Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Справување со електронски отпад

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Едно прашање индиректно поврзано со темава, каде да фрлам стари машини поточно стара машина за садови. 85х60х60

Во сред центар сум, неможам во контејнер а и несмеам, полиција е во близина, нема контејнер за габаритен отпад, на интернет најдов само на комунална хигиена скопје броеви, вртам од вчера никој не крева.

Старо купујем не е заинтересиран.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Старо купујем не е заинтересиран.
Шега на страна - тој ако не е заинтересиран - има други - не си налетал на правиот. Мене стално ме прашуваат „Стара машина за перење -нешто?„

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.249
5.579
Скопје
Абе немам комбе иначе знам кај да ја носам :)
Ти праша каде да фрлам, се носи таму, позади Макпетрол на Илиндеска. Кола со петта врата и спуштени седишта би требало до таму да ти заврши работа во недела дур нема гужва :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ти праша каде да фрлам, се носи таму, позади Макпетрол на Илиндеска. Кола со петта врата и спуштени седишта би требало до таму да ти заврши работа во недела дур нема гужва :)

Немам, седан возам :)

Шала на страна немам со кој сам сум ме боли крстот од кревање тешко. Не сум сигурен дали во лифт ја собира.

Нема везе, бев во Нептун сега, пазарев нова и доплатив 650 ден. да ја качат, наместат и да ја соберат старата за старо железо. Алал да им се парите, техномаркет прашав нема таква услуга, сет мислам не ме ни разбраа повторуваше таа овцата до прва врата до прва врата до прва врата не ме остави да завршам решеница. Ќе си платев нормално.

Решен проблем.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819
Справувањето со отпад е обврска на продавачот. Или да платат на Пакомак за да се ослободат од обврската

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Справувањето со отпад е обврска на продавачот. Или да платат на Пакомак за да се ослободат од обврската
Што има врска продавачот со твојот стар уред дома??? Не постои таква обврска дека мора стариот уред од дома да се справи. Тоа е ако сака како додадена вредност на своите услуги.

Sent from Телефон using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819
Што има врска продавачот со твојот стар уред дома??? Не постои таква обврска дека мора стариот уред од дома да се справи. Тоа е ако сака како додадена вредност на своите услуги.

Тоа им е начин да ја исполнат обврската!!!

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
@kirev имаш некоја поткрепа за ова што го збориш, јас не гледам никаква логика. Што има нептун со мојот стар телевизор, дали ке го фрлам, продавам или чувам е мое, а не ако сум купил нов, они да упаѓаат кај мене дома и ми го земаат стариот.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819

Генерално, ниетот на ЕУ е да се обврзе производителот/продавачот да се грижи за отпадот за време на употребата и после тоа, со крајна цел да се грижи да прави стока што не остава отпад.

Пакомак и сличните еко-* фирми земаат пари и издаваат потврди дека они ќе се грижат во твое име.

...
  • organising or financing the collection, treatment, recycling and recovery of your products
  • as a distributor, providing a take-back service, whereby your customers can return electric and electronic waste free of charge
  • as a manufacturer, complying with the directive on the restriction of hazardous substances
    Open as an external link

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601

Генерално, ниетот на ЕУ е да се обврзе производителот/продавачот да се грижи за отпадот за време на употребата и после тоа, со крајна цел да се грижи да прави стока што не остава отпад.

Пакомак и сличните еко-* фирми земаат пари и издаваат потврди дека они ќе се грижат во твое име.

...
  • organising or financing the collection, treatment, recycling and recovery of your products
  • as a distributor, providing a take-back service, whereby your customers can return electric and electronic waste free of charge
  • as a manufacturer, complying with the directive on the restriction of hazardous substances
    Open as an external link
Никаде, ама никаде во законот не пишува дека пробавачот на нов апарат, треба и има обврска да се погрижи за твојот стар апарат.
Да, може. Но не МОРА.
На пример едно време имаа акција техномаркет со пакомак, пакомак доаѓаше дома собираше стар електронски и друг отпад и издаваше во соработка со Техномаркет ваучер. Но беше доброволно ако јас сакам, а не дека Техномаркет мораше.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

...
    Open as an external link
Епа топ, убаво пишува, да обезбедат услуга за да се справат со твојот стар уред. Тоа и го направиле Нептун за Армак. Нема тука никаде обврска ако купиш нешто, старото да мора да ти го фрлат, само треба да понудат таква услуга, а услуга се плаќа. То е то.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819
ОБВРСКА Е.

А избор имаат. - да платат на Пакомак и сл. или сами да го прават тоа. Како кој.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
ОБВРСКА Е.

А избор имаат. - да платат на Пакомак и сл. или сами да го прават тоа. Како кој.
Цитирај каде пишува дека е обврска, да јас кога ќе ми текне они дојдат и се справат со мојот отпад

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601

Доаѓаат до дома во термин по договор, товарат во комбе, издаваат потврда и си одат. Собираат сѐ што работи на струја.
Ете што убаво објаснето на кого е која обврска

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819
Цитирај каде пишува дека е обврска, да јас кога ќе ми текне они дојдат и се справат со мојот отпад

Ти ги читаш моите пораки? Hint - Organizing or financing ..

А фирмата Еко* го нуди тоа што законот го наложува - таква услуга за деловните субјекти

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Ти ги читаш моите пораки? Hint - Organizing or financing ..

А фирмата Еко* го нуди тоа што законот го наложува - таква услуга за деловните субјекти

Да организира или финансира. Никаде не пишува да МОРА да дојде дома и да ми го земе.
Истото го пишува и во законот.
Истото и нашите трговци го имаат направено на неколку пункта во скопје на пример. Ама нема обврска да дојдат од дома и да ти го соберат Бесплатно и Кога тебе ќе ти текне, а најмалце кога ќе решиш да купиш нов апарат, па да мора стариот да ти го земат. Може ако си платиш.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Дај ти од нашите закони, батали ЕУ конвенции и иницијативи. Збореше за кај нас. Дај да видиме каде пишува МОРА кај нас БЕСПЛАТНО од дома да ти собере нешто.

А и во цитираните пишува дека треба бесплатно да ти го прима ѓубрето, а не и бесплатно од дома да ти го собере.

Вака е во Немачко на пример. Или оставаш пред врата во одрееен ден од неделата, на обележано место, или носиш да речеме во Ххх продавница, или плаќаш ако сакаш се ова од дома некој да го направи за тебе.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Најверојатно на ова мислиш:

1639305400781.png

Меѓутоа Neptun не е производител, во случајов тоа е Beko, а може да биде и Quart, Fuego или некоја трета измислена фирма.

Се што кажува е дека мора да обезбеди пункт за фрлање/рециклирање/отстранување на отпат, што во случајов и го има, најверојатно во соработка со комуналец или друга фирма. Законот не наложува собирање од дома (таман работа).

Неколку правници ми имаат објаснувано дека од 1991 навака кај нас во законите се користи зборот „може“, а закон налага не дава избор и со тоа не смее да се користи како опција. Ама тоа е веќе друго во нашата чудесна земја.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819
Дај ти од нашите закони, батали ЕУ конвенции и иницијативи. Збореше за кај нас. Дај да видиме каде пишува МОРА кај нас БЕСПЛАТНО од дома да ти собере нешто.

Така ли? Па првиот линк од dejure што е? СИТЕ македонски закони мора да се усогласат со ЕУ регулативата. Така е скоро 20 години.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Најверојатно на ова мислиш:

Погледнете го атачментот 107275

Меѓутоа Neptun не е производител, во случајов тоа е Beko, а може да биде и Quart, Fuego или некоја трета измислена фирма.

Се што кажува е дека мора да обезбеди пункт за фрлање/рециклирање/отстранување на отпат, што во случајов и го има, најверојатно во соработка со комуналец или друга фирма. Законот не наложува собирање од дома (таман работа).

Неколку правници ми имаат објаснувано дека од 1991 навака кај нас во законите се користи зборот „може“, а закон налага не дава избор и со тоа не смее да се користи како опција. Ама тоа е веќе друго во нашата чудесна земја.
Производител во смисла на законот е и дистрибутер, увозник, ..... Има во почетните одредби.
Нејсе, никаде не пишува дека треба и дека МОРА од дома да ти го земат. Треба пункт, има пункт. Треба услуга ако сакаш, има услуга. Толку.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно