Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

А1 Оптика

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.171
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
1TB лимит е ултра глуп лимит. Исто како што е и 1-5Mbps аплоад, а и дабл НАТ е тука некаде. А1 секад предничеле со глупи идеи.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
573
390
1TB лимит е ултра глуп лимит. Исто како што е и 1-5Mbps аплоад, а и дабл НАТ е тука некаде. А1 секад предничеле со глупи идеи.
Niti mozam port forwarding da napraam niti nishto posle imalo 100/10 vo ruralni sredini so docsis, dzabe koga mozes samo youtube i fb da koristis bez precki

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Niti mozam port forwarding da napraam niti nishto posle imalo 100/10 vo ruralni sredini so docsis, dzabe koga mozes samo youtube i fb da koristis bez precki
Има други начини да излезеш надвор преку двоен NAT. Треба да сфатите дека овие протоколи и политики кои ги тераат повеќето провајдери кај нас се за потрошувачи-корисници, а не за создавачи на содржина и сервиси

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Има други начини да излезеш надвор преку двоен NAT. Треба да сфатите дека овие протоколи и политики кои ги тераат повеќето провајдери кај нас се за потрошувачи-корисници, а не за создавачи на содржина и сервиси
Се отвораат порти и за подобро да работат апликации (или воопшто да работат) и тоа е во домен на нормален домашен краен корисник, така да ова е неточно.

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Се отвораат порти и за подобро да работат апликации (или воопшто да работат) и тоа е во домен на нормален домашен краен корисник, така да ова е неточно.
Можеби сега, ама кога биле замислени, не било во домен на обичен домашен краен корисник. Кои апликации воопшто не ти работат позади двоен NAT и дали се развиени во последниве 23 години?

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
253
Скопје
Па да се гледа по 5 филма (2 сати) на нетфликс макс квалитет 4к троши едно 15гб по филм,то ес 70гб дневно...2100гб месечно...сумњам дека има некој таков по 10 сати на ден да гледа филмови на 4к...гаминг итн ситна работа е

Врти сучи, како што пиша членот погоре, глуп лимит е и премалку е. Не е ситница, рачунај за многу игри, не е чудно да добиваш често упдејти со по 50ГБ. И збориме за интернет за домашна употреба кај што не си сам, имаш и други членови од семејството што исто трошат. И рачунај до скоро лимитот беше 1ТБ после кој немаш интернет веќе, а со новото е 2ТБ ама пак има уште еден лимит накај 1 тера каде што интернетот успорува (ми кажа операторот, не памтам точно, беше касно навечер ова). Има многу фактори. Мене лично не ми треба повеќе од 1ТБ а веќе 2ТБ ми е бонус, како што спомнав претходно 90% од времето сум надвор. Ама за други не е така. Нема смисла Телеком и другите да даваат по 5ТБ а А1 да дава само 1ТБ (ајде 2ТБ по најново), а уште поглупо е да се фалат со оптика со 1ТБ, а бакарот има повеќе лимит. Сума сумарум, има многу нелогичности во А1 и никад не ги сфатив.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Врти сучи, како што пиша членот погоре, глуп лимит е и премалку е. Не е ситница, рачунај за многу игри, не е чудно да добиваш често упдејти со по 50ГБ. И збориме за интернет за домашна употреба кај што не си сам, имаш и други членови од семејството што исто трошат. И рачунај до скоро лимитот беше 1ТБ после кој немаш интернет веќе, а со новото е 2ТБ ама пак има уште еден лимит накај 1 тера каде што интернетот успорува (ми кажа операторот, не памтам точно, беше касно навечер ова). Има многу фактори. Мене лично не ми треба повеќе од 1ТБ а веќе 2ТБ ми е бонус, како што спомнав претходно 90% од времето сум надвор. Ама за други не е така. Нема смисла Телеком и другите да даваат по 5ТБ а А1 да дава само 1ТБ (ајде 2ТБ по најново), а уште поглупо е да се фалат со оптика со 1ТБ, а бакарот има повеќе лимит. Сума сумарум, има многу нелогичности во А1 и никад не ги сфатив.
Фактот што Телекабел немаат никва таква глупа граница е зошто ќе останам со нив веројатно и откако Телеком ќе воведат оптика кај мене, поише ми вреди скрос неограничен него 150 Mb повеќе download но со граница од 5 TB, одма се покрива тоа со сидање на торренти ако правиш

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Можеби сега, ама кога биле замислени, не било во домен на обичен домашен краен корисник. Кои апликации воопшто не ти работат позади двоен NAT и дали се развиени во последниве 23 години?
За торенти користам BiglyBT, кој бара да имаш отворено порта за да можат другите да се приклучат кај тебе и да ти оди симнувањето побрзо. Апликацијата е наследник на Vuze кој па беше наследник на Azureus. Мислам дека ја користам барем од 2007.
Второ нешто за кое имам отворено порта (во случајов повеќе од една) е Call of Duty. Доколку ги немаш отворено портите потешко ќе наоѓа игри. Ако не се лажам ова го воведоа со Modern Warfare 2 (2009).

• ми се допаѓа
Реакции: coki

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki
За торенти користам BiglyBT, кој бара да имаш отворено порта за да можат другите да се приклучат кај тебе и да ти оди симнувањето побрзо. Апликацијата е наследник на Vuze кој па беше наследник на Azureus. Мислам дека ја користам барем од 2007.
Второ нешто за кое имам отворено порта (во случајов повеќе од една) е Call of Duty. Доколку ги немаш отворено портите потешко ќе наоѓа игри. Ако не се лажам ова го воведоа со Modern Warfare 2 (2009).
Општо, секој торент клиент има поголеми шанси да се поврзе со повеќе учесници во мрежата ако имаш можност да примаш дојдовни конекции. Единствен случај кога не би ти „работел“ некој торент е кога не постои ни еден учесник којшто има можност да стапи во улога на мост за да учесниците позади CGNAT можат да разменуваат податоци, што скоро и никогаш не се случува, особено на попознативе торенти.

За Call of Duty не знам и не можам да зборувам, али кај доста други игри и други активности од слична природа ова е веќе одамна решено со "hole punching", STUN/TURN/ICE, итн итн.

Муабетот првично ми беше дека ова е се наследство од застарени концепти и технологии, каде целта била по најниска цена да се обезбеди пристап до Интернет на крајни корисници во улога на прости потрошувачи и конзументи на содржина, а не создавачи. Кај ќе создаваш и споделуваш со 10мбит/с, посебно во 2023. Треба да се прави притисок кон провајдерите да почнат поактивно да ги заменуваат овие мрежи. Барем кај нас не е тоа некој огромен зафат. Па можеби и ќе дораснеме до евтини и широко распространети оптички гигабит пакети без двоен NAT и глупави ограничувања за сообраќај.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Општо, секој торент клиент има поголеми шанси да се поврзе со повеќе учесници во мрежата ако имаш можност да примаш дојдовни конекции. Единствен случај кога не би ти „работел“ некој торент е кога не постои ни еден учесник којшто има можност да стапи во улога на мост за да учесниците позади CGNAT можат да разменуваат податоци, што скоро и никогаш не се случува, особено на попознативе торенти.

За Call of Duty не знам и не можам да зборувам, али кај доста други игри и други активности од слична природа ова е веќе одамна решено со "hole punching", STUN/TURN/ICE, итн итн.

Муабетот првично ми беше дека ова е се наследство од застарени концепти и технологии, каде целта била по најниска цена да се обезбеди пристап до Интернет на крајни корисници во улога на прости потрошувачи и конзументи на содржина, а не создавачи. Кај ќе создаваш и споделуваш со 10мбит/с, посебно во 2023. Треба да се прави притисок кон провајдерите да почнат поактивно да ги заменуваат овие мрежи. Барем кај нас не е тоа некој огромен зафат. Па можеби и ќе дораснеме до евтини и широко распространети оптички гигабит пакети без двоен NAT и глупави ограничувања за сообраќај.
Се согласувам за вториот дел. Забелешката ми беше за тоа дека отворање порти не му треба на обичен корисник.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.171
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Најпрост пример од времето кога бев позади ЦГНАТ, се отепував од кликање кепча, затоа што ставаа, појма немам колку, 50-100-300 корисници позади една адреса и автоматски нормална посета на сајтови многу често беше детектирана како напад и се појавувашњ кепча. И тоа е донекаде прифатливо, ама ако на пример некоја содржина како слика на пример е линкувана некаде, едноставно не ја прикажува. Дополнително, ако некој од тие 50 корисници е малициозен и адресата заврши на црна листа... сите завршувате на црна листа. Болка во задникот е обично користење на интернет позади ЦГНАТ на А1. Еве ти примери:

Тука има слика... ама на кој да му текне... па уште и десен клик да направи, опен ин њу таб, па кепча па да ја видиш!!!
Screenshot_9.png

Еве тука е малку појасно, ама истата процедура треба да ја правиш:
Screenshot_1.png

Еве ти клик на вест од тајм.мк
Screenshot_4.png

А и кога ќе ја отвориш, слика пак не прикажува!!!
Screenshot_3.png

Се зависи во кој реон ке се најдеш и каква адреса ќе ти се погоди.

Дополнително, системи како аларм, камера, Синолоџи по дома, Плекс сервер... сите си бараат по некоја порта да се отвори.

Закључок, брат за брат, никад више позади НАТ!

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.303
1.327
Најпрост пример од времето кога бев позади ЦГНАТ, се отепував од кликање кепча, затоа што ставаа, појма немам колку, 50-100-300 корисници позади една адреса и автоматски нормална посета на сајтови многу често беше детектирана како напад и се појавувашњ кепча. И тоа е донекаде прифатливо, ама ако на пример некоја содржина како слика на пример е линкувана некаде, едноставно не ја прикажува. Дополнително, ако некој од тие 50 корисници е малициозен и адресата заврши на црна листа... сите завршувате на црна листа. Болка во задникот е обично користење на интернет позади ЦГНАТ на А1. Еве ти примери:

Тука има слика... ама на кој да му текне... па уште и десен клик да направи, опен ин њу таб, па кепча па да ја видиш!!!
Погледнете го атачментот 129603

Погледнете го атачментот 129604

Погледнете го атачментот 129605

Погледнете го атачментот 129606

Дополнително, системи како аларм, камера, Синолоџи по дома, Плекс сервер... сите си бараат по некоја порта да се отвори.

Скроз у право, ама колку % од корисниците мислиш дека се квалификувани за да се замараат со ова?

ТК според мене (после Телеком секако) има најдобра ,,хибридна" политика у ова прашање, тие што не ги занима и не им менува, ги ставаат у Дабл НАТ, ако имаш фрки, се јавуваш ти даваат јавна и тоа е тоа.

Ама А1 викаат, еј овој е ИТ има кеш ќе си плати за статична :poop:

18 септември 2020
932
874
Македонија

А уште поглупо да не ти отвора fb, insta, messenger. Јас користев интернет таков на А1 на пракса, абе ако ти се посреќи само messenger ќе користиш и тик ток другото не сака ништо да отвори, кајгана пак никако несакаше да отвори за да видиш што има на акција, а сега ни ит форумов не го отвора.
Среќа дома сум на комбо боксот 4г мреживе мислам не ги фаќа double NAT . Не за џабе се рекло, роди се со среќа за да не те фаќа NAT па да се чудиш за страните после ко ќе не сака да ги отвори.
Народо учение: Оптика само телекабел и телеком(кај нив се доплаќа 354 денари за статичка), а на А1 ќе си доплатите три стотки.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Скроз у право, ама колку % од корисниците мислиш дека се квалификувани за да се замараат со ова?

ТК според мене (после Телеком секако) има најдобра ,,хибридна" политика у ова прашање, тие што не ги занима и не им менува, ги ставаат у Дабл НАТ, ако имаш фрки, се јавуваш ти даваат јавна и тоа е тоа.

Никогаш на телеком не сум побарал такво нешто. И со нивниот рутер си беше се ок, морав да ставам мој кога ми сецкаше Avatar 3D преку wifi и побарав bridge mode.
Не сум бил корисник претходно, не знаеле што користам.

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Најпрост пример од времето кога бев позади ЦГНАТ, се отепував од кликање кепча
Пред некои 3 години беше иста слика кај мене, кепча врз кепча, пукнав. Им се јавувам во кол центар им викам вака и вака ама со голема доза на нервоза. Ми вели операторката „господине без нервози“ ќе ви доделиме јавна адреса и проблемот ќе се реши. И стварно, за пола час ме оправија (ми рече да рестартирам опрема за да повлече нова адреса) и немам никаков нат позади мене но и што е уште поинтересно, јавната адреса од пред три години е сеуште иста, никогаш не се промени (вероватно е статична).
Да напоменам дека сум во LAN зона.
;)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.171
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Ако добро приметиш станува збор за обично сурфање. Тоа е најголемиот проблем, ај делот со аларми и камери ке го скокнеме, еве и крема имал иста ситуација, разликата е во тоа што јас сум си го дебагирал проблемот и сум знаел што да барам. Обичен корисник ке ги пљука сајтовите и ке вика колку се напорни што го тераат на кепча. Нормално, веќе не сум на А1.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
од 1ТБ то 1.5 ТБ ти се намалува брзината 70%, од 1.5ТБ до 2ТБ ти се намалува 90%.

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki

Јасно, ги спомнав овие работи во Телекабел темата.. Сега е многу полесно, има добри решенија за пробивање NAT и хостирање позади NAT без проблем (пак го наведувам cloudflare tunnel), али можеби бараат малку прочепкување.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.171
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јасно, ги спомнав овие работи во Телекабел темата.. Сега е многу полесно, има добри решенија за пробивање NAT и хостирање позади NAT без проблем (пак го наведувам cloudflare tunnel), али можеби бараат малку прочепкување.

Пак би се навратил дека обично сурфање за обичен корисник не функционира како што треба.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.171
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
Уште на почетокот на годината А1 почна да пушта оптички кабли по главните улици низ Бутел, но за жал на тоа застанаа. Дали некој знае кога ќе почнат да пуштаат оптика до куќите?

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Има некој инфо како се со пуштање на оптичките кабли ?
Во зградата во која живеам има оптика од Телеком и доксис А1.

Ја сум на А1 ама со УБЕЕ е катастрофа доксисот, искрено со Техниколорот подобро работеше.

А имам уште 1 година до истек на договорот со А1, ако не донесат оптика, многу веројатно на Телеком би се префрлил само заради оптиката.

18 септември 2020
932
874
Македонија
Има некој инфо како се со пуштање на оптичките кабли ?
Во зградата во која живеам има оптика од Телеком и доксис А1.

Ја сум на А1 ама со УБЕЕ е катастрофа доксисот, искрено со Техниколорот подобро работеше.

А имам уште 1 година до истек на договорот со А1, ако не донесат оптика, многу веројатно на Телеком би се префрлил само заради оптиката.
Пуштаат оптички кабел до зграда до оптичка кутија долу, после влечат по спратови и на секој спрат кај станот ставаат оптичка кутија од каде влечат оптички кабел за внатре во станот. Одиш во салон на А1 кај Зегин и подаваш барање за оптика преку Телеком и почекуваш да ти го одобри Телеком и да напрајш договор со А1 и ќе користиш оптика фактички од Телеком изнајмена линија на која А1 плаќа рента.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Прашувам за оптичка линија од А1, не преку оптички кабел на Телеком.

Ако веќе користам оптичка линија од Телеком, тогаш ќе се префрлам кај нив, бидејки ем повисок лимит за интернет, плус можност за +300 денари статична ИП со 300/300 брзина.

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно