kjosmofon
Баниран/a
за мене пеесче? Да си купам нешто и јас за точакот.
Не ти треба точак, за џедаите е потребно оваза мене пеесче? Да си купам нешто и јас за точакот.
Има логика, тоа е стара графичка веќе.Прочитав дека за графички картички увезени надвор од Македонија се доплаќа царина од 5%-18%. Се враќам во октомври од Америка и планирав лично да купам од таму бидејќи се далеку поевтини. Дали може само да ја извадам од кутијата и да ја ставам во куфер (ке ја завиткам убаво) и ако прашаат нешто за графичката да кажам дека ми е подарена, ќе нема никаков доказ дека ја имам купено. Има логика ова?
dhl expres=obicna posta
ако оди по дхл до кај 3000-3500 ден ќе имаш трошок, услуга и данок царина.
По инерција напишав дека е обична пошта бидеќи секогаш со фри шипинг доколку пратат по дхл оди по дхл екомерце или дхл пост, тие пратки пристигаат во обична пошта. ДХЛ обично е многу поскап и се доплаќа 20-40 еур е пратка од еу
дхл глобално се така-така (не се најлоши), дхл кај нас се бандити, додека федекс и УПС се ситни лопови. Совет подалеку од било која освен кога се по;....
Не само бандити, туку и „Битанги“!дхл кај нас се бандити
Разликата од DHL до обична царина (ако 2-та страни се одлучат да царинат/даночат) се некои 1500 до 2000 денари - максимум.
Кај ДХЛ треба полномоштва и глупосости да им ги носиш документите кај нив. Да бев од Скопје можеби ќе се замарав ама вака не ми се исплати.
Само првиот пат.
Како мислиш само првиот пат?
Ако им имам дадено полномоштво пред 8 години сега немам потреба да им носам документи?
Дечки, вчера порачав брендирана роба од 120 eu. Се работи за мала-пратка испратена преку dhl. Пошо читам се најлошо за dhl ме фаќа страв колку може да платам царини и такви ствари и што е ова 1200 на почеток сума ?
Ви благодарам.
И тоа е моја вина ?Е сега, ако испадне дека брендираната роба што си ја порачал е „фалш (копија)“, можно е и да ти ја запленат!