Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

kimit7

read-only
15 октомври 2022
3
0
Земи ја мидеата.
Посекако вивакс има големи шанси да е препакувана мидеа (или грее, што е уште полошо).
И покрај тоа што Вивакс-от има подобар SSER/SCOP рејтинг? Вивакс: 8.5/4.6, Мидеа: 7.1/4.2

Или на практика има малку влијане тоа?
Мислењето е автоматски споено:

Кое ви е мислењето за Grundig климите? Ми ја фалеа ова во Нептун: Инвертер клима уред GRUNDIG GEEPDH 120/ GEEPDH 121, 3.8/4KW, А+++/A++, R32, Wifi

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.489
2.937
И покрај тоа што Вивакс-от има подобар SSER/SCOP рејтинг? Вивакс: 8.5/4.6, Мидеа: 7.1/4.2

Или на практика има малку влијане тоа?
Мислењето е автоматски споено:

Кое ви е мислењето за Grundig климите? Ми ја фалеа ова во Нептун: Инвертер клима уред GRUNDIG GEEPDH 120/ GEEPDH 121, 3.8/4KW, А+++/A++, R32, Wifi
Да, веројатно во пракса нема да се сети некоја разлика помеѓу едната или другата.
Со тоа што ако се сеќавам мидеата од линкот дури е и поевтина, што секако повеќе ти оди во интерес.
Грундиг клима?
Заобиколи ги.
(не, немам искуство со нив, ама па, веројатно и ретко кој ќе да има, па...прескокни ги)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
609
341
Ми треба помош во изборот на клима за дневна соба од 30м2 со релативно добра изолација.

Се чудам меѓу овие 2 модели:
Midea Breezeless E CB1-12HRFN8-I/CB1-12HFNX-O (setec.mk)
Vivax ACP-12CH35AERI+ R32 КЛИМИ.мк - Најголем избор на резиденцијални и комерцијални уреди за климатизација (klimi.mk)

Која е подобра или препорачајте некоја во овој буџет (25.000-31.000 мкд).

Vivax AERI +

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Некоја препорака за работење на инвертер за греење ? Имам слушнато дека треба да работи нон стоп? Некој искуство да подели на кој начин ја користите кога се работи за греење ?

kirev

senior
31 мај 2010
9.038
7.709
Некоја препорака за работење на инвертер за греење ? Имам слушнато дека треба да работи нон стоп? Некој искуство да подели на кој начин ја користите кога се работи за греење ?
Рецимо три децении корисничко искуство на различни клими - стави на греење и на автоматски. И толку. Нека стои. Ќе грее, ќе се излади греачот и ќе се изгаси, ќе чека да се стопли греачот (или што и да е тоа внатре), ќе се упали и пак... Нон-стоп. Со подесувањето за температурата ќе си подесуваш само поладно или потопло и тоа постепено ќе се регулира...

Gostin

read-only
11 октомври 2023
20
6
Eve kako e namestana, vo red e?

Атачменти

• IMG_20231021_125220.jpg
    IMG_20231021_125220.jpg
    5,7 MB · Прегледи: 81
  • IMG_20231021_130826.jpg
    IMG_20231021_130826.jpg
    5 MB · Прегледи: 80
  • IMG_20231021_130809.jpg
    IMG_20231021_130809.jpg
    4,2 MB · Прегледи: 80

klima fan

lurker
14 јуни 2021
609
341
Eve kako e namestana, vo red e?

Внатрешната Единица како е наместена има ли 10 до 15 cm оддалеченост од климата до плафонот во собата ?

Инаку надворешната единица е добро наместена бандажирани се бакарните цевки со бела pvc трака со тоа што кабелот кај надворешната единица наместо одоздола на капачето ставен е странично така го ставиле монтерите ( се гледа на 3-та фотографија ) но тоа не е проблем

Со здравје да се користи долго да служи

Gostin

read-only
11 октомври 2023
20
6
Treba da im javam da go prepdavat odozdola da e kabelot?
Inace eve slika od vnatresnata, nesakav premnogunda slegvam bidejki e spushten tavanot.
E sega da prasam, kako da ja rabotam klimata, auto fan ili?

Атачменти

• IMG_20231020_201810.jpg
    IMG_20231020_201810.jpg
    5,1 MB · Прегледи: 79

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Луѓе шо апликација користите за вивакс клими. Nethome plus не ја бива не можам никако да ја подесам. Сменав телефон и сега ни на стариот работи ни на новиот.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.489
2.937
Inace eve slika od vnatresnata, nesakav premnogunda slegvam bidejki e spushten tavanot.
Вака на слика (ама од далеку гледано), личи ко да ти е многу блиску до таван...ќе и биди тешко да „диши“, ако има помалце од 10 cm од тавано до внатрешната.
Ама ако е растојанието барем 10 cm, ок си.

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
609
341

По правило кабелот за напојување на надворешната единица треба да е одоздола на капачето ( затоа и има простор за кабел на капачето ) но тоа не е проблем Туку внатрешната единица од фотографијата изгледа преблиску измери со метро колку точно cm има од внатрешната единица до плафонот ? Бидејќи за да функционира како што треба секој клима уред треба минимум 10 до 15 cm да е оддалечена внатрешната единица од плафонот

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
но тоа не е проблем
И те како е проблем, кога ќе врне дожд има услови капки по кабелот да влегуваат внатре.
Дефинитивно е премногу блиску до таванот а со тоа и можноста да не работи правилно климата. Клима сервис „Трпковски“ да си јаде ушите.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Секаде ги бутаат горе до таван безврска. Ова вака не можеш ни да го кренеш капакот. Барем 10цм да оставеле, иако треба 15цм ама ете. Ама ова нема ни 5цм.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
609
341
И те како е проблем, кога ќе врне дожд има услови капки по кабелот да влегуваат внатре.
Дефинитивно е премногу блиску до таванот а со тоа и можноста да не работи правилно климата. Клима сервис „Трпковски“ да си јаде ушите.

Кабелот може да се премести да биде како што треба одоздола на капачето ( незнам зошто монтерите така го поставиле кабелот ) инаку поголем проблем е тоа што внатрешната единица е преблиску до плафонот правилото е секој клима уред 10 до 15 cm внатрешната единица да е одалечена од плафонот А вака како што е монтирана внатрешната ќе треба да се премонтира пониско сепак нека измери членот колку простор има од внатрешната единица до плафонот

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
кабелот кај надворешната единица наместо одоздола на капачето ставен е странично така го ставиле монтерите ( се гледа на 3-та фотографија ) но тоа не е проблем

Кабелот е премногу кус оставен а веќе ја поврзале и затнале дупки, претпостатутавм и внатре е врзана и тоа е тоа околу должината па морале онака од страна да го засечат поклопецот.
Арно ама проблемот со водата да се цеди по кабел и да направи беља е реален.

Мислам дека сеа не можат ништо да направат освен одново да ја монтираат со нов кабел.... што нема да се нафатат....
Веројатно ти останува сам колку можеш да го затнеш местото кај што влегува кабелот во надворешната единица со силикон или штознам....

Што се тиче внатрешната единица, не е баш најсреќно што е толку прилепена до спуштениот плафон, ама ако има 4-5цм си викам е доволно за протокот на воздух и бар добро е што целиот тој дел е спуштен споредено со остатокот од собата па нема да се прави околу неа топлински џеб кој би и сметал да модулира соодветно.

Goran333

hello world
19 август 2022
96
105
Правилото 10-15cm од плафон дали тоа е генерално правило кое важи за сите клими или има разлика од еден до друг бренд?
Пошто еве Daikin вели минимим 3cm се доволни.

Атачменти

• 20231011_083529.jpg
    20231011_083529.jpg
    80,8 KB · Прегледи: 34

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Луѓе шо апликација користите за вивакс клими. Nethome plus не ја бива не можам никако да ја подесам. Сменав телефон и сега ни на стариот работи ни на новиот.
Шо е маката? Шо сакаш да подесиш? Не можеш да ја поврзаш со климата?
Стискаш седум пати на ЛЕД копчето на далечинското и ќе влезе климата во Access Point мод, ќе ти светне на дисплејот AP и после ѝ се конектираш на SSID на климата преку тел. и одиш чекор по чекор.
Некогаш и мене ме дупчи, не ми ја вади WiFi иконата на климата ама после некое време се конектира. Тоа највеќе зависи од рутерот мислам и сигналот меѓу нив.

Додека не падне темп зимоска под 0Ц можеш да ја фураш на 22-23Ц во мод Греење со Фан на ауто оти овој период додека е топло/ладно Виваксот се понаша како он/офф клима. Ако ти е слабо ќе дигнеш фан на 2 брзини, и евентуално 24Ц. Кога ќе стегне под нулата веќе ќе знаеш како понатаму, ама Фан држи го на 2 брзини за да биде поефикасна климата, не го оставај на Ауто Фан. Задолжително да ја фиксираш вратичката да седи најдоле, да не е Swing.

Во секој случај, дали е лето или зима, избегавај го автоматскиот мод, или Cool или Heat. За ладење некогаш го користам и Dry модот, многу помага да ја извади влагата од дома а и лади доволно за да ти е пријатно по дома.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно