Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Многу е важно да има мала влажност надворешниот воздух.
Како што е деновиве.сув студ.
И инвертер и обични клими ќе работат без проблем и без чести ДФ и на -15.
Но има ли магла,влажност и инвертер и обичните подеднакво влагаат во ДФ.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Што мислите за:
http://www.energosistem.com.mk/m-35-35-3
https://klimi.mk/product.php?id=192

http://www.eurovent-certification.c...=0&quicksearch=ok&filtre_prog=&filtre_marque=

Дали има некоја подобра од оваа за греење?
На -10 дава 3.6kw со 3.10 COP по цена од 65000 денари.

SoukTyg.png

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Подобра кај нас нема, а за кеш плаќање сум слушнал дека даваат монтажа гратис.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
@mdeni , јас пред некоја недела ги контактирав Енерго систем за оваа клима и уште две парапетни од Мицубиши, оваа ја имаа на лагер и ми дадоа цена од 60,000 и некоја стотка за кеш.Само за инфо да знаеш.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Јас имам Панасоник RE12 QKE 3.5 kw инвертер. Прва зима и е оваа. Просторијата е 30-32 квадрати а таванот е на 2.75м. со еден збор прилично голема кубикажа на простор. Ја местиме на 22-23 на ауто брзина и постигнува околу 18 степени мерено дијагонално од нејзе на друг дел од собата околу 4-5 метри воздушна линија. Не е којзнае колку топло како што повеќето би посакале можда ама за вакви надворешни температури е ок. Млади сме и сами па се поминува. Здравје за следните зими кога ќе има детенце ќе земам и панел обавезно. Сношти ја исклучив ми беше страв да работи дека падна до -23 ама вечерва планирам да ја оставам и да ја наместам на +18 на една-две брзини колку да одржува млако а и таа да биде спремна за утре, а не како денеска кога ја пуштив во 07:00 на -20 надворешна. Инаку во дефрост влегува умерено, отприлика на 30-40 мин дува па влегува во дефрост 7-8 мин. Инаку надворешната единица работи сосема ок без никави траги од мраз и такви работи, со нормална бучава, а едино на цревото за испуст на вода што замрзува чат пат кај што се цеди водата али мислам не е проблем тоа нормално е нели е -20 надвор.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Јас имам Панасоник RE12 QKE ... Просторијата е 30-32 квадрати а таванот е на 2.75м... Ја местиме на 22-23 на ауто брзина и постигнува околу 18 степени мерено дијагонално од нејзе на друг дел од собата околу 4-5 метри воздушна линија.
Тошиба Сузуми +, 12ка како и Панасоникот твој, просторија 35м2, таван 2.5м. Температура одспротива на метар висина измерена 22с на 25-26с зададено. Јачина на дување на внатрешната единица најчесто на минимум (за тишина), вчера на ауто ја ставив.

Проба да поставиш на повисока зададена температура?
Сега со понискиве температури и топлотните загуби се поголеми, па нормални се поголеми разлики од зададена до измерена температура.
Но ако 18с е максимумот што се постигнува, тогаш не е добро.

едино на цревото за испуст на вода што замрзува чат пат кај што се цеди водата али мислам не е проблем тоа нормално е нели е -20 надвор.
Ако не е проблем да капе долу, најпаметно ти е да го извадиш цревото (и целиот пластичен одвод). Ако е проблем да капе надолу, тогаш со синџир се изведува насочување на капењето.
Идејата е да не ти се затне (од замрзнување) одводот од надворешната единица, па да се наполни со мраз и да ја оштети перката/моторот од вентилаторот.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.740
12.675
Skopje
www.wemaxa.com
Кај мене Gree Hansol Nordic 5.5kw, не капе воопшто, чудно ми е, не се влажни во мое присуство, незнам дали е нормално - на вечера да не треба да го носам?

За надворешната зборам. Фуџицуто по 4литри на 24часа дава.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Не е до вечерата, мене ми изгледа дека ја прескокнуваш предиграта. :innocent:

Jaс никако да го кандисам монтерот да дојде зимава да ми постави спремен „леген“ од лим во облик на надворешната клима. Безбедност од заледување на одвод.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Јас имам пуштено 4 графички rx 470 во просторија од 25 квадрати. Додека не падна под нулата стално вратата беше отворена со спуштена ролетна, ем топло ем свеж воздух. Сега кога падна на -13 со затворена врата ми е 21 степен. Графичките се потивки од клима. Сметката за струја е дупло пониска од минатата зима кога се греев на панелка од 2.5 kw. Ако сакате потопло пуштате оверколок на eth, сакате поладно пуштате да копа zcash на сток. Се разбира во зависност од големината на просторијата може да додавате или го намалувате бројот на графички. Не само што ја плаќаат сметката за струја туку и заработуваат. Поефикасен начин на греење досега не сум имал. :D

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Ја има пријател истава има и хансол -30. Баш ке го прашам од која е по задоволен и ке ти пишам.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Дали е нормално да влева во дефрост климата иако надворешната единица нема мраз? Денеска ја пуштив климата на работа после 4 дена и неможи да фати ритам. Дува млако и на секои 50 минути влегува во дефрост. Инаку климата е LG 18 ка обична.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Дали е нормално да влева во дефрост климата иако надворешната единица нема мраз? Денеска ја пуштив климата на работа после 4 дена и неможи да фати ритам. Дува млако и на секои 50 минути влегува во дефрост. Инаку климата е LG 18 ка обична.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
А што очекуваш од обична клима на надворешна темп од -10 ?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Добив повратно и инфо, го цитирам:

Позадоволен од hansol поготово сега на најладниво, mitsu е добар ама не вреди 1000еу. Autofan фунцијата не работи како што треба, за да работи добро треба жичен контролер (200) еу.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Па и хансолот е огин и пламен со цена. А немам мерки за да видам како е со KW и COP на -7. Да имам мерки, па да можам да заклучам. Ама Мицубишиво според мерењата испаѓа дека е моментално убедливо најдобро и ни приближно недостижно - од тие клими што се мерени. Споредено со Тошибите кои се 60000 и даисекаито од 90000 вади поголема моќност на -7 и каде-каде поголема ефикасност.

Муабетот ми е дека ова вади 3.6KW при -10 @ 3.10COP што од моето истражување е убедливо најдобро. Дури и значително посилни клими од 5-6kw немаат теорија да се мерат со моќноста, а па со COP факторот не се ни приближни.

Можда и Хансолот нуди многу, ама немам основа искрено за да оправдам 50-70к клима само на муабет некако. Не се малку пари тоа. Не сумњам во Грее, да се разбереме, знам кои се и што се и колку се користат и произведуваат, ама ептен на невидено ми е без никаква споредба или истражување.

А мерењата од народ се:
1. Mitsubishi FH35-VE na -12C nadvoresna na izduv dava 58°C so Fan vo 4ta brzina ili 792m3/h
2. GREE Hansol na -7C nadvoresna na izduv dava 56°C vo 5ta brzina ili 650m3/h

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Па и хансолот е огин и пламен со цена. А немам мерки за да видам како е со KW и COP на -7. Да имам мерки, па да можам да заклучам. Ама Мицубишиво според мерењата испаѓа дека е моментално убедливо најдобро и ни приближно недостижно - од тие клими што се мерени. Споредено со Тошибите кои се 60000 и даисекаито од 90000 вади поголема моќност на -7 и каде-каде поголема ефикасност.

Муабетот ми е дека ова вади 3.6KW при -10 @ 3.10COP што од моето истражување е убедливо најдобро. Дури и значително посилни клими од 5-6kw немаат теорија да се мерат со моќноста, а па со COP факторот не се ни приближни.

Можда и Хансолот нуди многу, ама немам основа искрено за да оправдам 50-70к клима само на муабет некако. Не се малку пари тоа. Не сумњам во Грее, да се разбереме, знам кои се и што се и колку се користат и произведуваат, ама ептен на невидено ми е без никаква споредба или истражување.

А мерењата од народ се:
1. Mitsubishi FH35-VE na -12C nadvoresna na izduv dava 58°C so Fan vo 4ta brzina ili 792m3/h
Хансолот е 200 евра поефтин, да скап е ама не е исто. За жал хансолот -30 нема еуровент, но не очекувам дека ке биде голема разлика со митсу на -10 бидејки митсу е -15 клима хансолот е нордик модел -30.

Информацијата е од човек кој ги има двете исти услови слични простории. Не велам FH35 е лоша, напротив само некако разочаран беше што за autofan да користи мора да купи жичен контролер кој чини 200евра што од 1000 станува 1200евра. Башка нарача wifi стик за него уште 50еу, ептен поскап му дојде во споредба со Хансолот а понезадоволен. Он го нема жичаниот контролер може за тоа не е баш најзадоволен од нејзе. Пак ке напоменам, многу добра е, ама не до толку да оправда 1000еу, autofan и wifi да има во таа цена би била врв.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.740
12.675
Skopje
www.wemaxa.com
Hansol nordic е клима која под друго име се продава за 2000-3000Е во балтичките земји. Класа над именуваниот Мицубиши е, односно во иста изведба мицата би била клима од 2000Е, овој е 800Е.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Според температурата на издувот, „лаички мерено“ пошто нема еуровент, не испаѓа така. Горе ги пишав бројките. Секако било каква реална информација е добредојдена, само да не е рекла-казала.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.740
12.675
Skopje
www.wemaxa.com
Еве сега температура на издув, немам сонда, со термометар што има опција за амбиентална.

Според температурата на издувот, „лаички мерено“ пошто нема еуровент, не испаѓа така. Горе ги пишав бројките. Секако било каква реална информација е добредојдена, само да не е рекла-казала.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Одлични бројки. Ама ова со класава изнад некако не ми шитма кога има помала температура при помал проток. Ако имаш некој извор за информацијата дека е класа изнад е добредојдена, или дека некаде се продавала за 2-3к еур. Особено што сега се и качени цените на грее кај нас, ти сигурно со старите цени си ја земал.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Информацијата е од човек кој ги има двете исти услови слични простории. Не велам FH35 е лоша, напротив само некако разочаран беше што за autofan да користи мора да купи жичен контролер кој чини 200евра што од 1000 станува 1200евра. Башка нарача wifi стик за него уште 50еу, ептен поскап му дојде во споредба со Хансолот а понезадоволен.
Стрелец не е репер, тежок ситничар е... ;)
(ако зборуваме за истиот човек)
Ти кажал дека ја има преместувано (демонтирано па монтирано) климата во истата просторија? :D

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
Он го нема жичаниот контролер може за тоа не е баш најзадоволен од нејзе. Пак ке напоменам, многу добра е, ама не до толку да оправда 1000еу, autofan и wifi да има во таа цена би била врв.

Колку што знам FH35 има аутофен, постар модел има или ?

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972

А мерењата од народ се:
Чекај,чекај..
не пишал колку има на влез,и колку е Т. во собата

Мојата он офф 3.5 фаворит на влез имаше 24 а излез 48 степени на -12 со потрошувачка од 1100 вати,на средна брзина.
и тоа мерено со скапан термостат,100 ден од пазар :) гарант не е прецизен

Многу важен фактор е и надворешната влажност.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Што да чекам, на еуровент едвај се наоѓа некоја подобра од Мицубишито во параметри на греење, и тоа од даикин, тошиба, панасоник, самсунг, и сега настапува Гри со подобар модел од сите наведени?

Епа тоа си бара доказ, извин'те.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Стрелец не е репер, тежок ситничар е... ;)
(ако зборуваме за истиот човек)
Ти кажал дека ја има преместувано (демонтирано па монтирано) климата во истата просторија? :D
НЕ зборам за него. Овој ми личен пријател.
Сите референци се рекла-казала. Мојот човек ги има лично, нема мерено нема ни намера да мере, него го интересира само колку че го чини и дали ке заврши економично работа.
Колку што знам FH35 има аутофен, постар модел има или ?
Има и овој ама го вклучуваш и дува одвај на 1ва или 2ра брзина, т.е не работи како шо треба. Т во собата е 20 на далечинско 30 поставено он се тегаве константно во една брзина. Мислеше пријателот дека е дефект приави му кажаа такви биле за да рбаоти како шо треба требало жичен контролер. Може ако работи аутофан како шо треба и има wifi вградено би била подеднакво задоволен од перформанси ама и во тој случај цената е на страна на Хансол. Ова веќе влегува во претпоставки.
...Особено што сега се и качени цените на грее кај нас, ти сигурно со старите цени си ја земал.
Цените не се качени барем не во последнава година дена. Има ДВА модели на хансол кој се продаваа кај нас. Постар модел до -20 и поновиот модел кој е нешто поскап до -30, може тука нешто ти прави забуна, кога прашуваш за хансол прашај за КОЈ МОДЕЛ ТОЧНО, и постариот модел е топ ама овој новиот нордик до -30 треба да е ѕвер.

Инаку да се вратиме на главниот муабет, ако пак правеиме за твојата немена 60-70м2 просторија, џабе правиме за 3.5kW клима муабет, и да е Хансол -30 и да е Митсубиши FH35. За таа просторија ти треба МИН 5.5kW и тоа подобри модели.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно