Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

AI платформи за кодирање/ AI Coding Agents / Vibe Coding

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
Здраво на сите,

Сакам да започнам посериозна тема каде ќе зборуваме за AI алатки за кодирање, посебно оние што се лесни за користење за почетници (како мене).

Никогаш не сум научил да кодирам (иако требаше), и сега сметам дека ми се пружа нова шанса да стекнам такви вештини со помош на AI алатки и платформи.

Барам предлози за најдобрите платформи коишто ќе ми овозможат да изградам апликации од нула се до исполиран UI.

Благодарам за помошта.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.874
34.165
roka.mk
Thank you very much. Некој совет за стар ловџиски пес шо тешко учи нови трикој?
Учи од генерираниот код. Пробај да го прочиташ и да разбереш што значи. Ако нешто не ти е јасно праш го аи пак со специфичните прашања.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
claude.ai
famous.ai

Последна промена:

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.151
1.576
Скопје
Јас Cursor користев неколку месеци Pro верзија, беше убедливо најдобар. Моментлано добиваш 20% од тоа што се нудеше пред 2 месеца (во токени и usage). Како што читам на Reddit, повеќето од неговиот user base се префрли на Claude Code. Најверојатно и јас ќе го направам истото следен месец.

+1 и за Loveable.

Replit беше солидно пред некој месец.

Од секој АI играч искочи или ќе искочи Coding Agent во брзо време.

Прекрстено во: AI платформи за кодирање/ AI Coding Agents / Vibe Coding

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
Разгледај го и windsurf.com, има IDE а можеш и како плагин. Има доста избор на модели/агенти што можеш да ги користиш.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
422
708
Јас Cursor користев неколку месеци Pro верзија, беше убедливо најдобар. Моментлано добиваш 20% од тоа што се нудеше пред 2 месеца (во токени и usage). Како што читам на Reddit, повеќето од неговиот user base се префрли на Claude Code. Најверојатно и јас ќе го направам истото следен месец.

+1 и за Loveable.

Replit беше солидно пред некој месец.

Од секој АI играч искочи или ќе искочи Coding Agent во брзо време.

Прекрстено во: AI платформи за кодирање/ AI Coding Agents / Vibe Coding
Го делам мислењево, имам Cursor и подобар е од се друго што сум пробал. (А сум пробал платен GitHub Copilot и бесплатни ChatGPT, Gemini i Deepseek).
Cursor (со Claude Sonnet 4) гледам дека добро се снаоѓа и со компатибилност на верзии на употребени библиотеки (ако некого му смета преводот - dependencies) и добро идентификува проблеми што не беше случај со ниеден од другиве.
Мада и Cursor си има епизоди на вештачка неинтелигенција кај што скроз ќе ја промаши поентата и не го заслужува напумпаниот маркетинг што го добива.

Претходната фирма кај што работев плаќаше за GitHub Copilot Pro и овој скоро и да не памтам кога потрефил решение ко што треба, некако ептен му беа побркани информациите. Претпоставувам дека решение за икс точка или сортирање ќе знае ама ствари у стилот дај ми CloudFormation за “тоа тоа тоа тоа” завршуваше со полиња што се deprecated, ако требаше да анализира проблем у Node.js ќе влезеше ептен наивно, ко џуниор дев… пример Lambda@Edge има некои лимитации, овој ги знае ама ги игнорира дур не му ги посочиш ти, и после е ко “еееј да да, епа не може така со тој runtime”, ама ќе ме измасира когнитивно прво за ја да се посомневам дека сум глуп нешто.

Се прашувам дали си има секој од овие АИ асистентиве tech stack што му е појака страна или сите во сѐ се разбираат… или додека не се спомне фразата production ready…

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.419
1.650
Јас до сега со Cursor + Claude сум презадоволен.
Предобар е кога станува збор за Python код и генерално backend работи.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.572
1.062
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Ако е Форумов сериозен пред темава да стане 200 страници ќе најми некој од вработените на барем саат дневно да направи AI map од тековниот муабет тука... Ќе Ви се исплати трудот или тековно ако ја споделувате мапата со членови или после некое време како производ и знаење од темава...

400 страници тешко дека некој ќе следи и ќе настане она редовното форумџиско: само да прашам!? како и никаква врзана дискусија која може да се развива како и да се разгранува...

Мај ту сентц ... И секако повеќе вреди самиот Минт процес отколку самите две центи...

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.874
34.165
roka.mk
Дадов се од себе да разберам што сакаше да кажеш, дури и 3 пати прочитав, ама џабе.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.572
1.062
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
@Fatal1ty_ едно најмалку 5 пати се обидувам да сугерирам на следново:

има толку многу знаење собрано на Форумов
кое со моменталната технологија со која располагам
не ми е пристапно на начин на кој што би ми било најдобро преставено

едноставен пример:
во темата Клими има толку многу за читање, а секако и за забележување...
јас имено немам време а уште помалку енергија да листам 300 страни
за да дојдам до некое знаење повеќе
што преставува квалитетна економична и висока класа на клима

е сега доколку има некој ентузијаст да ја прелиста темата и да извади "сижE"
на сето она што е важно кажано
јас со задоволство би си платил членство
да го читам сижЕто место да лутам по 300 страни кој со кого "си го мерел"

до тогаш ќе се потам и ако ми здосади ќе си купам поскапа барем за тие 1337 денари клима
знаејќи дека Форумов ниту ми заштедил пари ниту ми заштедил време
а ги имал ресурсите и "идејата", а највеќе знаењето да го стори тоа

note: сето погоре кажано не е изводливо
доколку Форумов заработува од кликови
а не од други бизнис модели кои може да се разработуваат

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.151
1.576
Скопје
Дадов се од себе да разберам што сакаше да кажеш, дури и 3 пати прочитав, ама џабе.
Членот сугерира АI сумерзиација за долгиве теми. Би било интересна опција да се додаде, може и само за 1337 членови. Ќе мотивира дополнителни членови да купат.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.584
3.059
Ај баш да видиме шо можи да напрај ботов Форумко, пардон, Љубелигавио беше?
;)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно