Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дали новите смартфони се штетни за здравјето?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Така е буразеру. Ме погоди дирек у бубрег твојта елоквентна реплика.

Се надевам дека си имал камен во бубрегот, па од тоа што толку добро те погодиле мојата реплика тоа ти помогнало.

Дали 5Г официјално е во потпуно функција низ светот, а? Се ми се чине не, дека сеуште го тестираат, усовршуваат итд.

Повеќе би рекол дека тоа е геополитичка игра. Целта е што се плашат Хуавеи (читај фирма блиска со Кинеска влада) е лидер во оваа техлологија. А со самото тоа, се плашат да не се наруши безбедноста и нели да не се користи за spying. Тоа е целата фрка зашто имплементацијата на 5G е спора.

Ако читаш BBC, CNN ќе ти се јасни овие приказни. Но, ако читаш Саше и Штипски портали, ќе викаш дека 5Г е убиец.

Кај да платам казна?

Може кај мене да платиш.

А зашо да се мачеш да одеш до викендица кога можеш фино лепо на преку технолигијата иновативна да симулираш у собата атмосфера being in nature и аудио и визуелно? Ќе заштедеш ем на време на ем на гориво ;)

Хаха, ме зезна овде. Nice one!

Али викендицата не ми е многу далеку. И искрено, интернетот ми е потреба поради тоа што сум фриленсер. Патем, пишував за ова во друга тема.

@TheMarshal 5Г на викендичка e oд суштинско значење и мора да се има и без конклузивни истражувања за безбедноста од зрачењето?

Па не е од суштинско значење. Али е најпрактично за таму. Во секој случај е во близина на Скопје па и онака ќе биде контаминирано (~10км воздушна линија од центар).

Ќе верувам во ова кога и ти ќе ми дадеш конклузивни истражувања дека зрачат и кои се непосакуваните ефекти од 5Г мрежата. Би прифатил линк од Research Gate од реномирани автори. Не би прифатил линк од Македонски портал, ниту пак од Alex Jones.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Гледам ја дека ни тука нема контруктивен маабет. Битно е само да се контра. Маани настрана здрав разум или common sense (ако повеќе љубете) и закони на природата.
Битни се корпациите и нивните договори. Убацо си спомна членот погоре. После тоа се е јасно ко сунце. А пошто голем дел од членовите заработуваат за леб и зејтин од технологијата нивна затоа се посмеваат...
Да се вратам јас на кајгана. Таму бар има и неозбилни теми кои се добри за здравје.
Ариведерчи. ;)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
@TheMarshal повели, истото му го понудив и на @Oktar

@Oktar мене па не ми е јасна потребата да се фаќаш за детали додека ја игнорираш целината. Зарем 2025 како рок за имплементирање е нешто многу далеку и не мора да размислуваме за толку далечна иднина?

Спејс-икс/старлинк се само еден пример, никој не инсистира фокусирање и муабет баш за тоа... Општо гледано поентата е дека и овде и секаде се бутка имплементацијата што побрзо да помине и јас мислам дека причината (делумно) е зголеменото противење на јавноста. Некои се прости простаци ама некои се противат и од валидни причини. Пошто немаат сите отпор кон читање научни истражувања и студии кои се надвор од „научниот консенсуз“.

Неуки има еден куп и од „прифаќачите“ на 5Г технологијата. Ние овде би требало да сме доволно цивизирани за да можеме конструктивно да дискутираме на темава.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Да се вратам јас на кајгана. Таму бар има и неозбилни теми кои се добри за здравје.
Ариведерчи. ;)

Супер! Знаеш дека Авид се мота и по кајгана, па може ќе ти намине по тие теми да те поздрави.

@Lokvan - Не се целосни истражувања. Треба да се плати за целата публикација, само абстрактот ништо не кажува. Битно е да се запознаеме и со сите услови, колку пати е повторено и слично па да видиме дали стварно има корелација.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
@Lokvan - Не се целосни истражувања. Треба да се плати за целата публикација, само абстрактот ништо не кажува. Битно е да се запознаеме и со сите услови, колку пати е повторено и слично па да видиме дали стварно има корелација.
Зачлени се на сајтовите, доста од материјалите се достапни. Тие што не се, се наоѓаат по други платформи. На пример: https://pdfs.semanticscholar.org/89d4/c78f5d2f7d9202d233ce87895a417735fb49.pdf

Еве уште нешто што е прилично релевантно: Wi-Fi is an important threat to human health - ScienceDirect

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Вака...тестот на телеком беше лани во ноември и заврши. Значи ЕДНАТА (со букви, едната) антена поставена на плоштад, на нивната зграда. Незнам дали споменав дека е една антената.
Тестот беше направен заедно со АЕК, кои вршеа мерења на зрачењето.
Како што можеш да видиш, сето тоа е изведено транспарентно, имаат споделено.

Друго, единственото нешто што е точно во сите текстови со теориите за 5г е дека се со мал домет и затоа ке има многу, е сега, како таа ЕДНА факинг антена на плоштад успеа да предизвика главоболка и мачнина кај Васка од Негорци, факинг незнам.

Тука ќе прекинам со куцање затоа што е тотално јуслес, ако некој решил да се информира од Саше Политико, наместо од соодветни институции, кој сум па јас да го убедувам која будала зината за пари е тој Саше и дека коефициентот на интелигенција му е како моменталната цена на нафтата во америка, негативен!

П.С. Незнам дали споменав дека тестот бил со една антена.

Едит: @TheMarshal само да те исправам, не ме пратиш редовно, но добро, барем си на правилната страна па се простува, планот за имплементација е само да се почне во 2020 а да се заврши до 2025. Како што споменав претходно, најспора е имплементацијата за 5Г. Си има причини за тоа, не се масонски, напротив разумни се, ама во секој случај е мн далеку од она што го наметнуваат како мислење @cele_x и @Lokvan дека преку ноќ виведуваат 5Г.
Најодговорно тврдам, а може и да проверите дека сеуште операторите немаат доделно т.е. закупено фрекфенции. Требаше тоа да се прави во април мислам, ама е ОДЛОЖЕНО, што е спротивно на моменталното мислење дека баш сега навечер ги монтираат.

Сега видов дека си едитнал, фала на кореџирање, ја мислев дека 2020 е финализација на 5Г. Нема да ми се повтори ваков лапсус Mr. Willis.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
само да те исправам, не ме пратиш редовно, но добро, барем си на правилната страна па се простува, планот за имплементација е само да се почне во 2020 а да се заврши до 2025. Како што споменав претходно, најспора е имплементацијата за 5Г..

Можеби затоа што за 5г мрежата треба да се инсталираат 100 пати повеќе антени отколку за 4г, па физички не е можно побрзо са се инсталира истата.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
5G е сосема друга технологија за разлика од 4G, и напротив ќе идат со помалку базни станици.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
А можеби и не.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

A ако навистина има, ќе те плаши ли тој податок или не те интересира?

Шпекулациите за штетноста од зрачењето придонеле изминатиот период , по барање на граѓаните, АЕК да изврши мерења на различни подрачја на државата. Граѓаните биле несигурни и за посточеките базни станици, за кои сакале дислокација, што, според Димитријоски, дополнителни им прави проблем на операторите... На крајот на наредната година, кога а ќе се воведе 5Г технологијата ќе мора да се стават за десет до 100 пати повеќе базни станици од постоечките.
Извор: АЕК: Нема простор за паника, нема опасност од 5Г технологијата

Инфраструктурата за користење на 5г мрежата е антена на секоја 10–20 куќа во високо населена локација. Затоа 5г брановите не патуваат далеку како 4г и се потребни повеќе антени погусто поставени, во просек на 152 метри оддалеченост една од друга.
Извор:ПЕТТАТА ГЕНЕРАЦИЈА НА МОБИЛЕН ИНТЕРНЕТ 5Г

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Ако сакаш и четири ќеца стави, тоа е.
Не се узбуџуј.

Банални се сите надмудрувања за 5G, допрва ќе треба да се чекат официјални резултати од тестирања и анализи, а тоа ќе потрае уште некоја година.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521

Шпекулациите за штетноста од зрачењето придонеле изминатиот период , по барање на граѓаните, АЕК да изврши мерења на различни подрачја на државата. Граѓаните биле несигурни и за посточеките базни станици, за кои сакале дислокација, што, според Димитријоски, дополнителни им прави проблем на операторите... На крајот на наредната година, кога а ќе се воведе 5Г технологијата ќе мора да се стават за десет до 100 пати повеќе базни станици од постоечките.

Инфраструктурата за користење на 5г мрежата е антена на секоја 10–20 куќа во високо населена локација. Затоа 5г брановите не патуваат далеку како 4г и се потребни повеќе антени погусто поставени, во просек на 152 метри оддалеченост една од друга.

Моето НЕ, беше за брзината која е потребна за инсталирање на антените. Согласно на тоа нема што тука да ме плаши или не. Ако мислеше ти на бројот на антени, исто НЕ ме плаши тој податок.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Не ми е јасно како измерија во просек сто педесет и два метра, .... и два метра? И кој тоа мерел, во каква средина и.т.н.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Тој што бришел во темава толку бришел субјективно, да му се одмили на човек да дискутира. Или бришеш се или ништо. Иначе и саркастичноста е дел од дискусијата и право на начин на дискусија. Никој не беше навреден или спомнат директно никаде.
@Fatal1ty_ премногу бичкијава се наострила а?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.942
roka.mk
Тој што бришел во темава толку бришел субјективно, да му се одмили на човек да дискутира. Или бришеш се или ништо. Иначе и саркастичноста е дел од дискусијата и право на начин на дискусија. Никој не беше навреден или спомнат директно никаде.
@Fatal1ty_ премногу бичкијава се наострила а?
Не е субјективно, избиришано е се што беше за корона и за останати глупости кои не ссе дел од темата.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Не е субјективно, избиришано е се што беше за корона и за останати глупости кои не ссе дел од темата.
Ај важи, така нека биде. Сега темава и дискусијата во последниве денови е пресмешна, пошто не се знае што од каде почна.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
5G е сосема друга технологија за разлика од 4G, и напротив ќе идат со помалку базни станици.

Грешка си, многу повеќе базни станици ке има, ама многу повеќе.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK

Сеедно кој извор ќе го наведеш, дифолт реакција овде е релативизирање на изнесениот податок преку мајтап и тролање. Некои ќе се обидат тролањето да го претстават како „сарказам“. Се разбира сеуште е очигледно избегнувањето на изнесениот податок (во случајов густината на базните станици) и воопшто избегнување на конструктивна дискусија.

До сите,
Чекор 1: Пребарувањето е едноставно, во пребарувач се внесува следниот текст „5G base station density
Чекор 2: Се читаат резултатите.

Е тоа колеги, беше малку сарказам. Но еве нешто од резултатите од пребарувањето:
https://www.researchgate.net/publication/316944786_Wireless_Fractal_Ultra-Dense_Cellular_Networks
Ова се разбира не се спецификации за конкретна инсталација, туку пример за апликација и анализа на можните проблеми и предизвици. Заради малата пенетрација и блокирањето од објекти, поставеноста на базните станици ќе треба да следи различна поставеност од постоечката инфраструктура... И се разбира многукратно повеќе базни станици. 40-50 базни станици на квадратен километар (зависно од повеќе фактори).

upload_2020-4-21_12-55-5.png

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
712
1.022
aПсолутно субјективно и селективно. Како не е под темата, просто прашање: зошто животниот век оди на горе ако смартфоните се штетни. 80% користат смартфони, така да според голем број на експрети на форумов, треба да оди надолу.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно