Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Radeon 9070XT

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Цената во Нексио е 63000, за послаб AIB модел.
Не е поефтин.

Од ист голем продавач, ПОСЛАБАТА АСУС е поскапа 50 фунти од ова твојата:

Асус се дури и по 100 евра по тиер поскапи, не ми е јасно како не го знаеш тоа, given ти си експерарт за графички :)

Цената во VisionStudio e 40000 без увоз/44000 ако правиш увоз
И ако одиш пешки до Грција. Два пати.

Изменето од модератор:

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Да си тестер на нвидиа е подобро?
Да си неплатен тестер е лошо во било кое сценарио и за било која компанија.

Во оваа конкретна ситуација не си тестер, дури и да си купил RTX 2000 за тебе е достапен најновиот DLSS dll и гарантирана масовна поддршка како и многу едноставен начин на инсталација.
2018 излезе првата ртх графичка, за скоро 7 години има 2 игри што имаат сериозна имплементација на ртх и длсс. Alan Wake 2 и Cp2077. И двете игри имаат сериозни проблеми со оптимизација.
Баш ме интересира, што подразбираш под сериозни проблеми?
Игриве историски имаат одлични перформанси на RTX графички, би наидил на проблеми ако имаш нешто старо или AMD.
Двете игри скејлаат сосем уредно со сите класи на графички, одличен компромис меѓу визуелки и перформанси.

Да речеше не знам, Silent Hill 2 или Monster Hunter Wilds океј... Ама ги спомна буквално најоптимизираните игри на генерацијата.
Веројатно како и до сега нема да има премногу игри што ги подржуаваат новиве технологии на нвидиа.
Не знам шо си играл во последните 7 години, ама полесно ќе ми биди да ги избројам игрите шо не подржуваа DLSS/RTX него обратно.

FSR/FSR3FG од друга страна почесто требало да го модувам via spoof метода него шо имало нативна поддршка...
Истото нема да се смени со една генерација, поготово ако се продаваат картите по овие цени.
Сите енџини што имаат подршка моментално се прелошо оптимизирани и зависат од генерација на фрејмови за да се играат.
Ова ти е огромна генерализација и хипербола што не соодвествува со реалноста, ако би направил концизен аргумент поткован со примери може да имаме дискусија.
Игрите личат скоро идентично со ртх и шејдер методи. Разлики најмногу може да се приметат кога воопшто не ја играш играта туку се стои наоколу и се анализира сликата.
Шејдер методи како Reshade? Ако зборуваш за тоа тие се базирани на SSR, мрдни ја камерата и исчезнуваат рефлексиите.
Растер сеуште е најбитен перформанс без разлика што вика маркетингот.

Цела генерација конзоли дополнително пропадна ради неоптимизираноста на енџините.
Растер одамна не е битен, да беше ќе се продаваа сеуште GTX графички.
Се друго е само делузија.

Патем цела оваа генерација е отруена од трката да се прават шо е можно поголеми live service AAA игри обоени со corporate filter и без никаков креативен ризик/љубов... злоупотребата на апскејлери и FG се само симптоми.
Длсс правеше разлика ама и спуштање резолуција во опции прави разлика и ќе имаш доста повисока рендер резолуција од некои длсс модови. Се губи само fullscreen windowed опцијата вака.

Длсс4 донесе доста со фрејмген ама ништо не менува ако го нема во повеќето игри.
Ова е многу игнорантно мислење, џабе ти е спуштањето на резолуција коа имаш од старт лоша АА имплементација и кога нема AI да додава дополнителни детали од повисоката резолуција.

DLSS4 FG е мање више небитно, скокот е во апскејлерот.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Искрено патетични стануваме, од PC Master Race во PC Beggars...

Со ваква ситуација и дупчење од AMD/Nvidia, кој е прав гејмер ќе си земе PS5 Pro и ќе цепа. Другите само ќе глумат лудило со цениве...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Искрено патетични стануваме, од PC Master Race во PC Beggars...

Со ваква ситуација и дупчење од AMD/Nvidia, кој е прав гејмер ќе си земе PS5 Pro и ќе цепа. Другите само ќе глумат лудило со цениве...
PS5 Pro? "Дај не ме ј*би човече" - Kили
Дома имаме се што постои од Play Station oд кога постои Play Station, буквално се. Погоди на што играме јас и син ми?

Патем, околу AMD/nVidia дупчењето, знаеш дека Лиса и Јенсен се први братучеди?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Дома имаме се што постои од Play Station oд кога постои Play Station, буквално се. Погоди на што играме јас и син ми?

Еве во година и пол, жими астро што ја играв, така фаќа прашина. Игрите што сакам на телевизор да ги играм, ги стримам од ПЦ со moonlight/sunshine

Јас пак ќе кажам, луѓе купуваат брендирани шишиња за вода за стотици евра само за да се курчат, купуваат брендирана облека за иљадници евра што не вреди 10, ги носат кучињата на спа, ние тука се расправаме дека нешто што е последен крик на технологијата - нешто за кое што се потрошени години истражување од најбистрите умови на планетава - нешто што буквално е на раб на тоа што е физички возможно, и што задржува вредност е прескапо за цената :)

Луѓе купуваа дигитални слики од мајмуни за десетици и стотици иљади долари :)))

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.082
14.188
Разговори околу цените на било што најчесто завршуваат во жолчни дебати.

Јас лично на форумов би изнел цени како информација. На пример кај нас графичките се толку, во Грција се толку итн. Па кој од каде сака нека купува. Ако некој набавил од некаде па има искуство супер би било да сподели. И толку. Жестоки дебати нема ништо да променат. Тоа се ценовни политики. Државата нема што да направи па да се жалиме јавно.

Ако продавачот има висока цена, тој го сноси ризикот да му стои во излог зашто заинтересираните ќе купат од друго место.

Истава дебата на форумов се појавува години наназад. Има изнесено милион факти за и против. И ништо се нема променето, како на форумов така и во ценовните политики.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.575
19.283
Јас пак ќе кажам, луѓе купуваат брендирани шишиња за вода за стотици евра само за да се курчат, купуваат брендирана облека за иљадници евра што не вреди 10, ги носат кучињата на спа
.. па дури и иПхоне купуваат.
Проштевајте ама не можев да се воздржам :)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Јас пак ќе кажам, луѓе купуваат брендирани шишиња за вода за стотици евра само за да се курчат, купуваат брендирана облека за иљадници евра што не вреди 10, ги носат кучињата на спа, ние тука се расправаме дека нешто што е последен крик на технологијата - нешто за кое што се потрошени години истражување од најбистрите умови на планетава - нешто што буквално е на раб на тоа што е физички возможно, и што задржува вредност е прескапо за цената :)

Луѓе купуваа дигитални слики од мајмуни за десетици и стотици иљади долари :)))
Не знам како сите овие споредби докажуваат дека не стануваме патетични? Јас бар гејмам од 90-ти, ова денес е срам за гејмингот за мене.
Мислењето е автоматски споено:

PS5 Pro? "Дај не ме ј*би човече" - Kили

Патем, околу AMD/nVidia дупчењето, знаеш дека Лиса и Јенсен се први братучеди?
Е добро де, ако имаш јак PC нема да гејмаш на PS5. Ама да се молиш да ти продадат нешто за MSRP, па макар и 100-200 долари од MSRP, мислам за што правиме муабет...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ама да се молиш да ти продадат нешто за MSRP, па макар и 100-200 долари од MSRP, мислам за што правиме муабет...
Тие шо кукаат дури и 100-200 под MSRP да им намалат пак нема да купат и ќе кукаат и понатаму. На тој шо му треба или сака и може да си дозволи не кука туку иде и купува. Имам долг список со народ шо чека Asus ROG 5090 Astral по 50% повисока цена од MSRP. Престанав да го дополнувам списокот кога стигнав до 20-тиот. Каснат 3+ недели пратките со 5090, порачани, преднарачани и капарени....Така да дали кукал некој или не ништо нема да смени. Се што ќе се донесе ќе се продаде.

Sadwerkl

hello world
15 ноември 2022
59
66
PS5 Pro е "no brainer" со овие цени ако сме искрени. Нормално дека се додека има овци ќе има и волна за стрижење.

Купив RX 6700 XT пред година и пол за 350 евра на ново. Надвор од умот е да плаќаш 3 пати поскапо за карта со помалку од двојно перформанси спрема RX 6700 XT. Или да платиш повеќе од двојно (значи над 100%) за да добиеш 33% подобри перформанси спрема RX 7700 XT која во моментов е околу 500 евра на наш пазар.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Тие шо кукаат дури и 100-200 под MSRP да им намалат пак нема да купат и ќе кукаат и понатаму. На тој шо му треба или сака и може да си дозволи не кука туку иде и купува. Имам долг список со народ шо чека Asus ROG 5090 Astral по 50% повисока цена од MSRP. Престанав да го дополнувам списокот кога стигнав до 20-тиот. Каснат 3+ недели пратките со 5090, порачани, преднарачани и капарени....Така да дали кукал некој или не ништо нема да смени. Се што ќе се донесе ќе се продаде.
Така де, не знам дали со ова мислиш ми исконтра нешто? Само ја докажуваш мојата поента.

Од PC Master Race во PC Beggar Race и PC Idiot Race. Илон Маск е најбогатиот човек на светот, па пак е идиот.

Јасно ми е дека сами сме заслужни за ова.

lowndes888

hello world
17 ноември 2012
80
119
Skopje
Добар е новиот DLSS ама проблемот за мене е што некои игри имаат толку лош image quality по дифолт што буквално те форсираат да користиш DLSS.

А другиот проблем е што developers веќе го направија 4к резолуција како некој стандард, ваљда ради конзолите, а 90% графичкиве не можат native 4к да извадат 60 фрејма.

Ја намерно зедов QHD 27 inch затоа што знаев дека 4070ката не е 4к картица и пак морам да користам DLSS или уште полошо (за перформанси) DLAA затоа што нема еден decent antialiasing method имплементиран во повеќето нови наслови.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.101
2.342
Има 2Д игри што се фантастични, не знам зошто прават 3д игри, супер се 2д игрите и игриви и интересни и све.
Ова е лажна еквивалентност. Тоа што има добри 2д игри не е поврзано со тоа дали треба да има 3д игри.

3д има донесено нови видови на игри и начини на играње кои не биле возможни во 2 димензии.

Нема Ртх игра сеуште што има постигнато скок еквивалентен на 2д -> 3д преминот.
Нема врска ова. Едно е чиста пониска рендер резолуција друго е ДЛСС. Со пониска рендер резолуција без АИ апскејлинг, сликата е срање. ДЛСС изгледа супер.
Играм на 55“ 4к тв на 1.5м оддалеченост. Било каква разлика меѓу 4к и 1080п е неприметна во моментот кога ќе се придвижиш во било која игра. Играм на 2060 и Длсс кој го подржува графичкава е прелош. Можеби на 4ххх и 5ххх е многу подобро. Ама на 2060 и 3070 што сум користел не ми вредела деградацијата на слика споредено со 1080п само да ми прикаже 4к слика апскејлед графичката.

Не викам дека не постои, ама не вреди разликата во фрејмови.

Ни на 27 и 32“ 4к монитор на нормално растојание за користење неприметна е било која разлика во острина кога ќе се придвижиш. Кога е во мирување повеќе се приметува на монитор ама пак не доволно да се оправда разликата во фрејмови. 1440п можеби разумен компромис моментално.
Во повеќето го има. Фрејмген го има од длсс3
Имаше со каснење. Има каснење некое и во длсс4 ама според рецензиите ако играта има нативно рендерира барем 40 фпс не е толку приметно. Тоа што само 5090 го може тоа моментално е друг муабет.
Да беше баба машка, немаше да го праиме муабетот.
Небитна шала за муабетов.
Секој со своите приоритети.
Приоритет за сите игри е да се забавни. Топ 50 игри па и понатаму на метакритик не се графички револуционерни освен Half Life кои имаат направено револуционерни работи во своето време.
Ова е мубает на конзолџија....Сеа уште да кажеш дека е сеедно дали ќе играш на глуп ТN панел @1080p со 60Hz или на OLED 4K @240Hz...
Поголема разлика ќе ти направи 120хз ТН наспроти 60хз ТН отколку РТХ што прави во било која игра во игривоста и забавата. Поголема разлика ќе ти направи ИПС наспроти ТН и ОЛЕД наспроти ИПС отколку Ртх.

Ртх прави разлика само во игри каде што не им се замарало слична функционалност да постигнат со шејдери, пример во Control каде што сите рефлексии ги снемува доколку не користиш Ртх.

Ќе го има ваљда, ќе си платат nVidia
Нема да се случи ова. Од 2018 до денес има преку 100 000 игри излезено, од тие 250-400 подржуват ртх/длсс.

Не би рекол. Со оптимизација може делумно да се добијат перформанси, но со DLSS се добива многу повеќе без оглед на тоа колку и какви оптимизации се направени.
Doom Eternal наспроти AW2 или CB2077, работи драстично подобро, а не изгледа драстично полошо. Дури изгледа и драстично подобро од AW2 кога повеќе ќе се фокусираш на моделите и околините.

Апсолутно се согласуваме сите со ова. Порано главен акцент беше приказната и игривоста. Сега има еден куп игри што изгледаат фино, но го немаат духот. Или можеби ние сме остареле. Треба да ги прашаме младиве генерации.
Едноставно повеќето игри се лоши. Затоа и годинава игра како Balatro доби GOTY.
Да си неплатен тестер е лошо во било кое сценарио и за било која компанија.

Во оваа конкретна ситуација не си тестер, дури и да си купил RTX 2000 за тебе е достапен најновиот DLSS dll и гарантирана масовна поддршка како и многу едноставен начин на инсталација.
Не велам дека нема подршка ама 7 години скоро имаше матни игри со ДЛСС и дури сега е средено. Исто ко да биле тестери сите што ги купиле.
Баш ме интересира, што подразбираш под сериозни проблеми?
Игриве историски имаат одлични перформанси на RTX графички, би наидил на проблеми ако имаш нешто старо или AMD.
Двете игри скејлаат сосем уредно со сите класи на графички, одличен компромис меѓу визуелки и перформанси.
Игрите скејлаат убаво со графичките ама нивните побарувања не се складни со игри како Доом Етернал.
Да речеше не знам, Silent Hill 2 или Monster Hunter Wilds океј... Ама ги спомна буквално најоптимизираните игри на генерацијата.
Ако Sh2 и MHW се ептен лошо оптимизирани игри не значи дека AW2 и CP2077 се оптимизирани за тоа што го нудат. Знам дека има контроверзија околу каналов ама не може да се игнорираат добрите поенти кои ги поставува.

View: https://www.youtube.com/watch?v=KEtb0punTHk

View: https://www.youtube.com/watch?v=0njXa-OknIs

Не знам шо си играл во последните 7 години, ама полесно ќе ми биди да ги избројам игрите шо не подржуваа DLSS/RTX него обратно.
Истиот коментар ќе го пишам и тука од погоре. Од 2018 до денес има преку 100 000 игри излезено, од тие 250-400 подржуват ртх/длсс.
FSR/FSR3FG од друга страна почесто требало да го модувам via spoof метода него шо имало нативна поддршка...
Истото нема да се смени со една генерација, поготово ако се продаваат картите по овие цени.
Немам искуство со ФСР, само од ривјуа имам видено дека е полош апскејлер од Длсс.
Ова ти е огромна генерализација и хипербола што не соодвествува со реалноста, ако би направил концизен аргумент поткован со примери може да имаме дискусија.
Видеата погоре.
Шејдер методи како Reshade? Ако зборуваш за тоа тие се базирани на SSR, мрдни ја камерата и исчезнуваат рефлексиите.

Растер одамна не е битен, да беше ќе се продаваа сеуште GTX графички.
Се друго е само делузија.

Патем цела оваа генерација е отруена од трката да се прават шо е можно поголеми live service AAA игри обоени со corporate filter и без никаков креативен ризик/љубов... злоупотребата на апскејлери и FG се само симптоми.

Ова е многу игнорантно мислење, џабе ти е спуштањето на резолуција коа имаш од старт лоша АА имплементација и кога нема AI да додава дополнителни детали од повисоката резолуција.

DLSS4 FG е мање више небитно, скокот е во апскејлерот.
Silent Hill 2 на пример е излезена во 2001 и има рефлексии во огледала. Може да се направат со дупли рендер на пример. Нема да изгледа толку реално како Ртх ама како што напишав додека се играат игрите е неприметно и нерелевантно за забавата.

Во линкот подоле ги има методите кои се користат за рефлексии освен ртх.

Листа на други неоптимизирани игри од минатото да не испадне само овие игри ги критиувам:

• Batman Arkham Knight,
  • Ark Survival Evolved,
  • TLOU,
  • Elden Ring,
  • Star Wars Jedi Survivor ,
  • Redfall,
  • Fallout 74,
  • Anthem,
  • MK11,
  • Hogwarths Legacy,
  • Forspoken,
  • Calisto Protocol
Некои од овие игри беа средени после лансирањето ама небитно е затоа што беа доставени во ужасна состојба.

Игри што биле одлично оптимизирани:
  • Factorio,
  • Doom Eternal
  • Apex Legends и други игри на Source Engine
  • Metal Gear Solid V
  • Warframe
  • Terraria

Игри што изгледале одлично без Ртх.

• Horizon Zero Dawn,
  • RDR2,
  • Hellblade,
  • The Witcher 3,
  • God of War,
  • Doom Eternal,
  • Ghost of Tsushima,
  • Resident Evil 2, 3, 4,
  • Cuphead,
  • Hollow Knight,
  • Forza Horizon,
  • Ride.

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Така де, не знам дали со ова мислиш ми исконтра нешто? Само ја докажуваш мојата поента.
Ти се сомневаш во секој шо ќе ти реплицира дека сака да се расправа со тебе. Изгледа си роден контра со нозете прво и изгледа дека и обожаваш да мочаш контра ветрот. :)

Од PC Master Race во PC Beggar Race и PC Idiot Race.
Секоја планина своја тежина. :)
Илон Маск е најбогатиот човек на светот, па пак е идиот.
Е за ова воопшто не сe согласувам. Идиот не може да има такво портфоилио и цифри...Ти може не го сакаш, ама ОК е за ликови ко него да имаат хејктери.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.265
2.703
PS5 Pro е "no brainer" со овие цени ако сме искрени. Нормално дека се додека има овци ќе има и волна за стрижење.

Купив RX 6700 XT пред година и пол за 350 евра на ново. Надвор од умот е да плаќаш 3 пати поскапо за карта со помалку од двојно перформанси спрема RX 6700 XT. Или да платиш повеќе од двојно (значи над 100%) за да добиеш 33% подобри перформанси спрема RX 7700 XT која во моментов е околу 500 евра на наш пазар.

многу е лошо да играш на конзола, со конзола немаш никаков скилсет во игрици. Имаш ауто нишан. Тоа е како со даунов синдром да освоиш златен медал на параолимпијада.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Е за ова воопшто не сe согласувам. Идиот не може да има такво портфоилио и цифри...Ти може не го сакаш, ама ОК е за ликови ко него да имаат хејктери.

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Еве го Гојдо како доставува на клиентите шо му платиле 50% маржа за 5090 Астрал:

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Богами работатва е кој има 5090 Astral има право да се к*рчи....

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Богами работатва е кој има 5090 Astral има право да се к*рчи....

Така е. И кој има пари има право да прави наци поздрави, не е дека е идиот :)))

Се си има перспектива во светов и валидна перспектива е дека 7090 беше одличен launch од АМД:

- Имаат одлични и компетитивни перрорманси со новите нвидии

- Имаат реални залихи

- Конкуренција е добра работа за потрошувачите и може само да донесе ќар за нас

Така шо согласно со темата јас сметам дека win се картичкиве и дека за некои луѓе се бољи избор од нвидиа опциите.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Картичките се дискутабилен win. Компетитивни се за парите, но не нудат нешто повеќе. Ова кажано за во светски рамки. Кај нас се тотален дебакл со цените по кои се достапни...

Insanious

hello world
18 јануари 2025
291
372
Росоман
linktr.ee
Картичките се дискутабилен win. Компетитивни се за парите, но не нудат нешто повеќе. Ова кажано за во светски рамки. Кај нас се тотален дебакл со цените по кои се достапни...
Brate realno gledano cenite se mnogu visoki moe mislenje samo polovno se isplaka za gejming sega :D

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Не секој сака половно и има некој кој сака повеќе од што половно може да понуди. Многу ме интересира кој ќе ги купува 9070-ките по тие цени кај нас...

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Знам дека има контроверзија околу каналов ама не може да се игнорираат добрите поенти кои ги поставува.

View: https://www.youtube.com/watch?v=KEtb0punTHk

View: https://www.youtube.com/watch?v=0njXa-OknIs
Ликот што го цитира е Класа А Грифтер, толку е срање што го избркаа од r/FuckTAA.

Демантиран е сто пати, толку е очаен што почна copyright strikes да им мава на сите видеа што културно и ферски го расклопуваат..
Во исто време се закача со големите канали чисто колку драма да почни за да добие некој гледач плус да изгрифта.

Сум ги гледал сите видеа шо ги избацил како и демантите од другите канали, муабетот не му е на место и има многу логични фалинки во аргументите али нема да ги приметиш бидејќи те бомбардира со информации.

Функционира како класичен шарлатан .. очекува малце да знаеш па да те доучи со лагата (или во овој случај да те изнатрупа со жаргон кој нема ни да го дослушаш) и да те изигра на емоции (т.е. фрустрации со индустријата).
Мислам дека никогаш пак нема да има таков скок, не ти е на место споредбата.
Игрите скејлаат убаво со графичките ама нивните побарувања не се складни со игри како Доом Етернал.
Зошто да се складни? Се работи за игри со драстично подобри визуелки а тоа нормално бара појак хардвер.

CP2077 е open world игра, тоа по default ја прави покомплицирана за оптимизирање.
AW2 ја има најкомплексната геометрија и светлина што сме ја виделе до сега, драстично подетална од DOOM Eternal.

Имам преку 200 саати во DOOM, лично ја преферирам него гореспоменативе.. ама Id Tech 7 не е некоја си црна магија, ако имаш тренирано око се гледаат точно кај се концесиите.
Одлични се визуелките за типот на гејмплеј шо го нуди DOOM, истите ако ги ставиш во AW2 ќе личи на игра од претходната генерација.
Мислењето е автоматски споено:

Ако Sh2 и MHW се ептен лошо оптимизирани игри не значи дека AW2 и CP2077 се оптимизирани за тоа што го нудат.
SH2 буквално има неизбежни статери, единствен начин да ги елиминираш е да ја конвертираш играта во DX11 и да ја преведиш во вулкан.
Смешното е шо горе долу изгледа исто како да ја играш нативно со Nanite и Lumen.

Е тоа е неоптимизирана игра, или поточно недовршена игра... Не скејла добро визуелки према перформанси, не се поправа ни со брутфорсање со појак хардвер итд.
Ради вакви игри и лоши имплементации на UE5 постојат грифтери ко тој шо го прати.

На крајот на денот криви се Bloober а не подлежечката технологија... Сеуште немаат избацано технички компетентна игра.

MHW е тоа ти што го велеше, дека се потпира на FG за да постигне игрив framerate.
Буквално нема друга игра на маркетот шо бара од тебе да фрејмџенаш од 30 фрејма за да достигниш 60fps 1080p.

И пак не е технологијата проблем, туку алчноста на компаниите.
AW2 испадна како showcase за DLSS3 и FG , не се бараше од тебе да активираш FG на 1080p low за да дојдиш до 60fps.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ова е лажна еквивалентност. Тоа што има добри 2д игри не е поврзано со тоа дали треба да има 3д игри.

3д има донесено нови видови на игри и начини на играње кои не биле возможни во 2 димензии.

За мене Path tracing е неверојатен скок во реализам.

Играм на 55“ 4к тв на 1.5м оддалеченост. Било каква разлика меѓу 4к и 1080п е неприметна во моментот кога ќе се придвижиш во било која игра. Играм на 2060 и Длсс кој го подржува графичкава е прелош. Можеби на 4ххх и 5ххх е многу подобро. Ама на 2060 и 3070 што сум користел не ми вредела деградацијата на слика споредено со 1080п само да ми прикаже 4к слика апскејлед графичката.
Извини друже ама немаш право да споредуваш слика и квалитет на телевизор. Земи пропер монитор па ќе праиме муабет. На телевизор се изгледа ср*ње.

Имаше со каснење. Има каснење некое и во длсс4 ама според рецензиите ако играта има нативно рендерира барем 40 фпс не е толку приметно. Тоа што само 5090 го може тоа моментално е друг муабет.
Јас моментално ја играм сајберпанк со 4080 супер со фрејмген и вадам 120фпс со пат трејсинг и све уклучено. Не знам од кај ти е муабетот дека само 5090 може или само длсс4 го има ама нешто си утнал.

Приоритет за сите игри е да се забавни. Топ 50 игри па и понатаму на метакритик не се графички револуционерни освен Half Life кои имаат направено револуционерни работи во своето време.

Поголема разлика ќе ти направи 120хз ТН наспроти 60хз ТН отколку РТХ што прави во било која игра во игривоста и забавата. Поголема разлика ќе ти направи ИПС наспроти ТН и ОЛЕД наспроти ИПС отколку Ртх.
А ако имаш веќе добар монитор? :)

Ртх прави разлика само во игри каде што не им се замарало слична функционалност да постигнат со шејдери, пример во Control каде што сите рефлексии ги снемува доколку не користиш Ртх.
Sure.

Нема да се случи ова. Од 2018 до денес има преку 100 000 игри излезено, од тие 250-400 подржуват ртх/длсс.
Доволно. Јас сите што сакав да ги играм годинава имаа. Indiana Jones, Awoved, Dragon Age Veilguard...

Doom Eternal наспроти AW2 или CB2077, работи драстично подобро, а не изгледа драстично полошо. Дури изгледа и драстично подобро од AW2 кога повеќе ќе се фокусираш на моделите и околините.
Doom Eternal има рејтрејсинг :)

Едноставно повеќето игри се лоши. Затоа и годинава игра како Balatro доби GOTY.
Балатро доби ГОТИ пошто е добра игра, не зошто нема Raytracing.
Мене повеќето со рејтрејсинг ми биле топ игри. Ствар на вкус е.

Не велам дека нема подршка ама 7 години скоро имаше матни игри со ДЛСС и дури сега е средено. Исто ко да биле тестери сите што ги купиле.
Како не :)

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Идеме со сега излезени цени на 9070XT во VisionStudio:

1741524872416.png

Рачунајте 24% поврат на данок од ова + 5% од цените погоре + шпедиција од околу 30-тина евра

9070XT Red Devil (врв понудата од PowerColor и општо помеѓу AIB картите) излегува:

743 евра = 45843 денари (без увозни давачки)
Со увоз е дополнителни 4689 денари, односно вкупно 50532 денари.
Дури 22000 денари разлика од најевтината достапна карта овде.

И сеа, кој е крив за цените овде?
АМД?

Нексио - 72000

Сетек - 79000

Анхоч - 82000

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно