Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Јас сега еве пробувам да го тријам телефонот и гледам почна Батеријата да се полне :)...

Ајфон-Аладин има нешто тука.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Очигледно не ја сфаќаш потребата од триење батерија. Прогуглај ќе ти стане јасно. И кај ДСЛР на -20 се тријат и чуваат во рака или блиску до човекова температура. Исто е кај сите батерии. Ама со неуки изгледа џабе е да се објаснуваш.

Последна промена:

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Искачам вчера од дома, батеријата на 30%, се јавувам на телефон и зборам едно 5 минути, спуштам гледам батеријата на 10%, се шетам уште едно 15-на минути, оп на 3% и го изгасив намерно за ако морам да се јавам еднаш да имам.....

Прво мислев дека е до картицата пошто ми е сечена, си правев рационализации, ама после ми текна дека дома не се троши батеријата.

Па мислев да не е до самата батерија, ама изгледа не е пошто дома нема фрка, што значи до контролерот - напојувањето е.

Седев со едни другари од населба кои имаат во фамилија ајфони, едниот ми вика - да кај татко ми е исто, на ладно се гаси - после тоа дојде друг другар, кој ми рече дека скоро бил на Шапка, и 2-ца другари негови ги триеле телефоните да ги загреат у кола за да не им се изгасат, ама на крај пак се изгасиле.

1 недела претходно со друг другар за да споредиме 6s vs OP3T камера, му се изгаси исто како на мене и ми кажа дека и него на ладно му се гаси секогаш. Значи од некои 5-ца кои имаат ифони у населба кај сите 5 го има проблемов, а истиот се пренесува уште од времето на iPhone 5.

Фактот дека за ова никој не нагласува по форумиве, доволно зборува за тоа кој табор колку е реален. Сум имал телефони од 4.000 денари, не се гаселе на "ладно" (6 степени беше уствари) додека iPhone-ве, од ПРЕМИУМ класата, кои се 2 класи над другите нели, се гасат. Да ти се плкунам и во телефон и се, купуваш уред од 650 евра (кога бил нов) и практично неможеш да го користиш у зима кога си надвор, EJ НЕ РАБОТИ У ЗИМА?!!?!? ама тоа не е проблем, проблем е што "андроид е не респосивен"

Погледнете го атачментот 53438

Овој проблем е многу чест кај ајфоните - од серијата i5 па се до 6S се појавува - и обично е поврзан или со батерија или контролерот за напојување (фамозниот u2 чип).

Овие проблеми се процентуално многу почести кај нас отколку во поразвиените земји - што ме наведува на две можни причини:

- неквалитетно напојување од мрежа (ипак не би требало да има врска, пошто адаптерот е тој што ја спушта на 5V)
- неквалитетни полначи и кабли (без авторизирани MFI за полначи, кабли и полнења во кола)

Е сега - има и случаи кога луѓе ми тврделе дека никогаш не користеле кинески/пазарџиски полнач, ниту го полнеле во кола, а сепак проблемот се појавил. Што значи можеби и нема врска скрос - освен за зголемениот процент на вакви проблеми.

Инаку мојот оваа година помина 10 дена во екстремни услови со температори во просек -15 до -25 и во влажни (снежни) услови никогаш не покажа никаков проблем. Температурата нема врска ако батеријата си е добра и ако контролерот нема проблем.

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Очигледно не ја сфаќаш потребата од триење батерија. Прогуглај ќе ти стане јасно. И ДСЛР на -20 се тријат и чуваат во рака или блиску до човекова температура. Исто е кај сите батерии. Ама со неуки изгледа џабе е да се објаснуваш.

Сега тоа нормално е или не е... одлучите се?

Не знаев дека еве ти си најучениот извини...

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.599
Де бе не скокај и ти како Војводата ...
Телефонот е надвор од гаранција ...
И да се работи за Половен телефон...
Што не ти е јасно во делот Половен?

Се согласувам дека 8000 за батерија е премногу... од Крале имам информација за половина од таа цена за 6с плус.

Амн бе со тоа половен. Што ако е половен? Ако наместо Псај претходниот корисник, (којшто исто така е член на форумов) ги напишеше овие работи ќе сменеше нешто? А да, тогаш делот ПОЛОВЕН ќе го игнориравте и ќе го споменувавте само делот дека требало да купи последен модел, а не претпоследен.
Треба да е ѓубре ѓубросано ако е половен? Па нели ајфоните држат цена иако се половни?
Е токму поради тие булшит митови држат цена "абе топ си е Епл со квалитет нема веза што е половен, Ајфон си е Ајфон."
Треба само малку повеќе да се расчујат ситуациите како оваа на Псај (а ги има милијарди) па да видиш колку ќе држат цена, а не слепо да веруваат на догмата "Ајфон е, мора да е топ квалитет, ако е 3 години стар ги газиии Андројидите од оваа годинааа!!!"
Купуваш ајфон ПРЕТПОСЛЕДЕН МОДЕЛ од 400 евра, мора да му купиш и батерија од 150 евра. ХА. ХА. ХА.
Денес го оставив вториот 6S за замена на батерија во iStyle без претходна најава, го примаа без проблем. :cool:
Да, еве и јас пред 2 минути го оставив, ама ете на Псај не го примиле.

Sent from my Nexus 5

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.593
8.240
Мелмак
- неквалитетно напојување од мрежа (ипак не би требало да има врска, пошто адаптерот е тој што ја спушта на 5V)
- неквалитетни полначи и кабли (без авторизирани MFI за полначи, кабли и полнења во кола)

Криви се корисниците.

Ајфон, не го полни у кола, користи само оригинал полнач, мрежата у МК не чини.

Ние шо полниме телефони на полначи од други производители, и кабли од анхоч купени за 100 денари пошо каблите се кинат, и шо никад не сме имале проблеми со полнење сме очигледно изроди.

Свашта тресете веќе луѓе.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.953
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Најголемата фора е во акцијата за замена на батерии, уствари што е поентата. Добиваш лош прес за проблеми со батерии, при што мора некако да реагираш, Apple реагираа така што чекаа да видат дали и што ќе се смени, кога не се смени ништо после долг период одлучија да менуваат батерии на телефоните кои го имаат проблемот. Каде е тука трикот? еве каде е, да речеме дека 15% од телефоните се со тој проблем - фино лепо отвараш инциијатива за едно 5% од телефоните - при што добиваш коментари од типот на ехеее кај го има ова бе, нова батерија - Apple се најдобри, најбољи супорт - а за другите 10 наведуваш како наводно не спаѓале во уредите кои се во проблематичните. Иначе описот на проблемот од нивна страна може да помине само кај бејзик корисници, имено тие телефони биле правени во не-соодветни услови лол. Фабрика на Apple, може да произведува нешто во не-соодветни услови? и како тие не-соодветни услови може да влијаат на контролер/напајање на батерија? влага имало? електрицитет? кои се не-соодветните услови? јас ќе ви кажам - не постојат не соодветни услови, постои само одредена загуба за која Apple е спремен да копмензира и ништо повеќе. Еве да кажеме дека до условите билo, дали истите услови се оние кои го предизвикаа ИСТИОТ проблем кај,

iPhone 5
iPhone 5s
iPhone 6/6+
iPhone 6s/+

Дали Apple сакаат да ни кажат дека они 4 години по ред имаат не идеални услови при производство на нај премиум телефоните во светот? одговорот е очигледен, дека се ова е само една голема фарса и продавање на ефтини приказни - само треба човек малце да размисли, ако воопшто може that is.

П.С. Телефонот да не е батеријата ми се допаѓа, интересен ми е, одлично е изработен, брз, добро лежи во рака и остава многу добро чуство.

Последна промена:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.599
Градската мрежа у мк нема ама баш никаква веза, полначот си регулира колку што треба.
Ама еј, се само епл да не е крив.

Sent from my Nexus 5

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.953
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Градската мрежа у мк нема ама баш никаква веза, полначот си регулира колку што треба.
Ама еј, се само епл да не е крив.

Sent from my Nexus 5

Не заебавај сега, напиша дека не е тоа. Иначе неможе да пегла идеално, колку и да пегла има ефект.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.599
Не заебавај сега, напиша дека не е тоа. Иначе неможе да пегла идеално, колку и да пегла има ефект.
Не ти, крале спомна. Градската мрежа е 220в полначот на излез дава 5в, ако не може да пегла тоа е до полначот не до мрежата.

Sent from my Nexus 5

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.953
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не ти, крале спомна. Градската мрежа е 220в полначот на излез дава 5в, ако не може да пегла тоа е до полначот не до мрежата.

Sent from my Nexus 5

Секако дека може, ама не е идеално. Знам дека крале спомна, но спомна и дека најверојатно не е до тоа.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.599
Секако дека може, ама не е идеално. Знам дека крале спомна, но спомна и дека најверојатно не е до тоа.
Да де, сакам да кажам дека тоа што полначот не може да пегла идеално нема врска со мрежата. Не најверојатно, туку мрежата тотално нема врска.

Sent from my Nexus 5

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.953
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да де, сакам да кажам дека тоа што полначот не може да пегла идеално нема врска со мрежата. Не најверојатно, туку мрежата тотално нема врска.

Sent from my Nexus 5

Нема врска, ама ако мислиш дека еден обичен полнач може да регулира големи дропови на напон, а напајање од пс има големи проблеми се лажеш.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.842
4.993
Писти Охту
спинови друже псај се ова твоиве тврдења, спинови ... како теоријата/спинот дека земјата е топка, дека вонземјани се меѓу нас...

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.599
Нема врска, ама ако мислиш дека еден обичен полнач може да регулира големи дропови на напон, а напајање од пс има големи проблеми се лажеш.
Секако дека не може да регулира големи дропови. Ама полначите се декларирани дека регулираат од 120 до 240 волти, кога паднала мрежата под 120?

Sent from my Nexus 5

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Ајфонот може да не ти се допадне само доколку некој нема поима од телефони...
Ајфон е ќе го цитирам еден респектиран Член на ГСМ Гајче ... Пали - Вози...

Проблем со батериите имаат сите посебно кога се работи за половен телефон.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Криви се корисниците.

Ајфон, не го полни у кола, користи само оригинал полнач, мрежата у МК не чини.

Ние шо полниме телефони на полначи од други производители, и кабли од анхоч купени за 100 денари пошо каблите се кинат, и шо никад не сме имале проблеми со полнење сме очигледно изроди.

Свашта тресете веќе луѓе.

Јас не истресов ништо - тоа се факти друже - проблемот го има, и речиси е неизбежен кај полначи/кабли кои не се MFI сертифицирани. Ако треба сега да ти објаснувам како е тоа можно, малце тешко ќе ми биде да се навраќам на деновите на електро... ама...

...грубо - проблемот е следен: смрт за батеријата и контролерот на струја се полначи/кабли кои немаат стабилна ампеража - кинезите ги прават со неквалитетни, потенки/или/подебели жици, со неквалитетни бижутериски метали и самите пуштаат непостојана струја. Самите MFI кабли и полначи си имаат дополнителни чипови за контрола, како и одредени побарувања за да се добие MFI лиценца (капацитет на преносливост, итн.). Тие чипови ги нема, или само лажњаци на репликите, и ударот потоа доаѓа до телефонот и батеријата.

Значи не мора Apple, ама повеќе од пожелно е да е MFI.

• ми се допаѓа
Реакции: voah

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
малце педерски испадна ова со батеријата.. никој не го спомна ниту го предупреди челнот да внимава при купување кога најави дека ќе купува.
Неверувам дека продавачот намерно подвалил.. ама требаше да се спомне, за и он да си провери.
Вака испаѓа дека сите сте знаеле и ќутеле.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.168
3.219
Струмица
кинезите ги прават со неквалитетни, потенки/или/подебели жици, со неквалитетни бижутериски метали и самите пуштаат непостојана струја. Самите MFI кабли и полначи си имаат дополнителни чипови за контрола, како и одредени побарувања за да се добие MFI лиценца (капацитет на преносливост, итн.). Тие чипови ги нема, или само лажњаци на репликите, и ударот потоа доаѓа до телефонот и батеријата.
You have been served.
Aliexpress.com : Buy For MFi iPhone Cable 2m 1m iOS10.1,Ugreen 2.1A Fast Mobile Phone Lightning to USB Charger Data Cable for iPhone 6 iPad Air iPod from Reliable cable for suppliers on UGREEN Official Flagship Store

Многу од форумот ќе ти потврдат какво квалитетно производство имаат UGREEN, еден од нив сум и јас.
Дали ќе ги дисквалифицираш и нив, најдобриот Кинески стор за кабли на Алиекспрес што е MFI сертифициран со 4.9 оценка од 19К порачки?

Мавни еден search во ПДФто за Ugreen Group Limited, и ѕирни колку тоа Кинези се излистани во овој документ од Епл.
https://mfi.apple.com/MFiWeb/Authorized MFi Manufacturing Licensees.pdf

За крај, не заборавај дека позади секој Ајфон пишува Маде ин Чајна.

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Ова е јако хахаха
Ги триеле телефоните за да ги згрејат :) ц ц ц

Како се сликате бре вие со ајфоните на планина на оган да не ги греите телефоните пред да сликате :)

Нема потреба да ги греат, ја вгради епл таа опција во 7+, самозагревање

View: https://twitter.com/briannaolivas_/status/834556234166448128

Последна промена:

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Штом се работи за половен телефон и батеријата нечини а не ти било кажано дека нечини, врати му го телефонот на тој од кој си го купил и барај си ги парите назад.
Инаку за гаснењето на ладно, имам неколку другарчиња кои го имаат пазарено од САД со кои сум се шетал зимава на планина со денови на температури од - 11 до -20 и на никој не му се исклучил телефонот.

Последна промена:
17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
23cb17bfd8c36ed4207f3388cacd0bff.jpg

Псај ај симни ова да видиме што ќе ти каже

Sent from my iPhone using Tapatalk

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Eве некоја информација најнова ... поврзана со батеријата.

Apple belatedly reveals bug fix that was on iOS 10.2.1

We also added the ability for the phone to restart without needing to connect to power, if a user still encounters an unexpected shutdown. It is important to note that these unexpected shutdowns are not a safety issue, but we understand it can be an inconvenience and wanted to fix the issue as quickly as possible. If a customer has any issues with their device they can contact AppleCare."-Apple

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно