на банки кои работат во Македонија.
Значи не се работи за ширење на дезинформации (затоа што така беше до неодамна), а ако имаш информации дека состојбата е изменета би било добро да ни посочиш каде и со што?

Одлука за изменување и дополнување на Одлука за начинот и условите под кои резидентите коишто не се овластени банки, можат да отвораат и да имаат сметки во странство

(Службен весник на РМ бр. 46/12)

Линк
Или на кратко што е важно, бар за темава и за нас:

Код:
„3. Резидентите, правни и физички лица, можат слободно да отвораат и да
имаат кориснички сметки кај странски електронски сервиси за платежни трансакции
само заради комерцијални цели, односно за купување/продавање стоки и услуги по
електронски пат.
Вкупната висина на средствата што може да се трансферира на корисничките
сметки во странските електронски сервиси за платежни трансакции е до 2.500,00
евра месечно, по лице.
Народната банка на Република Македонија ќе ги извести овластените банки
за глобалните електронски сервиси за платежни трансакции каде што резидентите,
правни и физички лица, ќе можат да отвораат кориснички сметки.“

Но сето ова од друга страна не значи дека парите ако ти се на тој електронски сервис, не треба да ги оданочиш.

Едноставно кажано вака. Се додека си резидент на РМ, и додека ја обавуваш својата дејност (каква и да е) од Македонија, а дејноста е обавена за клиент од Македонија или од Тунгузија независно, подлежиш на оданочување за приходите.

Тоа дали, како, и кога УЈП, НБРМ или др. ќе ти ја проверат или не твојата сметка на Пејпал, Скрил, или каде и да не, останува во рамките на шпекулации и играње на картата „мал сум јас, зар до мене им дошло па да ме проверуваат“ ;)

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Ako treba so avtobus ke odam vo nekoja sosedna zemja i kako kes preku granica ke gi vnesuvam, ama pari za danok na drzavata ne i plajkam, ja ovde vnesuvam stranski kapital da toa da me danocat, treba subvencii da davaat za izvoz na mozok.

Зошто мислиш дека соседните земји би ти опростиле и не би те оданочиле? :)

Одлука за изменување и дополнување на Одлука за начинот и условите под кои резидентите коишто не се овластени банки, можат да отвораат и да имаат сметки во странство

Одлична информација, благодарам. Посебно е интересен делот „само заради комерцијални цели“ ... данок без размислување па и на поклон некој да ти ги префрлил на ПејПал :)

R

Roncic

Гостин
Секој си ги толкува законите како сака. Факт е дека имаме една голема дупка на ова поле. Срамота...
И пак во круг - Паразитите ( мислам на буџетарите ) секогаш че тврдат Данок!!! Данок чобани!!!
Смртниците ќе си бараат дупки во законите. Некој ќе изгори некој ќе заштеди .

Потекло на пари може да се побара само на суми поголеми од 15.000 евра.
Е сега дали треба да се плати данок - треба но не мора :) .

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
[quote="Roncic, post: 437381, member: 10026"
Е сега дали треба да се плати данок - треба но не мора :) .[/quote]

Потекло на пари УЈП може да ти побара и САМО ЗА 1 Еур ако сакаат, т.е. ако треба да те проверат, сакаат да те проверат итн... За над 15.000 Еур си ОБВРЗАН да го покажеш сам без да те прашуваат, а Банките се должни да ти го побараат и да го пријават иститот ден во Дирекција за спречување перење пари.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.037
2.075
Скопје, Македонија
За над 15.000 Еур си ОБВРЗАН да го покажеш сам без да те прашуваат, а Банките се должни да ти го побараат и да го пријават иститот ден во Дирекција за спречување перење пари.
Ова 15.000 еур. е годишно, месечно, или по трансакција...?

Btw, не беа 10.000 еур., или нешто е сменето...?

R

Roncic

Гостин
10000 евра е за кеш при влез во Македонија, а за трансакции е 15000 ( на годишно ниво )

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545

10000 евра е за кеш при влез во Македонија, а за трансакции е 15000 ( на годишно ниво )

15000 при секоја поединечна трансакција, или дури и неколку поврзани кои водат кон таа сума.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Toa ne e oprostuvajne praves izvoz, vnesuvas stranski kapital, sto ke go potroses vo zemjata za sekoj proizvod imas DDV, koga ke otvori nekoj od stranstvo fabrika kako mu dava drzava subvencii a

Никој од тебе не бара да платиш ДДВ, па и кога би ја правел услугата како фирма пак не би плаќал пошто е извоз точно, но ор персонален неможеш да се ослободиш. Ни странците не се ослободени од плаќање на персонален.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190

Сменето е. Последната информација што ја имам е дека тригерот е спуштен на 5000 а ако има сомневање за поврзани трансакии на 2000. Значи тоа се задолжителни (и најчесто автоматизирани) известувања, што не значи дека известување банката нема да испрати и за помал износ.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.037
2.075
Скопје, Македонија
Целава тема е каша-попара, и сума-сумарум, никој ништо не знае што точно и конкретно... Еден вика едно, друг друго, трет трето...

А да биде ситуацијата уште потрагична, ни во УЈП врска немаат што-како-зошто... Другар беше да праша дали и како да пријави данок за фриленс работа, и го шетаа од шалтер на шалтер, од соба во соба, за на крај сè да се сведе на: “Па што знам бе дечко, не знеме дали треба, и ако треба, како да го пишеме“. Слично и со другарка, прашуваше во сметководство, и ѝ рекоа: “А, тоа не се пријавува, уживај“.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Целава тема е каша-попара, и сума-сумарум, никој ништо не знае што точно и конкретно... Еден вика едно, друг друго, трет трето...

А да биде ситуацијата уште потрагична, ни во УЈП врска немаат што-како-зошто... Другар беше да праша дали и како да пријави данок за фриленс работа, и го шетаа од шалтер на шалтер, од соба во соба, за на крај сè да се сведе на: “Па што знам бе дечко, не знеме дали треба, и ако треба, како да го пишеме“. Слично и со другарка, прашуваше во сметководство, и ѝ рекоа: “А, тоа не се пријавува, уживај“.

Такви сметководители треба да ти платат за да ти водат сметководство :zombie:

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
dokolku godisno nemate golemi sumi ne plasete se i ne plakjajte danok, ako imate pogolemi sumi nad 10k eur godisno togas i treba da platite za mirno da spiete. Mozat da vi se javat od narodna banka ili od ujp na telefon za info od kaj se parite ke kazete podarok i nema problem. Pred 3-4 god prodavav wow acc i cd keys vrtev preku 10-20k eur godisno , ne gi prefrlav site na kreditna no najmalce 4-5k eur izvadiv mi se javija 2 pati od narodna banka. Im kazav deka sum peder i imam deckovci vo kina i evropa na razni mesta i deka mi davaat pari bidekji ziveam vo bedna drzava, povekje ne se javija.

alex-st

hello world
1 декември 2010
155
76
Секој си ги толкува законите како сака. Факт е дека имаме една голема дупка на ова поле. Срамота...
И пак во круг - Паразитите ( мислам на буџетарите ) секогаш че тврдат Данок!!! Данок чобани!!!
Смртниците ќе си бараат дупки во законите. Некој ќе изгори некој ќе заштеди .

Е сега дали треба да се плати данок - треба но не мора :) .

Мене за 50 евра ми бараа потекло на пари, и се додека не покажав документ истите беа блокирани...

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Jas sum za da se plakja no koga gledam ksde odat moite pari mi se losi. NAmesto skoli patista I sl 23 god debili vozat djipovi se drogiraat I izigravaat svetci I patrioti. Ima eden kup lugje kako mene koi rabotat po12 casa si plakjaat I gledaat kako se trosat dusmanski parite. Da moxev I vo rm nemase da plakjam a kamoli za online pari.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.037
2.075
Скопје, Македонија
Мене за 50 евра ми бараа потекло на пари, и се додека не покажав документ истите беа блокирани...
Ај малку подетално објасни ја целата ситуација, од каде ти беа парите, како префрлени, која банка, каков документ, и слично...

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно