Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Coaxial и RJ45 напонска (surge) заштита

Pilsator

lurker
15 мај 2012
532
160
Имам потреба од вакви уреди бидејќи не му верувам на провајдер. Дали некаде се продаваат кај нас, цена, ефективност, дали некој користел, било која информација е добредојдена. Фала

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Pilsator

lurker
15 мај 2012
532
160
Амортизери за лада.
Ама да одговараат и за застава. Нема да најдам или не е ефективно? Читни подолу зошто барам... Не е стандарден начин на влез во преку коаксијал во модем дрн дрн...

Што точно бараш?
Уред во кој што ќе биде уклучен коаксијалот во него пред да влези во тв. За појасно да биде, коаксијал од бандера оди дирек во ТВ, лан кабел од бандера оди во мој рутер. Истото ми треба и за рј45, пред да влези од бандера во рутер да биде уклучен во некоја заштита. Фала

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ама да одговараат и за застава. Нема да најдам или не е ефективно? Читни подолу зошто барам... Не е стандарден начин на влез во преку коаксијал во модем дрн дрн...

Уред во кој што ќе биде уклучен коаксијалот во него пред да влези во тв. За појасно да биде, коаксијал од бандера оди дирек во ТВ, лан кабел од бандера оди во мој рутер. Истото ми треба и за рј45, пред да влези од бандера во рутер да биде уклучен во некоја заштита. Фала

Аууу која будала ставала лан кабел по бандери?

Него, немаш уред што би те заштитил ако гром удри некоја жица од 8-те внатре. Незнам дали користат железни конектори за надвор, ако се правилно терминирани ќе се испразни во земја на првата точка кај што е конектирана земјата. На пр. во кутија кај тебе во зграда/куќа. Ако е правилно инсталирана.

Ако гром удри некако во некоја од жиците внатре нема уред што би те спасил. Најверојатно жицата ќе изгори додека дојде до домот, ама сепак.

Уреди од овој тип дефинитивно нема да сопрат гром.
View: https://www.youtube.com/watch?v=SVJNkpaqkBE

За коаксијален види ова дали одговара. Можда може да се модифицира конекторот (т.е. сигурно може).

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
211
Куманово
Куманово 2021

Оператори:
Мултимедиа-НЕТ
К-Нет
ИП системи (можеби во последната година имаат нешто промена, не сум сигурен)

Се сведува на инсталација од оптика до одредени точки од кои што конвертираат во LAN и со свичеви разнесуваат по куќи/станови. LAN кабелот во одредени средини може да трпи и по неколку километри должина. Убав кабел, квалитетен, со сајла. :LOL:
Скинат кабел ??
No problem, врзани 8 жици и изолирани со многу убав изолир. :ROFLMAO:
Снемало фаза на свичот од пред 4km од мојата куќа, епа ќе немаме интернет сите после него. :sneaky:

Баш заради оваа причина Pilsator си бара заштита.
Мене ми имаше изгорено од кабловска (коаксиален кабел) телевизор, од телевизорот графичка преку HDMI. (се беше во гарантен рок)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Куманово 2021

Оператори:
Мултимедиа-НЕТ
К-Нет
ИП системи (можеби во последната година имаат нешто промена, не сум сигурен)

Се сведува на инсталација од оптика до одредени точки од кои што конвертираат во LAN и со свичеви разнесуваат по куќи/станови. LAN кабелот во одредени средини може да трпи и по неколку километри должина. Убав кабел, квалитетен, со сајла. :LOL:
Скинат кабел ??
No problem, врзани 8 жици и изолирани со многу убав изолир. :ROFLMAO:
Снемало фаза на свичот од пред 4km од мојата куќа, епа ќе немаме интернет сите после него. :sneaky:

Баш заради оваа причина Pilsator си бара заштита.
Мене ми имаше изгорено од кабловска (коаксиален кабел) телевизор, од телевизорот графичка преку HDMI. (се беше во гарантен рок)

Верувам дека има, ама нетреба така тоа ми е муабетот. Освен некое скапо UPS со RJ45 passthrough за мрежниот незнам како би го заштитил.

Коаксијалниот линкнав погоре, колку е ефикасно незнам.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
532
160
Полека со прашања и одговори, да, 21 век, лан кабел и свич по бандери и најстрашно не се пое свичеви. Се молат за струја од најблиско место. Сега преминуваат на оптика.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
Него, немаш уред што би те заштитил ако гром удри некоја жица од 8-те внатре. Незнам дали користат железни конектори за надвор, ако се правилно терминирани ќе се испразни во земја на првата точка кај што е конектирана земјата. На пр. во кутија кај тебе во зграда/куќа. Ако е правилно инсталирана.

Ако гром удри некако во некоја од жиците внатре нема уред што би те спасил. Најверојатно жицата ќе изгори додека дојде до домот, ама сепак.

Обично за RJ45 (подобрата)заштитата е изведена преку изолација со трансформатори. Каде што, ако е добро средено ќе се уништи уредот и дотаму би стопирало. Само да се најде квалитетна заштита... е тоа е друго :).
Другиот тип(читај поефтините) уреди имаат паралелно(inline) на секоја парица кондензатори, диоди, и варничари. Само што пак е директно конектирано точка А со точка Б, и апп = ако пројде пројде.
Трансформатори:
1619535101109.png
Со паралелни делови:
1619535006000.png

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи