Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Aliexpress

Chiller

user
8 март 2012
1.566
1.173
Скопје Аеродром
Во профилот на алија избришав една виза картичка и додадов друга ама ми зеде 1 долар. Дали е тоа нормално?
Незнам зошто ги снимаш картичките таму. Секогаш пишувам од ново. Некако ми го хакираа 2018 акаунтот и направена нарачка за руски пеипејд телефон, среќа што немав снимено картица инаку најверојатно било само проба.

1698771282239.png

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.971
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Незнам зошто ги снимаш картичките таму. Секогаш пишувам од ново. Некако ми го хакираа 2016 акаунтот и направена нарачка за руски пеипејд телефон, среќа што немав снимено картица инаку најверојатно било само проба.
Па специјално за вакви плаќања имам и ставам по потреба пари на нејзе. Е да ризик е во право си

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.971
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
дап, после системот ти ги враќа мислам
Ми се има дешавано другпат така земи-врати ама не за оваа работа специфично..сепак фала за одговорот
update: ги врати за 35 мин назад

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
@zirkach
Практично тоа е верификација од страна на Али за да утврди дали е функционална картичката, нормално дека ќе ги врати средствата. :)
АлиПеј од секогаш користам и е практична работа, но за сигурност на картичката имам минимални средства и ја полнам само кога планирам да купувам. :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.971
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
@zirkach
Практично тоа е верификација од страна на Али за да утврди дали е функционална картичката, нормално дека ќе ги врати средствата. :)
АлиПеј од секогаш користам и е практична работа, но за сигурност на картичката имам минимални средства и ја полнам само кога планирам да купувам. :)
Па затоа ја извадив картичкава, специјално за онлајн плаќања и да ставам пари по потреба. Користев виза од тутунска со лимит ама сепак вака посигурно е.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.752
Така е, ама не секој користи електронско банкарство.
Во странство во роаминг ајде смени го лимитот пред банкомат :) Втора сметка напрај си и сите пари таму чувај ги освен она што си спремен да го потрошиш (изгубиш де) во моментот. Секогаш кога ќе стигне прилив, пребацувај ги парите на сигурно...

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.752
Не е исплатливо во странство да вадиш пари од банкомат. ;)
Зависно од банкоматот - Ерсте/Шпаркасе има регионално вадење без провизии на пр. Grupacija
Второ не само за банкомат, исто и за плаќање со картичка, пред да платиш ќе треба да го смениш лимитот :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Така е, ама не секој користи електронско банкарство.
ја еве бесплатното го користам со токен апликација што се плаќаше еднокрадно на времето некој 600-700 мкд .. е сеа мислам дека веќе не ја нудат апликацијата (мТокен) ил физичките токени за да ги гураат сите кон мКлик со претплата за да работиш интегрирано нели во самата апликација.
Мислењето е автоматски споено:

Во странство во роаминг ајде смени го лимитот пред банкомат :) Втора сметка напрај си и сите пари таму чувај ги освен она што си спремен да го потрошиш (изгубиш де) во моментот. Секогаш кога ќе стигне прилив, пребацувај ги парите на сигурно...
се согласувам со истото, еве и јас имам Ависта (или како да се вика) штедна сметка што нема картица никаква врзано дирекно на неа, на картица префрлам само тоа што планирам да трошам + интернет лимит секогаш на 0.

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Нарачав 2 андроид уреди за во кола, вредност на двете 840евра. Пратени беа по федекс и денес пристигна пратката. Отворам пакетот и внатре само еден уред и тоа грешен и без додатоци ( рамка, кабли ), дури се гледа и дека е користен.
Како оди сега постапката? Продавачот не ми одговара на пораките

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.752
Нарачав 2 андроид уреди за во кола, вредност на двете 840евра. Пратени беа по федекс и денес пристигна пратката. Отворам пакетот и внатре само еден уред и тоа грешен и без додатоци ( рамка, кабли ), дури се гледа и дека е користен.
Како оди сега постапката? Продавачот не ми одговара на пораките
Сликај и документирај сѐ. Која е продавницата? Како плати, конкретно со која картичка? Имаш некаков документ каде што се гледа тежината на пакетот? Или царинска документација? И зборувај со Федекс.
И не го потврдувај приемот на пратката. После ќе треба диспјут да отвориш кај Аљи, затоа чувај сѐ.

Последна промена:

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Сликав анбоксинк
Продавницата е Teyes
Имам комплетна царинска документација, тежина на пакетот 1.8кг, а вкупно треба да биде некаде 6.6кг.
Го имам целиот разговор и сите слики
Пратен е пакет 36х33х16, а само еден од уредите е 43х30х18цм
Федекс не го отвориле пакетот, ме пренасочија да зборувам со продавачот
Приемот автоматски мислам е потврден откако имам потпишано во федекс за прием на пакетот
Ќе видам дали ќе добијам некаков одговор од продавачот. Се гледа дека е со намера направено вака, само незнам зошто. Не ми е прв пат да купувам од кај нив, до сега ми праќале се како што треба. Единствена разлика е што предходно доставата беше до Германија, па потоа ми ги праќаа со автобус до овде, а сега директно до овде.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.752
Сликав анбоксинк
Продавницата е Teyes
Имам комплетна царинска документација, тежина на пакетот 1.8кг, а вкупно треба да биде некаде 6.6кг.
Приемот автоматски мислам е потврден откако имам потпишано во федекс за прием на пакетот
Ќе видам дали ќе добијам некаков одговор од продавачот. Се гледа дека е со намера направено вака, само незнам зошто. Не ми е прв пат да купувам од кај нив, до сега ми праќале се како што треба. Единствена разлика е што предходно доставата беше до Германија, па потоа ми ги праќаа со автобус до овде, а сега директно до овде.
Ако е на алиекспрес (ова е Алиекспрес тема) - отворај диспјут. Ако не е на алиекспрес, тогаш со каква картичка си плаќал? Пробај со продавачот (ѕвони им на телефон, имаш евтини сервиси за ѕвонење, види цени тука Betamax Country Rates for Country - Betamax voip call and SMS Rates Comparison ) и снимај ако можеш некако. Ако се европска продавница можеш да пробаш да ги пријавиш во земјата каде што е дуќанот. Конечно, збори со банката од каде што ти е картичката за chargeback (според Visa Reason Code 13.1: Merchandise/Services Not Received ?) А, и провери на документацијата од федекс дали стои килажа некаде и ако се разликува испратеното со применото направи приговор во Федекс.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Сликав анбоксинк
Продавницата е Teyes
Ne ocekuvaj nitu da ti odgovorat. Ic ne se ni zamaraj so prodavaci na aliexpress gubenje vreme e samo..Ako imas snimano kako otvaras paketot togas znaci imas i dokazi, drugi dokazi se i tezinata na paketot, dimenzii i slicno. Baraj dokument od feedex sto dimenzii i koja tezina e i pravo so dokazite dispajt otvaras.

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Добив сега одговор дека ги измешале пратките, оваа требало да оди на сервис
Продавачот се согласи прво на враќање на уплатените средства, а потоа повторно да ги испрати

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.752
Добив сега одговор дека ги измешале пратките, оваа требало да оди на сервис
Продавачот се согласи прво на враќање на уплатените средства, а потоа повторно да ги испрати
Со лесно. Само не кажа дали е од дуќанот на Алиекспрес или директно купуваше?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.067
3.526
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
на 29ти август нарачано, на 2ри октомври дома веќе.

RR…HU

1699006863511.png
1699006905675.png
1699006969176.png

1699006997311.png

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет