Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мадафакинг Button Mapper, за Тастатури, Глувци и Далечински.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.231
1.722
Скопје
Мадафакинг пошто почна од едно скриптуле за скенкодови кои ми беа потребни за да ремапирам копчиња од далинското со додатни скриптулиња.
Па порасна во скриптиче со поддршка за директно мапирање/ре-мапирање на копчиња и скенирање raw HID кодови за да можам копчињата од далинското кои се специфични за Андроид да ги користам и на Windows машина.
Па дур сватам дека сум изгубил осет за доста :), прерасна во апликација која тастатурата со релативно сиромав софтвер ми ја препороди, и ми го замени Logitech G Hub лањото за маусот.
Ја има истата функционалност за автоматско шалтање на профили при промена на апликација како G Hub, но го нема она преглупоно што 15 години генијалците од лоџитек неможат да го решат.
Наиме, ако си фокусиран на еден прозор со одреден профил и сакаш на дефокусиран прозор да кликнеш и одма да го влечеш, неќе моќи, пошто при автоматското префрлање на профил кај нив кликот ти се ресетира, и мораш прво да кликнеш врз дефокусираниот прозор па после да го влечеш.
Ќе рече чоек ситница, али па баш дека е ситница опасно нервира што таква глупост неможат/не сакаат да решат.

2.Main GUI.jpg

У кратки црти:
- Користи 5мб рам, претежно 0% терет на цпу со опасни пикови од 0.1-0.2% 5-6 пати во минута.
1.Memory Footprint.jpg

• Можност за ре-мапирање на сите стандардни копчиња кои Windows ги препознава
  • Можност за мапирање на копчиња кои Windows не ги препознава со Raw HID Capture функцијата, пример копчиња од андроид далински, ремапирање на FN копчето од стандардна тастатура, итн.
  • Можност за ре-мапирање на копчиња од глушец(преку Raw HID sniffer функцијата). За глувци со повеќе од 5 копчиња(стандардните 3 и 2 странични) ми ти изгледа нема стандарден начин(па дури ни со raw HID) да се детектираат сите, обавезен е софтвер од производителот. Но лимитов има начин да се заобиколи доколку маусот е со онборд меморија. Во онборд меморијата сите додатни копчиња се мапираат на F13-F24(G Hub ги нуди како опција, незнам за остало друштво) и после тоа без проблем може да се мапираат во софтверов.

9. HID Sniffer.jpg 10. Map raw HID.jpg

• Или еден профил(Default), или повеќе кастом профили со автоматско шалтање во зависност од тоа која апликација е во фокусот.
  • Ѓаол ипол модови на работа и начини на тригер на мапираната команда, дури без макроа со еден притисок и пуштање на копче може да се извршат до 3 акции, 1 на притискање, 2 на задржување(со подеслив тајминг), 3 на пуштање.
4. Run Modes.jpg 5. Triggers.jpg 3. Actions.jpg

- Макроа со опција за рачно внесување а и снимање.
8. Macros.jpg

- Опција за модифаер копче, кое кога е активирано(Hold и Toggle опции) стануваат валидни друга тура мапирања(тие во MOD делот), кое овозможува да се ремапира цела тастатура и/или да се доделат макроа на секое копче ако е потребно
6. Modifier Options.jpg

- Лесно копирање на веќе мапирани копчиња и макроа во/меѓу профилите
7. Right click copy map and assign macro.jpg

Така да кој сака да проба изволте - GitHub - ReaLx3m/AutoHotKey-Scripts
Го имате како .ahk скрипта, за која е потребно да се има инсталирано AutoHotKey v2. Или го имате како стендалоун .exe десно во Releases секцијата.
Ако има некое багче што промакнало, или некоја паметна идеја што би можело да се додаде/корегира, нек се пријави.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.616
19.352
Конечно ќе можам да се ослободам од она говно Microsoft Keyboard and Mouse Center и шпиунското срање Logitech Options (на кој му додадоа и AI btw)

One to rule them all

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.427
5.585
Во онборд меморијата сите додатни копчиња се мапираат на F13-F24
This is the way.

Со години го користам LG-Hub само за ремапирање на екстра копчињата на F13-F17 и после со AHK скрипта во различни програми различни функционалности.

Не си морал да се мачиш, X-Mouse Button Control е мајка на сите глувцоштелувачи, го имаат дури и претерано.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.231
1.722
Скопје
This is the way.

Со години го користам LG-Hub само за ремапирање на екстра копчињата на F13-F17 и после со AHK скрипта во различни програми различни функционалности.

Не си морал да се мачиш, X-Mouse Button Control е мајка на сите глувцоштелувачи, го имаат дури и претерано.
Еиии, пред некои 100ина години го имав користено :), не знаев дека уште е ствар.
Го отворив сега набрзинка да се потсетам, и одма ми се слоши од интерфејсот, може да иде во пензија слободно.
Јес да и мојов не за избор на мис, али ми е све по мерка дотерано да е лесно достапно, и мислам дека е прилично интуитивно.
Башка незнам, има ли X-mouse поддршка за ремапирање тастатури? И мапирање копчиња кои Windows не ги препознава? Како на пример далечински со команди специфични за Андроид, кое ми беше примарната мотивација, па после тргна работа и зајдов :).

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно