Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Универзитет за Информатички Технологии – Охрид

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
George.Mitrevski стварно нема никаква потреба да дофрлате, па и критикувате лице кое веројатно да неречам воопшто не го познавате, конкретно мислам на Јане.

Ако навистина не можиш да ја разбериш поентата на она што го напишав, немам друг начин како да го објаснам. А пак ако навистина го споредуваш критичкото размислување и критикување со дофрлување, тогаш кривицата не е твоја него на системот што те образовал до сега.

Пишувањето на рецензии тука е на систем кој го нарековуме "double blind reading". Тоа значи, онај што пишува рецензија не треба да знае кој е авторот на трудот, а авторот на трудот не треба да знае кој ја пишува рецензијата. И затоа кога од некое списание ќе ми пратат труд за рецензија, името на авторот е избришано. Е, тука јас и ти не се слагаме. Ти викаш дека за да ги критикувам академските трудови на Јане, јас треба добро да го знаме него лично. А јас викам дека најдобар критичар на академски трудови е онај што не го познава авторот. Најелитните универзитети во Америка не признават објавени трудови ако не поминале по овај систем на "double blind reading".

Дали сега ти е јасно зошто Министерот Тодоров ланската година бараше од професори да издават трудови во списанија со импакт фактор? И дали ти е јасно зошто мнозинство професори се бунеа? Трудови во такви списанија се издават само со овај систем на "double blind reading". И, што мислиш, колку од овие таму би поминале на ваков систем? Бошевски и Трентов, академик и професор, веќе десет години пробат да ја убдат јавноста дека едно од писмата на каменот Розета е напишан на старо-македонски, и многу се успешни во тоа во Македонија? Ај нека пробат да ги објават нивните заклучоци во некое списание со импакт фактор?

Пази, ни збор не реков како фактички Јане ги држи своите предавања, ниту пак колку студентите се задоволни или незадоволни без разлика на нивната религија. За тоа нека го фалат тие што го познават лично. Ништо немам против во тоа.

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Не можам да разберам како може професор (Г.М) да пцуе на час, да не оди на предавања затоа што имал јаболка за берење:LOL: , јади бурек за Охридски Универзитет а од тука до вчера земал плата, подолно од ова не може да биде, и плачи ко п.... под кошула дека го избркале, шо сакаш да ти прават кога не одиш на предавања, или си професор или ЈАБОЛКАР !!!:

Абе дечки, од каде сега јас сум берел јаболка. Аман бре, сега навистина претеравте! Едно дрво немам! Немам ни нива ни враг! Од 15 години сум во Америка, тука образован, тука створив фамилија. Навистина не ми требат јаболка за обстанок. Таа година во Македонија бев преку фондацијата Фулбрајт!

Од каде пак сега ова не сум доагјал на час? Ај напрејте една искрена анкета на студентите од таа година? Колку се сеќавам, тоа се случи само еднаш, доаѓав во Охрид со автобус бидејќи имаше многу снег, автобусот заглави на Буково. Му се јавив на Климент да ги извести студентите. Во Охрид стигнав, али веќе беше касно.

Како што ви реков, примам поплаќи, ама измислици за јаболка, итн. тоа веќе е сосема друго. Слободно измислувајте ѓи. Мене лично не ми пречат. Само се надевам дека за неколку од вас остана нешто од она што ви го предавав за критичко размислување, па вие одредите што е вистина, а што е измислица.

qwerty84MK

Баниран/a
3 ноември 2011
2
0
Професоре(Г.М.) Аку сакате ние како студенти да Ве почитуваме, почитувајте не и Вие нас и нашиот универзитет, затоа што доколку не го почитувате УИСТ и зборувате се и сешто за работата во УИСТ значи не не почитувате и нас.:muahaha:

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Професоре(Г.М.) Аку сакате ние како студенти да Ве почитуваме, почитувајте не и Вие нас и нашиот универзитет, затоа што доколку не го почитувате УИСТ и зборувате се и сешто за работата во УИСТ значи не не почитувате и нас.:muahaha:

Се слагам! Во право си. Сега само останува да му напомениме на fuUuUzZzZy или сосема да го затвори овај блог, или пак да му забрани да постират на сите оние што не го почитуват УИНТ, што не ги почитуват студентите, и што зборуват се и сешто за УИНТ. Мислам, сигурно не сум само јас, има и неколку други како мене. Или мислиш само на мене?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.792
33.917
roka.mk
Ве молам почитувајте ги правилата...навреди кон членови нема да се толериат..

благодарам.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Се слагам! Во право си. Сега само останува да му напомениме на fuUuUzZzZy или сосема да го затвори овај блог, или пак да му забрани да постират на сите оние што не го почитуват УИНТ, што не ги почитуват студентите, и што зборуват се и сешто за УИНТ. Мислам, сигурно не сум само јас, има и неколку други како мене. Или мислиш само на мене?

Конечно да поделиме едно исто мислење, да се затвори оваа тема.

uist-mk

read-only
12 октомври 2011
15
1
Конечно да поделиме едно исто мислење, да се затвори оваа тема.

Како да се затвори темата, па имаме право на слобода за изразување!!!
Или тебе ти одговара да се затвори темата за веќе да не се коментираат криминалите на новото раководство и претседателот на студентскиот совет.

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
zosto e izbrishan mojot post od predhodhno??????? Ili ne se dozvoluva i tuka se pravi cenzura na temata deka ohridskiot univerzitet so novoto rakovodstvo raboti nezakonski? Toa e ona za sto treba da se diskutira. Vlasta go poddrza bezzakonskoto rabotenje na lugeto tamo barem vaka neka doznaat roditelite kakvi luge im predavaat na nivnite deca!

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
zosto e izbrishan mojot post od predhodhno??????? Ili ne se dozvoluva i tuka se pravi cenzura na temata deka ohridskiot univerzitet so novoto rakovodstvo raboti nezakonski? Toa e ona za sto treba da se diskutira. Vlasta go poddrza bezzakonskoto rabotenje na lugeto tamo barem vaka neka doznaat roditelite kakvi luge im predavaat na nivnite deca!

Од кај знаеш ти дали работи законски или не? Пишуваш без факти и докази......:ua:

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Како да се затвори темата, па имаме право на слобода за изразување!!!
Или тебе ти одговара да се затвори темата за веќе да не се коментираат криминалите на новото раководство и претседателот на студентскиот совет.

Кое е твоето изразување? Да обвинуваш трети лица, да спамаш на форум, да пишуваш измислени работи. Дете, фати си ја книгата и помалце шири дезинформации. Претседателот на студенскиот совет е избран од сите студенти, ако тебе не ти одговара или не го избрале твојот идол ќе го преболиш тоа :plachko2:.

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
kroki@ i fakti i dokazi bea postirani i kazani na forumov, na youtube, na drugi web linkovi kako i vo pecatenite i tv mediumi, taka da sam si se fati vo svoja klopka :) nikoj ne zboruva barem nie sto ne sme del od univerzitetot na iluzija, se e dostapno vo javnost. A vo vrska so studentskiot parlament, pa i za toa imase isto vo javnost. Sekako bidejki ova galenice na Vlasta moze da raboti bezzakonski i protivustavno samo prodolzite na toj nacin!

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
kroki@ i fakti i dokazi bea postirani i kazani na forumov, na youtube, na drugi web linkovi kako i vo pecatenite i tv mediumi, taka da sam si se fati vo svoja klopka :) nikoj ne zboruva barem nie sto ne sme del od univerzitetot na iluzija, se e dostapno vo javnost. A vo vrska so studentskiot parlament, pa i za toa imase isto vo javnost. Sekako bidejki ova galenice na Vlasta moze da raboti bezzakonski i protivustavno samo prodolzite na toj nacin!

Лелеее се фатив еј!:rolleyes:
А колку од тие докази се валидни тоа е друга работа.
Печатени во фокус во кој веруваат така грубо кажано само слепци.

ProbePLayer

read-only
27 септември 2011
47
40
Од кај знаеш ти дали работи законски или не? Пишуваш без факти и докази......

Зарем следниот цитат не е обвинување кон Фокус без докази? Или поточно чаршиска навреда?

Сите знаат Фокус си има одбрано страна, но тоа не значи дека секоја статија таму е целосно невистинита. Каде што има чад...

Но да не бегам од темата со напад на напад, туку еве еден параграф аргумент.

Претседателот на студенскиот совет е избран од сите студенти, ако тебе не ти одговара или не го избрале твојот идол ќе го преболиш тоа .

Добро, така е, а што значи тоа, треба вечно да остане претседател? Тоа бил наш избор во одреден момент од времето, и уште следниот ден имаме целосно право да си го смениме мислењето и да бараме смена. Секако, тоа е целосно нелегитимно, бидејќи би било премногу рано да се вреднува неговата работа. Меѓутоа во нашиот случај, после цела година како претседател, не може да се игнорираат доказите дека не работел во согласност со СИТЕ, или барем МНОЗИНСТВОТО студенти.

Во случај да заборавивте, еве ги доказите дека Претседателот потпишувал изјави на одделни групи студенти, со чиј потпис им дал полномоштво\согласност од СИТЕ студенти членови на Студентскиот Парламент.

http://imageshack.us/photo/my-images/714/studentiuintprimenipora.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/571/studentsforclydemusgrav.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/839/studentsforetienneschne.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/23/studentsformattewager16.jpg/

А сите можат да заклучат дека немало никаква анкета за работата на наведените професори, бидејќи никаде не е објавено ништо околу таа анкета, а знаеме дека подржувачите на Претседателот имаа доволно време да го направат тоа, и тука на форумот, и на Универзитетот. Каде било. А ова трае веќе неколку месеци.

O.T.
туку да те прашам,kroki
ако можеш да ми удоволиш, напиши кои весници\телевизии се достојни за читање\гледање според тебе? Бидејќи јас сметам дека треба се и сешто да се чита(во границите на слободното време, нормално), така да можеби нешто пропуштам:)). Фала ти.

Со здравје.

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17

Плагијатот не е печатен изворно во фокус. Го има таму каде му се печатени трудовите на ректорот и на проректорката. Колку примери ти требат, кажи. Јас имам еден куп најдено, ќе ти ги пратам. И не е само една-две реченици овде-онде. После тоа ако уште не си убеден дека се валидни докази за плагиајт, дај му ги примерите на некој од преофесорите од странство, прашај ги нив. Ако пак немаш поверење во странците, прашај некој од УКИМ.

Ај пробај пребарај некоја реченица од овај труд на Устијана и Давчев во Google

http://www.engedu2.net/V2/NS-N11.pdf

Сигурно ќе ја најдиш истата реченица во овај докторски труд на професор од Швајцарија, бидејќи скоро целиот труд на Устијана и Давчев е препишан од истиот.

http://www.inf.ethz.ch/personal/roemer/papers/diss.pdf

За проба, јас ја пребарав оваа реченица "Wireless sensor networks may also"

Ова го најдов кај Устијана и Давчев

Wireless sensor networks may also rely on infrastructure-based
mobile networks. For example, mobile phone companies are
currently exploring the value of mobile phones for sensor
networks. Such networks could either solely consist of mobile
phones equipped with sensors, or a mobile phone could act as a
gateway connecting an ad hoc sensor network to the phone
network. Such combinations of infrastructure-based and ad hoc
networks would allow remote access to sensor networks and an
integration with existing computing infrastructures.

А вака стои во докторскиот труд на професорот од странство

Wireless sensor networks may also rely on infrastructure-based mobile networks.
For example, mobile phone companies are currently exploring the value of mobile
phones for sensor networks. Such networks could either solely consist of mobile
phones equipped with sensors, or a mobile phone could act as a gateway connecting an ad hoc sensor network to the phone network. Such combinations of
infrastructure-based and ad hoc networks would allow remote access to sensor networks and an integration with existing computing infrastructures.

Ако го прегледате CV-то на Устијана на последната страница стои дека овај проект е финансиран од Министетрството за наука

4. Wireless Sensor Networks, developing, research project, financied by Ministry
of Science, Republic of Macedonia, 2009.

За ова виновно е и министерството затоа што финансира плагијати.

Трудот се состои од нецели 10 страници, а има 6 автори - Ustijana R. Shikoska, Danco Davcev, Risto Reckoski, Gordana Petrovska R., Cvetko Andreevski, Jordan
Sikoski. Значи, тешко е да се утврди кој од овие шетмина го вршел препишувањето. Сепак, практиката во науката е првиот автор да биде одговорен за квалитетот на целиот труд. А за плагијатот е виновен секој автор на трудот.

Ако си студент на УИСТ, ај оди во канцеларија кај нив и прашај ги двајцата дали би прифатиле твој семинарски труд од десетина страници ако во него има препишувано онолку колку што има во нивниот. Ако ти речат да, би прифатиле, тогаш мој совет е да му го фрлиш индексот во лице и бегај што поскоро од таму, бидејќи не те заслужиле да бидеш нивен студент. Ако пак планираш да дипломираш на ист начин како Устијана, тогаш добро си одбрал каде ќе студираш.

Став не се брани само со
Ако нешто таму има што не е вистина, ако нешто има измислено, кажи ни со докази, што е измислено, што е лага. Иначе твојот став не е ништо друго освен еден инает.

Ректорот беше избран за ректор од страна на сенатот на УИНТ врз база на неговиот план за универзитетот, а планот препишан од колеџ во Лондон. Значи, со лага. Устијана беше промовирана за доцент и проректор врз база на нејзините препишувани трудови. Значи, со лага. Странските професори беа истерани од УИНТ врз база на измислени анкети, а не е чудо и да беа нарачани. Значи, со лага. Ова не се само некои обични чаршиски лаги. Во држави каде што владее правото ова се криминални акти.

Ме интересира, дали некој од вас студентите имате барано од овие тројцата, Устијана, Давчев и студентскиот парламент да се изјаснат јавно за сите овие обвинуванја од професорите, од некои од студентите, и во медиумите? Мене лично ме интересира како се бранат за прпешувањето, зошто тука нема сомневање дека има препишување. Самите текстови се докази на тоа.

Cayman

read-only
10 февруари 2010
15
0
http://img714.imageshack.us/img714/7481/studentiuintprimenipora.jpg

Ме интересират кој се овие неписмени личности шо незнат едно писмо да склопат. Почнуваат со почитувани, а завршуваат субјективно. И причината шо ги избркаја овие двајца е ради то шо тие имале шестки? Страшно нешто еј

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
Profesore Mitrevski kako moze da se dozvoli javno da e poznato za plagijatite i seto nezakonsko rabotenje na rakovodstvoto a nikoj nisto da ne prezema? Me interesira kako se tretira plagijatot na zapad i kako ke reagiraat avtorite na delata od kade imaat prepishuvani ovie t.n. profesori koga ke doznaat za ova? Dokolku imate i drugi primeri za plagijati spodelete gi so nas ili ushte podobro prijavete gi do onamu kade sto treba, sigurno vam vi e poznato mislam na zapadnite institucii.
Mora da se dade primer ednash deka nezakonskite raboti se kaznuvaat, a ne studentite i graganite da se ohrabruvaat deka samo taka mozat da uspeat vo zivotot preku izmama, nemoral, licemerie, kriminal i slicno!

Cayman@ mora da se nepismeni za da bidat del od celata taa frka tamu na univerzitetot, takvite mozat da se manipuliraat i se potkuplivi, priprostite bez svoe razmisluvanje i zelba za lesno da profitiraat

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Jas vekje gi izvestiv originalnite avtori od Svajcarija i Germanija od kade "profesorite" Davcev i Sikoska prepisuvale kako mali decinja, pa ke vidime kako ke reagiraat avtorite na ova :)

Koja bruka plateni od drzhavata ne brukaat niz cel svet...Zatoa i Makedonija e tamu kade sto e....na dnoto od balkanskoto i svetskoto obrazovanie! :ua:

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Profesore Mitrevski kako moze da se dozvoli javno da e poznato za plagijatite i seto nezakonsko rabotenje na rakovodstvoto a nikoj nisto da ne prezema?

"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing."
"When bad men combine, the good must associate; else they will fall one by one."
Edmund Burke (1729 – 1797). Irish political philosopher.

Правилата за препишување се исти во Македонија и во светот. Проблемот не е само во тоа што не се почитуваат, него не се ни спроведуваат. Политиката е толку навлезена во образованието во Македонија, нарочито во високото образование, што системот за управување не ни наликува на вистински високообразовен систем. Ако Устијана и Давчев немаа политичка подржка тие ќе летнеа од УИНТ пола час одкако се дозна дека препишувале.

Да го парафразирам Edmund Burke, што понатаму ќе се случи со Устијана и Давчев и на што понатаму ќе наликува УИНТ не зависи од мене, од Груевски, или од Панчев, него само од вас студентите.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Добро, така е, а што значи тоа, треба вечно да остане претседател? Тоа бил наш избор во одреден момент од времето, и уште следниот ден имаме целосно право да си го смениме мислењето и да бараме смена. Секако, тоа е целосно нелегитимно, бидејќи би било премногу рано да се вреднува неговата работа. Меѓутоа во нашиот случај, после цела година како претседател, не може да се игнорираат доказите дека не работел во согласност со СИТЕ, или барем МНОЗИНСТВОТО студенти.

Уште следниот ден? хмм, не бил избран вашиот идеален претседател па ајде наново избори, наново влада :LOL: кои докази жити се?:spienje:

LionMKD

read-only
14 октомври 2011
16
4
@kroki.

Dali se vistinite muabetite sto se shirat niz Univerzitetot vo posledno vreme deka ti si Dejan Stefanoski pretsedatelot na studentite i deka ti e mnogu strav javno da si go kazis toa, bidejki si pod golem pritisok na Ustijana i Jordan ? I deka za laznite anketi sto gi potpisa mozis da zavrsis pred sud dokolku nekoj od profesorite kon koi se nameneti podnese tuzba?

So ogled na toa deka zestoko odgovarash na sekoj negativen komentar nasocen kon "pretsedatelot" na studentite lesno e istoto i da se potvrdi. Navistina si premnogu proziren.

Najiskreno te sozaluvam, bidejki i ti ne sakas da go pravis toa sto go pravis vo momentov!!!!!

ProbePLayer

read-only
27 септември 2011
47
40
Уште следниот ден? хмм, не бил избран вашиот идеален претседател па ајде наново избори, наново влада :LOL: кои докази жити се?:spienje:

Прво, и јас се потпишав на списокот што го подаваше претседателот за... подршка за претседател, или пак за основање на Студентски Парламент, не се сеќавам, ама битно е што го доби мојот глас.

Второ, не мислев буквално дека следниот ден треба да го смениме, и тоа експлицитно го напишав. Јас наведов како принцип дека секој човек има право да си го смени мислењето кога сака. И исто така наведов дека помина ГОДИНА, а не ДЕН, откако го сменив мислењето за него, поради доказите што ги видов.

Трето, додека не ми докажиш дека читаш што пишувам, немам потреба да водам монолог:ua:. Over and out додека некој не кажи нешто интересно за коментирање:bravo:

И повторно, со здравје.
.

ProbePLayer

read-only
27 септември 2011
47
40
Jas vekje gi izvestiv originalnite avtori od Svajcarija i Germanija od kade "profesorite" Davcev i Sikoska prepisuvale kako mali decinja, pa ke vidime kako ke reagiraat avtorite na ova :)

Koja bruka plateni od drzhavata ne brukaat niz cel svet...Zatoa i Makedonija e tamu kade sto e....na dnoto od balkanskoto i svetskoto obrazovanie! :ua:

Епа Zee, браво ако си го направил тоа за да помогниш.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
@kroki.

Dali se vistinite muabetite sto se shirat niz Univerzitetot vo posledno vreme deka ti si Dejan Stefanoski pretsedatelot na studentite i deka ti e mnogu strav javno da si go kazis toa, bidejki si pod golem pritisok na Ustijana i Jordan ? I deka za laznite anketi sto gi potpisa mozis da zavrsis pred sud dokolku nekoj od profesorite kon koi se nameneti podnese tuzba?

So ogled na toa deka zestoko odgovarash na sekoj negativen komentar nasocen kon "pretsedatelot" na studentite lesno e istoto i da se potvrdi. Navistina si premnogu proziren.

Najiskreno te sozaluvam, bidejki i ti ne sakas da go pravis toa sto go pravis vo momentov!!!!!

Како погоди секоја чест :plachko2: :spienje:
So ogled na toa deka zestoko odgovarash..
Ме иритираат дечиња кои вчера само што за вршиле средно и мислат многу мозок имаат па дури и го продаваат!

Commie

poweruser
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com
Чисто само да ви пуштам информација... еден веќе си го доби за навреди... да не му текне на некој да почне да навредува зошто сигурно нема да остане на форумов. Гледајте цивилизирано да разговарате.
Однапред благодарен,
Ја + цела администрација.

ytrewq48MK

read-only
7 ноември 2011
1
0
I jas sakam samo da vi pustam informacija... na ovoj forum za UIST imase mnogu licni navredi, lagi izmislici i diskreditacii za obrazovanie , nedolicno i krajno necovecko odnesuvanje.

AMA, nemaa zabrana i nivnite komentari uste stojat na forumov,

I SEGA nesto da vi kazam, BEZ da znaete za kogo razgovarate НЕМОЈ ДА СТАВАТЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ НА ЛУГЕ И УШТЕ НЕОСНОВАНО ДА ГИ НАВРЕДУВАТЕ ВИЕ ИЛИ ДА ДОЗВОЛУВАТЕ ДРУГИ ДА ГО ПРАВАТ ТОА, si go pikate nosot kaj so ne vi go zbirat,

sega ve molam site objaveni komentari da gi trgnete i vo idnina da ne se povtorat:)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно