Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали новите смартфони се штетни за здравјето?

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
Не сте свесни колку сме изложени на јонизирачко зрачење од извори за кои најмалку ви е гајле, како што спомнав наназад, наједноставно на лето сте изложени на толку многу UV зрачење што со овие теории кои ги споделувате се смешни кога ќе ги споредите, па затоа пишав и банани да не јадете. Тек па од извори од кои најмалку очекувате зрачење, колега/колешка, другар/ка, едноставно луѓе кои се изложени секојдневно на зрачење и кои работат покрај извори на јонизирачко зрачење. Што со случаевите кога некои луѓе биле изложени на јонизирачко зрачење од една ситна честичка која некако се нашла во отпад, овошје, зеленчук. Поентата ми е, читајќи за истражувања кои не придонесуваат кон зголемување на научните факти, сознанија и досегашни достигнувања од физиката, хемијата, биологијата поврзани со било каква радијацијата, активна... Зашто е активна, какви се има, која и во колку мерни единици и во кои случаи штети... Значи читајќи такви статии кои наместо да ви ја побудат љубопитноста се повеќе да истражувате и учите околу изворите на штетната радијација, вие се фативте за таа која најмалку или воопшто не придонесува кон развивање на канцер. Секојдневно сте изложени на поголема опасност од "радијација" која во мерни единици ја надмашува секоја смешна споредба од уреди кои воопшто не емитираат ЈОНИЗИРАЧКА радијација. Многу има за учење и уште толку за да безбедно се примени целава фрка околу радијацијава, пошто и онака зборот е премногу општ за да примени во иста смисла со штетноста. Немој никако да сте отишле на магнетна резонанција.... Страшила!

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Не сте свесни колку сме изложени на јонизирачко зрачење од извори за кои најмалку ви е гајле, како што спомнав наназад, наједноставно на лето сте изложени на толку многу UV зрачење што со овие теории кои ги споделувате се смешни кога ќе ги споредите, па затоа пишав и банани да не јадете. Тек па од извори од кои најмалку очекувате зрачење, колега/колешка, другар/ка, едноставно луѓе кои се изложени секојдневно на зрачење и кои работат покрај извори на јонизирачко зрачење. Што со случаевите кога некои луѓе биле изложени на јонизирачко зрачење од една ситна честичка која некако се нашла во отпад, овошје, зеленчук. Поентата ми е, читајќи за истражувања кои не придонесуваат кон зголемување на научните факти, сознанија и досегашни достигнувања од физиката, хемијата, биологијата поврзани со било каква радијацијата, активна... Зашто е активна, какви се има, која и во колку мерни единици и во кои случаи штети... Значи читајќи такви статии кои наместо да ви ја побудат љубопитноста се повеќе да истражувате и учите околу изворите на штетната радијација, вие се фативте за таа која најмалку или воопшто не придонесува кон развивање на канцер. Секојдневно сте изложени на поголема опасност од "радијација" која во мерни единици ја надмашува секоја смешна споредба од уреди кои воопшто не емитираат ЈОНИЗИРАЧКА радијација. Многу има за учење и уште толку за да безбедно се примени целава фрка околу радијацијава, пошто и онака зборот е премногу општ за да примени во иста смисла со штетноста. Немој никако да сте отишле на магнетна резонанција.... Страшила!

Технички, УВ не е јонизирачко. На инаков начин предизвикува канцер од регулар јонизирачки зрачења.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Па добро @#samurai#, ако муабетов ти е нешто во стилот - тој кој е доволно глуп да се сонча при UV индекс од 10+, или да иде на прошетка во Припјат, тој дефинитивно нема што да се замара од штетноста на електронскиот смог. Се согласувам со тебе. ;)

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
@dekomote Да баш така, ме мрзи да барам, скоро читнав случај со вработени во национален парк, каде секојдневно биле изложени на "радијација" само поради тоа што некој "точак" намерно или ненамерно оставил/фрлил радиоактивен отпад во близина кде сиве вработени престојуваат секој ден. Мобилките важно ептен ги озрачија...

@Lokvan Сигурно од дома нема да излезеш облечен во скафандер, колку толку на гола кожа си изложен повеќе од кога било или ако некој ден ако патуваш некаде со авион. Неспоредливи се некои работи. Изложени сме секојдневно на многу повеќе. Туку дајте тема некоја да се отвори на форумов за да дискутишаме општо за радијацијата, каде и во кои количини може да ја сретнеме баш во МК.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Уф добро е се тргнав на време. Колку сиви ќелии убив синоќа со жута 10 мобилни нема да ме отрујат до крај на живот толку.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
скоро читнав случај со вработени во национален парк, каде секојдневно биле изложени на "радијација" само поради тоа што некој "точак" намерно или ненамерно оставил/фрлил радиоактивен отпад во близина кде сиве вработени престојуваат секој ден. Мобилките важно ептен ги озрачија...
Оваа анекдота треба да покаже неважност на штетата од електронски смог, како?
Пораката ти е да не се замараме пошто нешто лошо мора да се случи?

Пошто за мене поуката е да не се престојува покрај радиоактивен отпад, ако се има избор.

П.С. @bicikle ти бе да не си го фрлил радиоактивниот отпад?
;)

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
Одете и протестирајте ако не. Фрлете ги мобилките одма! А да и банани избегавајте, а јас па само што сакав да цуцнам приквечер една чаша радиум па да фатам угоре на видикурец да им светам на...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Ццццц, шо рече некој погоре каков Фемина муабет еј. Фемина, црнобело, кајгана и ФБ она Женски муабети на едно собрани. Стварно мислев дека ивде колку толку има технички и научно образовани луѓе од кои неочекував да паѓаат на вакви „кечи“ наслови и теми. Па уште споредуваат студии на 20 глувчиња со например ретроспективна кохорт студија во 10 земји праена на милиони луѓе.
И на крај коа ќе затепаат со хелти/натуропатик Јутуб видеа како доказ или други ќе го плеснат митот за цигарите како биле здрави порано (науката никогаш ама никогаш не го тврдела тоа, затоа и е мит) ми иде да си го блокирам акаунтот овде.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
@dekomote Да баш така, ме мрзи да барам, скоро читнав случај со вработени во национален парк, каде секојдневно биле изложени на "радијација" само поради тоа што некој "точак" намерно или ненамерно оставил/фрлил радиоактивен отпад во близина кде сиве вработени престојуваат секој ден. Мобилките важно ептен ги озрачија...

Значи, кога спомнувате „радијација“ и „зрачење“ треба да бидете прецизни за каква радијација станува збор. Зошто и светлината и топлината се радијација и зрачење. Тој во национален парк на таков тип на зрачење бил изложен? Рентген? Гама? UV? Видлива светлина? Каква?
Само чекам некој да го спомне и зрачењето од подземните води и како тоа предизвикувало рак, плус како онаа пирамидата пластична штитела од такво зрачење :eek:h:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
... и куп други работи. Но нејсе, нели 24/7 влијание и само од ова што наброја е нешто што треба да не замисли, наместо да се нарече „глупости“?

Добро ајде, дали го прочита делот каде напишав од која причина ги сметам за глупости?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Duh... што ќе кажете за ова:
Hundreds Of Birds Dead During 5G Experiment In Netherlands

Ни треба тема за 5G.

Ете, уште една страница која пласира само претпоставки.
Па мајку му стара, донеси 10 птици стаги ги до трансмитерот, провери дали ќе умрат. Прво во текстот вели дека се сигурни дека е ради 5G а после вика дека не се сигурни, дека можеби имало и загадување на водата или не знам што уште.

Значи просто е. Или ќе биде базирана анализата според научен метод или е лупање во празно.
Еве јас сум доброволец, ќе фатам 5 гулаби и ќе ги однесам во Хаг наредниот месец и така ќе бидам таму. :)
Ако е ефектот врз птиците повторлив, тогаш етеееее, ќе се извлече таков заклучок. после ќе се направи Peer review на студијата, ќе се повтори експериментот уште 100 пати и ако се повторливи резултатите тогаш може да се земе во предвид тврдењето.

Додека не посочите повторлив и уверлив доказ, уопште не се мачете да поставувате такви линкови....
Подобро направете истрага кој испуштил отровни гасови и ја загадил водата тој ден и изнесете го на суд. ;)

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Во контекст на комулативното дејство за кое првично спомнав во темава оди тоа што кога ќе се соберат повеќе извори на РФ, постои сигурна шанса дека во даден момент ќе настане резонанс. Ефектот на РФ резонанс врз клетките не е познат ниту истражен (препоставувам).

Нешто во прилог
EMF & Radio Frequencies: The reason why we dont sleep well

Инаку мислам дека може да се префрлат сите мислења(освен оние кои се однесуваат конкретно на тематскиот опис онд. првиот пост) на оваа тема во друга, соодветна тема. Оваа експлицитно посочува само на Xiaomi, додека дискусијата што се начна е во доста поопшта насока.

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
Тој во национален парк на таков тип на зрачење бил изложен? Рентген? Гама? UV? Видлива светлина? Каква?
Само чекам некој да го спомне и зрачењето од подземните води и како тоа предизвикувало рак, плус како онаа пирамидата пластична штитела од такво зрачење :eek:h:

Го барам изворот, го најдов пред некое време на Reddit читајќи за слични работи, или е избришана темата / дискусијата или сум ќор, ама еве неколку дискусии од Reddit околу "радијација"...

ELI5: Why is radiation so deadly? : explainlikeimfive

What exactly makes nuclear radiation so dangerous and why can it cause cancer? : askscience

Wifi=Radiation? : insanepeoplefacebook

[Serious]What do a lot of people believe even tho it has been proven over and over again to be a lie? : AskReddit

Последниов линк е можеби Off и малку или малку појќе експлицитен, за мала грешка во нуклеарна централа, со гадни последици:
Hisashi Ouchi and Masato Shinohara [GRAPHIC] ☠

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Eee да. Така е.

Гама зрачење е гадна работа. Има резонанца која не може да ја заобиколи ДНК клетката и од неа избива електрони, протони, неутрони, зависи каде ќе удри. Сите знаеме дека мала промена во структурата на ДНК прави мутација со страшни последици. ДНК има механизми за поправање и реставрација, но доволно голема доза е страшна работа.

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
^Јас па општо околу радијација се расчитав после игрине од S.T.A.L.K.E.R. серијалот. :p Па толку случки по светов со намерна или ненамерна изложеност на јонизирачка радијација, едно време си реков, чек да видам кај можам да најдам, купам Гајгеров бројач, ако ништо друго за занимација. Последен пат каде видов дека се понудени такви работи па не беа евтини и баталив.

shitpost101

hello world
9 февруари 2018
407
297
баталете ова, него кој е за против вакцинацијата пошо нели аутизам...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Eee да. Така е.

Гама зрачење е гадна работа. Има резонанца која не може да ја заобиколи ДНК клетката и од неа избива електрони, протони, неутрони, зависи каде ќе удри. Сите знаеме дека мала промена во структурата на ДНК прави мутација со страшни последици. ДНК има механизми за поправање и реставрација, но доволно голема доза е страшна работа.
Ееее дааа. Ама Гама е јонизирачко зрачење со во спектарот на 10 ЕХз.
Им објаснуваше ти погоре за јонизирачко и нејонизирачко, ама којнда чита

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Стварно мислев дека ивде колку толку има технички и научно образовани луѓе од кои неочекував да паѓаат на вакви „кечи“ наслови и теми. Па уште споредуваат студии на 20 глувчиња со например ретроспективна кохорт студија во 10 земји праена на милиони луѓе.
И на крај коа ќе затепаат со хелти/натуропатик Јутуб видеа како доказ или други ќе го плеснат митот за цигарите како биле здрави порано (науката никогаш ама никогаш не го тврдела тоа, затоа и е мит) ми иде да си го блокирам акаунтот овде.
Maрв, ај биди љубезен покажи ја таа студија.
Само пред се ќе те замолам да посочиш детали за контролната група од испитаниците.

А инаку не сум јас крив што ти не можеш да ја видиш иронијата дека за цигарите истово се дешавало порано, како што се дешава сега за куп други штетни работи. Способноста на зависниците од цигари - да се самозалажуваат за штетноста на пушењето, е слична е со истата сопособност на зависниците од социјални мрежи и телефони/таблети - да се самозалажуваат за штетноста од работите како електронски смог. А ако некој каже нешто што ја нарушува удобноста на тоа самозалажување, тогаш таквите под итно треба да се нападнат и да се омаловажуваат.

Збори му за штетноста од пушење на некој пушач, и тој веднаш ќе реагира непријателски и дефанзивно. Кажи нешто за штетност од електронски смог, веднаш рипаат тие што се најзависни од социјални мрежи и телефони... Го следиш патернот? Или пак ќе реагираш дефанзивно како лично да те нападнал некој?

Ццццц, шо рече некој погоре каков Фемина муабет еј. Фемина, црнобело, кајгана и ФБ она Женски муабети на едно собрани.
Пази што правиш ти. Не покажуваш научни студии/докази да си го аргументираш мислењето. Омаловажуваш посочени научни трудови, без никакви аргументи... И што е па твојов муабет подобар од тој на некоја очајна домаќинка од Фемина?

^Јас па општо околу радијација се расчитав после игрине од S.T.A.L.K.E.R. серијалот. :p
Абе како да ти кажам, ама се приметува дека баш таму и си застанал... :D

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
Абе како да ти кажам, ама се приметува дека баш таму и си застанал... :D

Ти најарно да појдеш на село или на планина, без електрична енергија, да се разработиш малку на нива, да копаш компири, да косиш трева да собираш сено, едноставно да видиш убава природа, да забегаш од градскава чума. Па ако можеш да набавиш неколку инструменти па да измереш радијација и да направиш споредба, ама се мислам ќе забегаш уште толку па ќе почнеш потака да копаш бункер. :p

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Maрв, ај биди љубезен покажи ја таа студија.
Само пред се ќе те замолам да посочиш детали за контролната група од испитаниците.
Пиши Interphone, IARC, ICNIRP ке ти искочи. Или на пример сумаризирано WHO може ? Electromagnetic fields and public health: mobile phones
А инаку не сум јас крив што ти не можеш да ја видиш иронијата дека за цигарите истово се дешавало порано, како што се дешава сега за куп други штетни работи. Способноста на зависниците од цигари - да се самозалажуваат за штетноста на пушењето, е слична е со истата сопособност на зависниците од социјални мрежи и телефони/таблети - да се самозалажуваат за штетноста од работите како електронски смог. А ако некој каже нешто што ја нарушува удобноста на тоа самозалажување, тогаш таквите под итно треба да се нападнат и да се омаловажуваат.

Збори му за штетноста од пушење на некој пушач, и тој веднаш ќе реагира непријателски и дефанзивно. Кажи нешто за штетност од електронски смог, веднаш рипаат тие што се најзависни од социјални мрежи и телефони... Го следиш патернот? Или пак ќе реагираш дефанзивно како лично да те нападнал некој?
А зашто да реагирам дефанзивно? Бидејќи ти претпоставуваш дека сум пушач? Или дека не ти чинеше што пишав дека фамата дека порано викале сите дека пушењето не е штетно е МИТ. Мит е. Никогаш научната заедница не го тврдела тоа што го тврдиш ти, и порталите, и разни мемиња по нет. Едноставно е мит. Тобако индустријата да, го тврдела, го рекламирала, пробувала дури и да го докаже научно, но никогаш не бил нит станал научен консензус дека пушењето е ЗДРАВО. Само како пример, Нацистите уште во 1930 година забраниле пушење на јавни места и затворени простории (сакале и пошироко) поради научни сознанија уште тогаш дека има поврзаност помеѓу пушење цигари и рак на бели дробови.

Пази што правиш ти. Не покажуваш научни студии/докази да си го аргументираш мислењето. Омаловажуваш посочени научни трудови, без никакви аргументи... И што е па твојов муабет подобар од тој на некоја очајна домаќинка од Фемина?
Страшни научни студии изведе, свака част. 20 глувчиња, 15 гинипигс, цитирање на коментар на студија место самата студија и слично. Не ми ни пача на памет да давам контра ставови понатака. Едноставно за опсегот во кој работат мобилните не е биолошки возможно, да дојде до некое пореметување на клеточно и генетско ДНК ниво. Астро не го мрзеше погоре и објасни зашто и како.

Заклучок: Сега за сега нема научен заклучок ни за корелација а камо ли за каузација помеѓу спектарот на работа на мобилните уреди и ракови, генетски болести итн...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Пиши Interphone, IARC, ICNIRP ке ти искочи. Или на пример сумаризирано WHO може ? Electromagnetic fields and public health: mobile phones
Страшни научни студии изведе, свака част. 20 глувчиња, 15 гинипигс, цитирање на коментар на студија место самата студија и слично. Не ми ни пача на памет да давам контра ставови понатака.
Заклучок: Сега за сега нема научен заклучок ни за корелација а камо ли за каузација помеѓу спектарот на работа на мобилните уреди и ракови, генетски болести итн...
Па не иде тоа така бе колега, да ми кажуваш ЈАС да ти пребарувам и истражувам докази и аргументи за ТВОЈАТА теза. :)

Јас само повторно ќе ти укажам дека баш ова е муабет како за очајни домаќинки од фемина. Ставови без аргументи, и отфрлање на спротивните аргументи (научни трудови и студии) пак без противаргументи.

Никогаш научната заедница не го тврдела тоа што го тврдиш ти, и порталите, и разни мемиња по нет. Едноставно е мит. Тобако индустријата да, го тврдела, го рекламирала, пробувала дури и да го докаже научно, но никогаш не бил нит станал научен консензус дека пушењето е ЗДРАВО.
Си имало и тогаш одредени доктори кои (нормално за одредена надокнада) изјавувале па и пишувале текстови дека пушењето цигари е здраво. Ги има со име и презиме потпишувани. Тоа се факти, а фактите не се мит.
Понатаму, ниту сега немаш „научен консензус“ дека електронскиот смог не е штетен. Едноставно се игнорира проблемот. Исто како што и на времето повеќето во фелата знаеле дека пушењето е штетно, ама се игнорирал проблемот. Така да ако навистина не гледаш паралела, тогаш тоа е само затоа што не сакаш да ја видиш паралелата.

А зашто да реагирам дефанзивно? Бидејќи ти претпоставуваш дека сум пушач?
Ај сеа скроз си ја утнал поентата.
Претпоставувам дека настапуваш дефензивно затоа што (како и мнозинството) си зависник од телефони и социјални мрежи (не од тутун). Ова се разбира е само моја претпоставка, ако во текот на денот телефонот не ти е барем час+ во рацете - тогаш однапред се извинувам.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв